Le paradis terrestre est où je suis*

Åååååh vad jag har längtat efter att få skriva det här inlägget, eller ska jag säga publicera det, jag har skrivit på det ett bra tag nu, men inte riktigt känt att jag kunnat blogga om det förrän nu!

Min pojkvän har fått en halvårstjänst inom sitt företag i Frankrike. Från mitten av januari till mitten av juli kommer han att bo och jobba i Angers, en universitetsstad på cirka hundra tusen invånare. Angers ligger cirka 25 mil sydväst om Paris, precis där floden Maine mynnar ut i Loire-floden. Och nu till det fantastiska - mitt företag har gjort det möjligt för mig att kunna jobba därifrån delar av tiden. Om allt går bra blir det 10 dagar varje månad som jag kommer att bo och jobba i Frankrike, njuta av goda Anjou-viner och ostar - och blogga! En gång i månaden kommer bloggen d'aller français!Och tack vara denna chans har jag också kommit fram till att jag ska öka antalet lästa franska författare, för de är alldeles för få! Till att börja med har jag inte läst någon av de sex första franska nobelpristagarna i litteratur, så dom ska jag givetvis försöka ta mig an. Men jag ska faktiskt försöka läsa lite fler franska författare än så och håller som bäst på att sätta ihop en lista med franska författare att välja från. Så jag behöver er hjälp! Vet ni nån bra författare som skriver på franska (som är översatt till svenska eller engelska för trots 6 års skolfranska tänker jag inte ge mig in på så krävande läsprojekt), så låt mig veta i kommentarerna till det här inlägget.

Här är de som jag hittills hittat, kanske har ni några åsikter om dom och har ni några tips på bra böcker av dessa författare?

Albert Camus (nobelpristagare)
Alexandre Dumas d. ä.
Alexandre Dumas d. y.
Alexandre Jardin
Anatole France (nobelpristagare)
André Gide (nobelpristagare)
Anna Gavalda
Anne Rambach
Arthur Rimbaud
Charles Baudelaire
Claire Castillon
Claude Simon (nobelpristagare)
Emile Zola
Faïza Guène
François Mauriac (nobelpristagare)
Fred Vargas
Frédéric Mistral (nobelpristagare)
Gao Xingjian (nobelpristagare som jag redan läst i år, så det blir nog inget av honom 2010)
Gustave Flaubert
Guy de Maupassant
Henri Bergson (nobelpristagare)
Jean-Marie Gustave Le Clézio (nobelpristagare fick ju priset förra året, skall läsas mera av 2010)
Jean-Paul Sartre (nobelpristagare som tackade nej till priset)
Léo Malet
Marc Bressant
Marc Levý
Marguerite Duras
Marie Darrieussecq
Marysé Condé
Michel Houellebecq
Michèle Lesbre
Muriel Barbery
Roger Martin du Gard (nobelpristagare)
Romain Rolland (nobelpristagare)
Saint-John Perse (nobelpristagare)
Sébastien Japrisot
Sully Prudhomme (nobelpristagare)
Victor Hugo
Voltaire

Nous l'avons vu en France!
/Broché amant

*Voltaire (Det jordliga paradiset är, där jag är)

11 kommentarer:

 1. Jag är inte så där otroligt beläst vad gäller franska författare, men jag har en i min bokhylla som jag fyndade på en bokrea i början av 90-talet. Fanfan heter boken, och är skriven av Alexandre Jardin. Riktigt riktigt bra, och alltså en modern bok och ingen gammal klassiker. Den finns alltså översatt till svenska, för det är den svenska upplagan jag har, och biblioteken borde nog ha den (för jag har inte sett den i en bokhandel på länge).

  Om du inte har läst den, så skulle jag nog lägga till Zola och Thérèse Raquin på din lista. Och Beaudelaire, förstås! (Sen gillar ju inte jag just Madame Bovary av Flaubert, men man kan ju testa nåt annat). Några Maupassant-noveller är kul också.

  Det är ju en väldigt blandad lista. Men jag gillade "Jag älskade honom" av Gavalda, och jag tycker mycket om Camus. Övriga som jag läst på listan har jag inte så särskilt starka åsikter om.

  Men att bo i Frankrike 10 dagar i månaden låter ju helt fantastiskt! Sen kan du ta med några vinflaskor och ostar hem, så att du kan käka det i mellantiden i Sverige också, om du inte kommit på det själv ;-)

  SvaraRadera
 2. Främlingen av Camus, Candide av Voltaire, Den röda soffan av Lesbre, Afrikanen av Le Clézio, Igelkottens elegans av Barbery, Bonjour tristesse av Sagan, något av Claire Castillon, kanske deckarna av Rambach (kolla på SEKWAS förlag) och alla gamla ungdomsklassiker av den äldre och den yngre Dumas. Själv är jag absolut inte alls avundsjuk, inte alls!

  SvaraRadera
 3. Det låter ju helt underbart att få vara i frankrike tio dagar varje månad!! Jag fullkomligen älskar anna gavaldas bok tillsammans är man mindre ensam.. Och även om det är boktips du vill ha så om du inte har sett den så se klassiska amelie!:)

  SvaraRadera
 4. Tack, ägger till alla era tips! Stort tack för ert engagemang. Det är nästan så att jag är avundsjuk på mig själv :-)

  SvaraRadera
 5. Grattis till Frankrike! Jag läste i Anger en termin, mycket trevlig stad. En fransk författare jag tycker mycket om är Nina Bouraoui. Hon är speciell. /Therese

  SvaraRadera
 6. Men Therese vad kul att du pluggat där, då kanske du kände igen bilden som är därifrån. Jag ska definitivt kolla upp Bouraoui!

  SvaraRadera
 7. Så spännande att bo i Frankrike, även om det inte blir på heltid. Jag blir lite avundsjuk. :) Jag har hört att man även i franska bokhandlar skyltar mest med Stieg Larson, men det måste finnas en massa lokala spännande författare också!

  En franska författare som inte finns med på din lista, men som jag uppskattar, är Jules Verne. Simenon skans också.

  Lite petigt, men Thérèse Raquin är en bok, skriven av Zola, inte en författare.

  SvaraRadera
 8. Paula: Ooops, vilken tröttmössa jag är. Tack för att du uppmärksammade det. Ska lägga till dina tips!

  SvaraRadera
 9. Marc Levý är väl fransk tror jag. Bra är han i alla fall!

  Låter som en trevlig paus i vardagen!

  SvaraRadera
 10. Grattis till Frankrike-vistelse/rna! Det är så roligt när såna där oväntade saker händer! och du får massor av lästid på resorna dit och tillbaka. :-)

  SvaraRadera
 11. Lilla O: Tack för tips!

  Snowflake: jag ser verkligen fram emot restiden, då ska det läsas ordentligt.

  SvaraRadera