Ting som förenar

Under vintern och våren har jag ett flertal gånger råkat ut för (eller hur jag ska uttrycka det) att jag läst om exakt samma sak i två olika böcker. Ni vet så där på pricken likt att man hajar till. Det är nästan så att jag inte kan acceptera det, för jag inbillar mig att varje bok är unik. Men det har inträffat så ofta att jag blivit lite fundersam på hur vanligt det här är. Och nu måste det ut på nåt sätt. För jag är nyfiken på om ni också har upplevt det här? Själva fenomenet alltså, det behöver ju inte gälla just dessa ting.

För man kan ju undra;
Vad har Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen gemensamt med Skugga av Karin Alvtegen? (Förutom de uppenbara gemensamma nämnarna att de båda är deckare och författarna har samma förnamn).
Vad förenar A spell of winter av Helen Dunmore med Islossning av Barbara Voors?
Vilket intresse spelar mer och minde roll i såväl The idea of perfection av Kate Grenville som i Presidentens hustru av Curtis Sittenfeld?

Jag börjar med det sammanträffande som i någon mån känns mest naturligt och logisk. Det handlar ju trots allt om två deckare skrivna av två svenska författare. I både Pepparkakshuset och i Skugga blir en man utsatt för det moraliska Robin Hood-testet av en kvinna. Testet går ut på att man efter en kort berättelse om fyra personer ska ranka vem man anser är mest och minst moralisk. I dessa deckare är det dock en försvenskad variant och det är tillagt en femte person (någon som läst psykologi som kan berätta för mig vad testet heter på svenska?). Men anmärkningsvärt är ändå att det förekommer i båda böckerna och jag läste dom med bara ett par veckors mellanrum.


I början av året läste jag A spell of winter. Den utspelas nästan i sin helhet på engelska landsbygden men i de sista kapitlet förflyttas handlingen till den franska atlantkusten. Vackert och poetiskt. Jag läste ut boken en förmiddag och senare samma dag öppnade jag Islossning, vars början utspelar sig på...den franska atlantkusten. Kanske inte sååå extremt konstigt det heller, kuststräckan är lång. Men om vi lägger till att jag också befann mig på den franska atlantskusten vid detta tillfälle gör ju saken liite mer fascinerande.

Nu läser jag två böcker samtidigt. Jag började först med The idea of perfection där en av huvudpersonerna, Douglas, är väldigt intresserad av broar. Faktum är att hela boken handlar om en specifik bro i en liten australisk stad. En bro som delar befolkningen i två delar, på grund av olika åsikter om den. Ena halvan vill att bron ska rivas och att en ny cementbro skall byggas i dess ställe. Det är därför Douglas är på besök i staden, han skall se till att den nya bron kommer på plats. Den andra halvan anser att bron bör stå kvar, att den hör till stadens arv trots att den är nära att rasa. Så började jag läsa Presidentens hustru där huvudpersonen Alices pappa är väldigt väldigt intresserad av...broar. De gör till och med semesterresor för att besöka specifika broar när hon är liten. Jag kan även tillägga att min kära Peter P är väldigt fascinerad av broar och att jag har haft ynnesten att växa upp precis intill den vackra bron på bilden.

Ja, det var det. Kanske inte alls så speciellt tycker ni, men tre sådana här litterära sammanträffanden på ett halvår är speciellt för mig. Kanske har ni upplevt något liknande? Berätta!!

2 kommentarer:

  1. Åh, jag älskar ju broar också. Kan rekommendera Djuröbron! Ses snart!

    SvaraRadera
  2. Jenny: ska kolla in Djuröbron. Ja, vi ses snart!

    SvaraRadera