The IMPAC Challenge

(eller IMPAC-utmaningen om man tycker att det är fånigt med engelska)

Jag nämnde detta lite löst här, och nu har jag bestämt mig. 2012 blir året då jag kommer att fokusera på att läsa de romaner som vunnit The International IMPAC Dublin Literary Award. Jag har redan påbörjat utmaningen med den allra första vinnaren av priset; Remembering Babylon av David Malouf, som vann priset 1996, och jag kommer att fortsätta i kronologisk ordning. Vissa års vinnare har jag redan läst och då väljer jag en titel ur årets shortlist istället. Den här utmaningen kommer mest att vara för mig själv, men för att ni ska kunna vara med och läsa och kanske länka recensioner, så kommer jag att göra ett kort presentationsinlägg för varje vinnare. I de fall där vinnartitlarna finns på svenska har jag skrivit ut dessa. Under 2012 kommer också en ny IMPAC-vinnare att utses så den författaren får läggas till listan. Sen får jag se om jag orkar fortsätta på utmaningen över 2013 också, vinnarna kommer att vara 18 till antalet när jag är "klar" så det blir läsning ända fram till juni 2013.

Här kommer alla titlar i kronologisk ordning, och samtidigt en liten omslags-bomb!

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011





Steinbeck

Jag gissar att årets inlägg från den här bloggen mycket kommer att handla om omslag. Pocket och omslag, pocketomslag, är saker jag gillar. Senast i raden av oerhört läckra omslag och nyutgåvor, är Penguins fem nya pocketar av John Steinbeck, en av mina favoritförfattare. Jag låter omslagen tala för sig själva. Släpps 26 januari, men de flesta finns redan att köpa i en nätbokhandel nära dig.






Paj

Min blogg är paj och i mitt försök att laga så pajade jag ännu mer :-( Var inte riktigt beredd på att behöva laga blogg idag så nu lämnar jag den såhär, får se vad som händer imorgon. Kanske har det lagat sig själv.

Uppdaterat 19:34: Felet åtgärdat. div-taggar är värdelösa farliga kräk som inte borde få finnas. Min layout som jag gillade så mycket är borta. Kanske nån som sitter med en gammal cachad sida på min blogg? Maila gärna skärmdump till mig då så jag kan återställa, tack.

Just nu!

Enligt O berättar och undrar om läsläget, jag responderar.

Vid sängen: Hmm, få se nu... Tranströmers Samlade dikter 1954-1996, Gropen av Agatha Christie och Människohamn av John Ajvide-Lindqvist.

På toaletten: Inget läsvänligt alls. Innehållsförteckningar på diverse hudvårdsprodukter undantaget.

I mobilen/På surfplattan:  Oh no no no. Eller ja, jag läser min mail, min jobbmail, fejsbooken, readern, twittern. Så ok då. Yes.

För att fortbilda mig: Ovanligt mycket just nu. Ska ju gå kurs och har inhandlat kurslitteratur, bland anant Kjell Espmark - Hundra år med Nobels uppdrag, Andreas Nyblom - Ryktbarhetens ansikte, Sture Allén - Nobelpriset i Litteratur: en introduktion och Torbjörn Forslid - Författaren som kändis.

För att jag är en nörd: Ögon-scrollar bokussajtens "Kommer snart" varje kväll innan läggdags.

På jobbet: Learning Trees kurskatalog.

Utmaningsbok tillika I väskan-bok: Remembering Babylon av David Malouf.

På is: Tempelbranden av Catharina Ingelman-Sundberg. För att om jag har påbörjat en serie, så måste jag också avsluta den. Har dock inte påbörjat denna tredje del i den historiska serien Släkten. De första två var sisådär.

Läser emellanåt: DN.

Längtar efter att läsa: Revolt av Suzanne Collins. Har längtat länge.

Hur ser din Just nu!-läsning ut?

Stockholm Läser 2012

Igår kunde den som besökte Rotundan på Stockholms Stadsbibliotek få höra tillkännagivandet av årets "Stockholm läser"-bok. Varje år sedan 2002 (förutom en paus 2009-2010) har det röstats fram en roman som utspelar sig i Stockholm och som man under det året kan läsa och bokcirkla om. Författaren Helena Sigander ledde arbetet fram till 2008 då Författarcentrum Öst och Stockholms Stadsbibliotek tog över initiativet. Förra årets "Stockholm läser"-bok, Elin Wägners Norrtullsligan, blev en lässuccé och det bokcirklades över hela Stockholm län.



Årets "Stockholm läser"-bok blev En dåres försvarstal av August Strindberg, kanske inte så överraskande att det blev Strindberg då vi firar Strindbergåret 2012. I år är det nämligen 100 år sedan August Strindberg gick bort. En dåres försvarstal kom mycket passande ut på pocketnyutgåva förra veckan från Norstedts förlag. Så passa på att inhandla den innan den tar slut. Det gjorde nämligen Norrtullsligan i omgångar ifjol.

Jag kommer säkert att skriva mer om Strindberg i år, men vill ni redan nu kolla in vad som händer under Strindbergåret kan ni surfa hit.

Tidigare "Stockholm läser"-böcker
2011: Norrtullsligan av Elin Wägner
2010: -
2099: - 2009: -
2008: Tackar som frågar av Jennie Dielemans
2007: I skuggan av ett brott av Helena Henschen
2006: De i utkanten älskande av Johanna Nilsson
2005: Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri
2004: Änglarnas stad av Heidi von Born
2003: Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström
2002: Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

We had it so good

Linda Grant, som bland annat skrivit When I lived in modern times som vann Orangepriset 2000, kom 2011 ut med sin senaste roman We had it so good. Den handlar om hur ett medelålderspar som tror att de har haft ett hur bra liv som helst, upptäcker att dom har det ganska tråkigt, och hur kunde det bli så. Grants böcker har ofta blivit nominerade till fina litteraturpriser. Still here (2002) blev nominerad till både IMPAC-priset och Bookerpriset och The clothes on their backs blev nominerad till Orangepriset och Bookerpriset 2008. Nu finns We had it so good på pocket ffrån Virago Press.


Trollope

Snowflake gillade verkligen inte omslagen på Bonnier Pockets kommande klassikerutgåvor. Men alla kan inte gilla allt, såklart. Så för Snowflakes (och min egen) skull så kommer här Vintage Classics omslag för en trio Anthony Trollope-romaner som från och med igår finns att beställa på bland annat bokus.

The Warden
The Warden är den första delen i serien Chronicles of Barsetshire från 1855.

Can You Forgive Her
Can You Forgive Her är den första delen i Palliser-serien från 1864.

The Way We Live Now
Från 1875

Om Fredrik Broman

År 2010 gick deckarförfattaren Håkan Östlundh från Ordfront Förlag till Bonnierklanen och Forum förlag. Där kom han för ganska exakt två år sedan ut med den fristående romanen Jag ska fånga en ängel. Den finns också på pocket från Månpocket. I april 2011 kom han så ut med den femte delen i deckarserien om polisen Fredrik Broman på Gotland, Inkräktaren. Samtidigt gavs de två första delarna i serien (Släke och Dykaren) ut på pocket på nytt. Den 6 januari i år kom Inkräktaren också ut på pocket och då kompletterades pocketserien från Månpocket, så numera finns Östlundhs alla fem delar om Broman på pocket.

Släke

Dykaren

Terror

Blot

Inkräktaren

Gott Nytt Läsår 2012!

Gott Nytt År på er bloggläsarna!

Best of-listor, statistik och enkäter för 2011 kan ni läsa på andra bokbloggar, jag orkar ärligt talat inte sammanställa, det enda jag med säkerhet vet är att jag inte läst så få böcker på väldigt länge. 45 titlar blev det under 2011, jag brukar alltid ta mig över en titel/vecka. Så ett av mina boklöften för 2012 är att läsa fler än 53 titlar. Det ska nog inte bli några problem. Jag ska bara kasta Angry Birds och Wordfeud i min Android-papperskorg, hrrm "bara"....

En annan läsutmaning jag har för 2012 och även 2013 är att läsa vinnarna av IMPAC-priset. Målet är att läsa en i månaden men det är inte med livet som insats, går det långsammare gör det verkligen ingenting. Det kanske inte kommer bli några författarpresentationer eller recensioner heller, jag lovar alltså inte långt mycket mer än att jag ska läsa dom.

Ett tredje läslöfte är att jag nu ska slutföra mitt Hercule Poirot-maraton. För tredje vintern i rad läser jag Agatha Christies Poirot-böcker i ordning. Jag har 13 titlar kvar (om jag räknar bort novellsamlingarna) och dom ska jag definitivt klämma under första kvartalet av 2012, mycket för att jag gillar dom så mycket att jag alltid börjar längta efter snön redan i juli (att plocka upp en Christie-deckare mitt i sommaren har naturligtvis varit omöjligt då den brutit mot läsreglerna).

Så, mina läslöften för 2012 kan alltså sammanfattas såhär:
1. Läsa
2. Läsa
3. Läsa

Oklart, någon?