Recension: Pojken som inte kunde känna smärta


Titel: Den sinnrika smärtan
Org.titel: Ingenious pain
Författare: Andrew Miller
Utgivningsår: 1997

James Dyer föds 1739 in i en fattig familj som nummer fyra i barnaskaran. Tidigt upptäcker familjen att något är annorlunda med James. Han talar inte, han skriker inte när han slår sig och hans blåmärken försvinner häpnadsväckande fort.
James kan inte känna smärta och denna egenskap blir intressant för kvacksalvare och rika män med konstiga böjelser som utnyttjar honom. Han visar sig dock i vuxen ålder blir en ytterst duktig läkare. Men en dag kommer all smärta tillbaka, all smärta som tillfogats James under alla år från födseln.

Den sinnrika smärtan är en hemsk, smärtsam och innerlig berättelse om en man som känner sig annorlunda och utanför den vanliga världen. Språket är enkelt att följa och dialogerna flyter lätt på. Millers gestaltning av James Dyer är ingen sympatisk person, utan tvärtom kallhjärtad och känslolös, men man känner ändå omtanke och värme för honom i hans försök att göra rätt för sig i världen. Gillade du Parfymen av Patrick Süskind så kan den här också falla dig i smaken.

Den sinnrika smärtan vann The International IMPAC Dublin Literary Award 1999. Boken är Andrew Millers debut och han blev senare mer känd för Syre (Oxygen 2001) som hamnade på Bookerprisets shortlist 2001.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar