Tematrio Påskekrim


Lyrans Noblesser startar påskveckan med Tematrio om de tre bästa deckarna. Det här blir både lätt och svårt, har hundratals deckare att välja mellan så det finns många bra! Det finns en stor risk att jag glömmer bort någon, men de här är de tre som till slut får hamna på min prispall!

 1. I ondskans spår (Aftermath) av Peter Robinson.
  Mitt första möte med Peter Robinson och efter 17 böcker fortfarande den bästa och läskigaste. Polisen kallas till ett hus för att styra upp ett bråk mellan ett par. Väl där så utbryter bråk mellan poliserna och mannen i huset. Makabra upptäckter görs i källaren. Så fruktansvärt hemskt och läskigt, bra historia, bra persongalleri och min tjusning för kommissarie Alan Banks var född. På den här förstaplatsen samsas både boken, författaren och karaktären.

 2. Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson.
  Detta masterpiece fick mig fast i Millennium-trilogin på ett par sidor. Egentligen skulle hela serien kunna få hamna på listan, men jag väljer den första boken eftersom det var den som gjorde att jag ville fortsätta läsa Stieg Larsson.

 3. Edward Finnegans upprättelse av Anders Roslund & Börge Hellström
  Att läsa deras kriminalromaner är som att läsa något som man känner inom sig att det inte är av denna värld, men det är det. Jag gillar texten som alltid står att läsa i slutet av deras kriminalromaner, något i stil med: "Allt i den här boken som man tror har hänt, har antagligen inte gjort det. Men allt det man inte tror kan hända har tyvärr hänt." Jag tokgillar alla böcker av Roslund & Hellström, Flickan under gatan var också fantastiskt bra.
Nu blev det ju lite mer författare än böcker, men jag läste igen hos Lyran att det gick lika bra att skriva om det. Lyckligtvis verkar det som att både Peter Robinsom och Roslund & Hellström kommer att fortsätta skriva om sina poliser Alan Banks och Evert Grens, så jag har fler påskekrim att se fram emot med mina favoriter.

3 kommentarer:

 1. Roslund & Hellström har jag läst flera böcker av. De är bra, men lite för eländiga, tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Har bara läst Odjuret och som småbarnsmamma var den totalt fruktansvärd. Det har inte blivit av att läsa fler. Robinson har jag också bara läst en av även om jag tyckte att "En ovanligt het sommar" var fruktansvärt bra.

  Så många böcker, så lite tid!!!

  SvaraRadera
 3. Lyran och Lilla O: Jag vet att Roslunds & Hellströms böcker är i hemskaste laget. Jag avrådde alla småbarnsföräldrar på mitt jobb att läsa Odjuret faktiskt. Jag hade själv problem med den. De andra är hemska också, men där är det lättare att distansiera sig, lite lättare.

  SvaraRadera