Recension: Nattfåk


Författare: Johan Theorin
Titel: Nattfåk
Utg. År (Org. år): 2009 (2008)
Förlag: Månpocket

Theorins andra kriminalroman. Jag läste Skumtimmen i höstas och kände för första gången på länge att jag hade läst något nytt i genren. Så Nattfåk hade stora förväntningar på sig, om inte annat för att den ju också gick vann Svenska Deckarakademins pris för Bästa kriminalroman 2008.

Ute på Åludden på Öland ligger två fyrar och en stor och gammal byggnad där fyrvaktarna har bott genom århundranden med sina familjer. Många år med mycket historia som finns inristat i väggarna, bokstavligt talat. Till Åludden flyttar Katrine och Joakim med två barn från Stockholm. De är renoveringslystna och ska fräscha upp och förvandla Åludden till deras hem. Men bara några veckor efter att hela familjen slutligen har flyttat in sker ett dödsfall i familjen.

I Nattfåk får vi också träffa Gerlof Davidson som spelade en stor roll i Skumtimmen. Här har han en bifigursroll men är ändå väldigt närvarande och viktig. Han blir intervjuad om sitt liv av sin brors barnbarn Tilda, som precis har flyttat till Borgholm för att arbeta där, som polis.

På ön finns också Henrik, han har det inte så lätt, flickvännen har gjort slut och kompisarna är få. Kanske inte så konstigt att han bestämmer sig för att bryta mot lagen när två bekanta bröder dyker upp och vill ha hans hjälp.

Mitt i allt detta blir det vinter på Öland och med vintern kommer risken för fåken. Fåken är den hemska vinterstorm som ibland härjar på ön och när den drar fram, gör man bäst i att sitta inne i värmen. Fåken har tagit många liv och det verkar som om det finns risk för det även den här vintern.

Nattfåk levde upp till förväntningarna och mer. När jag läser så här bra böcker vill jag nästan inte skriva för mycket om dom. Jag vill att man ska bli sugen på att läsa och få upptäcka själv.

Läs recension av Skumtimmen. Nu är det bara att börja vänta på nästa kriminalroman av Johan Theorin. Tack till Månpocket för recensionsex.

2 kommentarer:

  1. Så bra at du likte denne. Eg har gløymd å avbestille ho i bokklubben, så eg har ho liggande, klar til lesning.

    SvaraRadera
  2. Åh, då har du något bra framför dig. Är nästan avundsjuk!

    SvaraRadera