2012 års bästa deckare

I lördags den 24 november hade Svenska Deckarakademin sitt årliga höstmöte och utsåg årets bästa kriminalromaner i tre olika klasser.

Till offer åt Molok av Åsa Larsson utsågs till Bästa svenska kriminalroman 2012. Det är den femte kriminalromanen om advokat Rebecka Martinsson och de utspelar sig i Kiruna med omnejd. Åsa Larssons deckare är populära hos Deckarakademin. 2003 blev hon nominerad till det här priset för Solstorm, som också blev utsedd till Bästa deckardebut. 2004 blev Det blod som spillts utsedd till det årets Bästa svenska kriminalroman och hon nominerades 2008 för Till dess din vrede upphör.


Till offer åt Molok kommer på pocket den 15 februari på Bonnier Pocket.

Övriga nominerade på pocket:
I tystnaden begravd av Tove Alsterdal. Kom ut på pocket den 2 november på Lind & Co.


Innan du dog av Camilla Grebe & Åsa Träff. Kom ut i augusti i år, så vi får nog vänta lite till på pocketen.
Sandmannen av Lars Kepler. Kom ut precis vid gränsen för att få bli nominerad i år, så även där får man vänta på pocketutgåvan.
Två soldater av Roslund & Hellström. Kommer på pocket den 22 april 2013 på Pocketförlaget.


En förgiftad man (Before the Poison, 2011) av Peter Robinson utsågs till Bästa till svenska översatta kriminalroman 2012. Belinda Bauer fick, trots sin dubbelnominering, se sig besegrad av min favoritdeckarförfattare. Men jag hoppades faktiskt på Bauer i det här fallet, jag tycker en vinst borde vara självklar när man har två titlar nominerade samma år och dessutom nominerades för sin debut året innan.


Robinsons vinnande titel är en fristående kriminalroman som kom ut i maj i år på Minotaur förlag, den finns ännu inte på pocket. På engelska finns den däremot på pocket.

Övriga nominerade på pocket:
Ni älskar dem inte (Finders Keepers, 2012) av Belinda Bauer. Kom ut på Modernista förlag i september, pocketutgåvan dröjer sannolikt något år. Finders Keepers finns däremot på pocket. Skuggsida (Darkside, 2011) av Belinda Bauer. Kommer på pocket på Modernista den 5 maj 2013. Darkside finns redan på pocket.


Den kalla elden (Furðustrandir, 2010) av Arnaldur Indriðason. Gavs ut på Norstedts i september i år, inget planerat datum för pocketutgivning ännu.
Eldnatt (Horfðu á mig, 2009) av Yrsa Sigurðardottir. Kommer på pocket på Modernista den 7 april 2013.


För den som läser på isländska finns säkerligen Furðustrandir och Horfðu á mig på pocket också, men det vet jag inte något om.


Kautokeino, en blodig kniv av Lars Pettersson utsågs till Bästa deckardebut 2012. Den gavs ut på Ordfront förlag i slutet av augusti i år, tyvärr finns inget utgivningsdatum för pocketutgåvan ännu. På detta sätt får årets pristagare en fint samiskt deltema också, då Kautokeino kommun i Norge och Kiruna ligger förhållandevis nära varandra (drygt 30 mil).Dessutom utdelades ett specialpris till Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist för deras tre böcker i serien Victoria Bergmans svaghet; Kråkflickan, Hungerelden och Pythians anvisningar. ”En hypnotiskt fängslande psykoanalys i kriminallitterär form” var motiveringen. Kråkflickan och Hungerelden finns på pocket, Pythians anvisningar kommer på pocket på Pocketförlaget den 21 januari 2013.


Har ni läst några av de nominerade och/eller vinnande deckarna? Vad tyckte ni? Vilka rekommenderar ni? Hur är serien om Victoria Bergman? Själv har jag inget att komma med då jag inte läst en enda av titlarna. Herregud jag håller fortfarande på med att läsa vinnare och nominerade från 2010. Tusenskönor av Kristina Ohlsson står näst på tur.

2 kommentarer:

  1. Läs serien om Victoria Bergman, den är annorlunda men på ett bra sätt. Hemsk. Men samtidigt hemskt bra.

    SvaraRadera