Julkalendern 11 december

Ingen julkalender utan Joyce Carol Oates. Och eftersom Oates fortsätter att vara så högproduktiv som hon nästan alltid har varit, så blir det dubbeltips. Men inget av tipsen kan kanske anses vara en klassisk Oates-roman.

Änkans bok (A Widow's Story: A Memoir) handlar om tiden efter att Joyce Carol Oates make hastigt går bort. Han insjuknar i lunginflammation på grund av en förkylning och behandlas på sjukhus. Men en infektion uppstår och mindre en vecka efter att han lagts in på sjukhus så dör han. Oates har skrivit om sorgen, förvirringen, förnekelsen och smärtan. Om vardagsbestyr som måste skötas trots sorgen. Den kom ut på pocket den 8 augusti på Bonnier Pocket.


Foxfire; en tjejligas bekännelser (Foxfire: Confessions of a Girl Gang), är en ungdomsbok som kom ut 1993 första gången, den blev också film 1996 (Foxfire). Den utspelar sig 50-talets USA. En tjejliga med medlemmar från trasiga familjer börjar göra inbrott och märker att de skänker dom makt. I gruppen finner tjejerna sin enda tillhörighet och identitet. En av tjejerna för dagbok över Foxfires dåd och åratal senare läser hon dagboken och ser tillbaka på tiden i tjejligan. Den 14 september kom den ut på pocket på Månpocket.


Oates har självklart många romaner på gång.

Ett urval på engelska:
Daddy Love, den 17 janauri 2013.
The Accursed, den 5 mars 2013.

På svenska:
Mörker och ömhet, den 1 februari 2013. Ellerströms förlag. Ett urval av Oates dikter. Hon har själv fått sätta namn på diktsamlingen.
Två eller tre saker jag glömde berätta för dig (Two or three thing i forgot to tell you), den 15 maj 2013. Ny ungdomsbok av Oates, ugiven på Bonnier Carlsen. Kom ut på engelska i augusti 2012.

2 kommentarer:

  1. Har just läst ut Älskade syster. Foxfire står och väntar på mig i bokhyllan, tillsammans med åtminstone tre andra Oates.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, är du en Oates-fan? Vad tyckte du om Älskade syster?

      Radera