Bokfrågornas ABC: Femte bokstaven

Här ska jag vara lite snabbare än de senaste två veckornas bokfrågeomgångar och svara innan det kommer en ny omgång. Lilla O har kommit till femte bokstaven.

Bokstaven E:
1. En Evergreen är en sång som är tidlös och ständigt aktuell. Vilka böcker skulle du kategorisera som evergreens?

Böcker som handlar om mord där motiven är kärlek, pengar eller hämnd. Oavsett allt runtomkring så är dessa ämnen tidlösa.

2. Vilka länder i Europa läser du flest böcker från? Finns det något land du aldrig läst en bok från?
Sverige är det land i Europa varifrån de flesta författare jag läser kommer. Tvåa kommer USA och trea Storbritannien. Jag har aldrig läst en bok av en isländsk författare. Det borde jag ändra på.

3. Vilka är dina europeiska favoritförfattare?
Min favoritförfattare från Europa är helt klart José Saramago. Jag läser Blindheten just nu och den är grym och grymt bra! Den första jag läste av honom var Baltasar och Blimunda och den vill jag fortfarande nämna som en av de bästa böckerna jag någonsin läst. Han skriver förresten också väldigt tidlösa historier som skulle kunna äga rum när som helst – och var som helst, en evergreenförfattare.

4. Jag har just varit i Egypten. Berätta om en bok som har anknytning dit.
Ja, det får väl bli Yacobians hus av Alaa Al-Aswany då. Jag läste den tidigare i år inom ramen för vår bokcirkel men jag tyckte inte så mycket om den. Mina förväntningar var kanske för höga eller så haltade historien lite. Jag vet inte, men det var ingen höjdare.

3 kommentarer:

 1. Ikke lest noe fra Island, sier du? Da anbefaler jeg deg å lese krim av Arnaldur Indridason. Yrsa Sigurdardottir er en annen islandsk krimforfatter, men jeg har ikke lest noe av henne enda.

  SvaraRadera
 2. Läste just en fantastiskt bra isländsk bok, Sommarljus som kommer att recenseras under dagen. Kan vara årets bästa. Någon isländsk deckare har jag inte läst dock, men det ska jag ändra på under nästa år!

  Tyckte också grymt mycket om Blindheten, men Baltasar och Blimunda har jag inte läst.

  SvaraRadera
 3. Anita: jag lovar att läsa en isländska författare under 2010. Indridason ligger bra till.

  Lilla O: Får kolla in din recension senare idag då!

  SvaraRadera