Recension: Fugitive pieces

Författare: Anne Michaels 
Titel: Fugitive pieces 
Utg. År (Org. år): 2007 (1996) 
Förlag: Bloomsbury

Anne Michaels vann med sin Fugitive pieces The Orange Prize for Fiction 1997. Andra titeln i min Orange Prize Challenge. I Michaels poetiska roman får man följa Jacob från den hemska barndomen i det naziockuperade Polen fram till hans död i Ontario i Kanada. Däremellan hinner han göra ett långt stopp på Zakynthos och hans liv tar en del märkliga vändningar under livets gång.

Jacob bor med sin mamma, pappa och storasyster och en dag kommer tyskarna och dödar hans föräldrar och våldför sig på hans älskade syster. Själv överlever han attacken genom att ha gömt sig i ett litet utrymme i lägenheten. När tyskarna lämnat lägenheten lämnar han den också och ger sig ut i skogen. Där lever han på vad skogen har att erbjuda och om nätterna gräver han ner sig i gyttjan för att inte frysa ihjäl. Det är helt insmord i lera som den grekiske arkelogoen och antroplogen Athos hittar honom. Han lämnar utgrävningarna och med en mager Jacob innanför rocken flyr de från Polen till Athos hem på ön Zakynthos. Athos säger ofta att de räddade varandra för strax efter att de kommit fram till Grekland får han veta att några arkeologer från utgrävningarna dödats av tyskarna.
Jacob växer upp hos Athos, han får lära sig grekiska, han får lära sig det mesta om arkeologi, geologi, fysik och historia. Han får också lära sig att bli en människa igen, för upplevelserna hemma i Polen har gått hårt åt den stackars pojken.
När Jacob är i tonåren får Athos en tjänst på universitetet i Ontario och de flyttar dit. Jacob växer upp och börjar till slut även han att studera på universitetet. Engelskan är inte alls så svår att lära sig efter att ha studerat grekiska. Han börjar skriva och ger ut ett antal lyriksamlingar och upplever kärleken ett par gånger.

Att bara referera handlingen i den här boken gör den inte så speciell. För att förstå hur underbart det var att läsa Fugitive pieces måste jag även nämna Anne Michaels poetiska, vindlande språk blandat med alla de vetenskapliga ord som jag några gånger måste slå upp i lexikon för att förstå. Och det är också så Athos och Jacob lever, i en värld där vetenskapen och fantastin får gå sida vid sida, där inget är bättre än det andra, där det ena endast blir fullkomligt i kombination med det andra. Jacobs poesi kommer också att handla om vetenskapliga företeelser.

Kärleken är väldigt närvarande i Fugitive pieces. Kärleken mellan Athos och Jacob, kärleken mellan Jacob och hans andra fru, kärleken till hemlandet och landet man bestämmer sig för att stanna kvar i.

Den här boken gav en helt annan bild av hur en pojkes liv kan te sig under andra världskriget. Kriget finns även i Grekland men där klarar han sig mycket bättre och det finns efter flykten ingen fara för hans liv.

En mycket vacker skildring från andra världskriget och femtio år framåt och beskrivningar från det hemska Polen, det vackra Grekland och det ståtliga Ontario.

Läs andra recensioner av Fugitive pieces (Minnen av flykt)
Holly Hock
Morellens blogg

Om du har läst och recenserat Fugitive pieces får du gärna lämna länken i kommentarerna till det här inlägget så lägger jag till recensionen här.

1 kommentar:

  1. Läste Siri Hustvedt istället den här månaden och blev faktiskt lite besviken eftersom hon annars är en av mina favoriter. Tyckte att The Enchantment of Lily Dahl var lite tunn innehållsmässigt. Det hade kunnat bli en riktigt bra långnovell, men till en hel roman räckte det inte riktigt.

    Kommer ihåg att jag tyckte väldigt mycket om Fugitive Pieces när jag lästa den i samband med att den fått priset. Tyvärr har jag än en gång läst den aktuella vinnaren för mars så nu ska jag gå vidare med Pauline Melvilles The Ventriloquist's Tale. Återkommer med lite tankar om den i slutet av månaden.

    SvaraRadera