Krim-alfabetet: Q


Q är en lurig bokstav, men inte så lurig som jag förväntade mig. Jag har ändå tagit mig en del litterära friheter. Vi har kommit fram till krim-alfabetets 17:e bokstav.

Quo vadis? av Henryk Sienkiewicz. Sienkiewicz från Polen vann Nobelpriset i litteratur 1905 främst för Quo vadis?, en roman om den tidiga kristna kyrkan i Rom och om Kejsar Nero. Det här är långt ifrån en kriminalroman, men den är oerhört spännande och handlar om hur Kejsar Nero bränner ner Rom och skyller på de kristna.

Queen, Ellery - som jag inte läst. Men borde ha läst. Kusinerna Manfred B. Lee och Frederic Dannay skrev nästan 50 deckare tillsammans under pseudonymen och är tillsammans med Agatha Christie och John Dickson Carr en av de tre törsta pusseldeckarförfattarna från när den genren var som störst.

Quick, den stora rättsskandalen av Pelle Svensson. Förutom att ha vunnit över 10 SM-guld i brottning och deltagit i en hel del internationella mästerskap (OS-silver i Tokyo 1964) var Pelle Svensson som nybakad advokat med i Johan Asplund-fallet från början. Nu har han skrivit en bok om Thomas Quick och rättegången. Både han och Asplunds föräldrar har länge varit skeptiska till att Quick verkligen mördade Johan och har anmält inblandade poliser och åklagare för hur rättegången gick till. Spännande läsning och lite geografisk anknytning till min hemtrakt Västernorrland. Boken kom ut i maj i år på Blue Publishing bokförlag.

Henryk Sienkiewicz
Ellery Queen
Pelle Svensson

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

3 kommentarer:

  1. Ellery Queen hos mig också, annars tyckte jag att det var svårt att få ihop något på Q.

    SvaraRadera
  2. Det blev lite magert hos mig med, men en bok och en författare har jag hittat!

    SvaraRadera