Nobel-alfabetet: O

Lyran, bloggutmaningsdrottningen, har startat en ny utmaning som gör att jag absolut inte kan hålla fingrarna borta från tangenterna; Nobel-alfabetet! Det här betyder att jag kommer att överge hennes fina utmaning Tematrio, men bättre att helhjärtat engagera sig i en sak istället för många hafsverk, tycker jag!

Första bokstaven i Lyrans Nobel-alfabet är inte den första i alfabetet som man skulle kunna tro. För att göra det hela lite mer oförutsägbart så hoppar hon hit och dit. Först ut är bokstaven O. Här kommer instruktionerna:

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.
2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.


1. Orhan Pamuk. Pamuk fick nobelpriset 2006 med motiveringen "som på spaning efter sin hemstads melankoliska själ har funnit nya sinnebilder för kulturernas strid och sammanflätning". Den första boken jag läste var Den svarta boken som handlar om en man i Istanbul som går gatorna runt på nätterna för att leta efter sin försvunna hustru. Även hans vän som skriver politiska krönikor i dagstidningen är försvunnen. Det blev för mycket natt och svart och konstiga gatunamn. I våras läste jag Snö och blev alldeles hänförd. Den var så vackert skriven och med en sån invävd spänning i historien att jag inte kunde släppa den.

2. Om skönhet av Zadie Smith. Hon slog igenom med Vita tänder och Autografjägaren. Om skönhet kom 2006 och vann The Orange Prize for Fiction samma år. Motiveringen lyder: "genom att gestalta sorglösa människor på ett allvarsamt sätt ge bild åt den brittiska överklassen".

3 kommentarer:

  1. Intressant, jag har ännu inte läst något av Zadie Smith.

    SvaraRadera
  2. Snygg och träffande kommentar av Zadie. Hoppas hon skriver några böcker i samma stil, så att du kan sälja in kommentaren till Svenska Akademien :-)

    SvaraRadera