Deckarna man bör läsa i höst

Svenska Deckarakademin presenterade förra veckan de nominerade kriminalromanerna i två av deras tre priser, Årets bästa svenska kriminalroman och Årets bästa till svenska översatta kriminalroman, The Martin Beck Award. Det tredje priset, Bästa debut, har inga nominerade. Om Deckarakademin utser en vinnare får vi veta det först den 20 november när de övriga två vinnarna också avslöjas.

Nominerade till Årets bästa svenska kriminalroman:
Camilla Grebe & Åsa Träff: - Bittrare än döden
Lars Kepler - Paganinikontraktet
Olle Lönnaeus - Mike Larssons rymliga hjärta
Kristina Ohlsson - Tusenskönor
Leif GW Persson - Den döende detektiven

Fyra gröna och en gammal rödräv således, även om författarna bakom pseudonymen Lars Kepler inte direkt är debutanter som författare. Har vi så duktiga nya deckarförfattare i Sverige nuförtiden eller börjar dom gamla att såsa till sig? Coolt med lite nytt blod! Jag hoppas på nån av de nya då Leif GW Persson redan erhållit priset en gång två gånger (1982 för Samhällsbärarna och 2003 för En annan tid, ett annat liv). Jag är väldigt nyfiken på Olle Lönnaeus och gissa om jag blev glad när jag fick hans nominerade deckare i posten häromdagen! Ingen av dessa har ännu kommit på pocket och till dags dato känner jag heller inte till kommande utgivning för våren 2011.

Nominerade till Årets bästa till svenska översatta kriminalroman:
Faïsa Guène - Sista Beställningen på Balto (Les gens du Balto, övers: Lotta Riad)
Reginald Hill - Dödsmässa (Midnight Fugue, övers: Ulf Gyllenhak)
Arnaldur Indridason - Mörka strömmar (Myrká, övers: Ylva Hellerud)
Deon Meyer - Devils Peak (Devil's Peak, övers: Mia Gahne)
Iain Pears - John Stones fall (Stone's Fall, övers: Nils Larsson)

Här var inte nykomlingarna lika många. Alla utom Faïsa Guène och Reginald Hill är tidigare nominerade och Iain Pears och Arnaldur Indridason har också vunnit priset tidigare (Pears för Den fjärde sanningen 1999 och Indridason för Änglarösten 2005). Att Hill inte nominerats tidigare är i sig märkligt med tanke på hur många deckare han har skrivit och hur länge han har hållit på. Jag hoppas faktiskt på Dödsmässa som vinnare (icke att förväxla med Arne Dahls deckare med samma namn som kom 2004). Hills Dödsmässa kommer ut på pocket 11 februari 2011. Originalet Midnight Fugue finns redan på pocket. Pears Stone's Fall finns också på pocket men den svenska översättningen kom precis ut så vi får nog vänta ett bra tag på den i pocket. Devil's Peak finns också i pocket på engelska. Är du duktig på franska och vill läsa Guènes Les gens du Balto så finns även den på pocket på Bokus. Isländska då? Någon som kan det? Tyvärr hittar jag den inte på bokus med Indridasons tidigare Frostnätter har precis kommit ut på pocket på svenska.

Klockan 15 den 20 november har Svenska Deckarakademin sitt höstmöte i Deckarbiblioteket på Eskilstuna Stadsbibliotek och när de konfererat klart avslöjas årets bästa kriminalromaner.

8 kommentarer:

  1. Bra info! Olle Lönnaeus och Kristina Ohlsson har jag inte ens hört talas om, tror att jag börjar tappa greppet om svenska deckare. De blev så många så fort.

    Men Indridason still going strong, det låter finfint det!

    SvaraRadera
  2. Har helt missat denna Olle Lönnaeus tills jag fick tipset om hans första bok som precis kommit i pocket och jag strax ska ta tag i. Så blev lite glad då jag såg hans namn på listan häromdagen, förhoppningsvis är det ett bra kap!

    Grebe och Träff är ju bra, tyckte däremot bättre om Ohlssons första bok Askungar! Bland de utländska har jag läst endast Indridasons bok (som var bra), Meyers svenska debut var inte riktigt min grej (har däremot fått Devil's Peak som rec.ex. så jag ska nog ta mig an den också. puh! Men kul :))

    SvaraRadera
  3. Lönnaeus debut Det som ska sonas fick faktiskt Deckarakademins debutpris ifjol. Och lite brukar det vara så att om man fått det blir man också nominerad för (den eventuella) bok två året därpå.
    Precis som Bokbabbel säger nedan så har Det som ska sonas precis kommit på pocket.

    Det här är Ohlssons andra bok. Hennes debut heter Askungar, båda på Piratförlaget.

    Bokbabbel: bra med lite tips från dig. Jag läser ju oftast dessa så långt efter att priserna delats ut eftersom jag väntar in pocketutgåvan. Men i år ska jag läsa Lönnaues i alla fall. Undrar om jag bör läsa hans debut först?

    SvaraRadera
  4. Jag kan inte låta bli att påpeka att pappa faktiskt redan har fått priset två ggr. För Samhällsbärarna fick han det första priset som delades ut, 1982. Hälsar Malin

    SvaraRadera
  5. Fasiken Malin, jag visste det. Man ska lita på sig själv, inte på andra. Uppgiften stod minsann på Deckarakademin egen hemsida och jag var lite för trött för att dubbelkolla. Shame on me och shame on Deckarakademin.

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Det stämmer att det står att Persson vann 2003, vilket är helt rätt. Det stämmer även att han har vunnit tidigare - och om ni klickar på priser och scrollar ner under de svenska så hittar ni hans första pris där också. Det är bara inte med på förstasidan.

    Så det stämmer inte att det står fel på akademins hemsida, däremot nämns inte hans allra första pris i pressmeddelandet = förstasidan.

    Spänningen stiger inför 20/11... :)
    Hälsar
    Maria

    SvaraRadera
  7. Maria: nej, jag vet att det står på andra sidor på hemsidan. Det är ju där jag hämtat stora delar av mina inlägg om Deckarakademin. Den sidan kan jag till fullo trots att den är "ny".

    Men när jag skrev om nomineringarna så var jag lite lat och återgav mest det som stod på pressidan. Och dubbelkollade inte trots att jag kände på mig att det inte var korrekt.
    Som meningen är formulerad, "Han vann priset redan 2003 för En annan tid, ett annat liv". kan man lätt tro att det var första gången som han vann priset.

    I sammanhanget var ju inte det jag skrev felaktigt heller, han har ju vunnit priset en gång förut :-)

    SvaraRadera
  8. Och det är ju i sig lite anmärkningsvärt att nämna att han var först med att motta priset överhuvudtaget.

    SvaraRadera