Pocketutgivning Februari 2011

Well, kanske inte direkt nyheter men, här kommer ändå pocketutgivning för februari. Av mig valda delar.

* 1 februari Överenskommelser Simona Ahrnstedt Ponto pocket
Nu kommer äntligen fantastiska Simonas debutroman Överenskommelser på pocket. Och den är lika vacker som den inbundna, nästan lite vackrare tycker jag som är pocketälskare. Överenskommelser är en svensk, historisk romantisk roman. Det är en rolig, sexig och begåvad kärleksunderhållning som inte lämnar någon läsare oberörd och som saknar motsvarighet på den svenska marknaden.

Det är i december 1880 på Operan de möts för första gången. Beatrice Löwenström som bor med sin farbrors familj och som lever ett hårt hållet konventionellt borgarliv. Karismatiske Seth Hammerstaal, stadens mest omtalade ungkarl, en av Sveriges rikaste män som aldrig har levt sitt liv efter någon regelbok.

Läs Simonas Överenskommelser, det är min starkaste februarirekommendation!

Utkommen!

* 2 februari Änglarösten Arnaldur Indridason Norstedts pocket
Det här är en av alla dessa deckarförfattare som jag, varje gång jag läser att de ska släppa en ny bok, alltid tänker att jag vill läsa. Men så blir det av nån anledning inte av. Vet inte riktigt varför. Men om jag till det lägger att över hälften av de författare jag läste förra året var författare jag aldrig hade läst innan så kanske jag inte ska sörja så mycket över det.
I alla fall: Indriðason skriver deckare om polisen Erlendur, hans familj och hans två arbetskamrater Sigurður Óli och Elínborg. Det här är den femte i serien, men den sjunde som kommer ut på svenska. Hur går det ihop? Jo, det här är en nyutgåva. De två i serien på svenska som kommer innan är Glasbruket och Kvinna i grönt. Men det finns två tidigare på isländska. Alltså lite förvirrande att det står att det är bok 3 i serien överallt. Så ni som nyligen läst Frostnätter och Mörka strömmar får tänka att den här deckaren utspelar sig långt tidigare. Närmare bestämt 4 böcker tidigare. Hur det hänger ihop kan ni se här.

Utkommen!

* 3 februari Bad boy Peter Robinson Hodder & Stoughton
I en ung flickas sovrum hittas ett laddat vapen som kan ha kopplingar till den undre världen. Hur har det kommit dit? Vem är dess rätta ägare? Spåret leder rakt mot Tracy, Alans Banks egen dotter. Snart förstår Banks och kollegan Annie Cabbot att Tracy hålls fången av en manipulativ och livsfarlig man, en man som just nu jagas av både polisen och maffian.

Det här är andra gången i historien om Alan Banks som det handlar om en av hans familjemedlemmar. Senast var i En märklig affär (Strange affair) när hans bror Roy var i trubbel. Med tanke på att det finns 19 böcker om Alan Banks nu så har hans skapare åtminstone inte exploaterat hans familj så mycket som det skulle kunna gå. Han har ju en son också, och en före detta fru med ny man och nytt barn. Spännande lär det i alla fall som vanligt bli.

Utkommen!

* 4 februari The brightest star in the sky Marian Keyes Penguin
På 66 Star Street i Dublin är det någon som vakar över de människor som bor där. Men det är det ingen där som vet ännu.
En av dem är redo att ta steget och bli kär, en annan slits mellan två mycket olika älskare. Vissa hemligheter vill de låta vara begravna, men de kommer att komma upp till ytan igen och avslöjandet av dessa hemligheter kommer att få tragiska konsekvenser.

Låter inte som de Keyes-böcker jag har läst men som vanligt brukar Keyes kunna väva in djupt allvarliga historier med dialoger och monologer som får mig att frusta av skratt. Den här inköps och sparas till sommarsemestern, as always.

Utkommen!

* 9 februari Tidsresenärens hustru Audrey Niffenegger Bonnier Pocket
Nyutgivning av en mycket populär bok, åtminstone inom bokbloggsvärlden.

Utkommen!

* 9 februari Själens osaliga längtan Audrey Niffenegger Bonnier Pocket

Utkommen!

* 10 februari Sarahs nyckel Tatiana de Rosnay Bazar förlag
Boken som är filmaktuell med Kristin Scott Thomas i rollen som Julia.

Utkommen!

* 11 februari Dödsmässa Reginald Hill Månpocket
Blev nominerad till Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman. En ny kriminalroman av nestorn bland brittiska deckarförfattare
Gina Wolfe kommer till Mid-Yorkshire i sökandet efter sin försvunne make som antas vara död. Hennes fästman, intendent Mick Purdy, tror att Andy Dalziel kan hjälpa henne. Men ingen av dem kan ana att något som sattes i rullning för flera decennier sedan kommer att få sin våldsamma upplösning under denna soliga höstdag. Flera berättelser, två omaka kriminalkommissarier som försöker förstå hur allt hänger ihop och en klocka som obönhörligt tickar på. Dalziel och Pascoe får lära sig läxan att ibland krävs det inte mer än en dag för att förändra livet - för alltid.

Utkommen!

* 11 februari Juliet, naked Nick Hornby Månpocket
Vad hände egentligen Tucker Crowe? Den frågan har aldrig upphört att sysselsätta Duncan Thomson, trots att det är mer än tjugo år sedan den kände musikern oförklarligt tystnade. Själv ägnar Duncan mesta möjliga tid åt en hemsida tillägnad idolen. Så mycket tid att flickvännen Annie börjar undra om detta är allt relationen har att erbjuda. Sedan händer det oväntade - Tucker Crowes skivbolag släpper en ny version av Crowes mest kända album. Duncan bestämmer sig för att det är ett mästerverk och skriver en glödande, positiv recension på hemsidan. Annie är dock av motsatt åsikt och kontrar med en mer kritisk recension. Till Annies förvåning för hon gensvar på recensionen - från Tucker Crowe själv. Detta blir inledningen på en mejlväxling med allt större förtrolighet. Och snart börjar Annie ana vad som egentligen ligger bakom Tuckers långa tystnad...

Utkommen!

* 11 februari Under jorden i Villette Ingrid Hedström Månpocket
Den tredje boken i den lovordade Villette-serien, flerfaldigt uppmärksammad av Svenska Deckarakademin. En ung journalist hittas mördad i en malmlast på en pråm i Villette. I sin hand har han ett fragment av en svensk tidning. Det visar sig att han är utsänd för att skriva en historik över gruvkatastrofen som på 1950-talet dödade 162 arbetare i staden. När undersökningsdomaren Martine Poirot börjar utreda fallet pekar vissa spår mot korruption och svindlande affärer i en fransk affärsmans stålbolag i staden. Samtidigt leder mer än en ledtråd till det lilla insomnade gruvsamhället Hanaberget i svenska Bergslagen.

Utkommen!

* 15 februari Den röda grevinnan Yvonne Hirdman Ordfront förlag
I Den röda grevinnan målar Yvonne Hirdman upp sin mammas liv. Varsamt bygger hon, bit för bit, upp berättelsen med hjälp av dagböcker, brev, skilsmässodokument, Kominterns kaderakter, den danska säkerhetspolisens material, samtida romaner, biografier, foton och vykort. Den röda grevinnan är en fängslande biografi över Charlotte Hirdmans ovanliga och fascinerande liv. Det är en kvinnas historia – och Europas.

Utkommen!

* 15 februari Solar Ian McEwan Random/Vintage
Satirisk och humoristisk roman om klimatförändringen. Michael Beard har vunnit Nobelpriset i Fysik. Hans karriär och äktenskap är på väg nedåt, men karriären försöker han rädda genom att rädda världen från en klimatkatastrof.

Utkommen!

* 17 februari The anatomy of ghost Andrew Taylor Penguin

Utkommen!

* 22 februari The Confession John Grisham Random
Ännu en juridisk thriller från Grisham.
För varje oskyldig man i fängelse, finns det en skyldig kvar på utsidan. Han förstår inte hur polis och åklagare fick fel man, men han bryr sig heller inte. Han kan bara inte tro att det är sant, han kom undan! Tiden går och han inser att misstaget inte kommer att rättas till: myndigheterna tror på sin sak och är fast beslutna att få en fällande dom. Han kan även titta på rättegången mot den person som felaktigt anklagas för sitt brott. Han är lättad när han hör att han förklaras skyldig. Han skrattar när polis och åklagare gratulerar sig själva. Han nöjer sig med att låta en oskyldig person att gå i fängelse, för att tjäna ett hårt straff, kanske även att bli avrättad. Travis Boyette är en sådan man.

Utkommen!

* 22 februari Den upplysta stigen Kjell Eriksson Lindelöws förlag
En nyutgåva av första delen i Kjell Erikssons deckarserie om Ann Lindell, som i och med den tionde delen, Öppen grav, är färdig. Första delen, Den upplysta stigen, blev prisbelönad som det årets bästa deckardebut. Sedan fortsatte Kjell Eriksson sin framgångsrika serie, som också har blivit översatt till flera språk.

Utkommen!

* 23 februari Den perfekte mannen Sheila O'Flanagan Pocketförlaget
Varma, tropiska dagar. Heta, loja nätter. En lyxkryssare av högsta klass. Tillsammans måste det vara den perfekta ramen för en romantisk semester. Men för systrarna Britt och Mia innebär resan något helt annat. Britt är inbjuden som föreläsare. Hon har skrivit årets bästsäljare, romanen Den perfekte mannen och anses vara en specialist på ämnet romantik och kärlek. Men kärlek är det sista hon tänker på efter ett kortvarigt äktenskap som slutade i katastrof. Mia är förälskad i sin före detta pojkvän, sin dotters pappa, i hemlighet och lägger knappast märke till andra män, hur perfekta de än är. Hon är med som sin systers assistent. De båda systrarna är olika som natt och dag, och närheten ombord riskerar att driva dem isär för alltid.

Utkommen!

* 23 februari Frukta inte Anne Holt Pocketförlaget
En kylig kväll i december irrar en ung flicka runt i bara nattlinnet på gatan utanför Oslos finaste hotell. Hon blir nästan påkörd av spårvagnen men räddas av en mystisk man som snabbt försvinner i folkvimlet. Några dagar senare påträffar Oslopolisen under dramatiska omständigheter ett lik efter en tonårspojke i hamnbassängen mitt i stan. Kroppen är upplöst till oigenkännlighet. Och på själva julafton går biskopen i Bergen, Eva Karin Lysgård, ut på en promenad, men återvänder inte. Dagen efter hittas hon mördad. Kriminologen Inger Johanne Vik är den första som ser sambandet mellan morden och några andra mystiska dödsfall. Frukta inte är den fjärde boken om Inger Johanne Vik och Yngvar Stubø.

Utkommen!

* 23 februari Mästaren Harlan Coben Pocketförlaget
Nummer två i serien om sportagenten Myron Bolitar. Pocketförlaget ger smart nog ut dessa på originalpocket, översatt till svenska för första gången. Lad lit när det är som roligast.

Den unga, vackra före detta tennisstjärnan Valerie Simpson vill ta sig tillbaka till den absoluta världstoppen, och det med hjälp av sportagenten Myron Bolitar. Men hennes drömmar krossas när hon blir brutalt skjuten till döds under US Open. När Myrons hetaste klient Duane Richwood, trimmad för att ta sin första Grand Slam-turnering, dyker upp i utredningen inser han att det är något som inte står rätt till. Varför finns Duanes telefonnummer i Valeries kalender när han hävdar att han inte ens känner henne?

Utkommen!

* 26 februari Kungens födelsedag Hans Koppel Telegram
Kungens födelsedag är Hans Koppels tredje och avslutande bok i en triptyk om människor som vill vara mer än de är. Huvudperson denna gång är kungen. Kungen dagdrömmer om att göra skillnad. Men vad ska en kung ta sig till i ett land som inte bjuder på minsta lilla statskupp - Samtidigt i Sverige: En livvakt tänker osunt mycket på Borlänge, några unga miljöaktivister vill förändra världen, en mansforskare lobbar hårt för att sälja sina floskler, en ung stjärnadvokat vill mest bara ligga med sin man, Maléne Norén har barnasinnet kvar. Och Elin fyller snart 110.

Utkommen!

* 26 februari Nina Hemmingsson Sara Teleman Orosdi-Back förlag
Denna bok ingår i Orosdi-Backs serie Svenska illustratörer och konstnärer. Det här är den jag är mest intresserad av för jag är väldigt förtjust i Nina Hemmingssons bilder. Hennes senaste seriebok heter Så jävla normal och i maj kommer nästa bok, Mina vackra ögon. Andra illustratörer och konstnärer som porträtterats i denna serie är bland andra Joakim Pirinen, Carl Johan de Geer och Martin Kellerman.

Utkommen!

Jo men, det var det, man kan bara hoppas att utgivningen för mars och april är någonstans runt hörnet, men man vet aldrig. Kanske var alla dessa pocketar gammal skåpmat för dig, men för någon enstaka kanske det blev ett boktips nu. Räcker för mig. Marian Keyes och Peter Robinson införskaffas och sparas till sommarsemestern. Det är garanterat bra semesterläsning för mig. Och missa INTE Simonas Överenskommelser!

3 kommentarer:

 1. Fattar ändå inet det där med Indriðason, vilken bok är först? Glasbruket? Undrar också om Robinsons är fristående? Har missat så många av honom att jag inte riktigt vet hur jag ska fortsätta.

  SvaraRadera
 2. Jo, Glasbruket är den första på svenska. Men det finns två innan som inte blivit översatta innan. På svenska läser man dom i ordningen:
  Glasbruket
  Kvinna i grönt
  Änglarösten
  Mannen i sjön
  Vinterstaden
  Frostnätter
  Mörka strömmar

  Och så har det kommit två på isländska efter det också.

  Alan Banks-deckarna kan nog läsas fristående men dom följer definitivt hans liv om man läser dom i kronologisk ordning. Den första (i ordningen) utgiven på svenska är den som kommer senare i år, Roten till det onda. Den heter Dead right och kom ut 1997. Men det är nummer 9 i serien om man räknar från början.

  Blev det ännu snurrigare nu? :-)

  SvaraRadera
 3. Läste Överenskommelser nu i mars och fullkomligt älskade den. Läste även Den perfekta mannen men den var så där. Den funkade som bra semesterläsning vid poolen men inget mer.

  SvaraRadera