Spännande deckare att läsa i höst

Igår presenterade Svenska Deckarakademin de nominerade till Årets bästa kriminalroman och Årets bästa till svenska översatta kriminalroman. Extra fint att få presentera dom för er på födelsedagen, deckarfantast som jag är!

Nominerade till Årets bästa svenska kriminalroman:
Karin Alfredsson - Pojken i hiss 54
Arne Dahl - Viskleken
Lars Kepler - Eldvittnet
Hans Koppel - Kommer aldrig mer igen
Kristina Ohlsson - Änglavakter

Jag måste säga att jag är nöjd med ALLA nomineringar ovan. Och lite extra lustigt att av årets fem nominerade författare är tre av dom pseudonymer. Äntligen Alfredson, hennes deckare om läkare Ellen Elg handlar ju om så mycket mer. Hennes debut om Ellen, 80 grader från Varmvattnet, fick ju faktiskt Deckarakademins debutpris 2006. Och Dahl, en av mina favoriter, helt klart. Kepler är kanske den jag är minst nöjd med här, han (dom) blev ju nominerad förra året också för Paganinikontraktet, vi får väl se. Och så Koppel, lite överraskande kul, jag har bara läst hans romaner men exempelvis i hans Vi i villa finns det något obehagligt som man även kan hitta i regelrätta kriminalromaner. Kommer aldrig mer igen kommer på pocket redan den 23 november!
Sist och störst av alla här ovan, Kristina Ohlsson, yey! Också hon var nominerad ifjol för Tusenskönor. Askungar som jag läste tidigare i år är en av de bästa deckare jag läst. Änglavakter kommer dessutom ut på pocket den 25 januari 2011. Längtar dit! Så grattis alla!

Nominerade till Årets bästa till svenska översatta kriminalroman:
Belinda Bauer - Mörk jord (Blacklands, övers: Ulla Danielsson)
Deon Meyer - Tretton timmar (Thirteen hours, övers: Mia Gahne)
Denise Mina - Getingsommar (The end of the wasp season, övers: Boel Unnerstad)
Peter Temple - Sanning (Thruth, övers: Johan Nilsson)
Domingo Villar - Nattens mörka toner: Ett fall för kommissarie Leo Caldas (Ollos de auga/Ojos de agua, övers: Lena E Heyman)

Först och främst Bauers redan mycket prisbelönta deckare Mörk jord, den tror jag kommer bli läst av alla i höst. Årets bokjulklapp! Meyer är ju känd för bra deckare, hon vann ju dessutom ifjol för Devils Peak, tveksamt om det blir vinst i år igen. Även Mina levererar, nominerad som sent som 2009 för I midnattens stillhet. Temple är för mig okänd och även Villar, men Villar är tydligen en spansk författare och sådana läser jag alltför sällan även om jag är en spaniofil, så honom måste jag kolla upp.
Extra roligt bland dessa nomineringar är ju att det är lite fler små förlag som fått nomineringar; Modernista, Weyler, Minotaur (iofs ett Bonnierförlag), Kabusa och Ekholm & Tegebjer (som jag aldrig hört talas om, fy på mig). Ingen av titlarna verkar vara planerad för pocket ännu, men på engelska finns både Thirteen hours av Meyers, The end of the wasp season av Mina och Temples Truth på pocket. Villars deckare finns också på engelsk pocket med namnet Water-blue eyes.

Lördag den 19 november kl 15 har Svenska Deckarakademin sitt höstmöte i Deckarbiblioteket på Eskilstuna Stadsbibliotek och när de konfererat klart avslöjas årets bästa kriminalromaner.

2 kommentarer:

  1. Jag har bara läst en av alla de här böckerna och det är Viskleken och jämfört med Dahl böcker om A-gruppen så blev jag inte speciellt imponerad. Och Eldvittnet? Den har ju inte ens släppts än. Väl?

    Många av de andra står olästa i bokhyllan, bland annat Kristina Ohlssons. Jag läste Askungar för bara någon vecka sedan och fullkomligt älskade den.

    SvaraRadera
  2. Det var ju synd att Dahls nya inte håller måttet. Och nej, Eldvittnet kommer inte ut förrän i november, jag gissar att Deckarakademin fått förhandsexemplar :-)

    Visst är Askungar bra? Så himla hemsk alltså.

    SvaraRadera