A Clockwork Orange fyller 50 år

För någon månad sen såg jag A Clockwork Orange för första gången. Jodå, det är sant. Man kan vara över 30 och inte ha sett A Clockwork Orange. Men nu har jag gjort det. Ni som såg den för hundra år sedan kanske inte ens kommer ihåg den, eller? Jag blev hur som helst högst irriterad på hela filmen, även om den såklart är oerhört skickligt gjord. Bara en sån sak som att Stanley Kubrick redan 1971 visste att neonfärger skulle bli inne 10 år senare. Och språket, helt genialt. Men annars, hu, jag är nog alldeles för blödig, tyckte bara det var hemskt.

I år ska A Clockwork Orange bli musikal. Boken av Anthony Burgess, som filmen är baserad på, firar 50 år i år och musikalen sätts upp i Burgess hemstad Manchester. Manuset till musikalen skrev Burgess själv, komplett med musikstycken och allt.

Burgess skrev ett 30-tal romaner innan han dog 1993. A Clockwork Orange är väl hans mest kända. Vintage Classics har släppt flera av hans romaner och nu har några fler tillkommit. Som vanligt när jag nämner Vintage Classics så innebär det snygga omslag.

I mars ger Modernista ut en inbunden nyutgåva av A Clockwork Orange. Det omslaget kan väl diskuteras, det säger mig inte mycket.

Källor: bland annat SvD


4 kommentarer:

 1. Jag älskar verkligen filmen, men jag håller helt med om att den är fruktansvärd, vilket troligtvis är en av orsakerna till att den är bra på något skumt sätt.

  Däremot har jag inte läst boken, får ta och köpa nyutgåvan när den kommer (trots ett sanslöst fult omslag...)

  SvaraRadera
 2. Jag glömmer aldrig den gången jag såg den filmen. Det var 1972 i Östersund o vi var några polare som gick tillsammans o såg den. För det första ångrar jag att jag inte följde min magkänsla o gick därifrån helt enkelt, men jag ville väl inte vara "sjåpig". Äcklet o skräcken satt i länge, länge efteråt. Ja det var det absolut äckligaste o hemskaste jag någonsin sett o fortfarande någonsin har sett. Jag vill aldrig se den igen o jag vill INTE läsa boken!

  SvaraRadera
 3. Nej men fy vilket tråkigt omslag till A Clockwork Orange, och det ska vara en nyutgivning? Då finns det ju redan gamla utgivningar med tusen gånger snyggare omslag. Varför köpa den nya versionen om den inte ens är snygg?

  SvaraRadera
 4. Det är ju det där hemska som stannar kvar i en som gör att man förstår hur bra det är. Det här med att definiera människans största skräck, att det finns genuint elaka och onda människor och vad samhället gör med dom.

  Jag gillar det här omslaget från Penguin från 1972:
  http://www.fantasticfiction.co.uk/edition/?isbn=0140032193

  SvaraRadera