Till alla nyförlösta?

Ok, jag inleder med brasklappen att jag själv inte fött barn, och således inte kan säga något om hur det är, men ändå, jag måste ju få tycka ändå, eller hur?

Åsa Beckman ger i DN idag 10 boktips till Victoria och andra nyförlösta mammor. Jag kollar igenom boktipsen och förfasas. Jag hittar tyvärr (eller ska jag säga lyckligtvis?) inte artikeln på nätversionen av tidningen så listan kommer här:
 1. Sigrid Undset - Kristin Lavransdotter
 2. Maria Sveland - Bitterfittan
 3. Edith Södergran - Ingenting ur Landet som icke är
 4. Aase Berg - Forsla fett
 5. Joanna Rubin Dranger - Alltid redo att dö för mitt barn
 6. Gunilla Bergensten - Familjens projektledare säger upp sig
 7. Astrid Lindgren - Prinsessan som inte kunde tala
 8. Euripides - Medea
 9. Karl Ove Knausgård - Min kamp 2
 10. Kristina Sandberg - Att föda ett barn
Till att börja med; det här är på intet sätt dålig litteratur, det är mycket läsvärda romaner, dikter och facklitteratur, men som tips till en nyförlöst mamma? Jag undrar, hur många av er nyförlösta kastade sig över en bok det första ni gjorde när ni kom hem från BB? Jo jag vet, många som läser här kan inte vara utan läsning förutom när ni sover och knappt ens då, men erkänn, hur många plöjde Kristin Lavransdotter den första veckan? Jag skulle säga att det här är bra boktips till alla och alltid, just förutom när man är nyförlöst.

De här titlarna handlar sammanfattningsvis om förlossning, bitterhet, graviditet, rädsla (om än humoristiskt), projektledning (!!!), konsumtionskritik (hallå?), äktenskapsproblem, svartsjuka och avslutningsvis; allt redan nämnt samlat i en och samma titel (Att föda ett barn).

Av titlarna ovan har jag läst en dryg tredjedel och ingen av dom skulle jag vilja komma i närheten av som nyförlöst. Och återigen, exempelvis Att föda ett barn var förra årets bästa läsupplevelse, men kom igen, hur tänker en när en tror att detta är vad en nybliven mamma vill läsa?

Det skulle ju vara intressant att få en kommentar från någon som nyss blivit mamma, vad ni tycker om boktipsen?

Mitt tips är: läs det här titlarna innan du blir förälder, för sen blir det nog varken tid eller lust på ett bra tag :-)


7 kommentarer:

 1. Som vanligt har du rätt, min kloka dotter! Med min första förlossning i färskt minne (hur kan den nånsin förblekna?!)tänker jag efter vad jag själv ville läsa där och då: Vi föräldrar (tidning), När två blir tre (70-talsrak info), kvalificerad verklighetsflykt typ Grottbjörnens folk. Grottbjörnens folk räckte i 7 månader, eftersom jag somnade efter tre sidor.

  SvaraRadera
 2. Nu är jag ju inte direkt nyförlöst men jag håller med din analys, man vill inte läsa tunga och/eller mörka texter när man befinner sig i babybubblan. Marian Keyes och Sheila O´Flanagan var perfekt för mig:)

  SvaraRadera
 3. Lite som jag tänkte då.

  Mamma, på din tid fanns ju inte DVD-boxar med roliga serier, men jag kan tänka mig att det är närmare vad man fixar än att läsa nuförtiden.

  SvaraRadera
 4. Hur tänkte de när de la upp Medea på listan? :-S Den skulle jag aldrig någonsin vilja läsa när jag är nyförlöst, eller ens om jag hade barn...

  SvaraRadera
 5. Zachan: jag undrade också, tro mig. Vissa tycker uppenbarligen annorlunda haha.

  SvaraRadera
 6. När jag var nyförlöst läste jag Lisa Jewells The Truth About Melody Browne, minns jag (och plöjde Prison Break när jag ammade). Körde rätt stenhårt på chicklit/lättare underhållning under tiden som nybliven mamma, även om jag minns att jag läste Christine Falkenlands 4 x dikter och även lite Joyce Carol Oates när barnen var väldigt små. Håller med: ytterst märkliga boktips till en nyförlöst kvinna. Medea, liksom...?

  SvaraRadera
 7. Helena: dina tips låter mer som boktips jag skulle kunna både ta till mig och ta på allvar. Jag börjar nästan fundera på om boktipsen Åsa Beckman gav var ironiska. Vem som helst kan ju råka komma över en lite tyngre roman under delar av våra liv när vi har "mycket", men att medvetet kasta sig över dessa titlar känns ju helt galet.

  SvaraRadera