Ett nytt kvartal är på väg och därmed också en ny omgång pockettips från mig. Personligt utvalda såklart, men med ett försök till blandning mellan deckare, romaner, faktaböcker och klassiker. En och annan nyutgåva får hänga med ibland också. Det här är nog första gången som det inte var flest deckare till antalet, men det beror nog mycket på att jag mer och mer uppskattar romaner.
* 12 april
Aldrig mera fri Sara Blædel Norstedts pocket
Varje gång
Sara Blædel släpper en ny bok säger jag att jag ska börja läsa hennes deckare. Men jag gör det aldrig. Jag vet inte varför. Kanske skulle jag behöva någon som lobbade lite mer för hennes böcker. Jag skulle behöva höra från håll (som jag inspireras av) att det här är bra. Så det efterlyser jag. Tack.
Utkommen!
* 12 april
Idealisten Thomas Bodström Norstedts pocket
Bodströms debut var väl inget banbrytande kanske.
Rymmaren var spännande, jag kommer faktiskt ihåg handligen lite vagt, och advokatmiljön var väl kanske rätt ny, men inget ”Wow!”. Fast det behöver inte alltid vara ”Wow!” men det måste vara rätt bra ändå. Vi får se om
Idealisten håller måttet.
Bodström har en tredje roman på väg också,
Lobbyisten heter den.
Utkommen!
* 14 april
100-åringen som klättrade ut genom fönstret och försvann Jonas Jonasson Pocketförlaget
Jonasson sa upp sig efter 20 år i samma bransch, sålde allt han hade och flyttade till Italien. Där skrev han sin debut med den långa titeln om Allan som hamnar på ålderdomshem och fyller tresiffrigt. Men Allan känner inte för stort kalas utan rymmer. Låter som upptakten till en galen historia. Vid Luganosjön i Italien sitter
Jonasson och skriver på bok nummer två.
Utkommen!
* 14 april
Tre sekunder Roslund & Hellström Pocketförlaget
Vinnaren av Bästa svenska kriminalroman 2009. Mina favoriter. Tål att sägas om och om igen. Det här är kriminalromanerna jag tipsar i princip alla om, fast kanske inte småbarnsföräldrar så det har inte blivit så mycket tipsade till min närmsta bekantskapskrets de senaste åren. Riktigt läskiga och samhällskritiska böcker som skrivs av en duo. Polisen i centrum heter Evert Green.
Utkommen!
* 15 april
Drottningoffret Hanne-Vibeke Holst Bonnier Pocket
Den tredje delen i trilogin (?) om maktspel och könsdiskriminering i den danska regeringen. I den här fristående romanen har ordföranden för socialdemokraterna huvudrollen; Elizabeth Meyer. Hon har ett problem, hon letar efter en värdig ersättare till sig själv och hon har inte hur mycket tid på sig som helst. Och den hon vill ha som ersättare är inte riktig så samarbetsvillig som hon önskat.
Utkommen!
* 15 april
I en familj finns inga fiender Viktoria Myrén Ordfront förlag
En debut med ett rätt så förbjudet ämne. En mamma som flyr från man och barn (hon lämnar sin familj!!!) till en stuga ute på landet för att hitta tillbaka till sig själv. Jag var på Kulturhusets debutbar i vintras och lyssnade till när
Veronica Myrén berättade om sin bok och jag blev väldigt intresserad av handlingen.
Utkommen!
* 15 april
Ängelns lek Carlos Ruíz Zafón Bonnier Pocket
Äntligen. Den andra till svenska översatta boken av
Ruíz Zafón. Av någon anledning läste jag den första,
Vindens skugga, inbunden, så det var extra länge sedan jag läste den. Men nu kommer alltså en till bok på pocket och även om titeln är lite läskigt Dan Brown-klingande så hoppas jag på en ny mystisk, spansk, historisk roman.
Utkommen!
* 16 april
Sista resan Carsten Jensen Bonnier Pocket
Jensens Vi, de drunknade var en av de bästa, kanske
den bästa, som jag läste under 2009. Så självklart vill jag läsa den här romanen som också den utspelar sig i Marstal men även på Grönland.
Utkommen!
* 20 april
De ska ju ändå dö Gunnar Ekberg Thomas Fischer förlag
Ibland dyker det upp faktaböcker som av någon anledning talar till mig. Debutanten
Gunnar Ekberg fick min uppmärksamhet i någon bokkatalog från förra året och jag har hållit koll på om hans bok om underrättelsetjänsten ska komma i pocket. För första gången berättar en agent som arbetat för den svenska underrättelsetjänsten om sitt arbete på.
Ekberg levde under en period med skyddad identitet men bor numera öppet i Malmö. Tillsammans med flera personer som varit verksamma inom svensk underrättelsetjänst och svenska forskare är han idag medlem i organisationen Sveriges Öga och Öra som ska främja forskning och studier i underrättelse- och säkerhetstjänsternas historia.
Utkommen!
* 23 april
Den röda anteckningsboken Paul Auster Lind & co förlag
En samling essäer och intervjuer som reflekterar
Austers inställning till skrivande och litteratur. Om behovet av att identifiera och bryta ner gränsen mellan att leva och att skriva. Om författares försök att undersöka minnet och olika identiteter. Samma dag släpps även
Austers roman
Invisible på engelskt pocket.
Utkommen!
* 11 maj
De dödas bok Patricia Cornwell Norstedts pocket
Cornwell har tappat lite på slutet och
De dödas bok är väl långt ifrån hennes bästa om rättsläkaren Kay Scarpetta. Men om man som jag har läst hennes böcker sedan de kom ut, är det svårt att inte vilja fortsätta läsa. Och jag har hört att kvaliten börjar bli bättre så för att komma dit får man läsa sig igenom de mindre bra också. Så man inte missar nåt i handlingen.
Utkommen!
* 12 maj
Höstoffer Mons Kallentoft Pocketförlaget
Jag har bara läst en bok av
Kallentoft om Malin Fors, polis i Linköping.
Midvinterblod var en av de där mer mörka deckarna, kanske inte så spännande att jag inte kunde lägga den ifrån mig, men visst, det fanns ett driv där som gjorde att jag ville veta hur allting hängde ihop. Hemma i bokhyllan väntar deckare nummer två,
Sommardöden, och den är aspirant i läshögen för påsklovet. Lagom till dess kommer den tredje på pocket och snart får vi även läsa den fjärde säsongsdeckaren av
Kallentoft,
Vårlik. Brrrr.
Utkommen!
* 14 maj
Stråk av rött Elizabeth George Månpocket
Jag halkar efter vad det gäller mina favoritdeckarförfattare. Jag läser mer och mer romaner och helt plötsligt har det gått mer än ett år sedan jag fick umgås med Lynley & Havers. Nu längtar jag verkligen efter att få hänga med dom igen när de löser grymma brott. Sannolikt läser jag den här på engelska eftersom jag gillar
George’s språk så mycket.
Careless in red heter den. Underbar titel.
Utkommen!
* 14 maj
Tron på förändring Barack Obama Bonnier Pocket
Obama blev president i USA för drygt ett år sedan. Redan under presidentvalet hösten 2008 blev han någon vi svenskar hyllade och vi var nog många som för en gångs skull brydde oss extra mycket om vem som skulle vinna det amerikanska presidentvalet. Eller så var det bara så det kändes. Sedan dess har han väl varit i blåsvädret lite och att han fick motta Nobels fredspris blev rätt debatterat. Men verkar inte USA vara en liiite trevligare plats på jorden sedan
Obama kom till makten?
I
Tron på förändring får vi läsa om
Obamas egen plan för att göra USA till en bättre stat.
Utkommen!
* 14 maj
De fattiga i Łódź Steve Sem-Sandberg Bonnier Pocket
2009 års Augustprisvinnare! En liten pärla som jag hört mycket gott och ont om och som jag sannolikt kommer att läsa då jag gärna testar Augustprisvinnarna!
Utkommen!
* 14 maj
Halva liv Mats Strandberg Månpocket
Mats Strandberg har skrivit ett antal böcker tidigare och jag har inte varit intresserad. Svårt att säga varför men det kan ha varit så enkelt som att handlingen i hans böcker inte tilltalat mig. Förrän nu.
Halva liv handlar om Jessica som inte kan släppa taget om sin förra kärlek Jakob som bara försvann ur hennes liv utan någon som helst föraning. Men Jessica försöker trots depression gå vidare med nytt jobb och nya relationer. När hennes farmor Viola dör och efterlämnar en bok om stora familjehemligheter tar livet en annan vändning. Åh, så spännande det låter tycker jag. Kan det inte bli mitten på maj snart?
Utkommen!
OBS! Nytt datum! * 15 april
Doft av ondska Anne Rambach Sekwa förlag
Nu kommer uppföljaren till
Anne Rambachs thriller
Bombyx.
Doft av ondska är en fristående fortsättning om Diane Harpmann. Jag jobbar (som sagt) på att läsa fler franska författare och det här är en som jag både hört mycket bra om och dessutom skriver hon ju deckare så det är en bra kombination!
Utkommen!
* 25 maj
Quick; den stora rättsskandalen Pelle Svensson Blue Publishing
När jag gick igenom
Krim-alfabetet skulle jag hitta en deckare på Q som jag ville läsa. Det var svårt. Jag hittade ingen. Däremot hittade jag den här faktaboken om Thomas Quick och blev riktigt intresserad. Så intresserad att jag köpte den på bokrean faktiskt. Om man gillar pocketformatet så finns den snart i pocket också alltså.
Utkommen!
* 27 maj
The Scarpetta factor Patricia Cornwell Sphere
Den senaste om Kay Scarpetta och nu börjar det hända saker. Nu har
Cornwell fått upp andan igen och det är spännande, hemskt och så där jobbigt nervkillande som det var i de första böckerna.
Utkommen!
* 10 juni
De oförglömliga Gabriella Ahlström Norstedts pocket
Ännu en debut. Den här kommer jag att gilla. Jag vet det därför att den handlar om kärlek och till viss del utspelar sig i Paris. Paris som jag för första gången i mitt liv (Äntligen!) ska besöka i slutet av mars. Även om den börjar väldigt sorgligt och det inte bara går bra för huvudpersonen Fredrika så fängslas jag av historien och blir väldigt nyfiken på vad som ska hända.
Utkommen!
* 10 juni
Summan av dagarna Isabel Allende Norstedts pocket
Den här historien följer direkt på händelserna i
Paula. Den självbiografiska fortsättningen på
Paula och
Landet i mitt hjärta. I form av ett brev till sin döda dotter skriver
Isabel Allende om vardagslivet i Kalifornien. Med stor humor berättar
Allende om hur hon och hennes man brottas med relationsproblem men hennes stora sorg efter dottern finns alltid närvarande.
Utkommen!
* 10 juni
Paula Isabel Allende Norstedts pocket nyutgåva
För att de som ännu inte läst
Paula ska kunna börja från början har Norstedts också fixat en fin nyutgåva av
Allendes biografi om sin dotter som blir väldigt sjuk och faller i koma.
Utkommen!
* 15 juni
Chicago Alaa Al-Aswany Bonnier Pocket
Författaren till
Yacobians hus är tillbaka med en ny historia med myllrande liv och roliga personligheter. En historia om flera människor vars livs vävs samman på ett eller annat sätt. Den här gången handlar det dock inte om människor i Kairo, utan om egyptier som studerar på Illinois universitet i Chicago.
Utkommen!
* 18 juni
Fatta eld Suzanne Collins Månpocket
Den andra boken i Hungerspelstrilogin. En riktigt gastkramande dokusåpa som går ut på att den som överlever får åka hem. En dystopi om ungdomar som kämpar för att vinna, vilket är detsamma som att överleva.
Uppdaterad: Del tre,
Mockingjay, kommer på engelska i augusti.
Utkommen!
* 18 juni
Gå inte ensam ut i natten Kjell Westö Månpocket
En roman som börjar på 60-talet och går genom 70- och 80-talet ända fram till vår tid. Den handlar om drömmar, vänskap och lojalitet. Den handlar om att vi vänjer oss vid det vi har, så att vi inte längre förstår hur saker och ting en gång varit.
Utkommen!
* 23 juni
Den orolige mannen Henning Mankell Pocketförlaget
Man kan säga att jag och
Henning Mankell har tappat kontakten. Den där envägskontakten man som läsare har med författare. Det var längesedan jag läste något av
Mankell, trots att jag faktiskt fick en av hans senaste böcker på pocket för ett tag sedan,
Italienska skor. Men det är något med
Mankell som gör att hans romaner inte alltid passar mig. Det är något slags mörker som ger obehag och ibland håller jag mig omedvetet borta från sådant mörker. Titeln
Den orolige mannen ger ju onekligen obehagliga vibbar och jag får se när jag återupptar kontakten med
Mankell. Men då blir det nog
Italienska skor först.
* 23 juni
De från norr kommande leoparderna Bodil Malmsten Pocketförlaget (OBS! inte rätt omslag)
Bodil har på senare år blivit en favorit för mig. Hennes texter och tankar har slagit an någon slags igenkänningssträng hos mig och sånt är jag svag för. Nuförtiden känner jag till och med lite samhörighet med
Bodil när jag nån vecka i månaden sitter i en stad när Nantes uppkopplad med Orange bredband och jobbar. Kuststaden vid Atlanten i Frankrike där hon bodde tills inte för så lång tid sedan ligger bara nån timme bort. Den här boken fick min mamma i julklapp, signerad. Hon blev så glad för den och det gör mig glad.
27 pockettips alltså med första utgivningsdatum först i mitten av april, så det är någon dryg månad kvar. Tills dess kan ni kolla in pockettipsen för
januari-mars 2010. Jag längtar mest efter
Roslund & Hellströms Tre sekunder,
Drottningoffret av
Holst och
Carsten Jensens Sista resan och Augustprisvinnaren och
Fatta eld och....
Hittade du nån spännade, bra eller rolig pocket du ser fram emot?