Anna Gavalda och bokmässan

Det var i söndags som jag och mina tre följeslagare åkte till Port de Versailles och gick på bokmässan i Paris, Salon du livre.

Det var ingen kö och det var inte så sjukt mycket folk som jag hade förväntat mig så det var rätt behagligt att gå omkring där och insupa atmosfären bara. Som jag tidigare nämnt är min franska inte alls vad jag önskat, men jag har heller aldrig lagt två strån i kors för att försöka min sexåriga skolfranska så jag får allt skylla mig själv. Jag köpte dock Le canapé rouge (Den röda soffan) av Michèle Lesbre som skall läsas på Lyrans Jorden Runt-resa när vi besöker Västeuropa i december. Det som också irriterade mig lite var att jag antagligen stötte på och såg många berömda franska författare utan att veta om det. Jag hade ju inte den blekaste aning om hur dom såg ut. Men en som jag faktiskt visste hur hon såg ut var Anna Gavalda. Jag gick och letade efter hennes böcker på mässan. Tänkte att jag faktiskt skulle köpa en på franska och försöka läsa den. Till slut hittade jag montern för förlaget som ger ut hennes böcker i Frankrike (La dilettante) och vem sitter där i montern och signerar böcker om inte Anna Gavalda herself! Jag köpte hennes bok Je l'aimais (Jag älskade honom) och fick den signerad. Vilken fantastiskt trevlig, ödmjuk och fin liten (ja, hon är liten) fransk kvinna hon är. Och vilken tid och vilket engagemang hon la ner på varje läsare som ville få sina böcker signerade. Jag hade äran att ha med mig en alldeles egen fotograf också såhär kommer lite bilder!






Foton: Anna Wallentin

Paperback Lover i Frankrike, del III

Ja, ni har väl kanske inte missat att jag återigen befinner mig i Frankrike. Helgen tillbringade jag i Paris med tre härliga människor och vi hade det toppen. Bland annat så åt vi middag på en helt underbar restaurang.
Och så har jag ju varit på bokmässa, men mer om det i ett annat inlägg.

Den här gången inleder jag alltså min vistelse med lite semester. Idag vilar vi upp oss i Angers, men imorgon styr vi kosan mot Normandie och historiska platser. Vi ska beöka stränderna för landstigningen på Dagen D och dricka calvados. Sedan åker vi söderut igen till Bretagne innan vi återvänder till Angers. Förhoppningsvis ska det bli en finfin påsk i Frankrike!

Jag ryser.

Aldrig har jag önskat att jag kunde franska så mycket som idag. Att gå på en fransk bokmässa är verkligen franskt. Men jag ryser, för det är så häftigt att vara mitt upp i detta, Salon du livre, Paris, franska författare, franska böcker en masse. Nu tar jag en paus med lite Orangina innan jag o mina följeslagare fortsätter varven på mässan!

Salon du livre

Ikväll åker jag till Paris!!!
Jag är extremt taggad för det är mitt första besök där och dessutom blir det mitt första bokmässebesök. Nämligen på Salon du livre!
Ännu är det inte bestämt om jag ska gå på mässan på lördag eller söndag, det beror lite på vädret. Det ska regna rätt mycket i Paris helgen (Fördömt!) och om det mot förmodan kommer en liten solglimt vill jag gärna inte vara inomhus på en mässa. Faktiskt inte, hur spännande det än ska bli :-)

Jag får se hur det blir med internet men jag hoppas kunna uppdatera lite under helgen. Annars kommer rapport på söndagkväll!

Efter det väntar semester i Normandie och Bretagne. Yey!

Literature overload

Det fullkomligen flödar in böcker och annat bok- och litteraturanknytet till min lya. Så mycket att jag inte får energi att ta hand om det. Bokpaket packas upp, böcker hamnar i en hög, fakturan (om där är nån) i en annan och förpackningen i en tredje. Sen bara ligger det där. Det blir för mycket så jag orkar inte blogga om det, orkar inte fota det fint och berätta om allt nytt. Så istället för att blogga om nya böcker, recensionex, tidningar och min sprillans nya läsdagbok från Moleskine...



...ska jag dricka en kopp av mitt alldeles nyinköpta kaffe. Nymalet med smak av kardemumma. Varm vispad mjölk och lite extra kardemumma på toppen. Sen ska jag lägga mig i soffan och läsa Agatha Christie. Bokhögarna kan vänta, de ligger kvar där imorrn också.

Pocketutgivning April-Juni 2010

Ett nytt kvartal är på väg och därmed också en ny omgång pockettips från mig. Personligt utvalda såklart, men med ett försök till blandning mellan deckare, romaner, faktaböcker och klassiker. En och annan nyutgåva får hänga med ibland också. Det här är nog första gången som det inte var flest deckare till antalet, men det beror nog mycket på att jag mer och mer uppskattar romaner.

* 12 april Aldrig mera fri Sara Blædel Norstedts pocket
Varje gång Sara Blædel släpper en ny bok säger jag att jag ska börja läsa hennes deckare. Men jag gör det aldrig. Jag vet inte varför. Kanske skulle jag behöva någon som lobbade lite mer för hennes böcker. Jag skulle behöva höra från håll (som jag inspireras av) att det här är bra. Så det efterlyser jag. Tack.

Utkommen!
* 12 april Idealisten Thomas Bodström Norstedts pocket
Bodströms debut var väl inget banbrytande kanske. Rymmaren var spännande, jag kommer faktiskt ihåg handligen lite vagt, och advokatmiljön var väl kanske rätt ny, men inget ”Wow!”. Fast det behöver inte alltid vara ”Wow!” men det måste vara rätt bra ändå. Vi får se om Idealisten håller måttet. Bodström har en tredje roman på väg också, Lobbyisten heter den.

Utkommen!
* 14 april 100-åringen som klättrade ut genom fönstret och försvann Jonas Jonasson Pocketförlaget
Jonasson sa upp sig efter 20 år i samma bransch, sålde allt han hade och flyttade till Italien. Där skrev han sin debut med den långa titeln om Allan som hamnar på ålderdomshem och fyller tresiffrigt. Men Allan känner inte för stort kalas utan rymmer. Låter som upptakten till en galen historia. Vid Luganosjön i Italien sitter Jonasson och skriver på bok nummer två.

Utkommen!



* 14 april Tre sekunder Roslund & Hellström Pocketförlaget
Vinnaren av Bästa svenska kriminalroman 2009. Mina favoriter. Tål att sägas om och om igen. Det här är kriminalromanerna jag tipsar i princip alla om, fast kanske inte småbarnsföräldrar så det har inte blivit så mycket tipsade till min närmsta bekantskapskrets de senaste åren. Riktigt läskiga och samhällskritiska böcker som skrivs av en duo. Polisen i centrum heter Evert Green.

Utkommen!
* 15 april Drottningoffret Hanne-Vibeke Holst Bonnier Pocket
Den tredje delen i trilogin (?) om maktspel och könsdiskriminering i den danska regeringen. I den här fristående romanen har ordföranden för socialdemokraterna huvudrollen; Elizabeth Meyer. Hon har ett problem, hon letar efter en värdig ersättare till sig själv och hon har inte hur mycket tid på sig som helst. Och den hon vill ha som ersättare är inte riktig så samarbetsvillig som hon önskat.

Utkommen!
* 15 april I en familj finns inga fiender Viktoria Myrén Ordfront förlag
En debut med ett rätt så förbjudet ämne. En mamma som flyr från man och barn (hon lämnar sin familj!!!) till en stuga ute på landet för att hitta tillbaka till sig själv. Jag var på Kulturhusets debutbar i vintras och lyssnade till när Veronica Myrén berättade om sin bok och jag blev väldigt intresserad av handlingen.

Utkommen!
* 15 april Ängelns lek Carlos Ruíz Zafón Bonnier Pocket
Äntligen. Den andra till svenska översatta boken av Ruíz Zafón. Av någon anledning läste jag den första, Vindens skugga, inbunden, så det var extra länge sedan jag läste den. Men nu kommer alltså en till bok på pocket och även om titeln är lite läskigt Dan Brown-klingande så hoppas jag på en ny mystisk, spansk, historisk roman.

Utkommen!
* 16 april Sista resan Carsten Jensen Bonnier Pocket
Jensens Vi, de drunknade var en av de bästa, kanske den bästa, som jag läste under 2009. Så självklart vill jag läsa den här romanen som också den utspelar sig i Marstal men även på Grönland.

Utkommen!
* 20 april De ska ju ändå dö Gunnar Ekberg Thomas Fischer förlag
Ibland dyker det upp faktaböcker som av någon anledning talar till mig. Debutanten Gunnar Ekberg fick min uppmärksamhet i någon bokkatalog från förra året och jag har hållit koll på om hans bok om underrättelsetjänsten ska komma i pocket. För första gången berättar en agent som arbetat för den svenska underrättelsetjänsten om sitt arbete på. Ekberg levde under en period med skyddad identitet men bor numera öppet i Malmö. Tillsammans med flera personer som varit verksamma inom svensk underrättelsetjänst och svenska forskare är han idag medlem i organisationen Sveriges Öga och Öra som ska främja forskning och studier i underrättelse- och säkerhetstjänsternas historia.

Utkommen!

* 23 april Den röda anteckningsboken Paul Auster Lind & co förlag
En samling essäer och intervjuer som reflekterar Austers inställning till skrivande och litteratur. Om behovet av att identifiera och bryta ner gränsen mellan att leva och att skriva. Om författares försök att undersöka minnet och olika identiteter. Samma dag släpps även Austers roman Invisible på engelskt pocket.

Utkommen!
* 11 maj De dödas bok Patricia Cornwell Norstedts pocket
Cornwell har tappat lite på slutet och De dödas bok är väl långt ifrån hennes bästa om rättsläkaren Kay Scarpetta. Men om man som jag har läst hennes böcker sedan de kom ut, är det svårt att inte vilja fortsätta läsa. Och jag har hört att kvaliten börjar bli bättre så för att komma dit får man läsa sig igenom de mindre bra också. Så man inte missar nåt i handlingen.

Utkommen!
* 12 maj Höstoffer Mons Kallentoft Pocketförlaget
Jag har bara läst en bok av Kallentoft om Malin Fors, polis i Linköping. Midvinterblod var en av de där mer mörka deckarna, kanske inte så spännande att jag inte kunde lägga den ifrån mig, men visst, det fanns ett driv där som gjorde att jag ville veta hur allting hängde ihop. Hemma i bokhyllan väntar deckare nummer två, Sommardöden, och den är aspirant i läshögen för påsklovet. Lagom till dess kommer den tredje på pocket och snart får vi även läsa den fjärde säsongsdeckaren av Kallentoft, Vårlik. Brrrr.

Utkommen!


* 14 maj Stråk av rött Elizabeth George Månpocket
Jag halkar efter vad det gäller mina favoritdeckarförfattare. Jag läser mer och mer romaner och helt plötsligt har det gått mer än ett år sedan jag fick umgås med Lynley & Havers. Nu längtar jag verkligen efter att få hänga med dom igen när de löser grymma brott. Sannolikt läser jag den här på engelska eftersom jag gillar George’s språk så mycket. Careless in red heter den. Underbar titel.

Utkommen!
* 14 maj Tron på förändring Barack Obama Bonnier Pocket
Obama blev president i USA för drygt ett år sedan. Redan under presidentvalet hösten 2008 blev han någon vi svenskar hyllade och vi var nog många som för en gångs skull brydde oss extra mycket om vem som skulle vinna det amerikanska presidentvalet. Eller så var det bara så det kändes. Sedan dess har han väl varit i blåsvädret lite och att han fick motta Nobels fredspris blev rätt debatterat. Men verkar inte USA vara en liiite trevligare plats på jorden sedan Obama kom till makten?
I Tron på förändring får vi läsa om Obamas egen plan för att göra USA till en bättre stat.

Utkommen!

* 14 maj De fattiga i Łódź Steve Sem-Sandberg Bonnier Pocket
2009 års Augustprisvinnare! En liten pärla som jag hört mycket gott och ont om och som jag sannolikt kommer att läsa då jag gärna testar Augustprisvinnarna!

Utkommen!
* 14 maj Halva liv Mats Strandberg Månpocket
Mats Strandberg har skrivit ett antal böcker tidigare och jag har inte varit intresserad. Svårt att säga varför men det kan ha varit så enkelt som att handlingen i hans böcker inte tilltalat mig. Förrän nu. Halva liv handlar om Jessica som inte kan släppa taget om sin förra kärlek Jakob som bara försvann ur hennes liv utan någon som helst föraning. Men Jessica försöker trots depression gå vidare med nytt jobb och nya relationer. När hennes farmor Viola dör och efterlämnar en bok om stora familjehemligheter tar livet en annan vändning. Åh, så spännande det låter tycker jag. Kan det inte bli mitten på maj snart?

Utkommen!

OBS! Nytt datum! * 15 april Doft av ondska Anne Rambach Sekwa förlag
Nu kommer uppföljaren till Anne Rambachs thriller Bombyx. Doft av ondska är en fristående fortsättning om Diane Harpmann. Jag jobbar (som sagt) på att läsa fler franska författare och det här är en som jag både hört mycket bra om och dessutom skriver hon ju deckare så det är en bra kombination!

Utkommen!
* 25 maj Quick; den stora rättsskandalen Pelle Svensson Blue Publishing
När jag gick igenom Krim-alfabetet skulle jag hitta en deckare på Q som jag ville läsa. Det var svårt. Jag hittade ingen. Däremot hittade jag den här faktaboken om Thomas Quick och blev riktigt intresserad. Så intresserad att jag köpte den på bokrean faktiskt. Om man gillar pocketformatet så finns den snart i pocket också alltså.

Utkommen!
* 27 maj The Scarpetta factor Patricia Cornwell Sphere
Den senaste om Kay Scarpetta och nu börjar det hända saker. Nu har Cornwell fått upp andan igen och det är spännande, hemskt och så där jobbigt nervkillande som det var i de första böckerna.

Utkommen!
* 10 juni De oförglömliga Gabriella Ahlström Norstedts pocket
Ännu en debut. Den här kommer jag att gilla. Jag vet det därför att den handlar om kärlek och till viss del utspelar sig i Paris. Paris som jag för första gången i mitt liv (Äntligen!) ska besöka i slutet av mars. Även om den börjar väldigt sorgligt och det inte bara går bra för huvudpersonen Fredrika så fängslas jag av historien och blir väldigt nyfiken på vad som ska hända.

Utkommen!
* 10 juni Summan av dagarna Isabel Allende Norstedts pocket
Den här historien följer direkt på händelserna i Paula. Den självbiografiska fortsättningen på Paula och Landet i mitt hjärta. I form av ett brev till sin döda dotter skriver Isabel Allende om vardagslivet i Kalifornien. Med stor humor berättar Allende om hur hon och hennes man brottas med relationsproblem men hennes stora sorg efter dottern finns alltid närvarande.

Utkommen!
* 10 juni Paula Isabel Allende Norstedts pocket nyutgåva
För att de som ännu inte läst Paula ska kunna börja från början har Norstedts också fixat en fin nyutgåva av Allendes biografi om sin dotter som blir väldigt sjuk och faller i koma.

Utkommen!
* 15 juni Chicago Alaa Al-Aswany Bonnier Pocket
Författaren till Yacobians hus är tillbaka med en ny historia med myllrande liv och roliga personligheter. En historia om flera människor vars livs vävs samman på ett eller annat sätt. Den här gången handlar det dock inte om människor i Kairo, utan om egyptier som studerar på Illinois universitet i Chicago.

Utkommen!
* 18 juni Fatta eld Suzanne Collins Månpocket
Den andra boken i Hungerspelstrilogin. En riktigt gastkramande dokusåpa som går ut på att den som överlever får åka hem. En dystopi om ungdomar som kämpar för att vinna, vilket är detsamma som att överleva. Uppdaterad: Del tre, Mockingjay, kommer på engelska i augusti.

Utkommen!
* 18 juni Gå inte ensam ut i natten Kjell Westö Månpocket
En roman som börjar på 60-talet och går genom 70- och 80-talet ända fram till vår tid. Den handlar om drömmar, vänskap och lojalitet. Den handlar om att vi vänjer oss vid det vi har, så att vi inte längre förstår hur saker och ting en gång varit.

Utkommen!
* 23 juni Den orolige mannen Henning Mankell Pocketförlaget
Man kan säga att jag och Henning Mankell har tappat kontakten. Den där envägskontakten man som läsare har med författare. Det var längesedan jag läste något av Mankell, trots att jag faktiskt fick en av hans senaste böcker på pocket för ett tag sedan, Italienska skor. Men det är något med Mankell som gör att hans romaner inte alltid passar mig. Det är något slags mörker som ger obehag och ibland håller jag mig omedvetet borta från sådant mörker. Titeln Den orolige mannen ger ju onekligen obehagliga vibbar och jag får se när jag återupptar kontakten med Mankell. Men då blir det nog Italienska skor först.

* 23 juni De från norr kommande leoparderna Bodil Malmsten Pocketförlaget (OBS! inte rätt omslag)
Bodil har på senare år blivit en favorit för mig. Hennes texter och tankar har slagit an någon slags igenkänningssträng hos mig och sånt är jag svag för. Nuförtiden känner jag till och med lite samhörighet med Bodil när jag nån vecka i månaden sitter i en stad när Nantes uppkopplad med Orange bredband och jobbar. Kuststaden vid Atlanten i Frankrike där hon bodde tills inte för så lång tid sedan ligger bara nån timme bort. Den här boken fick min mamma i julklapp, signerad. Hon blev så glad för den och det gör mig glad.

27 pockettips alltså med första utgivningsdatum först i mitten av april, så det är någon dryg månad kvar. Tills dess kan ni kolla in pockettipsen för januari-mars 2010. Jag längtar mest efter Roslund & Hellströms Tre sekunder, Drottningoffret av Holst och Carsten Jensens Sista resan och Augustprisvinnaren och Fatta eld och....

Hittade du nån spännade, bra eller rolig pocket du ser fram emot?

Orange Prize longlist 2010

Idag presenteras "långlistan" för Orange Prize for Fiction 2010! Priset firar 15 år i år och kommer därför att ha en ungdomspanel som ska läsa alla de fjorton tidigare vinnarna och utse en Orange Prize Winner of Winners.

Såhär mitt upp i den tredje vinnaren av priset så har jag nu börjat få en liten förväntan på att vinnaren kommer att hålla mycket hög kvalitet. Jag har läst sammanlagt fem av vinnarna och jag har gillat dem alla. Häng med i min Orange Prize Challenge och läs alla vinnarna. Här har jag en lista över alla pristagarna hittills.

Bland årets nomineringar hittar vi bland annat Andrea Levys The Long Song och Hilary Mantels Wolf Hall som vann Bookerpriset 2009.

Vilka är dina favoriter bland de nominerade?

Själv hoppas jag väldigt mycket på The Little Stranger av Sarah Waters. Däremot blev jag lite förvånad över att inte Margaret Atwoods The year of the flood fanns med på listan.

"Kortlistan" presenteras den 20 april och vinnaren tillkännages den 9 juni! Anteckna datumen i din kalender!

Något som jag också vill slå ett slag för att det också finns ett pris för kvinnliga debutanter. The Orange Award for New Writers har delats ut sedan 2005 och delas ut till en kvinnlig debutförfattarinna. Den 13 april presenteras årets kortlista för detta pris.

Bästa Stockholmsskildringen!

I år kommer Författarcentrum Öst att återuppta tävlingen där vi Stockholmsbor får rösta på ett antal böcker som utspelar sig i Stockholm. En av böckerna kommer sedan att bli utvald till årets Stockholm läser-bok, en bok som alla Stockholmare skall uppmuntras läsa. Nytt för i år är att du kan rösta på böcker i flera olika genres. Läs mer om tävlingen och rösta!

Tidigare år har Helena Sigander i samarbete med Författarcentrum Öst stått som ansvarig för Stockholm läser. Den första boken som hade äran att bli en Stockholm läser-bok var Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Den senaste vinnaren var Tackar som frågar av Jennie Dielemans, en härlig blandning berättelser om ett antal personer bosatta i Fisksätra. Här kan du läsa om tidigare vinnare och Helenas beundransvärda arbete!

Bokustoppen 2010

Här samlar jag Bokustoppens topplistor för Skönlitteratur Pocket istället för att göra ett nytt inlägg varje vecka. Enklare att fylla på på samma ställe. Längst upp ser ni ettorna för varje vecka. Sen följer varje veckas 10-i-topp.

Uppdaterad 2010-09-22: Från och med vecka 33 har jag helt missat att uppdatera listorna och gamla listor finns icke att tillgå på Bokus. Så jag byter källa och kommer från och med idag lista Svensk Bokhandels pocket-topplista istället. Och den publiceras månadsvis.

Uppdaterad 2011-07-15: Bara för att det är lite roligt så har jag gått igenom listan igen ett halvår efter deadline för utmaningen för att se vilka böcker jag nu har hunnit med att läsa också. Dom står i blått.

vecka 1 Hjärtat som vapen av Björn Ranelid
vecka 2 Snabba cash av Jens Lapidus
vecka 3 Snabba cash av Jens Lapidus
vecka 4 Snabba cash av Jens Lapidus
vecka 5 Precious av Sapphire
vecka 6 Snabba cash av Jens Lapidus
vecka 7 Äppeldalen av Deborah Smith
(läser istället Shutter Island/Patient 67 av Dennis Lehane)
vecka 8 Äppeldalen av Deborah Smith
(läser istället Anonyma skoälskares klubb av Beth Harbison)
vecka 9 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
(läser istället Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg)
vecka 10 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
(läser istället Utpressningen av John Grisham)
vecka 11 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan 
(läser istället Den perfekte vännen av Jonas Karlsson)
vecka 12 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
(läser istället Någon sorts frid av Camilla Grebe & Åsa Träff)
vecka 13 Utan ett ord av Linwood Barclay
vecka 14 Alkemisten av Paulo Coelho
vecka 15 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
vecka 16 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser istället Ängelns lek av Carlos Ruíz Zafón)
vecka 17 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser istället Drottningoffret av Hanne Vibeke Holst)
vecka 18 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser istället De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg)
vecka 19 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser istället En förtjusande man (This charming man) av Marian Keyes)
vecka 20 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser istället Baby Jane av Sofi Oksanen)
vecka 21 Vi ses på Quentins av Maeve Binchy
(läser istället Gränslandet av Thomas Kanger)
vecka 22 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser ingen bok)
vecka 23 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser ingen bok)
vecka 24 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser ingen bok)
vecka 25 Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
(läser ingen bok)
vecka 26 Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
(läser istället
Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
vecka 27 Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
(läser ingen bok)
vecka 28 Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
(läser istället Älskade syster av Joyce Carol Oates)
vecka 29 Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
(läser ingen bok)
vecka 30 Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
(läser ingen bok)
vecka 31 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser ingen bok)
vecka 32 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser ingen bok)
vecka 33 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser istället Igelkottens elegans av Muriel Barbery)

augusti Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser istället Den orolige mannen av Henning Mankell )
september Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser istället Höstoffer av Mons Kallentoft )
oktober Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser istället Fyrvaktaren av Camilla Läckberg )
november Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser istället Maskarna på Carmine Street av Håkan Nesser)
december Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
(läser istället Postcard killers av Marklund & Patterson)

Titlar som legat etta (antal månader, månad 8-12)
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson (5)

Titlar som legat etta (antal veckor, vecka 1-33):
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson (12)
Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson (6)

Snabba cash av Jens Lapidus (4)
Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan (4)
Äppeldalen av Deborah Smith (2)
Hjärtat som vapen av Björn Ranelid (1)
Precious av Sapphire (1)
Utan ett ord av Linwood Barclay (1)
Alkemisten av Paulo Coelho (1)
Vi ses på Quentins av Maeve Binchy (1)

december
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. Igelkottens elegans av Muriel Barbery
  3. Utrensning av Sofi Oksanen
  4. Lyckan, kärleken & meningen med livet av Elizabeth Gilbert
  5. Tre sekunder av Roslund & Hellström
  6. Alfahannen av Katarina Wennstam
  7. Postcard killers av Marklund & Patterson
  8. Hypnotisören av Lars Kepler
  9. Fyrvaktaren av Camilla Läckberg
  10. Maskarna på Carmine Street av Håkan Nesser
november
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. Igelkottens elegans av Muriel Barbery
  3. Lyckan, kärleken & meningen med livet av Elizabeth Gilbert 
  4. Hypnotisören av Lars Kepler
  5. Fyrvaktaren av Camilla Läckberg
  6. Tre sekunder av Roslund & Hellström
  7. Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
  8. Den orolige mannen av Henning Mankell 
  9. Den förlorade symbolen av Dan Brown
  10. Maskarna på Carmine Street av Håkan Nesser
oktober
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. Fyrvaktaren av Camilla Läckberg
  3. Igelkottens elegans av Muriel Barbery
  4. Hypnotisören av Lars Kepler
  5. Tre sekunder av Roslund & Hellström
  6. Den orolige mannen av Henning Mankell 
  7. Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
  8. Jorden de ärvde av Björn af Kleen
  9. Den dubbla tystnaden av Mari Jungstedt
  10. Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
september
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. Hypnotisören av Lars Kepler
  3. Tre sekunder av Roslund & Hellström
  4. Den orolige mannen av Henning Mankell 
  5. Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
  6. Den dubbla tystnaden av Mari Jungstedt
  7. Höstoffer av Mons Kallentoft
  8. Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
  9. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  10. Borta bäst av Sara Kadefors
augusti
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. Tre sekunder av Roslund & Hellström
  3. Hypnotisören av Lars Kepler
  4. Den dubbla tystnaden av Mari Jungstedt
  5. Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
  6. Den orolige mannen av Henning Mankell
  7. Höstoffer av Mons Kallentoft
  8. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  9. Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
  10. Fladdermusmannen av Jo Nesbø
vecka 33
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. Älskade syster av Joyce Carol Oates
  3. Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
  4. Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
  5. Borta bäst av Sara Kadefors
  6. Systerskap av Katerina Janouch
  7. Igelkottens elegans av Muriel Barbery
  8. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  9. Rosa elefanter av Karin Brunk Holmqvist
  10. De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
vecka 32
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
  3. Älskade syster av Joyce Carol Oates
  4. Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
  5. Systerskap av Katerina Janouch
  6. Borta bäst av Sara Kadefors
  7. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  8. De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
  9. Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón
  10. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
vecka 31 (?)
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
  3. Älskade syster av Joyce Carol Oates
  4. Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
  5. Systerskap av Katerina Janouch
  6. Borta bäst av Sara Kadefors
  7. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  8. De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
  9. Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón
  10. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
vecka 30 (?)
  1. Bara vanligt vatten av Kajsa Ingmarsson
  2. Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
  3. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  4. Älskade syster av Joyce Carol Oates
  5. Systerskap av Katerina Janouch
  6. Borta bäst av Sara Kadefors
  7. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  8. Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón
  9. De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
  10. Bergens väktare av Conn Iggulden
vecka 29
  1. Bara vanligt vatten av Kajsa Ingmarsson
  2. Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
  3. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  4. Älskade syster av Joyce Carol Oates
  5. Systerskap av Katerina Janouch
  6. Borta bäst av Sara Kadefors
  7. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  8. Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón
  9. De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
  10. Bergens väktare av Conn Iggulden
vecka 28
  1. Bara vanligt vatten av Kajsa Ingmarsson
  2. Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
  3. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  4. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  5. Älskade syster av Joyce Carol Oates
  6. Systerskap av Katerina Janouch
  7. De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
  8. Borta bäst av Sara Kadefors
  9. Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón
  10. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
vecka 27
  1. Bara vanligt vatten av Kajsa Ingmarsson
  2. Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
  3. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  4. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  5. De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
  6. Borta bäst av Sara Kadefors
  7. Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón
  8. Skynda att älska av Alex Schulman
  9. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
  10. Elsas Mode av Sofi Fahrman
vecka 26
  1. Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
  2. Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
  3. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  4. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  5. De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
  6. Ängelns lek av Carlos Ruíz Zafón
  7. Borta bäst av Sara Kadefors
  8. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
  9. Skynda att älska av Alex Schulman 
  10. Svart ros av Nora Roberts
vecka 25
  1. Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
  2. Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
  3. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  4. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  5. De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
  6. Ängelns lek av Carlos Ruíz Zafón
  7. Borta bäst av Sara Kadefors
  8. Svart ros av Nora Roberts
  9. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
  10. Elsas mode av Sofi Fahrman
vecka 24
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  3. De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
  4. Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
  5. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
  6. Ängelns lek av Carlos Ruíz Zafón
  7. Borta bäst av Sara Kadefors
  8. Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
  9. Svart ros av Nora Roberts
  10. Skynda att älska av Alex Schulman
vecka 23
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  3. De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
  4. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
  5. Ängelns lek av Carlos Ruíz Zafón
  6. Skynda att älska av Alex Schulman
  7. Drottningoffret av Hanne Vibeke Holst
  8. Ödets hav av Elisabet Nemert
  9. Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
  10. Tårtgeneralen av Filip Hammar & Fredrik Wikingsson
vecka 22
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. Vi ses på Quentins av Maeve Binchy
  3. Ängelns lek av Carlos Ruíz Zafón
  4. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  5. De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
  6. Modellsommar av Paulina Porizkova
  7. Eldflugornas sommar av Maeve Binchy
  8. Venusdeltat : erotiska noveller av Anaïs Nin
  9. I kurtisanens sällskap av Sarah Dunant
  10. Ödets hav av Elisabet Nemert
vecka 21
  1. Vi ses på Quentins av Maeve Binchy
  2. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  3. Gränslandet av Thomas Kanger
  4. Kvinnan som var en fyr av Viveca Lärn
  5. Venusdeltat : erotiska noveller av Anaïs Nin
  6. Eldflugornas sommar av Maeve Binchy
  7. Modellsommar av Paulina Porizkova
  8. 4 X Edelfeldt av Inger Edelfeldt
  9. I kurtisanens sällskap av Sarah Dunant
  10. Fallande änglars stad av John Berendt
vecka 20
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  3. Ängelns lek av Carlos Ruíz Zafón
  4. De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg 
  5. Änglar av Marian Keyes
  6. Skumtimmen av Johan Theorin
  7. Drottningoffret av Hanne Vibeke Holst
  8. Den glömda trädgården av Kate Morton
  9. Baby Jane av Sofi Oksanen
  10. Släktfeber av Sara Paborn
vecka 19
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. Ängelns lek av Carlos Ruíz Zafón
  3. Änglar av Marian Keyes
  4. Drottningoffret av Hanne Vibeke Holst
  5. Skumtimmen av Johan Theorin
  6. En förtjusande man av Marian Keyes (This charming man)
  7. Den glömda trädgården av Kate Morton
  8. Baby Jane av Sofi Oksanen
  9. Stalins kossor av Sofi Oksanen
  10. De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
vecka 18
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. Ängelns lek av Carlos Ruíz Zafón
  3. Drottningoffret av Hanne Vibeke Holst
  4. Änglar av Marian Keyes
  5. Skumtimmen av Johan Theorin
  6. Bergets döttrar av Anna Jörgensdotter
  7. Den glömda trädgården av Kate Morton
  8. De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
  9. Stalins kossor av Sofi Oksanen
  10. Baby Jane av Sofi Oksanen
vecka 17
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. Drottningoffret av Hanne Vibeke Holst
  3. Ängelns lek av Carlos Ruíz Zafón
  4. Änglar av Marian Keyes
  5. Tårtgeneralen av Filip Hammar & Fredrik Wikingsson
  6. Stalins kossor av Sofi Oksanen
  7. Den glömda trädgården av Kate Morton
  8. Den perfekte vännen av Jonas Karlsson
  9. Skumtimmen av Johan Theorin
  10. Vila på gröna ängar av Anne B Ragde
vecka 16
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. Prästkappan av Sven Delblanc
  3. Kanske i morgon av Lina Erkelius
  4. Sjön utan namn av Kjell Johansson
  5. Farliga frestelser av Penny Vincenzi
  6. Ett amatöräktenskap av Anne Tyler
  7. Finns det liv på mars? av Inger Edelfeldt
  8. I Emma Hartes fotspår av Barbara Taylor Bradford
  9. Änglar av Marian Keyes
  10. Ängelns lek av Carlos Ruíz Zafón
vecka 15
  1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
  2. Stalins kossor av Sofi Oksanen
  3. Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall
  4. Utan ett ord av Linwood Barclay
  5. Skumtimmen av Johan Theorin
  6. När man skjuter arbetare... av Kerstin Thorvall
  7. Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
  8. Presidentens hustru av Curtis Sittenfeld
  9. Babbeldrottningen av Meg Cabot
  10. Alkemisten av Paulo Coelho
vecka 14
  1. Alkemisten av Paulo Coelho
  2. Veronika bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho
  3. Pilgrimsresan av Paulo Coelho
  4. Djävulen och fröken Prym av Paulo Coelho
  5. Zahiren av Paulo Coelho
  6. Brida av Paulo Coelho
  7. Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät av Paulo Coelho
  8. Utan ett ord av Linwood Barclay
  9. Häxan från Portobello av Paulo Coelho
  10. Elva minuter av Paulo Coelho
vecka 13
  1. Utan ett ord av Linwood Barclay
  2. Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
  3. Desirada av Maryse Condé
  4. Stalins kossor av Sofi Oksanen
  5. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
  6. Skynda att älska av Alex Schulman
  7. Gängkrig 145 av Jens lapidus & Peter Bergting
  8. I vargars följe av Stef Penney
  9. Drömfakulteten av Sara Stridsberg
  10.  Anonyma skoälskares klubb av Beth Harbison
vecka 12
  1. Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
  2. Utan ett ord av Linwood Barclay
  3. Någon sorts frid av Camilla Grebe & Åsa Träff
  4. Stalins kossor av Sofi Oksanen
  5. Skynda att älska av Alex Schulman
  6. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
  7. Gängkrig 145 av Jens lapidus & Peter Bergting
  8. Snabba cash av Jens Lapidus
  9. Drömfakulteten av Sara Stridsberg
  10. Den perfekte vännen av Jonas Karlsson
vecka 11
  1. Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
  2. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
  3. Utan ett ord av Linwood Barclay
  4. Skynda att älska av Alex Schulman
  5. Gängkrig 145 av Jens lapidus & Peter Bergting
  6. Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
  7. Anonyma skoälskares klubb av Beth Harbison
  8. Den perfekte vännen av Jonas Karlsson
  9. Utpressningen av John Grisham
  10. Karriär & köksbesvär av Sophie Kinsella
vecka 10
  1. Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
  2. Skynda att älska av Alex Schulman
  3. Gängkrig 145 av Jens lapidus & Peter Bergting
  4. Anonyma skoälskares klubb av Beth Harbison
  5. Äppeldalen av Deborah Smith
  6. Utan ett ord av Linwood Barclay
  7. Snabba cash av Jens Lapidus
  8. Utpressningen av John Grisham
  9. Shutter Island/Patient 67 av Dennis Lehane
vecka 9
  1. Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan 
  2. Äppeldalen av Deborah Smith
  3. Shutter Island/Patient 67 av Dennis Lehane
  4. Skynda att älska av Alex Schulman
  5. Snabba cash av Jens Lapidus
  6. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
  7. Anonyma skoälskares klubb av Beth Harbison
  8. Och världen skälvde av Ayn Rand
  9. Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
  10. Aldrig fucka upp av Jens Lapidus
vecka 8
  1. Äppeldalen av Deborah Smith
  2. Skynda att älska av Alex Schulman
  3. Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
  4. Shutter Island/Patient 67 av Dennis Lehane
  5. Anonyma skoälskares klubb av Beth Harbison
  6. Och världen skälvde av Ayn Rand
  7. Den man älskar av Emily Griffin
  8. Snabba cash av Jens Lapidus
  9. Utpressningen av John Grisham
  10. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
vecka 7
  1. Äppeldalen av Deborah Smith
  2. Skynda att älska av Alex Schulman
  3. Snabba cash av Jens Lapidus
  4. Den man älskar av Emily Griffin
  5. Shutter Island/Patient 67 av Dennis Lehane
  6. Utpressningen av John Grisham
  7. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
  8. Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
  9. Precious av Sapphire
  10. Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
vecka 6
  1. Snabba cash av Jens Lapidus
  2. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
  3. Skynda att älska av Alex Schulman
  4. Precious av Sapphire
  5. Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren
  6. Den man älskar av Emily Griffin
  7. Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg 
  8. Utpressningen av John Grisham
  9. Aldrig fucka upp av Jens Lapidus
  10. Svinalängorna av Susana Alakoski
vecka 5
  1. Precious av Sapphire
  2. Snabba cash av Jens Lapidus
  3. Skynda att älska av Alex Schulman
  4. Den man älskar av Emily Griffin
  5. Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren
  6. Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
  7. Aldrig fucka upp av Jens Lapidus
  8. Svinalängorna av Susana Alakoski
  9. Dödergök av Katarina Wennstam
  10. Sommarljus av Jón Kalman Stefánsson
vecka 4
  1. Snabba cash av Jens Lapidus
  2. Skynda att älska av Alex Schulman
  3. Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg 
  4. Den man älskar av Emily Griffin
  5. Dödergök av Katarina Wennstam
  6. Aldrig fucka upp av Jens Lapidus
  7. Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren
  8. Smuts av Katarina Wennstam
  9. Sommarljus av Jón Kalman Stefánsson
  10. Hjärtat som vapen av Björn Ranelid
vecka 3
  1. Snabba cash av Jens Lapidus
  2. Aldrig fucka upp av Jens Lapidus
  3. Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren
  4. Skynda att älska av Alex Schulman
  5. Den man älskar av Emily Griffin
  6. Hjärtat som vapen av Björn Ranelid
  7. Hjärtdjur av Herta Müller
  8. Smuts av Katarina Wennstam
  9. Dödergök av Katarina Wennstam
  10. Sommarljus av Jón Kalman Stefánsson
vecka 2
  1. Snabba cash av Jens Lapidus
  2. Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren
  3. Hjärtat som vapen av Björn Ranelid
  4. Sommarljus av Jón Kalman Stefánsson
  5. Dödergök av Katarina Wennstam
  6. Hjärtdjur av Herta Müller
  7. Aldrig fucka upp av Jens Lapidus
  8. Den man älskar av Emily Giffin
  9. Bedragen av Katerina Janouch
  10. Smuts av Katarina Wennstam
vecka 1
  1. Hjärtat som vapen av Björn Ranelid
  2. Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren
  3. Hjärtdjur av Herta Müller
  4. Sommarljus av Jón Kalman Stefánsson
  5. Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson
  6. Snabba cash av Jens Lapidus
  7. Dödergök av Katarina Wennstam
  8. Till alla människor på jorden och i himlen av Björn Ranelid
  9. Supernova av Marika King
  10. Darling Jim av Christian Mørk
Paula håller i utmaningen Bokustoppen 2010.

Recension: Låt tistlarna brinna!

Författare: Yasar Kemal
Titel: Låt tistlarna brinna!
Org. titel: İnce Memed I

Utg. År (Org. år): 1980 (1955)
Förlag: Månpocket

Första resan på Lyrans Jorden runt-resa gick till östra Europa och mer specifikt för mig gick den till Turkiet och Yasar Kemal.

Låt tistlarna brinna är historien om Magre Memed. Han bor i en bergsby i Turkiet som styrs av agan (militärisk titel) Abdi. Memed och hans mamma har haft oturen att komma i livslång onåd hos aga Abdi och inget Memed gör är bra nog. Till råga på allt är hans älskade flickvän Hatché bortlovad till Abdis systerson. Memed och Hatché rymmer från byn upp till bergen men blir funna av Abdi och hans män. Memed skjuter mot Abdi och hans systerson och flyr ännu längre upp i bergen. Efter att han gömt sig hos en god vän ett tag, slår han följe med det mest beryktade rövarbandet någonsin, ledaren kräver att hans offer ska ta av sig in på bara mässingen. Memed visar sig vara en mycket bra rövare och snart har han sitt eget lilla rövarband. Men Memed är ingen hänsynlös rövare som stjäl och mördar. Han vill kämpa för att hans by ska bli fri från aga Abdi, att hans älskade Hatché ska bli frisläppt från fängelset och att de ska leva tillsammans i lycka.

Det här var en oväntat härlig, men också hemsk, rövarhistoria som blandar spänning med sorg, glädje med ilska, humor med girighet.

Först trodde jag att originaltiteln på turkiska betydde Magre Memed, men efter att ha upptäckt att den engelska utgåvan heter Memed, my hawk så gissar jag nu på att det är Memed, min hök, precis som en av de visa gamla gubbarna i en grannby kallade honom. Han samlade ihop pengar från alla i byn och lämnade hos Memed i bergen.

Det finns sammanlagt fyra böcker om Memed och på svenska heter de följande Och de brände tistlarna, Magre Memeds hämnd och Hav av eld. Efter att ha läst Låt tistlarna brinna! känns det ju fantastiskt att veta att Magre Memed kommer att överleva länge nog att finnas med i tre böcker till.

Det var mitt stopp i Östra Europa, jag har redan rest vidare till  Mellanöstern, närmare bestämt till Israel och Amos Oz.

Bokustoppen vecka 9

Sheila O'Flanagans Syskonkärlek blev ny etta på Bokustoppen vecka 9. Jag har bara läst en av hennes böcker (Bad behaviour) och även om jag gillade den så är det högst otroligt att jag kommer att läsa den här boken i år. Men jag får väl välja någon av alla andra titlar istället då!

vecka 9
  1. Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan 
  2. Äppeldalen av Deborah Smith
  3. Shutter Island/Patient 67 av Dennis Lehane
  4. Skynda att älska av Alex Schulman
  5. Snabba cash av Jens Lapidus
  6. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
  7. Anonyma skoälskares klubb av Beth Harbison
  8. Och världen skälvde av Ayn Rand
  9. Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
  10. Aldrig fucka upp av Jens Lapidus
Paula håller i utmaningen Bokustoppen.

Frédéric Mistral


Undra hur det ska gå för mig och Frédéric Mistral?

Frédéric Mistral var Frankrikes andra nobelpristagare i litteratur. Han fick vara så snäll att dela priset 1904 med José Echegaray (från Spanien). Mistral fick priset med motiveringen

”med avseende fäst å det ursprungsfriska, snillrika och sant konstnärliga i hans diktning, som troget avspeglar hans hembygds natur och folkliv, samt å hans betydelsefulla verksamhet som provençalsk filolog”

Mistral skrev mest lyrik och företrädesvis på provençalska som är en fransk dialekt men som mest liknar katalanskan. Mistral var något så ovanligt som en välbärgad poet. Han behövde aldrig skriva för brödfödan och arbetade i över 20 år med att färdigställa Lou Tresor dou Felibrige, en ordbok för provençalska.

Vi får se om jag hittar några översatta dikter att läsa av monsieur Mistral, det är en av mina läsutmaningar i år att läsa franska nobelpristagare i litteratur och jag hade inte haft så stor framgång hittills (med Prudhomme). Är det någon som läst något bra av Mistral får ni gärna lämna en kommentar.


Det finns en till författare som heter Mistral och som har mottagit nobelpriset i litteratur. Gabriela Mistral från Chile. De två författarna är inte släkt, men faktum är att Gabriela tagit sitt efternamn efter den franske författaren. Vackert såklart, men får man göra så idag i Sverige? Skulle jag kunna få heta Maria Saramago?

En bild på en vacker ros blir det också i det här inlägget. Någon som kan gissa varför?

Paperback Lover i Frankrike, del II

Bon jour!
Jag är åter i Frankrike hos min pojkvän.
Den här gången bjuder Angers på lite vackrare väder, det är fortfarande kallt tycker jag, men solen har strålat från en klarblå himmel sen jag kom hit i söndags.
Mina ambitioner att läsa franska författare här i Frankrike har fått sig en och annan törn och jag har omförhandlat med mig själv. Tyckte att jag argumenterade väl och fick igenom mitt beslut om att bara läsa sådant jag har lust med när jag är här. Då känns det lite som semester även om jag jobbar för fullt om dagarna.

Igår drack jag en riktigt gott vitt vin också, en söt och halvtorr Vovray från Loiredalen som passade utmärkt till vår middag med tigerräkor och ris. Den passade både i glaset och i såsen. Det är för övrigt helt enormt lyxigt att kunna köpa färska tiggerräkor för en dryg euro hektot och sen bara mumsa!

Till helgen väntar en utflykt till Atlantkusten, håll tummarna för att molnen håller sig borta och graderna stiger.

Female Fiction


Det krävs några ord om den här dagen. Internationella kvinnodagen firar 100 år. Jag vill säga detta:

Om du är en kvinna som känner att du inte är förtryckt, diskriminerad, begränsad av män eller det minsta emotsagd på grund av att du är kvinna, försök då att njuta av det idag (och gärna alla andra dagar) för det går osmakligt många förtryckta kvinnor på varje "fri" svensk kvinna.

Men försök också att på allvar sätta dig in i en annan kvinnas liv. Det är bara genom att förstå förtrycket som vi kan kämpa emot. Jag har själv väldigt svårt att tänka mig in i dessa kvinnors liv och tänker ofta - men JAG har det ju så bra. Varför ska JAG uppmärksamma den här dagen?

Läs gärna en bok av en kvinna du beundrar. Om du vill ha tips på bra litteratur av starka kvinnor kan du kolla in vinnarna av The Orange Prize for Fiction. Ett litteraturpris enbart för kvinnor som firar 15 år i år. Även om du som Bodil Malmsten (för övrigt en beundransvärd kvinna) fullkomligen hatar Orange som internetoperatör kan du kanske se bortom det idag och njuta av det faktum att du som kvinna i Sverige, i motsats till många andra flickor i världen, har haft möjligheten att gå i skolan och lära dig läsa.

Fira din mamma, din syster, din flickvän idag på det sätt du tycker passar bäst. 

Och glöm inte att pussa på din man, krama din pappa eller smsa din bror. För vi behöver även starka män för att förändra världens syn på hur kvinnor behandlas.

Omkullkastade planer

Månpocket pajade just mina läsplaner för min andra vecka i Frankrike! Jag hade precis satt ihop den slutgiltiga läshögen för packningen när jag hämtade ut dessa rykande färska recensionsex på posten i eftermiddags. Liza Marklund och Jennie Dielemans får stanna hemma.Curtis Sittenfeld och Lars Kepler får hänga med på en okristligt tidig flight till Paris imorgon.

Presidentens hustru av Curtis Sittenfeld
Hypnotisören av Lars Kepler
Tack Månpocket!

Datum

Världsbokdagen är den 23 april och World Book Day är idag, den 4 mars, hur går det ihop, nån som vet?
Det gör väl inte mig något att vi har två (2!) dagar att fira bokens dag, men är det här återigen USAs sätt att anse sig vara "Världen"? För sånt blir jag bara så trött på och vill helst inte vara med om.

Bokustoppen vecka 8

Fortfarande Äppeldalen på första plats och den har jag ingen större lust att läsa, så istället funderar jag på att läsa Anonyma skoälskares klubb som jag fick hem som recensionsex av Norstedts pocket för ett par veckor sen. Sen får jag nog jobba på det här om jag ska klara av utmaningen, men jag har just fått Kunzelmann & Kunzelmann och Hjärtat som vapen som legat på listan tidigare. Så det ska nog ordna sig.

vecka 8
  1. Äppeldalen av Deborah Smith
  2. Skynda att älska av Alex Schulman
  3. Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
  4. Shutter Island/Patient 67 av Dennis Lehane
  5. Anonyma skoälskares klubb av Beth Harbison
  6. Och världen skälvde av Ayn Rand
  7. Den man älskar av Emily Griffin
  8. Snabba cash av Jens Lapidus
  9. Utpressningen av John Grisham
  10. Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
Paula håller i utmaningen Bokustoppen.

Månadens Orange Prize-vinnare: 1998 Carol Shields - Larry's party

Carol Shields vann The Orange Prize for Fiction 1998 för Larry's party. Jag hade enorma problem med att få den levererad i tid men jag hoppas den dyker upp senare i veckan så jag kan börja läsa. Romanen finns också på svenska med namnet Larrys gäster.

Carol Shields Larry's party

Carol Shields föddes den född 2 juni 1935 i Oak Park, Kanada. Hon var en kanadensisk författare. Hon är mest känd för sin roman The Stone Diaries 1993, (Stendagböckerna, 1994) som vann bland annat Pulitzerpriset och Governor General's Awards. 1977 blev hon professor vid the University of Ottawa. 1980 flyttade familjen till Winnipeg, Manitoba. Det var här som hon skrev de flesta av sina böcker. Hon blev professor i engelsk litteratur vid University of Manitoba. Hon dog av bröstcancer år 2003 vid en ålder av 68 år.

Hennes senaste roman, Unless, 2002 (Om inte, 2004) nominerades 2002 för The Giller Prize, The Governor General's Award och The Booker Prize och 2003 för The Orange Prize for Fiction. Den vann The Ethel Wilson Fiction Prize.

Bibliografi (i urval):

Romaner:
Small Ceremonies, 1976
The Box Garden, 1977
Happenstance, 1980
A Fairly Conventional Woman, 1982
Swann: A Mystery, 1987 (Mary Swann, 1996)
A Celibate Season, 1991
The Republic of Love, 1992 (Kärlekens republik, 1995)
The Stone Diaries, 1993 (Stendagböckerna, 1994)
Larry's Party, 1997 (Larrys gäster, 1998)
Unless, 2002 (Om inte, 2004)

Noveller:
Various Miracles, 1985
The Orange Fish, 1989
Dressing Up for the Carnival, 2000
Collected Stories, 2004

Poesi:
Others, 1972
Intersect, 1974
Coming to Canada,1992

Pjäser:
Departures and Arrivals, 1990
Thirteen Hands, 1993
Fashion Power Guilt and the Charity of Families, 1995 (med Catherine Shields)
Anniversary: A Comedy, 1998 (med Dave Williamson)

Uppgifterna är hämtade från http://en.wikipedia.org.

Om du redan har läst Månadens Orange Prize-vinnare kan du välja att läsa någon titel från 1998 års kortlista istället.

Kirsten Bakis Lives of the Monster Dogs
Pauline Melville The Ventriloquist's Tale
Ann Patchett The Magician's Assistant
Deirdre Purcell Love Like Hate Adore
Anita Shreve The Weight of Water

Köp Larry's party här!
På svenska heter den Larrys gäster om du vill leta efter den på exempelvis biblioteket.

Här kan du läsa mer om min Orange Prize Challenge. Om du recenserar Larry's party så lämna gärna en kommentar med länk till det här inlägget så kan jag länka till din recension sedan.