Min bokmässa 2010

Till att börja med måste jag bara inleda med att detta är mitt första besök i Göteborg på över femton år så om jag dravlar om göteborgska självklarheter vet ni varför.

Vi anlände Göteborg sent på fredagkväll och efter lite chill på hotellet drog vi till Världskulturmuséet där det tydligen skulle vara drag. Men inte tillräckligt med drag för sen tog vi en taxi hela långa vägen till Park (hallå, det spöregnade!) Lagom rolig kväll som slutade lagom sent med lagom många öl.

Efter en mycket god natts sömn och en ordentlig frukost på lördag morgon tog vi spårvagnen till Korsvägen och klev av.

Vi blev först riktigt avskräckta av den långa kön som ringlade sig runt kvartershörnen, men med biljett var det ju bara att knalla in och lämna in grejerna i garderoben. Vi var inne på ett kick.

Först blev det en sväng runt på mässan i någon slags smärre förvirring. Men så fick vi äntligen klart för oss att seminarierna var på våning två så vi tog oss dit. Där njöt vi av lugnet i jämförelse med myrstacksmyllret på mässgolvet.

Vi började med några minuter med barnboksförfattaren och illustratören Pija Lindenbaum som skriver om Gittan, Lill-Zlatan och Kenta. Hennes förklaringar för hur hon uttrycker barns tänkande var underbart. Efter det blev det ett mycket intressant seminarium med Klas Lars H. Gustafsson om hans protest mot Supernanny-metoderna. Hans nya bok Växa - Inte lyda väckte intresse.

Så var det dags att  besöka Bokbloggarcaféet som Karin på En bokcirkel för alla hade anordnat. Där fick jag så äntligen träffa Lyran och Enligt O, några av mina bokbloggsbästisar. Men bara en kortis kändes det som, för ja, man har ju så mycket man vill se på en bokmässa. Hejade på många andra bloggare också, bland andra Maria på Marias bokliv, vilket var extra kul eftersom hon följer min Orange Prize-utmaning. Jag saknade dock Snowflakes och Vixxtoria.

Länkar:
Enligt O
Lyran
Bokcirkel-för-alla-Karin som ordnade hela caféet
Marias bokliv
Sandra Gustafsson
Bokhora-Jessica
med flera

Vi lyckades också bli intervjuade av Skånska Dagbladet, det var kul att få bli länkad därifrån!

Klockan tre var det dags för kortseminariet med Maria Sveland och Erica Jong. Det blev ett enda stort väckelsemöte, hear hear, praise Erica Jong. Kul med tanke på att många tyckte att det långa seminariet med henne och Cecilia Hagen inte alls var så bra. Jag fick dessutom försmak på Skavlans program kvällen innan.

Sen gick jag ner och lyssnade på ett kort monterprogram med Malin Person Giolito som pratade om allvarliga ämnen på ett helt otroligt sätt och sen skämtade så bra på slutet att utfrågaren Fredrik Belfrage blev rädd! Haha, du är så bra Malin!

Nu var det så dags för lite fritid då jag och min bokmässevän delade på oss. Jag gick förbi många förlags montrar, det blev shopping hos Brombergs förlag, Elisabeth Grates förlag och Sekwas förlag. De två sista delade monter och där hade jag velat köpa ALLA böcker. Suck! Jag lyckades också få en bok signerad av Björn Ranelid åt min pojkvän och på min uppmaning skrev han några ord om kärlek.


Och sen; hem till hotellet för vila. Middag på libanesisk restaurang och skotsk ale på pub innan vi åter hamnade på Park. Såg många författare som var där sista kvällen, dock inte Simona, vilken besvikelse, suck.
Och inte träffade jag Pernilla på hela helgen heller.

Men av de vi spottade är det av ett visst skäl extremt viktigt att nämna Karl Ove Knausgård och Jens Liljestrand.

Pratade lite med otroligt fina Annika Marklund och hennes Ronnie. Vilket par!

Kvällen höll sedan på att hamna på nån efterfest i Mölndal, men vid halv fyra tog vi vårt förnuft till fånga (snacka om bedrift!) och det blev en taxi tillbaka till hotellet och den grymt sköna hotellsängen.

Söndagen blev två rätt matta timmar på mässan men jag köpte fina pocketar på The English Bookshop och fick ett ansikte på Jan som driver den och dessutom fyndade jag en afrikansk nobelpristagare som jag ska läsa i Lyrans Jorden-runt-resa i november, nämligen en gammal utgåva av Naguib Mahfouz Midaqq-gränden. Det fick också bli mitt bidrag till att uppmärksamma det afrikanska temat på bokmässan som jag annars inte hade engagerat mig så värst mycket i.

Puh!
Mässhelgen över!

Nu kan jag fylla i de två punkterna i bokmässeenkäten som jag inte hade några svar till före mässan.
Bästa fyndet: Midaqq-gränden av Naguib Mahfouz för 60 spänn.
Bästa upplevelsen: hela helgen faktiskt.

Och så mina tio nyförvärv. Inte en enda deckare! Jo, den sista i högen.


Och tack Anna för en superfin helg!

6 kommentarer:

 1. Så vitt jag kan bedöma köpte du även böcker som inte var pocket :-)

  Jag tycker också det var synd att inte kunna träffa dig och en massa andra, och hade jag bara kunnat ha lite framförhållning hade jag ju kunnat försöka träffa nån på andra platser än just bloggcafét kl 14.

  Pst. Han heter förresten LARS H. Gustafsson, och jag hade gärna hört på honom också.

  SvaraRadera
 2. Japp, en och annan icke-pocket blev det allt :-)

  Yikes Vixxtoria, jag tyckte det var nåt som inte stämde i inlägget men fick för mig att det var Knausgårds namn jag hade fått fel. Hihi!

  SvaraRadera
 3. Och apropå det där med att ses. Jag hann inte riktigt prata med alla heller och det var svårt nog ändå att få ihop tiden trots att jag var där i två dagar.

  SvaraRadera
 4. Försökte kommentera och tacka för senast igår, men vet inte om jag gick igenom spamfiltret...

  SvaraRadera
 5. Tack själv Jessica. Det är alltid så kul att träffa dig!

  SvaraRadera
 6. Verkar som att jag var en av de få som verkligen fick träffa dig under mässan, Maria. Dag och natt, överpeppade och utschasade. Fantastiskt roligt och tungt, på alla sätt, att masa sig tillbaka till Stockholm på söndagen. Tack för att du tipsade om Sekwa också, bästa köpen gjordes där!

  SvaraRadera