Veckans deckarförfattare: Johan Theorin

Veckans deckarförfattare är Johan Theorin. Hans debut, Skumtimmen, belönades med Svenska Deckarakademins debutpris 2007. Bok nummer två, Nattfåk, tilldelades priset Bästa svenska kriminalroman året därpå. En ny starkt lysande stjärna på deckarhimlen måntro? Theorins deckare utspelar sig på Öland och i de tre första finns den pensionerade skutskepparen Gerlof Davidsson med. Mer eller mindre.

Det mystiska finns också med på olika sätt och det är också Theorins signum. Just nu är jag inne på de sista femtio sidorna av Blodläge, som handlar lite om älvor och troll, men också om mer verkliga problem, sjukdomar har en central roll. Hemma i ett ännu ouppackat paket ligger Sankta Psyko, den senaste i raden som kom på pocket den 8 juni. Har väl tänkt tanken att jag skulle läsa dom i ett svep, men det blir nog inte så. Den utpelar sig inte på Öland som de första tre, jag väntar lite med den tror jag.





I maj i år kom det också ut en novellsamling av Johan Theorin som heter På stort alvar: 15 öländska berättelser. I den ryms både spökhistorier och kriminalgåtor, skräckberättelser och vilda skrönor. Även här återfinns Gerlof Davidsson i några huvudroller.


På stort alvar: 15 öländska berättelser är utgiven på Wahlström & Widstrand förlag.
De fyra deckarna finns alla utgivna på pocket på Månpocket.

På begäran

Här Fru E, hur kul tyckte du att det var? :-)


Du kan dubbelklicka så blir den större.

Vatten

Sitter här i Stockholm och tänker på att det regnar mycket i Småland nu. För mycket. Jag hoppas det ger sig snart. Tänk att ens semester regnar bort och dessutom ger regnet stora skador på hus och annat så ekonomin regnar bort också.

Jag ser i min lista över kommande utgivningar (för ni förstår väl att jag har en sån, en excel med ca åtta kolumner och massor av rader, anpassad sortering) att vatten är temat för många titlar i sommar och höst. Ni får se det som boktips, även om jag hellre tipsat om titlar innehållande orden sol och värme.


Skuggor på vattnet: och elva andra berättelser (The price of love: and other stories) av Peter Robinson. En deckarnovellsamling av min favoritdeckarförfattare. Jag har läst en annan novellsamling av honom också som jag gillade starkt. Kommer på pocket den 13 juli.


Kärleken av Jonas Gardell. Den första delen i hans efterlängtade trilogi Torka aldrig tårar utan handskar. Utgivningsdatum inbunden den 30 juli.


Vattenänglar av Mons Kallentoft. Den sjätte delen om polisen Malin Fors i Linköping. Kallentofts böcker är nu (efter ha skrivit fem deckare på temat årstider) inne på temat De fyra elementen. Utgivningsdatum inbunden den 6 augusti.


Springfloden av Cilla & Rolf Börjlind. Kanske en ny Sjöwall/Wahlöö-duo på gång? Rolf & Cilla Börjlind är mest kända för att ha skrivit filmmanus, bland annat till en lång rad Beck-filmer. Jag förknippar dock Rolf Börjlind mest med Jönssonligan-filmerna, som jag älskar. Cilla är hans fru och tillsammans har de också skrivit manus till miniseriena Graven och Morden som gått på TV. Nu senast har de skrivit manus för Arne Dahls filmatiseringar om A-gruppen. Springfloden är deras debut och är den första delen i en serie om mordutredaren Tom Stilton på Rikskrim och polisaspiranten Olivia Rönning. Utgivningsdatum inbunden den 13 augusti.


Fallvatten av Mikael Niemi. Författaren till Populärmusik från Vittula är tillbaka med en ny roman, han lämnar nu Norstedts för Piratförlaget. Den här romanen handlar verkligen om vatten på det där hemska sättet. Fallvatten beskrivs som en katastrofroman och handlar om ett dygn i Norrland när dammarna i Lule älv brister, efter ett intensivt regnande. Utgivningsdatum inbunden den 29 augusti.

Så, för dig som semestrar på ett ställe med solgaranti kan det kanske kännas lite exotiskt med dessa vatten-titlar, vi andra kan kanske låtsas att ju mer vi läser om vatten, desto snabbare kommer solen (tänker jag och tittar ut på molnen).

Backlist vatten-titlar:
Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten
De största vatten av Arne Dahl
Springkällan av Kerstin Ekman
Islossning av Barbara Voors
Sjöjungfrun av Camilla Läckberg
Syndaflodens år av Margaret Atwood
Flod av Carolina Fredriksson

Vet du några fler bra böcker på temat vatten? Tipsa i kommentarerna!

Sommar och läsning - enkät

Från Bokbabbel får jag höra talas om en sommarläsningsenkät, jag spårar den bakåt via Bokstävlarna och Eli och hamnar slutligen hos upphovsmakerskan, Malin the Writer.
  1. Bästa boken förra sommaren? 
  2. Ok, till arkivet… tittar i rullorna…funderar… hmm, det blev nog oavgjort mellan Överenskommelser av Simona Ahrnstedt och Askungar av Kristina Ohlsson. Två fantastiska debuter!
  3. ...och sommaren innan det? 
  4. OK. Måste tillbaka till rullorna då, kunde inte de här frågorna ha stått ihop? Så jag slapp springa fram och tillbaka till arkivet. Oh, det var ju Presidentens hustru av Curtis Sittenfeld och även This Charming Man av Marian Keyes.
  5. Några lite nyare böcker som passar i hängmattan? 
  6. Nya på pocket då, blir det för mig. Sankta Psyko av Johan Theorin, Sommaren utan män av Siri Hustvedt som kommer nästa vecka och Sunset Park av hennes äkta man Paul Auster.
  7. Vad läser du mest på sommaren? 
  8. Deckare och chick lit. Nästan uteslutande. Men i år kan det nog bli lite August Strindberg också.
  9. Var läser du helst på sommaren? 
  10. I skön solstol, antingen i sommarstugan vid havet i Ångermanland eller i sommarstugan vid sjön i Småland. Vår egen balkong är heller inte så dum.
  11. Vad ser du framemot att läsa i sommar? 
  12. Åh, jag har närmare ett tjog titlar på min sommarläslista! Ett gäng återkommande författare som jag gärna läser på sommaren och några nykomlingar! Plus nån bubblare. Här kommer den:
    1. Karin Wahlberg - Matthandlare Olssons död
    2. Dennis Lehane - Gone, Baby, gone
    3. Kristina Ohlsson - Tusenskönor
    4. Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren - Cirkeln
    5. Peter Robinson - Bad Boy
    6. John Grisham - Utpressningen
    7. Carin Gerhardsen - Mamma, pappa, barn
    8. Jón Kalman Stefánsson - Sommarljus
    9. Arne Dahl - En midsommarnattsdröm
    10. Åke Edwardson - Låt det aldrig ta slut
    11. Harlan Coben - The Final Detail
    12. Peter Temple - Sanning
    13. Patricia Cornwell - Scarpetta
    14. Roslund & Hellström - Tre sekunder
    15. Marian Keyes - The brightest star in the sky
    16. Leif G W Persson - Faller fritt som i en dröm
    17. Carsten Jensen - Sista resan
    18. Katarina Wennstam - Alfahannen
    19. Håkan Nesser - Maskarna på Carmine Street

Veckans deckarförfattare: Patricia Cornwell

Veckans deckarförfattare är Patricia Cornwell, en av mina äldsta favoriter. Vår läsrelation startade hösten 1996 när jag gjorde praktik på kommunbiblioteket hemma i Kramfors och i deckarhörnan (oh så liten den var när jag tänker efter) hittade jag Allt som återstår (All that remains). Det var den tredje deckaren om rättsläkaren Kay Scarpetta och den hade precis kommit ut på svenska. Jag slukade både den och de två tidigare titlarna och sen dess har det varit Cornwell och jag. Precis som många andra Cornwell-fans har förhållandet gått upp och ner och efter en rejäl svacka under 2000-talet känns det nu äntligen som om krisen är över.

I slutet av april i år kom den nittonde (!) delen om Kay Scarpetta ut på engelsk pocket. Red Mist heter den och är utgiven på Sphere
The Scarpetta Factor, 2009 Mord i Central Park 20 augusti


I slutet av april i år kom den nittonde (!) delen om Kay Scarpetta ut på engelsk pocket. Red Mist heter den och är utgiven på Sphere.



På svenska har Norstedts hunnit fram till den sjuttonde delen som på engelska heter The Scarpetta Factor. Mord i Central Park finns i bokhandeln från den 20 augusti.

Kolla gärna in Patricia Cornwells hemsida, det är som ett besök på bårhuset.