24 pockettips

Imorgon är det den 1 december och en massa olika julkalendrar startar. Den mest kända är kanske den på teve eller radio, en lite mindre känd är Paperback Lover's pocketkalender. 24 pockettips att ge bort i julklapp eller nyårspresent, att önska sig eller köpa på bokus så man klarar av den långa julhelgen med släkten, eller någon annans släkt. 24 boktips. Med start i morgon, den 1 december.


2012 års bästa deckare

I lördags den 24 november hade Svenska Deckarakademin sitt årliga höstmöte och utsåg årets bästa kriminalromaner i tre olika klasser.

Till offer åt Molok av Åsa Larsson utsågs till Bästa svenska kriminalroman 2012. Det är den femte kriminalromanen om advokat Rebecka Martinsson och de utspelar sig i Kiruna med omnejd. Åsa Larssons deckare är populära hos Deckarakademin. 2003 blev hon nominerad till det här priset för Solstorm, som också blev utsedd till Bästa deckardebut. 2004 blev Det blod som spillts utsedd till det årets Bästa svenska kriminalroman och hon nominerades 2008 för Till dess din vrede upphör.


Till offer åt Molok kommer på pocket den 15 februari på Bonnier Pocket.

Övriga nominerade på pocket:
I tystnaden begravd av Tove Alsterdal. Kom ut på pocket den 2 november på Lind & Co.


Innan du dog av Camilla Grebe & Åsa Träff. Kom ut i augusti i år, så vi får nog vänta lite till på pocketen.
Sandmannen av Lars Kepler. Kom ut precis vid gränsen för att få bli nominerad i år, så även där får man vänta på pocketutgåvan.
Två soldater av Roslund & Hellström. Kommer på pocket den 22 april 2013 på Pocketförlaget.


En förgiftad man (Before the Poison, 2011) av Peter Robinson utsågs till Bästa till svenska översatta kriminalroman 2012. Belinda Bauer fick, trots sin dubbelnominering, se sig besegrad av min favoritdeckarförfattare. Men jag hoppades faktiskt på Bauer i det här fallet, jag tycker en vinst borde vara självklar när man har två titlar nominerade samma år och dessutom nominerades för sin debut året innan.


Robinsons vinnande titel är en fristående kriminalroman som kom ut i maj i år på Minotaur förlag, den finns ännu inte på pocket. På engelska finns den däremot på pocket.

Övriga nominerade på pocket:
Ni älskar dem inte (Finders Keepers, 2012) av Belinda Bauer. Kom ut på Modernista förlag i september, pocketutgåvan dröjer sannolikt något år. Finders Keepers finns däremot på pocket. Skuggsida (Darkside, 2011) av Belinda Bauer. Kommer på pocket på Modernista den 5 maj 2013. Darkside finns redan på pocket.


Den kalla elden (Furðustrandir, 2010) av Arnaldur Indriðason. Gavs ut på Norstedts i september i år, inget planerat datum för pocketutgivning ännu.
Eldnatt (Horfðu á mig, 2009) av Yrsa Sigurðardottir. Kommer på pocket på Modernista den 7 april 2013.


För den som läser på isländska finns säkerligen Furðustrandir och Horfðu á mig på pocket också, men det vet jag inte något om.


Kautokeino, en blodig kniv av Lars Pettersson utsågs till Bästa deckardebut 2012. Den gavs ut på Ordfront förlag i slutet av augusti i år, tyvärr finns inget utgivningsdatum för pocketutgåvan ännu. På detta sätt får årets pristagare en fint samiskt deltema också, då Kautokeino kommun i Norge och Kiruna ligger förhållandevis nära varandra (drygt 30 mil).



Dessutom utdelades ett specialpris till Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist för deras tre böcker i serien Victoria Bergmans svaghet; Kråkflickan, Hungerelden och Pythians anvisningar. ”En hypnotiskt fängslande psykoanalys i kriminallitterär form” var motiveringen. Kråkflickan och Hungerelden finns på pocket, Pythians anvisningar kommer på pocket på Pocketförlaget den 21 januari 2013.


Har ni läst några av de nominerade och/eller vinnande deckarna? Vad tyckte ni? Vilka rekommenderar ni? Hur är serien om Victoria Bergman? Själv har jag inget att komma med då jag inte läst en enda av titlarna. Herregud jag håller fortfarande på med att läsa vinnare och nominerade från 2010. Tusenskönor av Kristina Ohlsson står näst på tur.

Augustpriset 2012

Det blev en ofrivillig bloggpaus. Jag ville skriva att livet kom emellan, fast kände att det uttrycket borde redan vara uttjatat på bloggen, men icke. Sökte lite, hittade inte, därför använder jag det nu.

Gårdagens Augustprisgala var det som fick mig att skaka igång igen. Tre titlar av alla dessa nominerade, blev igår presenterade som vinnare. Efter nomineringarna tillkännagavs den 22 oktober lovade jag att komma med kommentarer, något som aldrig skedde. Så jag ska försöka mig på lite kommentarer nu. Problemet för mig är att jag så sällan läser nya böcker. Nobelpristagare och Augustpristagare kan dock vara undantagna, men då endast för att jag får böckerna i julklapp. Och då är det liksom redan försent för spekulationer och kommentarer och annat. Jag tror ni får söka er annorstädes om ni vill veta mer om sådant. Hit exempelvis, eller hit.

Men nu, till det som vi vet, och så några personliga kommentarer från min sida.

Årets svenska skönlitterära bok 2012:


Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg, Albert Bonniers Förlag.

När jag bildsöker det här omslaget på Bonnierförlagens bokbildersidor slår det mig att Rosenberg har skrivit många böcker, eller åtminstone många fler än jag känner till. Jag har alltid tyckt att Rosenberg varit gett ett oerhört sympatiskt uttryck, jag har gillat honom utan att veta vad det egentligen är han står för. Läskigt nästan, men när jag nu studerar titlarna Det förlorade landet (1996, som nominerades till Augustpriset samma år) och Friare kan ingen vara (1991) förstår jag att magkänslan var rätt. När jag för ett tiotal år sedan insåg att Vanna Rosenberg är hans dotter var det ingen överraskning egentligen, jag finner henne precis lika sympatisk. Jag tror det är deras lugn som tilltalar mig.

Omslaget ovan är pocketutgåvan, som kommer på Bonnier Pocket den 15 mars 2013.

Årets svenska fackbok 2012:


”Det står ett rum här och väntar på dig…”. Berättelsen om Raoul Wallenberg av Ingrid Carlberg, Norstedts.

Carlberg har skrivit många fantastiska faktaböcker med oerhörd spridning och hon har hunnit med tre Augustprisnomineringar genom åren. Senast 2008 vann hon den här klassen för den uppmärksammade boken Pillret (2008).

Årets svenska barn- och ungdomsbok 2012:


A B C å allt om D av Nina Ulmaja, Bonnier Carlsen.

Ja, en alfabetsbok kan jag faktiskt inte ha något emot överhuvudtaget att den vinner ett litteraturpris. Det skulle vara om exempelorden för bokstäverna var diskriminerande, rasistiska, förolämpande eller exkluderande, men då hade den här boken inte varit utgiven i vilket fall, än mindre nominerad till något pris.

Vill också för första gången på bloggen uppmärksamma Lilla Augustpriset som i år har tilldelats: Route 66 av Ulrika Nettelblad, född 1992 från Umeå. Här finns Route 66 att läsa i sin helhet, liksom de andra nominerade bidragen.

Upptäckten att man önskar något först när man har fått sin önskan uppfylld

Norstedts förlag är mycket generösa mot mig och skickar mig en stor del av deras pocketutgivning. Jag på min sida har stenkoll på pocketutgivningen och när en titel jag gillar getts ut på pocket på Norstedts förlag håller jag en liten tumme för att den ska hitta till mitt postfack.

Häromveckan låg en avi från posten i lådan och jag kunde för mitt liv inte komma på vad det kunde vara, åtminstone var det inte nån pocket jag längtat efter, åtminstone inte om jag såg till tummen.

Så lite sådär med en axelryckning hämtade jag ut paketet och packade upp det. Har numera börjat att riva upp bokpaketen direkt på utlämningsstället. Jag slipper dra hem en stor pappförpackning som ändå skall kastas och det blir lättare att bära i väskan.

Ur paketet drar jag en nyutgivning av Sagan om ringen-trilogin. Eller rättare sagt, Ringarnas herre-trilogin, som jag jobbar på att lära mig säga istället. Och så Hobbiten. Jag gissar att nyutgivningen har med filmatiseringen av den sista boken att göra, filmen Hobbiten har premiär i Sverige den 12 december, lagom till jul.

Och när jag då står där på mitt sunkiga utlämningsställe och ser att jag för första gången i mitt liv, har trilogin Ringarnas herre i min ägo (jodå jodå, det erkänner jag bara sådär) så blir jag oförklarligt lycklig och pirrig. Jag känner att dom här böckerna, dom har jag ju önskat mig länge.
Tack Norstedts.

Ni som redan har en, två, tio uppsättningar av trilogin, köp gärna den här också. Plus Hobbiten. De är vackra, men kanske inte stöldbegärliga och passar på tunnelbanan/bussen/tåget.





Pust

Sviterna från bloggens födelsedag, nomineringar till diverse litteraturpriser, jobbet flyttade, bokkatalogerna för vårens utgivning damp ned i brevlådan, böckerna jag läste var svåra att släppa. Allt sammantaget och bloggen blev lidande.

Den här veckan tänkte jag dock berätta om nya fina pocketutgåvor av Tolkiens böcker och om vårens pocketutgivning. Dessutom har mitt Poirot-marathon satt igång igen.

Stay tuned!