Pocketutgivning Oktober-December 2009

Här kommer ett personligt urval av pocketutgivningen för fjärde kvartalet 2009. Jag har försökt att blanda romaner, deckare och faktaböcker, men deckarna är nästan alltid flest i antalet. En hel del Augustprisvinnare blev det den här gången och ett par debutanter.

¡Vamonos!


*13 oktober Ett annat liv P O Enquist Norstedts pocket
Augustprisvinnaren 2008. Den fantastiska berättelsen av den store Enquist kommer äntligen på pocket! En memoarbok i tredje person om alkoholproblem, förlagsvärlden och om den lille pojken som växer upp och blir en internationellt känd författare.

Utkommen!




*14 oktober 1222 över havet Anne Holt Pocketförlaget
Pusseldeckare från Anne Holt. Hennes karaktär Hanne Wilhelmsen gör come back. 200 turister blir isolerade och evakuerade till en högfjällshotell. En av gästerna är Hanne som nu är rullstolsbunden och folkskyff. När en av gästerna hittas mördad börjar jakten på mördaren. Hanne blir ofrivilligt indragen i det hela.
En ny deckare med Inger Johanne Vik i huvudrollen kommer på norska i septembet, Pengemannen. Den kommer på svenska under våren 2010.

Utkommen!


*16 oktober Fruset ögonblick Camilla Ceder Månpocket
En av debutanterna som fångade min uppmärksamhet i vintras. Har läst en hel del om henne på bokbloggarna i vår. Läs vad Lilla O och Bokhora säger. Den har redan blivit översatt till engelska och tyska så det verkar som att Ceder satsar på internationell karriär direkt.


Utkommen 11 november!



*16 oktober Attila/Ismael Klas Östergren Bonnier pocket
Romanen Attila (1975) är Östergrens debut och Ismael (1977) är den fristående fortsättningen. I Attila är huvudpersonen en ung man som står på tröskeln till vuxenlivet och upplever situationen hotande. Han möter en kvinna men förhållandet blir stormigt.
I Ismael drivs den unge mannen ner i ensamheten. Han hamnar dock snart i en ny relation, men hans enda möjlighet är att fly. Flykten blir en resa genom Europa där han i anonymitetet finner lugn och ro.
I båda romanerna finns historiska avsnitt insprängda vilka illustrerar olika sidor av ensamheten.
Östergrens nya roman Den sista cigaretten utkommer samma dag på Albert Bonniers förlag.

Utkommen!

*20 oktober Oscar Waos korta förunderliga liv Junot Díaz Bonnier pocket
En roman som jag inte visste så mycket om innan jag började läsa recensioner och åsikter och annat, men nu känns det som om det kunde bli pocketsläpp för den här boken redan imorgon. Är väldigt nyfiken på Díaz som vann både National Book Critics Award och Pulitzerpriset för Oscar Waos korta förunderliga liv.

Utkommen!


*20 oktober Karlstad Zoologiska Hanna Hellquist Bonnier pocket
Hellquists fina berättelse om sin pappa som var frånvarande och närvarande på samma gång. Och om alla djuren. Som tur är skrev hon den nu. Hellquists pappa dog oväntat i somras och jag är glad för både hennes och hans skull att han hann läsa den. Hon skrev en krönika om det i somras i På stan-bloggen. Jag diggar för övrigt Hellquists värmländska dialekt i Morgonpasset i P3.

Utkommen!

*20 oktober Den hemliga historien Donna Tartt Bonnier pocket
Nyutgåva av den omåttligt populära Den hemliga historien. Jag har bara läst den mindre kända Den lille vännen som jag gillade mycket. Men alla har ju pratat om den här så länge nu, många säger att det är den bästa bok de läst, så jag måste ju ge den ett försök jag också. Jag tycker omslaget påminner om ett annat, det liknar något jag sett för inte så länge sedan. Någon som kan hjälpa mig här?

Utkommen!

*21 oktober Kärleken är dödens motsats Roberto Saviano Brombergs förlag
Efter Gomorra blev Saviano maffians värsta motståndare för hela världens befolkning. Idag säger Saviano att han hatar boken på grund av följderna och att hans liv är förstört. Men så skrev han en kortroman om kärleken, en kortroman som jag hoppas att han inte kommer att hata i framtiden. Den 26 oktober kommer hans reportagebok Skönhet och helvete med en samling journalistiska texter ut, även den på Brombergs förlag.

Utkommen!

*5 november Boktjuven Markus Zusak Damm förlag
I november kommer äntligen Boktjuven på pocket. Zusak från Australien blev världsberömd för sin bok om Liesel Meminger, som bor på Himmelstrasse under andra världskriget. I källaren bor en undangömd jude. I boken är döden berättaren, Zusak använder döden som en personlighet, något man kan definiera sig med. Zusak skriver böcker för unga vuxna och har också skrivit Knock Out och Fighting Spirit som är utgivna på B. Wahlströms förlag.

Utkommen!

*10 november Familjehemligheter Niclas Ericsson Norstedts pocket
En annan debutant som jag hittade i Norstedts bokkatalog och har hållit ögonen öppna efter. Familjehemligheter utspelar sig i Stockholms innekretsar, på sexchattar och i de mörkare hörnen av stadens skuggvärld. Journalisten Patrik som knappt gått klart sin utbildning hamnar mitt inne i en soppa av mord och glam i Stockholms innerstad. En thriller med en manlig homosexuell huvudrollsinnehavare, ska bli kul att se om den nya genren bögthriller kan slå. Jag önskar bara att han hette något annat än Patrik.

Utkommen!

*20 november Kall som graven Peter Robinson Månpocket
Min favorit Peter Robinson! Här kommer en äldre deckare om hans karaktär Alan Banks och den utkom på engelska 2000 och utspelar sig i tiden mittemellan En ovanligt torr sommar och I ondskans spår. Jag skulle ändå tipsa om att ni läser hela serien från början på engelska. Kall som graven heter Cold is the grave och är nummer elva i serien om Banks. Man kunde ju önska att de kom ut i kronologisk ordning, suck!

Utkommen!

*21 november De välvilliga Jonathan Littell Brombergs förlag
Höstens tegelsten nummer ett är Littells historiskt fiktiva epos om en före detta SS-officier som deltog i folkmorden i Tyskland under ledning av Adolf Hitler. Den belönades med två av de mest prestigefyllda franska litterära utmärkelserna, Grand Prix du roman de l'Académie française och Prix Goncourt 2006.

Utkommen 13 oktober!


*26 november Two of the deadliest Elizabeth George (ed.) Hodder & Stoughton
Den här samlingen deckarnoveller har undertiteln New tales of Lust, Greed and Murder from Outstanding Women of Mystery och huvudtiteln syftar på två av dödssynderna, i det här fallet lust och girighet. George har plockat ihop 24 deckarförfattarinnor och sammanfört deras noveller om lust, girighet och mord.

Utkommen!


*14 december Flickorna i Villette Ingrid Hedström Alfabeta
Hedströms debut Lärarinnan i Villette vann Svenska Deckarakademins pris för bästa debut 2008. Här kommer nästa kriminalroman som utspelar sig i den franska staden Villette och med undersökningsdomaren Martine Poirot i huvudrollen.

Utkommen!




*15 december Barn 44 Tom Rob Smith Norstedts pocket
Platsen är Moskva och året är 1953. Stalins håller ett hårt och obarmhärtigt järngrepp och säkerhetstjänsten är brutal och urskiljningslös. I detta "perfekta" samhälle finns officeren Leo Demidov - en krigshjälte som också är hängiven sovjetmedborgare och lojal mot sin arbetsgivare. Men han har börjat tvivla på ett samhälle som mörkar barnmord. Smith vann The CWA Ian Fleming Steel Dagger 2008 för Barn 44. Han har en svensk mamma och en engelsk pappa och är uppvuxen i London.

Utkommen!

*18 december Den onda viljan Karin Fossum Månpocket
Senast i somras kom den senaste Konrad Sejer-deckaren från Fossum på pocket. Den som älskar något annat var en otäck historia om pojkar som försvinner och om en by som lever i skräck för en pedofil. Här kommer nästa i snabb takt, Den onda viljan. Konrad Sejer och Jacob Skarre ställs inför ett mysterium med ett underligt självmord. Tre unga män har åkt till en stuga vid en sjö i skogen för att umgås över en helg. Under en båttur kastar sig plötsligt en av dem över bord och drunknar. Hans kamrater lyfter inte ett finger för att rädda honom.

Utkommen!

*18 december Syster Bengt Ohlsson Bonnier pocket
Bengt Ohlsson dundrade på och vann Augustpriset 2004 för sin Gregorius och Hjalmar Söderbergs Doktor Glas fick sig återupplivades. Här kommer Ohlssons tredje roman. Marjorie är nio år och har en storasyster som heter Miriam. Men plötsligt försvinner Miriam och Marjories liv blir helt annorlunda. Medan föräldrarna letar efter hennes syster får hon bo hos sin faste Ilse som berättar en massa historier om hennes pappa och om andra för henne. Man får följa Marjories tankar om vad som har hänt hennes syster. Bokhoras Johanna L sa så här.
Glöm inte att Hennes mjukaste röst också finns på pocket.

Utkommen!

*18 december Kunzelmann & Kunzelmann Carl-Jonas Vallgren Månpocket
Jag har inte läst något av Vallgren sedan Den vidunderliga kärlekens historia som vann Augustpriset 2002. Jag vet inte varför jag inte läst mer av honom men jag har hört att om man gillade Den vidunderliga kärlekens historia så kommer man att tycka om Kunzelmann & Kunzelmann också. Den handlar om en son och hans far som båda har ett spännande förflutet och lever dubbelliv.

Utkommen!



Tycker ni att jag har missat någon viktigt bok eller författare, skriv i kommentarerna. Eller undrar ni om någon titel snart kommer ut på pocket? Fråga, så kanske jag har svaret.

Här kan ni läsa min backlist för utgivningen i första, andra och tredje kvartalet 2009.

5 kommentarer:

  1. Den hemliga historien måste du absolut läsa! Nyutgåvan liknar Maja Lundgrens Pompeji tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Mere Anne Holt og Karin Fossum - det lyder rigtig godt.

    SvaraRadera
  3. Díaz, Saviano och Tartt blev jag sugen på.

    SvaraRadera
  4. Her er det mange gode bøker jeg må lese, ser jeg!

    SvaraRadera
  5. Carina: du har rätt, den liknar Pompeji! Tack!

    SvaraRadera