Pocketutgivning Januari-Mars 2010

Inför varje nytt kvartal presenterar jag ett 30-tal titlar som kommer att ges ut på pocket. Deckare, romaner, fakta, poesi - jag försöker blanda lite men eftersom det är titlar jag personligen vill läsa så brukar kriminalromaner vara överrepresenterade. Det blir bland annat ett gäng nyutgåvor, en Booker-prisvinnare, en Augustprisnominerad, två av Brontë-systrarna och två andra systrar som skriver ihop. Hoppas ni hittar något läsvärt!

* 4 januari Kallocain Karin Boye Bonnier pocket
Först ut ett gäng nyutgåvor från Bonnier pocket. Dystopin Kallocain från 1940 blev Boyes mest kända roman, Den handlar om vad som kan hända i en totalt övervakad och kontrollerad stat. Aktuell så här i FRA-tider.

Utkommen!






* 4 januari Svindlande höjder Emily Brontë Bonnier pocket
Klassikern som handlar om den omöjliga och sorgliga kärleken mellan Catherine Earnshaw och Heathcliff. Jag tycker det är fantastiskt att den säljer så pass bra att vi behöver nyutgåvor av den.

Utkommen!






* 4 januari Brott och straff Fjodor Dostojevskij Bonnier pocket
Hm, tja, suck. Det här är ju en av de böcker man ska ha läst när man dör. Jag kan inte säga att jag någonsin känt mig hågad att läsa den, men nu när jag ändå håller på och köper pocketar som andra köper frukostjuice, kanske jag ska göra slag i saken och införskaffa den här nyutgåvan. Läsa den får bli ett senare projekt.

Utkommen!





* 4 januari Doktor Glas Hjalmar Söderberg Bonnier pocket
Doktor Glas köpte jag i samband med att jag skulle läsa Gregorius av Bengt Ohlsson 2004. Jag ville läsa den innan så jag hade koll på vad Gregorius egentligen handlade om. I höst kom Kerstin Ekmans Mordets praktik, också hon använder Hjalmar Söderbergs karaktärer som grund för historien. Dags att åter stifta bekantskap med doktor Glas och prästfrun Helga.

Utkommen!



* 7 januari Wolf hall Hilary Mantel Harper Collins
Vinnaren av årets Man Booker Prize. Mantel var rätt okänd för mig innan hon fick priset men jag har också uppmärksammat att hon blev nominerad till Orange-priset 2006 för boken Beyond black som jag faktiskt tänkt läsa ett tag. Wolf hall är en historisk roman som utspelar sig på Thomas Cromwells 1500-tal. Den handlar om Cromwells liv, hur han växer upp i en underklassfamilj men jobbar sig upp och blir Henrik den åttondes högra hand.

Utkommen!


* 7 januari Still midnight Denise Mina Orion Crime
Mina är en deckarförfattare jag länge tänkt börja läsa något av men det har alltid kommit nåt emellan. Den senaste av hennes kriminalroman Still midnight handlar om Glasgowpolisen Alex Morrow. Hon får utreda en attack mitt i förortens lugn. Ett gäng maskerade män bryter sig våldsamt in i ett hus, kräver familjen på flera miljoner trots att de hävdar att de är långt ifrån så rika. Hon får också tampas med sin bror som rör sig på andra sidan av lagens långa arm. I midnattens stillhet kom ut på svenska i augusti på Minotaur förlag.

Utkommen!


* 12 januari Sorgesång Siri Hustvedt Norstedts
Det här är mitt första riktiga boktips. Jag läste The sorrows of an American (recension) i våras och jag älskade den. Ännu mer gillade jag den efter att ha varit och lyssnat på Siri Hustvedt när hon besökte Internationell författarscen tidigare i år. I januari kommer Hustvedts nästa bok Shaking woman or a history of my nerves, som enligt Hustvedt kommer att handla en hel del om henne själv.

Utkommen!



* 13 januari Sigrids hemlighet Karin Wahlberg Pocketförlaget
Förlaget Historiska Media har påbörjat en serie som heter Släkten. Den första delen heter Blandat blod och är skriven av Katarina Mazetti. Den andra delen är Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg. Det här är en unik romanserie med flera författare som kommer att följa en släkt genom sekler. Hösten 2010 kommer del tre, skriven av Catharina Ingelman-Sundberg. Läs mer om serien Släkten.

Utkommen!



* 15 januari Främmande jord Jhumpa Lahiri Månpocket
Lahiri är en ny författare för mig. Jag har läst om henne på Bokhora, Unaccustomed earth (som den heter på engelska) fick väldigt fint betyg av JoL. Främmande jord är åtta berättelser om identitet, traditioner, generationer och kärlek i familjer som lämnat sitt hemland för ett annat land. Den indiske tolken var Lahiris debut och den finns på pocket.

Utkommen!





* 21 januari The truth about Melody Browne Lisa Jewell Arrow books
Äntligen kommer Jewells senaste på pocket, alltså i det pocketformat vi är vana vid i Sverige, storpocketar är inte min grej, men för de engelska måste man ofta göra undantag. Jewells målgrupp är sannolikt de som gillar chick lit, men hennes historier passar ofta för både killar och tjejer. En kvinnlig Nick Hornby, typ. Killar, ge henne en chans, strunta i det rosa på omslagen!

Utkommen!


* 21 januari Still here Linda Grant Little Brown
Grant vann Orange-priset för sin andra roman When I lived in modern times 2000. Dessutom blev hon nominerad till Orange-priset förra året med The clothes on their backs och Still here blev nominerad till Booker-prisets långa lista 2002. Grant är en brittisk författare från Liverpool med ryska och polsk-judiska föräldrar. Still here ges nu ut igen på pocket.

Utkommen!




* 4 februari Midnight fugue Reginald Hill Harper Collins
Från krim-kungen Reginald Hill kommer den senaste deckaren Midnight fugue i februari, återkomsten av Dalziel & Pascoe. Jag har Hill kvar på min att-läsa-lista och har lång väg till den här deckaren som är nummer 24 i serien. Den svenska översättningen Dödsmässa kommer på svenska i mars på Minotaur förlag.

Utkommen!



* 7 februari Vredens druvor John Steinbeck Bonnier pocket
Jag älskar John Steinbeck. Jag har läst det mesta av honom men faktiskt inte Vredens druvor. Därför ska jag definitivt köpa den här när den kommer ut i januari. Alla andra Steinbeck-böcker jag har är gamla Delfin-böcker som min mamma fick av sin pappa på 60- och 70-talet. De är superfina, men det är den här också.

Utkommen!




* OBS! Ändrat datum17 februari Passageraren Steffen Jacobsen Pocketförlaget
Det här är en av årets danska debutanter på kriminalromansidan som nu kommer ut på pocket. Passageraren handlar om en kappseglingsolycka och om följderna för en av de överlevande på båten. Spänning när det är som bäst!

Utkommen!





* 8 februari Mitt namn är Moore, Roger Moore Roger Moore Norstedts
Jag kunde inte låta bli att ta med den här. Jag gillar ju James Bond-filmerna, det är sådana filmer som jag kan se flera gånger utan att bli less. Jag vet inte vad det är med dom, men det handlar väl lite om historiens geografiska plats ändras en gång i kvarten (det kan nog faktiskt vara exakt en gång i kvarten när jag tänker efter). Nån gång har jag också tänkt att jag ska läsa alla Ian Flemings action-böcker om Bond, men det får bli ett annat projekt. I maj i år var Moore här och pratade om sin bok och drog storpublik, jag var inte och lyssnade på honom men den här pocketutgåvan om hans filmiska liv som Agent 007 tänker jag åtminstone bläddra lite i.

Utkommen!

* 12 februari Släpp inte taget Harlan Coben Månpocket
En annan av mina favoriter släpper sin senaste thriller på svensk pocket i februari. Harlan Coben skriver fristående action-böcker där det oftast  kretsar kring ett försvinnande av något slag. I Släpp inte taget är det Tias och Mikes sextonårige son Adam som försvinner. Hans bästa vän har tagit livet av sig och efter det tillbringar han all sin tid vid datorn. Hans föräldrar installerar ett övervakningssytem för att se vad han har för sig och en dag mottar han ett märkligt meddelande. Sen är han borta.

Utkommen!


* 12 februari Någon sorts frid Camilla Grebe & Åsa Träff Månpocket
Deckarsystrarna som har en blogg med samma namn debuterade i år med sin deckare Någon sorts frid. Nu kommer den på pocket. Läs den!

Utkommen!






* 12 februari Döden löser alla problem Reginald Hill Månpocket
Hill igen. Här är den svenska pocketutgåvan av deckaren Döden löser alla problem som ligger precis före Dödsmässa (Midnight fugue) i serien om Dalziel & Pascoe. På engelska heter den A cure for all diseases och den finns redan på pocket om du vill läsa på originalspråket.

Utkommen!




* 15 februari Utpressningen John Grisham Bonnier pocket
En författare jag alltid återkommer till är John Grisham. Nu var det länge sedan jag läste något, den senaste var Den oskyldige mannen som faktiskt var baserad på en verklig händelse. Jag har Den samvetslöse som står och väntar i bokhyllan och ger mig dåligt samvete. Nog borde jag hinna läsa den då innan Utpressningen kommer ut i mitten av februari. Utpressningen handlar om advokaten Kyle som växer upp tillsammans med sin far som arbetar på advokatbyrå. Han går på de bästa skolor och får de bästa betyg, hans framtid som advokat borde vara ljus. Men han har en mörk hemlighet, något som hände under tiden han pluggade. Nu försöker någon pressa honom på pengar, annars avslöjas hemligheten.

Utkommen! 

* 15 februari Melankoliska rum Karin Johannisson Bonnier pocket
Ingen av de nominerade till Augustprisets skönlitterära klass gjorde mig läsintresserad. Lite synd tycker jag, jag gillar att få läsinspiration via litteraturpriser. Men det man kan göra då är ju att läsa dem ändå och kanske upptäcka att man gillar något man inte trodde att man skulle gilla. Ett sånt försök ska jag ge Johannisson och hennes Melankoliska rum.

Utkommen!



* 15 februari Gamarna Maria Küchen Ordfront
För nåt år sedan läste jag för första gången på väldigt länge en ungdomsbok. Det var Sång till en fjäril av Maria Küchen och den fastnade i mitt huvud. Nu när Küchen ger sig på vuxen kriminallitteratur tänker jag inte vara sen att hänga på. Gamarna handlar om författaren Sanna Wrede. Flera kvinnor med höga positioner mördas, de har en sak gemensamt, de bor alla i samma hyreshus som ska bli bostadsrätter genom lömska trick. Sanna Wrede har en kuslig aning om vem nästa mordoffer är och hon fruktar även för sitt eget liv. Hoppas på riktigt kuslig spänning i Gamarna.

Utkommen!

* 21 februari The price of love Peter Robinson Hodder & Stoughton
Min favorit bland kriminalromanförfattare, Peter Robinson, ger nu ut en samling deckarnoveller om DCI Alan Banks. Elva sätt att betala med ditt liv är undertiteln och den här längtar jag verkligen efter att få läsa. Men jag ligger efter, jag har fortfarande inte läst All the colours of darkness.

Utkommen!




* 11 mars Agnes Grey Anne Brontë Norstedts
Det här är den enda av systrarna Brontë som jag inte läst. Svindlande höjder av Emily Brontë och Jane Eyre av Charlotte Brontë är ju både fin klassiker, ser fram emot den första (?) översättningen på svenska av Anne Brontës Agnes Grey som kommer på pocket i mars.

Utkommen!




* 12 mars Somliga linor brister Varg Gyllander Bra böcker
Varg Gyllander debuterade förra året med den här kriminalromanen, han var en av de debutanter som jag fick upp ögonen för. Ii mars är det dags för pocketsläpp och samma månad kommer också hans nästa kriminalroman, Bara betydelsefulla dör. Läskig titel tycker, det får en att fundera...

Utkommen!




* 12 mars Man utan minne Nicole Krauss Månpocket
Krauss förra roman på svenska, Kärlekens historia, var fantastisk, så fantastisk att förväntningarna nu är skyhöga på Man utan minne. Jag vet inte hur jag ska göra där, jobba ner förväntningarna eller förbereda mig på besvikelse. Ett är i alla fall säkert; jag kommer att läsa den!

Utkommen!




* 12 mars Gängkrig 145 Jens Lapidus & Peter Bergting Månpocket
Stockholm Noir-Lapidus gick ihop med illustratören Bergting och skapade det oerhört läckra seriealbumet Gängkrig 145. 145 syftar på de tre första siffrorna i ett postnummer. Det återfinns på Stockholms röda tunnelbanelinjen söderut mot Norsborg, om nu någon inte redan visste det. Här fajtas Mahmud och hans vänner mot ett par svennar som inofficiellt anklagas för våldtäkt på Mahmuds syster Jivan. Som upplagt för gängkrig alltså. Ett par poliser blandas också in i farligheterna, vissa poliser håller mer på sin yrkesheder än andra. Solklart boktips även om du vanligtvis inte läser serier.

Utkommen!


* 12 mars Presidentens hustru Curtis Sittenfeld Månpocket
Sittenfeld, mest känd för I en klass för sig (Prep), har skrivit Presidentens hustru. Den handlar om Alice Blackwell som växer upp i en demokratisk familj men till slut gifter sig med en republikan som också blir USA's president. Hon har många likheter med den förre presidenten Bushs hustru, First Lady Laura Bush. Trots alla likheter är boken fiktion och i mina ögon låter det väldigt spännande.

Utkommen!



* 15 mars Den perfekte vännen Jonas Karlsson Bonnier pocket
När Jonas Karlsson släppte sin första novellsamling Det andra målet 2007 tyckte jag att det var lite pretto. En väl ansedd skådespelare som kritikerna älskade som nu också ville bli författare. Jag vet inte varför jag tänkte så, jag gillar nämligen Jonas Karlsson som skådespelare väldigt mycket. Varför jag var så småaktig och inte kunde unna honom att bli författare utöver det har jag ingen aning om. Jag tyckte att han var genialisk i Mannen under trappan som gick i höstas. Så himla kuslig.
Men också författaren Jonas Karlsson har lyckats riktigt bra och här kommer hans andra novellsamling Den perfekte vännen på pocket.

Utkommen!

* 17 mars Desirada Marysé Condé Pocketförlaget
En författare som jag har läst rätt mycket om på bokbloggar det senaste året och därför kollat in. Condé fick en sexa i Svenskan och och väldigt fint betyg i DN dessutom.

Utkommen!





* 17 mars Ursäkta, men din själ dog nyss Danny Wattin Pocketförlaget
Förra året läste jag Vi ses i öknen, Wattins debutbok som var en fin liten pärla. Jag fick lite Liftarens guide till galaxen-vibbar och blev därför glatt överraskad av att jag gillade. Visst jag gillade Liftarens guide... när jag läste den på gymnasiet, men de senaste tio åren har jag väl inte direkt kastat mig över SF. Nu har Wattin kommit ut med en ny bok med ett helt annat ämne, nämligen genforskning. I en värld där vi anser barn som en mänsklig rättighet och där det är en dygd att göra allt man kan för att få det man vill ha, kan det hända hemska saker.

Utkommen!

* 20 mars Hypnotisören Lars Kepler Månpocket
Höstens mest omtalade bok skriven under pseudonym på pocket. Som nu också ska bli film.

Utkommen!






* 20 mars Stalins kossor Sofi Oksanen Bazar förlag
Sofi Oksanen har blivit riktigt poppis här på bokbloggarna på sistone. Hennes debut Stalins kossor kommer nu äntligen på pocket. Hennes andra roman på svenska är Baby Jane och i januari 2010 är Oksanen aktuell med en ny roman utgiven på Albert Bonniers förlag, Utrensning. Den 4 februari kommer hon till Internationell författarscen på Kulturhuset i Stockholm och pratar om sin nya roman som har två utsatta kvinnor i huvudrollerna.

Utkommen!


Ja, det var 32 pockettips för nästa års första kvartal. Jag längtar mest efter nyutgåvan av Vredens druvor, Peter Robinsons deckarnovellsamling, Maria Küchens Gamarna och Stalins kossor av Oksanen.

5 kommentarer:

  1. Två av böckerna du skriver om har jag redan läst och recenserat. Ingen av dem fick något högt betyg av mig. Om du är intresserad så kommer länkarna här. Denise Mina http://alkb.se/i-midnattens-stillhet-av-denise-mina samt Reginald Hill: http://alkb.se/recension-doden-loser-alla-problem-av-reginald-hill.

    Men, jag måste tacka för en del intressanta boktips. Peter Robinson är en av mina personliga favoriter. John Grisham och Karin Wahlberg likaså. I normala fall, när hon skriver om Paddy Meehan, hör även Denise Mina till en av mina favoriter. Men I Midnattens stillhet var verkligen ingen höjdare. Jag hoppas att Paddy snart gör comeback!

    Ha det bäst!
    Annika

    SvaraRadera
  2. Här fanns många jag blev nyfiken på, t ex de som varit aktuella för Orange Prize. Brott och straff tycker jag du ska läsa för att den är så bra, glöm att du borde :-)

    SvaraRadera
  3. Annika: jag har inte läst någon bok av varken Mina eller Hill. Jag hoppas ju på att de är så bra som jag hört av alla andra deckarintresserade. Men självklart kan inte alla böcker vara lika bra när de skriver så många.

    Lyran: vad kul att du hittade tips här. Kolla in här på tisdag får du spana in fler Orange prize-vinnare!

    SvaraRadera
  4. Hej där
    Igår la jag ett härligt, tycker i alla fall jag, paket på lådan. Jag tror visst att det är till dig.

    Hilsen
    Hemlig bokvän

    SvaraRadera