En till bokfrågeomgång tar vi den här veckan. Det är dags för alfabetets nionde bokstav hos Lilla O.
Bokstaven I:
Förra veckan handlade det om en huvudperson du tycker om, nu undrar jag vilken person i böckernas värld som du identifierar dig med mest?
Jag vet inte om det finns någon som jag känner igen mig hos så mycket. Det är snarare ett hopplock av många olika.
I Bodil Malmstens loggböcker är det ju hon själv som är "jaget", där känner jag ofta igen mig i hennes tankar om hemorten, hur man liksom har en hatkärlek till den där lilla byn man växte upp i. Den var idyllisk och fin, men också lite tråkig och skavande, och fastän det inte fanns nåt H&M eller nåt schysst café eller nån mysig pub som inte var en pizzeria så var det där jag växte upp och det måste på nåt sätt ha format mitt "jag" av idag. Och det gillar jag rätt mycket, det finns defekter såklart. Och mina vänner där hemifrån, dom är guld värda i vikt även om vi ses sällan och jag sällan säger det till dom.
I Kallentofts Malin Fors känner jag igen grubblaren, de lite mörka tankarna som ofta är jobbiga att tänka men som gör att jag inser vilket lyckligt liv jag lever. Ett slags bakvänt "tänk om".
Mitt dagdrömmande har jag väl gemensamt med alla Jane Eyre, Elizabeth, Emma, Marianne Dashwood och allt vad dom heter. Men det är den enda jag delar med dem.
Sen är det vetgirigheten, den där nästan besatta känslan av att behöva ta reda på hur saker och ting är, faktaknarkare, det är vad jag är. Men nån sån vet jag inte om jag läst om.
Internatskolor är populära att skriva om. Berätta om en bok som utspelar sig på en sådan.
Den senaste bok jag läste som utspelade sig på en internatskola vad Elizabeth Georges Well-schooled in murder. Lynley & Havers får ta sig an ett mord på en ung pojke som hittas mördad på en kyrkogård inte långt från skolan. All personal och många elever på skolan blir misstänkta, men det är en helt annan lösning på mordet än jag nånsin kunde tänka mig. En av de tidigare Lynley & Havers-deckarna där Lynley och Helen inte... (nej, det ska jag väl inte avslöja här?).
Berätta om en bok som handlar om identitet och sökande efter detsamma!
Jag tror jag lite kort nämner boken jag nästan läst klart nu, Fugitive pieces av Anne Michaels. Den handlar om en pojke i det naziockuperade Polen. Han blir vittne till sin familjs död och flyr ut i skogen. På nätterna gräver han ner sig i marken för att inte frysa ihjäl. En grekisk geolog hittar honom därute och smugglar med honom hem till Zakynthos där han bor. Pojken växer upp hos honom och senare flyttar de till Toronto. Det finns en fin bihistoria till detta också. Lite svår och trögflytande att ta sig igenom men jag hoppas på belöning i slutet.
Vilka bokrelaterade sidor på internet besöker du oftast?
Ja, förutom ett tjugotal bokbloggar då så är det nog Bokus som får flest av mina besök. Där har jag min lååånga bevakningslista som informerar mig om de senaste pocketsläppen, där har jag min ännu längre önskelista som jag konsulterar inför nya bokköp och där har jag kommande utgivning från förlagen innan de själva skyltar med det.
Utöver det, tja, här kommer en skärmdump på mina bokmärken under etiketten Litteratur, kanske kan finnas nåt tips?
Klicka på bilden så slipper du kisa med ögonen.
Jag har upptäckt att mina svar till de här frågorna ofta blir vad som först poppar upp i mitt huvud. Som en slags snabbassociation. Men det är kanske tanken också. Man har sällan tid och möjlighet att gå tillbaka till "arkivet" och hitta den där perfekta boken som svar på frågan. Men det behöver jag kanske inte sträva efter heller? :-)
Det är roligt att se vad som poppar upp i huvudet. Jag skriver svaren på det sättet också! Håller också med om att det är lätt att identifiera sig med Bodil Malmsten.
SvaraRadera