Pocketutgivning Oktober - December 2010

Mer än en månad försenat ger jag er pocketutgivningen för årets sista kvartal. Som vanligt är urvalet mitt eget och som vanligt försöker jag att spänna över all genrer även om det ofta blir övervikt för deckare. Romanerna kommer dock inte långt efter den här gången. I år bjuder jag på 13 deckare, lika många romaner, lite nyutgiven skräck, en novellsamling, en thriller och en BOATS(?) Summa summarum 33 pocketar. Det blir fler och fler för varje gång jag ska göra såna här listor. 19 av dom har redan hunit komma ut eftersom jag är så seg.

* 29 september Det som ska sonas Olle Lönnaeus Ponto pocket
Lönnaeus såg till att göra en rivstart på sin nya karriär som deckarförfattare. Hans debut Det som ska sonas blev vald till årets Debut av Svenska Deckarakademin ifjol och i år är hans nya deckare, Mike Larssons rymliga hjärta, nominerad till Årets bästa kriminalroman. Det här blir min första personliga deckarrekommendation på listan (trots att jag inte har läst någon av dom ännu).

Utkommen!

* 8 oktober Alfahannen Katarina Wennstam Bonnier pocket
Med sin politiska agenda som drivkraft skriver Wennstam rått och realistiskt om hur dåligt män kan behandla kvinnor och faktiskt också om hur dåligt kvinnor behandlar andra kvinnor. I Alfahannen får vi möta Polisen, han som ska göra oss trygga i samhället. När Polisen kommer hem från jobbet blir han Hustrumisshandlaren, och tyvärr är detta dubbelliv mycket vanligare än vad vi tror. (Tror jag.)

Utkommen!

* 8 oktober Döden skall du tåla Karin Fossum Månpocket
Ännu en deckare om Konrad Sejer har levererats av norska Fossum. En psykologisk kriminalroman om en människa som terroriserar ett norska villaområde sätter skräck i invånarna.

Utkommen!






* 8 oktober Mordets praktik Kerstin Ekman Bonnier pocket
Ekmans senaste roman som kanske och är lite av en kriminalhistoria. På samma sätt som Bengt Ohlsson i sin Gregorius drar Ekman paralleller till Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Kan inte bli annat bra om du frågar mig.

Utkommen!




* 11 oktober Frostnätter Arnaldur Indridason Norstedts pocket
Det här är första gången som det blir ett tips om Indridason i mina utgivningsinlägg. Jag har ännu inte läst något själv men jag fick just hem Frostnätter som recex av Norstedts och är väldigt sugen på något nytt inom kriminalromanen. Frostnätter blev för övrigt nominerad till IMPAC-priset 2010 men kom inte längre än så. Det är dock inte fy skam. Indridasons senaste bok på svenska, Mörka strömmar, är nominerad till årets Martin Beck Award.

Utkommen!

* 11 oktober Oskuldens museum Orhan Pamuk Norstedts pocket
Mina åsikter angående Pamuk gjorde en kovändning i och med att jag läste Snö. Då hade jag innan läst Den svarta boken och den hade verkligen tråkat ut mig. Snö däremot höll mig fast och det var spänning och kärlek på hög nivå. Så jag är väldigt nyfiken på Oskuldens museum som också handlar om kärlek, svartsjuka och ett Turkiet under moderniseringens tid.

Utkommen!

* 14 oktober Twiligt, Eclipse, New Moon & Breaking Dawn Stephenie Meyer Atom
De fyra vackra nyutgåvorna av Meyers Twilight-serie har jag redan visat er här. De behöver ingen närmare presentation, men jag tycker fortfarande att de är så läckra så jag vill gärna tipsa om dom.

Utkommna!




* 15 oktober Utrensning Sofi Oksanen Bonnier pocket
Ja, här kan jag erkänna att det kommer ett tips mest för er som gillar Oksanen. Vi har inte mötts litterärt ännu och jag måste erkänna att jag inte heller är så sugen. Tror det är de teman hon skriver om som inte tilltalar mig litterärt, hur bra skrivet det än är.

Utkommen!



* 20 oktober Postcard Killers Liza Marklund & James Patterson Pocketförlaget
Marklunds omskrivna och även omdebatterade skrivsamarbete med James Patterson har nu kommit ut på svensk pocket.

Utkommen!



* 20 oktober Gamla Stan-morden Lars Bill Lundholm Pocketförlaget
Äntligen har Lundholms senaste deckare med Axel Hake kommit ut på pocket. Han skriver deckare om många av Stockholms stadsdelar, han har hunnit med Östermalm, Södermalm och Kungsholmen - och nu har han kommit till Gamla stan vilket jag tycker är extra kul då jag jobbar där.

Utkommen!



* 20 oktober Nära hem Alice Munro Pocketförlaget
Den här novellsamlingen skrev jag in i min bevakningslista innan jag hade hunnit läsa något av henne. Nu när jag läst Munros Kärlek, vänskap, hat är jag inte lika säker längre på att jag kommer att köpa fler av hennes novellsamlingar. Men jag har nog inte riktigt räknat bort henne ännu. Jag ser ju att det hon skriver är bra, men jag vill bli mer påverkad av hennes noveller. Hoppas på att dessa har mer att ge. Hennes senaste novellsamling på svenska, Nära hem, kom ut tidigare i vår så den får vi nog vänta nåt halvår till på innan den kommer i pocket.

Utkommen!

* 4 november Caught Harlan Coben Orion
Här kommer återigen en fristående thriller från Harlan Coben som handlar om människor som försvinner. Till alla Coben-fans glädje och lycka. Mig själv inkluderad. Lovar meddela när den kommer på svenska också.

Utkommen!




* 5 november Intimus Jan Arnald Månpocket
Årets vackraste pocket. Omslaget (som är detsamma som den inbundna) är nog bland det snyggaste jag sett på länge. En roman av författare som jag mest känner genom hans deckarskrivande pseudonym Arne Dahl.

Utkommen!




* 5 november Jag ska fånga en ängel Håkan Östlundh Månpocket
Östlundh har skrivit ett gäng deckare om polisen Fredrik Broman på Gotland. Men så bytte han förlag och denna senaste ”ödesroman” handlar till stor del om kriminalpolisen Paul Bäckström vid Sollentunapolisen.

Utkommen!




* 8 november Håpas du trifs bra i fengelset Susanna Alakoski Bonnier pocket
Alakoskis andra roman som blivit omåttligt populär i år. Hennes Augustprisade debut Svinalängorna kommer ut på pocket igen den 18 november i samband med att boken blir film. I boken finns det extramaterial där Pernilla August och Susanna Alakoski svarar på frågor kring bok- och filmskapande.

Utkommen!

* 10 november Bara betydelsefulla dör Varg Gyllander Bra böcker
Del två om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin. Har inte läst hans debut Somliga linor brister och det är jag lite irriterad över, för jag tror det här är skitbra.

Utkommen!





* 11 november The prince of mist Carlos Ruíz Zafón Orion
Den spanska mästaren av mytisk spänning och historia. Nu har jag bara läst Vindens skugga och vill gärna läsa Ängelns lek också. Stör mig lite på att titeln låter som nåt Dan Brown har skrivit. I maj och juni nästa år kommer dessutom de två sista delarna i hans trilogi Prince of Mist ut på engelska: The Midnight palace och September lights. Eller El principe del Niebla som den heter på spanska. Det är en serie ungdomsböcker men funkar nog lika bra för vuxna som exempelvis Harry Potter-böckerna.


Utkommen!

* 15 november Dubbelfel Lionel Shriver Ordfront förlag
Läser hennes bästsäljare We need to talk about Kevin nu och även om det var svårt att komma in i den och jag kanske borde ha läst den på svenska så börjar jag sakta men säkert lära känna Kevins föräldrar, framför allt mamman såklart. Ordfront fortsätter att ge ut Shrivers romaner och i vår kommer även Priset man betalar (So much for that) som är hennes senaste roman. Även den rätt samhällskritisk.

Utkommen!
* 24 november Vyssan lull Carin Gerhardsen Pocketförlaget
Del tre i Hammarbyserien om Conny Sjöberg och hans kollegor vid Hammarbypolisen. Har bara läst den första delen, Pepparkakshuset, som var en helt ok deckare. Säkert en bok som blir mysig jullovsläsning.

Utkommen!




* Nytt datum! 14 januari 2011 Den upplysta stigen Kjell Eriksson Lindelöws förlag
För er som inte har läst något av Kjell Eriksson innan säger jag bara Grattis! Hans första kriminalroman om Uppsala-polisen Ann Lindell kommer nu ut i en nyutgåva och jag vill verkligen tipsa er om den här pärlan till deckare. När ni är fast har ni nio följande deckare att läsa om Lindell, om hennes kärlek till Edward och om en massa spännande mord. Den tionde och sista delen om Lindell, Öppen grav, kom ut på pocket nu i september och det är den enda av dom som jag har kvar att läsa. Jag drar ut på det lite. Vill inte att det ska ta slut.

* 8 december Darling river Sara Stridsberg Bonnier pocket
Vinnare av Tidningen Vi’s litteraturpris i år och dessutom nominerad till Augustpriset. Bättre utgångsläge kan det knappast bli för den här pocket som släpps i början av december i år.

Utkommen!
* 8 december En mässa för de döda Jean-Cristophe Grangé Bonnier pocket
En av de franska författarna som jag tänkte prova på. Det här är Grangés fjärde kriminalroman på svenska och han har skrivit några fler som ännu inte är översatta. Många av hans deckare har blivit film i Frankrike. Vill man läsa den här på originalspråk heter den Miserere.

Utkommen!
* 8 december Sorgesång för Easterly Petina Gappah Bonnier pocket
En av de afrikanska författarna jag uppmärksammade i och med årets bokmässa. Gappah är från Zimbabwe, är förutom författare också jurist, krönikör och bloggare. Sorgesång för Easterly, eller An elegy for Easterly som den heter på engelska, är en novellsamling som vunnit det prestigefulla Frank O’Connor Internatinal Short Story Award.

Utkommen!



* 10 december Kniven i hjärtat Björn Ranelid Månpocket
Ranelid åh Ranelid! Say no more.

Utkommen!
* 10 december Matthandlare Olssons död Karin Wahlberg Månpocket
Wahlbergs sjunde deckare om polisen Claes och hans läkarfru Veronika. I och med denna att denna sjunde del ges ut på pocket kommer också de tre första delarna ut på pocket igen med nya omslag. Vill du början från början i serien är den första boken att läsa Sista jouren.

Utkommen!
* 10 december Mäktig tussilago Maja Lundgren Månpocket
Lundgren gör mig nyfiken, men tydligen inte nyfiken nog för att komma till skott med att läsa något av den hon har skrivit. Den här boken gör mig nyfiken bara på grund av titeln. Någon som läst och gillat?

Utkommen!
* 10 december Oroligt blod James Ellroy Bra böcker
Ellroy är en ny bekant för mig i den litterära världen, jag har ju dock sett ett antal filmatiseringar av hans böcker. Några ges nu ut på nytt på Bra böcker förlag, bland annat kom En amerikansk myt och Sextusen kalla ut på pocket i januari i år. Och nu kommer den tredje delen i hans trilogi om Amerikas undre värld ut på pocket, Oroligt blod. På engelska heter dom American Tabloid, The Cold Six Thousand och Blood's a Rover.

Utkommen!
* 13 december Det hemliga manifestet Tom Rob Smith Norstedts pocket
Smith blev känd i och med romanen Barn 44 (Child 44) som kom ut 2009. Den finns också på pocket men inte heller här har jag hunnit med mina läsönskningar. Det hemliga manifestet (The secret speech) handlar också den om Leo Demidov, men nu arbetar han på en mordrotel i Moskva.

Utkommen!
* 13 december Easter parade Richard Yates Norstedts pocket
Nu var det ett bra tag sedan jag läste Revolutionary Road och jag har fortfarande inte sett filmen med di Caprio och Winslet. Det var en roman jag verkligen fann överraskande bra och därför är jag också väldigt sugen på Easter Parade. Spännande av Norstedts förresten att inte översätta titlarna till svenska.

Utkommen!
* 13 december Utsatt Markus Lutteman Norstedts pocket
Ja, det här är då sista tipset och jag har satt denna roman i genrefacket BOATS. Det kanske är oförtjänt och kanske blir Lutteman arg på mig nu, men faktum kvarstår. Utsatt har undertiteln ”en berättelse om överlevnad, hopp och trettiofem år av längtan”. Detta är den verklighetsbaserade berättelsen om Ester, en ung flickas famlande efter en egen identitet. Hon adopteras av en svensk frireligiös familj och tvingas genomleva övergrepp av såväl fysisk som psykisk art. Kan vara väldigt bra - kanske.

Utkommen!

Ja, det var det. Förhoppningsvis hittar ni några bra julklappstips eller tips till er själva för jullovsläsningen. I december kommer en ny utgivningslista för 2011 års första kvartal.

Backlist:
Pocketutgivning Januari-Mars 2010
Pocketutgivning April-Juni 2010
Pocketutgivning Juli-September 2010

6 kommentarer:

  1. Här fanns mycket intressant!

    SvaraRadera
  2. Jag noterar Pamuk, Gappah och Lundgren, tackar tackar.

    SvaraRadera
  3. Jag läste just ut Prince of Mist och väntar med spänning på hans kommande böcker som utges på engelska nästa sommar! Du borde verkligen läsa Ängelns Lek, den är nääästan lika underbar som Vindens Skugga.

    SvaraRadera
  4. Marie: vad kul!

    Snowflake: så lite så.

    Bokflickan: ja, jag borde verkligen det. Kul att du gillade Prince of mist. Var det ungdomslitteratur tycker du eller passar det för vuxna också?

    SvaraRadera
  5. Tack för dina snygga sammanfattningar om pocketutgivningen! :) Så bra, så bra!

    SvaraRadera