IMPAC Longlist 2012

Långlistan för The International IMPAC Dublin Literary Award 2012 har släppts.

147 titlar, varav 34 är i översättning, ger den längsta långlistan som finns bland litterära priser. Dock är den kortare än vanligt, förra året var långlistan på 162 titlar. Andelen översatta titlar har också sjunkit, från 26,3 % 2010 till 23,1 % i år. Listan spänner över 18 språk och 31 av titlarna är debutanter. Långlistan innehåller som vanligt en väldigt stor bredd när det kommer till olika skönlitterära genres och man kan väl också misstänka att vissa val beror helt på vilket lands bibliotek som har nominerat. Vi hittar exempelvis både svenska John Ajvide Lindqvists Människohamn (översatt till Harbour) och norska Jo Nesbøs Snömannen (Snowman) på listan, och även om det säkert är väldigt bra krim och skräck i sina genres, så är det kanske inte titlar som jag gissar som vinnare. Däremot hoppas jag mycket på Carsten Jensens Vi, de drunknade som vinnare. Jag tippade ju Jensen som årets nobelpristagare i år, just för att jag gillar den romanen så mycket. Men man vet aldrig, i dagsläget så har ju alla en chans.

Här är den totala listan!

Eftersom priset är irländskt brukar man också uppmärksamma vilka irländska titlar som är nominerade och där kan jag ju nämna irländsk-kanadensiska Emma Donoghues Room, som fick flest nomineringar av alla och som nog har blivit nominerad till vartenda möjligt pris som finns de senaste åren. Romanen blev bland annat kortlistad till Orangepriset 2011 och vann också Commonwealth Writers' Prize regionala pris (Karibien och Kanada) samma år. Dessutom blev den kortlistad till Bookerpriset 2010. Boken har till och med en egen hemsida. Låter lite som att det kanske blir film av den här boken eller?

Andra nominerade irländska titlar är Faithful Place av Tana French och Skippy Dies av Paul Murray.

Jag har läst ett fåtal av de nominerade. Förutom Vi, de drunknade av Jensen har jag också läst Hetta av Ian McEwan som jag gillade mycket. Sen står ju den tredje delen av Hungerspelstrilogin (Revolt/Mockingjay) och stampar i bokhyllan. Sannolikt blir den jullovsläsning.

The Shortlist presenteras den 12 april 2012.
Vinnaren koras den 13 juni 2012.

2011 års vinnare, Let the Great World Spin av Colum McCann, har jag inte läst ännu. Någon som gjort det?

2 kommentarer:

  1. Åh, jag har ju "projekt kill hyllvärmare" nu och en av böckerna i min första omgång är just Vi, de drunknande. Ska bara läsa hyllvärmare i december och januari och då kommer alltså Jensens bok att bli en av de första jag läser som sådan. Blev lite mer peppad nu när du hyllat den.

    SvaraRadera
  2. Ja, pepp pepp! Jag är ju lite rädd att jag haussar för mycket men åh så bra den är. Underbar jullovsläsning. Om man har jullov vill säga.

    SvaraRadera