Recension: Rapport om Adam

Författare: Jean-Marie Gustave Le Clézio
Titel: Rapport om Adam
Org. titel: Le procès-verbal
Utg. år (Org. år): 2008 (1963)
Förlag: Norstedts

2008 års nobelpristagare i litteratur.
Julklapp från min bror. Jag får varje jul ett verk av det årets nobelpristagare i litteratur. I år fick jag tillfälle att läsa årets nobelpristagare med lite mer analyserande inriktning då jag numera för det första bloggar recensioner och för det andra är med i utmaningen Månadens nobelpristagare som bloggen Litteratura står för. Där skulle vi under februari månad läsa ett verk av Le Clézio.

Angående Rapport om Adam har jag följande att säga:
Adam bor i ett hus som övergivits av sina ägare för sommarhalvåret. Han går runt i staden han bor i, solar på stranden, iakttar alla människor som rör sig omkring honom. En dag slår han följe med en hund (nej, inte tvärtom) och följer hans väg genom staden, runt gatorna, in i affärer och snokandes i sopkorgar. Han skriver brev (som han inte skickar) till en flicka som heter Michèle och vid ett tillfälle hälsar hon också på honom. Men vad som händer sen med relationen får man inte veta. Ett tag tror jag att han dödat henne och sedan glömt bort det. Bland annat så dödar han en råtta i huset och utsätter den för tortyr. Senare undrar han varför det ligger en död råtta utanför fönstret.
Allt är inte riktigt som det ska med Adam. Han funderar själv en del på vem han är; är han en mentalpatient eller är han en krigsveteran? Det visar sig att Adam rymt från sina föräldrar och efter att ha stått på strandpromenaden i staden och gormat som värsta rabulisten, tar polisen honom och han blir intagen på mentalsjukhus. Adam trivs ganska bra där, han blir lugn i sitt inre när intrycken blir färre. Där kan han analysera sitt liv i lugn och ro utan yttre påverkan. Sista sidorna i boken är ett samtal mellan Adam och läkarstudenter som befinner sig på sjukhuset. Adam hamnar till slut i ett katatoniskt tillstånd och blir återförd till sitt rum. Där slutar Rapport om Adam.

Det här en alldeles för diffus och abstrakt historia för min smak. Den berättas ur Adams synvinkel och eftersom han ofta är förvirrad och fördjupar sig i konstiga detaljer blir det svårt att hänga med och förstå vad det ska resultera i. Språket är annars lätt att följa med i och boken blir lite mer intressant när man här och där får se tidningsurklipp från den lokala blaskan. Underförstått finns dom med i rapporten om Adam. Jag undrar bara vem det är som skrivit den; är det en läkare, är det Adam själv eller finns det en tredje person som betraktar Adam på avstånd?

Det här var Le Clézios debut. Jag hoppas att de följande verken är annorlunda.

-----------------------
Eftersom vi går bakåt i tiden i utmaningen Månades nobelpristagare ska jag alltså läsa Doris Lessing i mars. Jag har valt den tredje boken i serien Våldets barn; En fläkt av stormen.

Min hemliga bokvän har hört av sig

Hej Min hemliga bokvän!

Jag ska såklart svara på dina frågor som du ställt i kommentarerna, men först tänkte jag besvara frågorna som En bok om dagen har ställt i ordning för att Du ska få ett hum om vem jag är book wise.

Vilken genre tycker du bäst om?
Jag tror att jag gillar krimininalromaner bäst, men det behöver inte vara klassiska deckare med poliser inblandande. Det viktiga är att det är spännande.
Finns det någon genre som du ännu inte testat men som du gärna skulle ge dig på?
När jag var yngre läste jag mycket av Dean R Koontz. Men det var länge sen och jag skulle gärna börja läsa lite skräck! Har knappt läst något alls av Stephen King, även om jag såg en hel del filmer baserade på hans böcker i mina yngre år.
Finns det någon genre som du undviker på liv och död och alltså inte vill få böcker ur?
Fantasy.
Har du någon favoritförfattare - och saknar du något ur dennes produktion?
Jag har läst en hel del av José Saramago, men inte Blindheten. Den har ju blivit film också, har jag precis fått veta.
Har du någon författare som du är nyfiken på och gärna vill testa?
Ja, Stephen King, som jag skrev ovan, är jag nyfiken på. Och Reginald Hill, har inte hunnit till hans Pascoe/Dagliesh-serie ännu.
Någon författare som du verkligen avskyr och inte alls vill läsa?
Nu går säkert många i taket men jag är faktiskt inget fan av Joyce Carol Oates. Jag har heller inte läst mycket av henne och kanske inte läst det bästa. Men nej, det är inte i min smak.
Har du någon lista publicerad någonstans över vilka böcker som du redan äger, månntro?
Jadå, titta till höger här. Det är inte en komplett lista men visar nog ändå vad jag gillar.
Läser du andra språk än svenska?
Jag läser väldigt gärna på engelska om det är originalspråk.
Te- eller kaffedrickare? Någon speciell sort som du gillar mer än andra?
Dricker både kaffe och té. Gillar rött té framför allt.
Äter du godis? Vilken sorts godis föredrar du?
Lakrits är min favorit om vi snackar godis. Choklad gillar jag inte!
Är naturgodis sådant som du gillar?
Åh, ja verkligen, älskar nötter och sådana där youghurt-dragerade saker. Annars är jag ett chips-freak!
Är du allergisk mot något?
Gluten. Vilket gör att viss sötlakrits och annat vetemjölbaserat gott går bort.
Har du någon pysslig hobby?
Hmm, jag gillar listor. Det kan man variera i all oändlighet :-) Men annars pysslar jag inte med så mycket mer än med bloggen och mina böcker.
Sportar du?
Ja då, om man räknar att lyfta skivstång till musik på SATS som sport.
Gillar du film - i så fall vilken slags film?
Jag gillar nästan allt i filmväg, men det får gärna vara spännande eller dramatiskt. När det blir alltför sorgligt, deprimerande eller romantiskt så tappar jag intresset - ibland.

Och så Min hemliga bokväns frågor:
Prenumererar du på några tidningar?
Ja. Jag prenumererar på Svensk Bokhandel, ALT och har även en kortprenumeration på Elle för tillfället.
Hur ser en perfekt fredagkväll ut för dig?
Åh! Ett träningspass direkt efter jobbet. Sen ut på nån mysig lugn pub för lite käk och ett par öl med mina kompisar och pojkvän. Jag är ofta trött på fredagar men om jag håller igång så blir fredagarna ute alltid så roliga.
Om du ska lyxa till det lite en vanlig vardag, vad gör du då?
Då köper jag thaikäk på thairestaurangen runt kvarteret och dricker ett glas vin till. Det lyxiga är alltså maten. Det är lyx med god mat tycker jag.

Sådär, nu hoppas jag det ska finnas tillräckligt med kött på benen för att Du ska kunna hitta något passande bokpaket till mig! Ska bli såå spännande!

En hemlig vän



Äntligen har jag fått en bokvän att skicka bokpaket till! Undrar ni vad det handlar om kan ni läsa mer här! Nu ska jag in på min bokväns blogg och spionera, snoka och kolla vad som kan tänkas passa i bokpaketet! Spännande också att se vad min hemliga bokvän kommer att skicka till mig! Vid tveksamheter har jag en diger önskelista här till höger :-)

Fett bra tisdag!


Efter en natt med rätt dålig sömn (blev helt uppjagad efter att ha varit hos grannen ovanför och klagat på att det ej är ok att renovera och slamra efter kl 22) så har fettisdagen börjat fett bra!

* På morgonmötet på jobbet bjöds det på semlor som sig bör en fettisdag. Som glutenintolerant blir man lätt utan semlan, jag brukar alltid få något annat gott, men sist jag åt semlor var när jag var liten och mamma bakade egna semmelbullar. Idag fick jag min första glutenfria köpta semla någonsin! Och den var så jäkla god! Tack Johan för att du tog vägen om Vetekatten, det uppskattade jag!

* På lunchen gick jag en sväng på bokrean. Jag gjorde ett tungt fynd till min vardagshjälte och så köpte jag Tomas Tranströmers Samlade dikter 1954-1996 (Albert Bonniers förlag) till mig själv. Han kommer väl att få Nobelpriset i litteratur nån gång så då har jag i alla fall läst lite av honom innan. Bäst var att jag kunde utnyttja ett presentkort på Akademibokhandeln så rean blev gratis!

* Ikväll ska jag få hämta ut ännu ett bokpaket från Adlibris, även det gratis eftersom jag hade ett presentkort att använda!

Sammanlagt en väldigt bra dag så här dagen innan lön!

Uppdaterad 2009-02-25: Vardagshjälten fick 1001 filmer du måste se innan du dör. Han blev glad.

Recension: Änklingen


Författare: Ray Kluun
Titel: Änklingen
Org. titel: De weduwnaar
Utg.år: 2009
Org.utg.år: 2006
Förlag: Månpocket

I föregångaren till Änklingen - En sorts kärlek - fick man lära känna Sten – en notoriskt otrogen och sexgalen reklamsnubbe i Amsterdam. En dag får Sten och hans fru Carmen det chockartade beskedet att Carmen har bröstcancer. Det blir svårt för Sten att få allt att gå ihop; alla clubbesök med tillhörande sexiga tjejer han sätter på, hans sjuka fru och deras lilla dotter Luna. Hur boken slutar kan man kanske förstå när uppföljaren fått namnet Änklingen.

I Änklingen har Sten blivit ensam förälder till Luna, men han får hjälp från alla håll och kanter; från Carmens mamma, från sina kollegor och från hans och Carmens gemensamma vänner. Fast han vill klara sig själv. Han vill också leva själv. Rose, den fasta älskarinnan som stöttat Sten genom den svåra tiden, börjar känna sig åsidosatt. Sten har alltid nya tjejer på gång, han drar iväg till Ibiza på en galen knull-och-koks-resa och han glömmer sina lojala vänner.
Så plötsligt (klyschigt nog i samband med 9/11-dåden) kommer han ihåg löftet han gav till Carmen innan hon dog; att han skulle ta väl hand om hennes dotter. Så Sten bestämmer sig för att lämna landet. Han trotsar allas åsikter och åker på en lång resa med Luna, bara dom två i Australien. Där får Sten känna på hur livet med Luna är, hur fantastiskt det kan vara att umgås ensam med sin dotter. Där får han också tid till att tänka över och upptäcka vem det är han faktiskt saknar och älskar.

Sten är fortfarande lika svinig som i En sorts kärlek och känslorna för honom varvas under bokens gång; dels tycker man synd om honom, dels äcklas man av hans beteende och dels förstår man att hans liv faller ihop i och med Carmens död.

Boken är snabbt, lustigt och rappt skriven. De 300 sidorna går försvinnande snabbt. En uppföljare värd sin föregångare. En lustighet är också att Ray lägger in wramples (written samples) överallt i texten. Det är alltså korta textrader som är tagna från låttexter eller texter i böcker och som han sedan väver in i boken. Gulligt och lite snurrigt.

Ango har också recenserat Änklingen!

Pocketutgivning april-juni 2009

Här kommer så ett urval av de pocketar som släpps under andra kvartalet 2009. Det blev en hel del och det är både svenska och engelska pocketar. Har dessutom försökt hitta pocketar i så många olika genres som möjligt så allas lystmäten skall bli mättade. Som ni förstår är det mitt eget tycke och min egen smak som fått bestämma urvalet, ni kanske saknar något, men då är det bara att plita ner det i kommentarerna. Har du redan läst någon av böckerna jag tipsar om så kom gärna med en kommentar då också.

* 1 april Magnetisörens femte vinter P O Enquist Norstedts pocket (nyutgåva)
Först ut är en av tre nyutgåvor från 2008 års Augustprisvinnare. Magnetisörens femte vinter utkom första gången 1964 och handlar om en tysk magnetisör som kommer till en stad i norra Sverige i början på 1800-talet. Där försöker han bota människor från sjukdom och övertalar en man att få behandla hans blinda dotter. Flickan botas och magnetisören startar en praktik i staden, men något är inte riktigt som det ska. Boken filmatiserades 1999 med bland andra Rolf Lassgård och Johanna Sällström i rollerna.

* 1 april Musikanternas uttåg P O Enquist Norstedts pocket (nyutgåva)
1978 kom Musikanternas uttåg, en grym berättelse om arbetarrörelsen runt sågverken längs den norrländska kusten i början på 1900-talet. Man får följa Nicanor Markström och hans familj och också stifta bekantskap med agitatorn Elmblad som förgäves försöker gå emot det religiösa och traditionella livet i bygden.

* 1 april Nedstörtad ängel och Berättelser från de inställda upprorens tid P O Enquist Norstedts pocket (nyutgåva)
Nedstörtad ängel utgavs 1985 och baseras på den verklige Pasqual Pinons historia. Pasqual var född med två huvuden, ett manligt och ett kvinnligt, och visades runt på cirkusar i USA under 1920-talet. De två huvudena var som ett oskiljaktigt par och romanen handlar om kärleken som till slut blir ett beroende. Egentligen var det andra huvudet en cysta som med en vaxmask liknade ett kvinnoansikte. Efter många år i olika freak shows lämnade Pasqual sin karriär och fick cystan bortopererad. I Berättelser från de inställda upprorens tid från 1974 skriver Enquist bland annat om fru Meckel och hennes bruna dagbok och om herr Bachmann som försökte döda Rudi Dutschke.

* 1 april Katedralen vid havet Ildefonso Falcones Bazar förlag
Jag har hört att vi som gillade Vindens skugga av Carlos Ruíz Zafón kommer att tycka om Katedralen vid havet. Jag gillar Vindens skugga väldigt mycket, men det tror jag beror på det enkla faktum att den utspelar sig i Barcelona. Jag bodde där en tid för 10 år sedan och har fortfarande en förkärlek för den katalanska huvustaden. Därför tror jag att jag kommer gilla Katedralen vid havet av samma orsak.

* 2 april Dalziel-Pascoe-serien Reginald Hill Harper Collins (nyutgåvor)
I april kommer nyutgåvor från hela Dalziel-Pascoe-serien ut på engelska. Från A clubbable woman till A cure for all diseases. Jag som inte påbörjat den serien ännu ser väldigt mycket fram emot att kunna hitta alla böcker med samma omslagstema. Är det inte härligt med enhetlighet, så säg? Formatet är storpocket och de kommer vara lite dyrare än genomsnittspocketen. En 23:e (?) bok i serien kommer i slutet av maj, Midnight Fugue.

* 2 april The hour I first believed Wally Lamb Harper Collins
Den här boken har bokhora hajpat så mycket så jag kan inte bortse från den även om jag aldrig hört talas om Wally Lamb förut. Men det säger nog mer om mig än om honom. Har insett att jag och bokhoran Helena har samma boksmak så det skulle vara ytterst klantigt av mig att inte ta det här boktipset på allvar.


* 9 april The truth about Melody Browne Lisa Jewell Century
Lisa Jewell skriver någon blandning mellan chicklit och relationsdrama, tycker jag. Det blir inte för skrattigt eller för tjejigt över det hela. Det blir inte alltid så bra heller, men Typ trettio som jag läste senast blev faktiskt bättre och bättre under läsningens gång. Slutet var rätt förväntat och ändå grät jag lite. Jag hoppas på en härligt thirty something-lit i nästa bok från Jewell.

* 15 augusti Emma, Mias dotter Mia Eriksson Lind & Co. OBS! Ändrat datum!!
Ja, den som har undgått Gömdagate göre sig icke besvär med att läsa den här boken. Efter Gömda och Asyl tog Mia själv tag i gåspennan och plitade ner Mias hemlighet, som såklart var hemsk och bet sig fast, men gav mig noll (0) i behållning. Jag kände heller inte längre sympati för Mia, hon framställer inte sig själv i så god dager direkt. Kör över alla i sin väg för egen vinnings skull. I den här boken har Mias dotter fått komma till tals (man får hoppas det i alla fall) och efter alla rundor i Monica Antonssons blogg och med Antonssons bok Mia - Sanningen om Gömda, kan det ju vara intressant att höra vad Emma har att säga om det hela (om det nu är sant och om man nu bryr sig om det).

* 15 april Mordbyn Andrea Maria Schenkel Ersatz förlag
Schenkel pockade på min uppmärksamhet när hon vann Svenska Deckarakademins pris för 2008 års bästa utländska kriminalroman - The Martin Beck Award. Den har vunnit många internationella priser och baseras på en verklig händelse. Det ska också blir film av boken. Jag har inte läst så många tyska författare förut, så jag hoppas det här är nytt och spännande. I mitten av maj kommer en ny deckare, Fallet Kalteis, som också baseras på en sann historia. Sägs det, kanske man bör tillägga :-)

* 15 april Sommardöden Mons Kallentoft Pocketförlaget
Ja, hur är det nu med Kallentoft? Är han bra? Jag har läst en reportagebok om mat (Food Noir) som var strålande och så har jag läst någon slags roman (Fräsch, frisk och spontan) som inte alls var i min smak. Det här är Kallentofts andra deckare och jag har inte läst den första ännu. Ska jag göra mig besväret? Det är en uppriktig fråga, vill gärna ha svar. Hans tredje deckare i serien kommer 11 maj, Höstoffer heter den. Årstidstemat är tydligt.

* 17 april Välkommen till paradiset Jennie Dielemans Månpocket
Dielemans reportage om turistindustrin är mycket intressant ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Jag kommer antagligen inte bli mer sugen på att åka på semester efter att ha läst den här boken, men jag kommer inte att sluta semestra heller. Förhoppningsvis har jag lärt mig något till nästa gång jag åker på en resa och är lite mer ödmjuk inför alla de som gör det möjligt för mig att bo på härliga hotell i Thailand eller Västindien och äta god mat på billiga restauranger.

* 17 april Nattfåk Johan Theorin Månpocket
Utsågs till Årets bästa kriminalroman 2008 av Svenska deckarakademin! Som jag har väntat på den här pocketen! Antagligen ända sedan den dag jag läste ut Skumtimmen. Har förstått att Gerlof Davidson dyker upp i den här kusliga kriminalromanen också och det gör mig ännu mer sugen och nyfiken.


* 1 maj Hon älskade Helena Henschen Brombergs Bokförlag
Ännu en bok jag vill läsa för att det jag läst innan av samma författare var bra. I skuggan av ett brott var otroligt medryckande och jag kände verkligen med karaktärerna. Hon älskade har fått enormt bra kritik och har sålt enormt mycket.



* 4 maj Öken J-M G Le Clézio Norstedts Pocket
Nobelpristagaren 2008. Jag har precis läst ut hans debutroman Rapport om Adam, den var inte så bra nej, den var tyvärr väldigt förvirrande och snurrig och jag vet fortfarande inte vad den handlade om. Någon som kan berätta? Jag hoppas på en bättre historia i Öken.


* 6 maj Dolken från Tunis Agatha Christie Damm förlag (nyutgåva)
Jag har ju lite sent förstått hur cool Agatha Christie är. Någon jul för hundra år sedan fick jag Tio små negerpojkar (gillar den engelska titeln And then there were none mycket bättre) och det är fortfarande den enda Christie-bok jag läst. Damm förlag ger ut Dolken från Tunis som är hennes debut och den ska jag ha som sommarläsning. Bokhora pratar varmt om Christie också, hämta inspiration här.

* 14 maj Scarpetta Patricia Cornwell Little Brown
Ja, nu tycker ni väl att jag är bra korkad som i tidigare inlägg säger att jag tycker Cornwells thrillers om Scarpetta bara blir sämre och sämre och så i detta inlägg tipsar jag om nästa bok. Men tja, jag har (som Helena på bokhora uttryckte sig) svårt att göra slut med Cornwell. Cornwell var den första deckarförfattarinnan jag plockade ur deckarhyllan på kommunbiblioteket när jag jobbade där 1996 och hon har troget hängt med sedan dess. Hon får hänga med ett tag till - faktiskt.

* 20 maj Människohamn John Ajvide Lindqvist Ordfront
Jag har inte varit en av pionjärerna med att läsa Ajvide Lindqvists vampyrskräckis Låt den rätte komma in, men nu har jag både sett filmen och läst boken (i den ordningen) och jag måste ha mer. Såklart kommer jag kanske vilja läsa Hanteringen av odöda och Pappersväggar innan jag ger mig på Människohamn, men de kanske inte bygger på varandra? Vad säger ni som vet?

* 20 maj Svarta lögner, rött blod Kjell Eriksson Ordfront
Det här är faktiskt en av mina favorit-deckarförfattare. Kjell Eriksson är från Uppsala (där jag pluggade i sju år) och han drev även Ulva handelsträdgård där under en lång tid. Han skriver om kriminalkommissarien Ann Lindell i Uppsala som är lite av en kvinnlig motsvarighet till Wallander eller Winter. Sådär ensam, bångstyrig och envis som en självständigt jobbande polis kan vara. Hon hamnar i situationer hon kanske inte alltid har förutsett, men lyckas alltid ta sig ur dem med livhanken i behåll. Har läst alla kriminalromaner om henne och kan verkligen rekommendera dom. Börja med Den upplysta stigen.

* 22maj Himmel Torbjörn Flygt Månpocket
Jag har inte läst så mycket av herr Flygt mer än Underdog som vann Augustpriset 2001. Men man kan ju hitta tillbaka till ett författarskap också. Himmel handlar om tre par och tre kärlekar i vår samtid.



* 22 maj Sjöjungfrun Camilla Läckberg Månpocket
Läckberg tuffar vidare med sitt deckartåg. De första böckerna om Erika och Patrik tyckte jag väl inte var så himla underbara, men hennes skrivande har tagit sig. Ser fram emot Tyskungen som jag ännu inte läst. Sen ska jag ta itu med Sjöjungfrun som tydligen är namnet på en roman i boken.


* 4 juni The given day Dennis Lehane Harper Collins
Var det årets julklapp till pojkvännen, pappan, brorsan? Skulle inte förvåna mig om flickvännen, mamman, systern fick den också. Jag har inte hunnit hit än i Lehanes fantastiska författarskap, men det är ju en bra bit kvar till juni...



* 17 juni En plats i solen Liza Marklund Pocketförlaget
Mer sommarläsning! I juni släpps nästa kriminalroman om Annika Bengtzon på pocket. Titeln som alltid får mig att börja nynna på en Kicki Danielsson-dänga sägs vara Marklunds bästa om journalisten Annika.



* 18 juni Den som älskar något annat Karin Fossum Månpocket
Fossum levererar alltid bra och inte så fasligt långa deckare med polisen Konrad Sejer som utredare. Den som älskar något annat inleds med ett par som är ute på promenad och gör en hemsk upptäckt.



Japp, det var det. 23 fantastiska (?) tips (varav den ena tipset innefattar 22 böcker). Hoppas ni hittar något intressant här! Jag längtar mest efter Katedralen vid havet, Nattfåk och Svarta lögner, rött blod.

Bästa pocketomslag 2008!



Mig äger ingen av Åsa Linderborg utgiven på Bokförlaget Atlas vann i Pocketshops omröstning om Bästa omslag 2008. Formgivningen av omslaget stod Jesper Weithz för. Grattis till utnämningen!

Jag röstade också på det här omslaget, men tyvärr var det inte jag som vann biljetter till årets Pocketparty, så då får jag väl fixa det själv då :-)
Anna K; får jag bjuda dig på party?

Köpstopp Schmöpstopp

För en månad sen vann jag ett presentkort på Adlibris i en tävling som den härliga bloggen Deckarhuset hade. Det var mitt upp i någon slags bok-bonanza så jag tänkte att jag skulle vänta lite med att använda det, jag hade så många böcker och tidskrifter hemma att läsa ändå. Jag har fortfarande bara läst EN bok ur min bokusbeställning från januari, resten har varit fådda böcker. Jag införde ett inofficiellt bokköpstopp.

Men så gick jag med i utmaningen Bokustoppen, det vill säga att (försöka) läsa alla pocketar som ligger på Bokus 10-i-topp-lista för skönlitterära pocketar under 2009. Jag kände helt plötsligt att jag behövde införskaffa ännu fler pocketar, hur det nu är möjligt?

Och då kom jag ihåg mitt presentkort! Så nu ska det nog ordna sig. Fick följande epost från Adlibris igår:
Hej!
Vi har idag skickat följande böcker i din order XXXXXXX:
Antal ISBN Titel
1 9170016534 WAHLBERG, KARIN:TRÖSTAREN
1 9170016550 JENSEN, CARSTEN:VI, DE DRUNKNADE
1 9186067141 DOWNHAM, JENNY:INNAN JAG DÖR

Efter att presentkortet var registrerat blev fakturan på ynka 17 kronor, nästan lite gulligt!

Stad



Per Anders Fogelström har skrivit serien Stad i fem band om arbetarsläktet i Stockholms stad från 1860-talet och framåt. Den 12 mars kommer alla böcker som nyutgåvor på Bonnier Pocket.

I Fogelströms serie får vi följa Henning Nilsson och hans barn och släkt, från 1860-talet och hundra år framåt. De titlar som ingår i serien är Mina drömmars stad, Barn av sin stad, Minns du den stad, I en förvandlad stad och Stad i världen. Mina drömmars stad blev vald till Stockholm läser-roman 2003.


Fotograf: okänd

Recension: Låt den rätte komma in


Författare: John Ajvide Lindqvist
Titel: Låt den rätte komma in
Utg. år: 2004
Förlag: Ordfront förlag

OBS! Spoilervarning!
Oskar går i mellanstadiet i en skola i Blackeberg väster om Stockholm. Oskar är mobbad. Han är killen som måste planera varje skoldag, rast och omklädning inför jympan för att minimera riskerna att stöta på mobbarna – de tre coola killarna i klassen.
Hemma i mammans lägenhet är han trygg. Där tar han i fantasin hämnd på alla hemska mobbare i hela världen. Där dör Jonny – den värsta av mobbarna – en kvalfylld och blodig död.
En kväll har Oskar fått en ny granne. En tjej som verkar obrydd över novemberkylan, en tjej som luktar illa och använder lite gammmeldagsa ord. Eli, som hon heter, och Oskar blir vänner. Men de umgås bara kvällstid ute på gården vid husen där Oskar och Eli bor.
Samtidigt börjar en rad oförklarliga händelser skrämma Blackebergsborna. En tonårig pojke hittas mördad i Vällingby – hängande upp och ner i ett träd, tappad på blod. Några dagar senare försvinner en alkis, en annan alkis blir vittne till när ett barn kastar sig över honom i en gångtunnel.
Till slut står det klart för Oskar att hans vän Eli är vampyr, och att hon både indirekt och direkt är ansvarig för morden i Blackeberg och Vällingby. Eli ser Oskar som en vän också och en dag i simhallen kommer hon till undsättning när mobbarna är ute efter hämnd på Oskars försök att värja sig mot mobbarna.

Jag såg filmen i december. I filmen har vissa saker, personer och händelser lämnats utanför handlingen. Något jag uppskattar.
Bland annat det faktum att Elis vuxne vän – Håkan i boken – inte bara hjälper henne att skaffa blod, utan att anledningen till att han är i sällskap med Eli beror på att han är nämligen pedofil. Jag är faktiskt glad över att den aspekten är borttagen i filmen. På något sätt är det överflödigt och det gör inte historien varken mer eller mindre skrämmande.
Delen om Tommy som sitter i källaren under Oskars hus och sniffar lim är också borttagen. Tommys mamma dejtar polisen Staffan som är med i utredningen om Blackebergsmorden. Det är en bra bihistoria som är viktig för slutet av boken, men som kanske hade gjort filmen för splittrad. Det räcker med bihistorien om alkoholisterna.
En tredje sak som är ändrad i filmen är hur Håkan dör, eller rättare sagt, hur Håkan inte dör. Men något kanske jag ska lämna för en intresserad läsare.
I boken får man också veta mer om Elis ursprung och vad som gjorde henne till vampyr från första början.

Ajvides språk är lätt att följa. Karaktärerna är trovärdiga och jag kommer på mig själv med att lätt kunna leva mig in i dessa människors liv. Historien är medryckande – det är egentligen många parallella historier som löper samtidigt och vävs samman på slutet.
Låt den rätte komma in är en fantstisk berättelse om en Stockholmsförort i början på 80-talet, med eller utan vampyrer, men för första gången måste jag nog faktiskt säga att jag gillade filmen mer än boken.

Vinternyheter


Grundläggande genetik Mikael Fant Pocketförlaget. Fants spännande debut.
Revolutionary Road Richard Yates Norstedts pocket. Filmaktuell!


Mathama; eller konsten att vända världen upp och ner Zac O'Yeah Ordfront Förlag. Nominerad till Augustpriset i facklitteratur 2008.
Paris-Dakar Jens Liljestrand Ordfront Förlag. Vann Tidningen VI:s litteraturpris 2008.

Bokrea på nätet

Bokus förhandsbokning av reaböcker hade de faktiskt både pocketar (på svenska) och paperbacks (på engelska)! Jag klickade ner följande titlar i kundkorgen:

Pocket (alla tre från Norstedts pocket)
Paradiset finns om hörnet av Vargas Llosa, Mario - Jag gillade både Bockfesten och Den stygga flickans rackartyg så jag hoppas den här håller samma nivå.
Sol och skugga av Edwardson, Åke - Nummer tre i serien om Erik Winter. Jag jobbar mig sakta framåt.
Änglarnas stad av Born, Heidi von - Den här romanen vann Stockholm Läser-omröstningen 2004.

Paperback
Alentejo blue av Ali, Monica (Transworld) - Jag läste Brick Lane som var helt fantastisk, någon som läst den här som är Alis nästa bok?
Shalimar the clown : a novel av Rushdie, Salman (Random House) - Jag blev såld på Rushdie när jag läste Midnattsbarnen. Det här är den senaste som skrevs 2005. (Uppdaterat: Nej, nu ljög jag visst. Han gav ju ut The Enchantress of Florence 2008 och sent i år kommer Parallelville.)

Summa: 133kr för fem pocketar varav två på engelska. Det tycker jag är lagom :-)

Jag gick också en rekognoseringstur inför bokrean på Akademibokhandeln i Skrapan i helgen och där hittade jag Doris Lessings En fläkt av stormen på kampanjpris. Den är nummer tre i serien Våldets barn och det blir min Lessing-bok att läsa nästa månad då hon är Månadens Nobelpristagare!

Ackerfors-enkäten

Martin Ackerfors har på sin intressanta kulturblogg skrivit ihop en enkät med bokfrågor som var väldigt intressanta att svara på!

1. Varför läser du?
Avslappning, stänga av yttre och inre stress (om där finns någon). Kontinuerlig underhållning. Sedan jag flyttade för nästan två år sedan har jag inte haft television i min lägenhet, så istället blir det läsning och radiolyssnande. Det är väl en form av eskapism antar jag.

2. Vad tycker du är förbjudet inom litteraturen?
Egentligen bara det som är förbjudet enligt lag. Sen kan jag väl skämtsamt tillägga att jag tycker det är förbjudet att ge ut dåligt skrivna böcker och böcker med fler än fem korrekturfel :-)

3. Vad är ett måste?
Det var svårt att svara på. För ett år sedan var jag mycket mer strikt och begränsad gällande vad jag läste. I och med bloggläsandet (och -skrivandet) har jag lärt mig att uppskatta så mycket mer. Det är nog mer vad det INTE får vara, jag gillar fortfarande inte rena mys-relationsböcker som typ Viveca Lärn eller böcker med för mycket sex.

4. Vilket är viktigast när du intresserar dig för en bok: popularitet eller status?
Om jag måste välja något av det så är det väl status. Det känns mera som en slump att jag läser något som är väldigt populärt. Jag har inte varit först med att läsa någon bok direkt. Jag hittar ofta intressanta titlar i litteraturprisens ”short lists” och det får väl kallas status. Men jag läser Camilla Läckberg också!

5. Vilken författare har betytt mest för dig? Varför?
Jag antar jag bör svara Astrid Lindgren. Det var ju hon som skrev alla böcker jag läste när jag var liten och som fick mig att fortsätta läsa. Skulle bli förvånad om det finns någon Astrid Lindgren-bok jag INTE läst.

6. Vilken redan existerande bok borde det varit du som skrivit?
Jag har aldrig haft några författardrömmar, därför är det svårt att svara. Jag är i alla fall grymt imponerad av Roslund & Hellström, deras böcker får mig alltid att kippa efter andan. Har svårt att tänka mig att kunna skriva så hemskt och ändå så bra. Vet ni att de kommer med en ny bok i vår? Tre sekunder ska den heta. Jag längtar!

7. Har du, när du läst klart en bok, varit arg på hur den slutat och velat skriva om slutet, en karaktär eller liknande?
Nej, jag har svårt för det där med att klaga på slut, karaktärer och händelseförlopp. Antagligen gör det mig till en dålig recensent. Men jag läser ju för att boken ska berätta en historia för mig, sen kan det såklart vara en dålig historia. Ibland tycker jag att deckare slutar lite för abrupt, mördaren dör och sen är det frid och fröjd. Jag vill ofta ha ett Vad hände sen?-kapitel. Men jag läste i en intressant intervju mellan Mons Kallentoft och Åsa Larsson i ALT nr.3 att litteraturens mål ofta är att förgöra det onda med det goda. När det onda har dött, är bekämpat eller på annat sätt har försvunnit är litteraturen inte intressant längre. Det ligger nog någonting i det.

8.Finns det någon bok du gillar som du aldrig skulle råda någon annan att läsa? Vilken?
Mina dagböcker från tonåren :-)

9. Om du fick bestämma, vem skulle du ge Nobelpriset i litteratur?
Salman Rushdie.

Andra bloggar som också svarat på frågorna:
Theresans
Ett hem utan böcker
Arinas bibliotek

Fredag

Tyvärr fredag den 13 och det gjorde sig gällande i och med att jag upptäckte att prisutdelningen av Stora Läsarpriset 2008 är den 14 mars, och inte 14 februari som jag hade trott. Jag såg ju fram emot den lilla aktiviteten att titta på författare och samtidigt skulle jag utnyttja presentkortet på Akademibokhandeln som jag fick av jobbet i julklapp.

Den aktuella lördagen är jag bortrest, så då missar jag det. Men det gör verkligen ingenting, jag ska ju få hälsa på Lisa i Bryssel! Men ni andra som är i Stockholm då, missa inte det!



Prisutdelning 14 mars klockan 15 på Akademibokhandeln i Skrapan på Södermalm!
Läs mer om prisvinnarna här eller klicka på bilden.


Fredagskvällen bjuder på Bodypump, DN:s Nutidskryss, På Spåret och SkavlanTV och Kameleontens skugga att stoppa näsan i emellanåt.

Recension: Paris-Dakar


Författare: Jens Liljestrand
Titel: Paris-Dakar
Utg.år: 2008
Förlag: Ordfront

Jens Liljestrand vann Tidningen Vi:s litteraturpris 2008 och jag blev nyfiken.
Det var först när jag fått hem Paris-Dakar som jag upptäckte att den innehöll 7 noveller med varierande längd. Det var också då jag förstod att den skulle handla mycket om män. Män som kanske inte har det så lätt här i livet. Jag blev ännu mer nyfiken.
De sju novellerna handlar om män i olika till synes vardagliga situationer, men med en surrealistisk touch som gör att det spårar ur lite. Det mest fantastiska är att jag i den näst sista novellen fortfarande inte är beredd på urspårningen, varken att den sker, när den sker eller hur. Överhuvudtaget har alla noveller väldigt oväntade handlingar och det gillar jag, jag har inte en aning om hur någon av novellerna ska sluta. Jag kan verkligen rekommendera Paris-Dakar.

Här kommer en kort presentation av de sju novellerna. För att inte förstöra spänningen nämner jag bara de vardagliga situationerna. Den oväntade snurren får ni upptäcka själva.
Jobb
En kille blir intervjuad på ett företag för ett lite annorlunda jobb.
Big sister
En förståndshandikappad kille är nästan en av inventarierna i en dokusåpa och är närvarande vid varje ”utröstning”.
Anthem
En stressad toastmaster på ett bröllop får ett jobbsamtal mitt under bröllopet och blir ännu mer stressad.
Ett slags avsked
En volontär på en mansjour får erbjudande om att delta i ett medicinskt experiment som kan ge lite extra klirr i kassan.
Mellangården
En journalist (?) besöker ett öläger långt ut i Bohusläns skärgård. Där behandlas barn med koncentrationssvårigheter på ett lite annorlunda sätt.
Patriarkens höst
En pappa som aldrig träffat sin son har hittat honom på MySpace och skriver ett brev till honom.
Definition
En nattsuddare börjar träna på ett nattöppet gym.

Jens gästbloggar just nu på Bokcirklar.se!

När man vill för mycket...

I min iver att hänga med i pocketutgivningen kontaktade jag ett antal förlag och bad om recensionsexemplar av diverse pocketar. Hela januari och februari har jag sprungit på posten som en annan idiot och hämtat ut paket och jag inser nu att jag tagit mig vatten över huvudet, jag kommer inte hinna läsa alla dessa inför recensionsdatum. Men jag är på gång!

Vill tacka Bonnier Pocket, Månpocket, Norstedts pocket, Ordfront förlag och Pocketförlaget för fina rec.ex. Recensioner kommer, jag lovar!

Ett extra tack till Malin för den finaste pocketen som jag med glädje hämtade ut på posten igår! Titeln är än så länge lite hemlig.

Läsutmaning Bokustoppen Februari

Ny månad (well), ny topplista på Bokus!

FEBRUARI 2009

1. Låt den rätte komma in av Ajvide Lindqvist, John
2. Snömannen av Nesbø, Jo
3. Innan jag dör av Downham, Jenny
4. Vi, de drunknade av Jensen, Carsten
5. I djävulens sällskap av Robinson, Peter (Friend of the devil)
6. Luftslottet som sprängdes av Larsson, Stieg
7. Den jag ville ha av O'Flanagan, Shiela
8. Tröstaren av Wahlberg, Karin
9. Flickan som lekte med elden, Larsson, Stieg
10. Innan döden kom av George, Elizabeth (What came before he shot her)

Något bättre utgångsläge den här månaden, hälften av böckerna på listan har jag läst! Jag kommer nog att rikta in mig på Innan jag dör eller Tröstaren som faktiskt låg på listan förra månaden också. Vi får se hur det går!
Känner att jag även denna månad måste prioritera bort en bok också, jag har ju inte läst en enda deckare om Harry Hole av Jo Nesbø, Snömannen är den senaste i serien och det känns inte rätt att hoppa på så här i slutet. Har hört enormt mycket bra om Nesbøs böcker så det får bli en utmaning för sig att ta sig an.

Läsutmaning Bokustoppen Januari sammanfattning

Igår bytte Bokus sin 10-i-topp-lista för skönlitteratur på pocket så jag får göra en sammanställning av hur det gick i januari!

JANUARI 2009

1. Låt den rätte komma in av Ajvide Lindqvist, John
2. Tusen strålande solar av Hosseini, Khaled
3. Tröstaren av Wahlberg, Karin
4. Vi, de drunknade av Jensen, Carsten
5. Luftslottet som sprängdes av Larsson, Stieg
6. Flyga drake av Hosseini, Khaled
7. Livstid av Marklund, Liza
8. Innan jag dör av Downham, Jenny
9. Innan döden kom av George, Elizabeth (What came before he shot her)
10. Nästan död man av Edwardson, Åke

Av de fyra på listan som jag har läst var det bara Låt den rätte komma in som jag läste under januari. De andra tre har jag läst sedan tidigare. Låt den rätte komma in avslutades igår och recension är på väg. Som jag skrev här så kommer jag nog inte att ha ambitionen att läsa Nästan död man i år. Den är näst sist i serien om Erik Winter och jag har bara läst till fyra böcker i serien. Har inga problem med den prioriteringen :-)

Februaris lista och nästa utmaning kommer i nästa inlägg, jag hoppas att många olästa böcker på januaris lista hänger med...

Läsåret 2008 i färg, djur och namn

Så här kan man också få översikt över läsåret 2008:

Böcker med en färg i titeln (1 bok):
Food Noir; mat, mord, myter

Böcker med ett djur i titeln (5 böcker):
Grisfesten
Flyga drake, visst räknas drake som djur, visst?
Tigertämjerskans bekännelser, recension
Montecore; en unik tiger
Sång till en fjäril, recension

Böcker med ett förnamn i titeln (5 böcker):
Montecore; en unik tiger, hamnade på två listor
Martha
Mordet på Harriet Krohn
Inés, min själs älskade
Mias hemlighet

Recension: Jane Eyre


Författare: Charlotte Brontë (pseudonym Currer Bell)
Titel: Jane Eyre
Org.titel: Jane Eyre
Org.utg.år (Utg.år pocket): 1847 (1996)
Förlag: Natur & Kultur
OBS! att detta ej är rätt bokomslag. Det här är en filmaffisch från filmen som kom samma år (1996). Hittade inget elektroniskt omslag för den version jag läst, men man kan se en bild på den här.

Att recensera en klassiker känns lite knepigt. Lite för att handlingen redan är känd för de flesta och för att så många recensioner redan skrivits. Det har ju hunnit bli en del sedan 1850-talet, liksom. Men jag tar den ändå, lite kortfattat.

Jane växer upp med sin döda morbrors fru och barn som inte alls är nöjda över att behöva ta hand om henne. Hennes föräldrar är sedan länge döda. Hon skickas till flickskola där hon går i sex år, för att sedan fortsätta som lärare i ytterligare två år. Hon tar sedan plats som guvernant åt en liten flicka på Thornfield Hall, vars husbonde Mr. Rochester blir mer och mer intressant för Jane för var dag som går. Han friar efter många om och men till Jane, men en tidigare galen hustru sätter käppar i hjulet för giftermålet och Jane flyr från Thornfield Hall. Efter ett år som lärarinna i en liten by återvänder Jane till Thornfield Hall, nyfikenheten är för stor, och efter upptäckten att Thornfield Hall brunnit ner till grunden tar hon genast reda på var Mr. Rochester befinner sig. Hon hittar honom i ett gammalt hus långt in i skogen och de två upptäcker varandra på nytt, men den här gången med en blind och brännskadad Mr. Rochester.

Så, vad tyckte jag om klassikern Jane Eyre?
Den var från första sidan medryckande, både i språk och i handling. Jag tog snabbt parti för den kloka, förståndiga, lustiga och lite självgoda unga damen som under åren i ”flickpensionen” lär sig allt från geografi till gudsfruktan.
Hennes principer är kanske inte alltid så bekväma, men trots allt finner hon lycka i det lilla och hittar sätt att se på saker som gör att man ändå förstår henne. Janes lite präktiga beslut har ändå en poäng. Och så bitterljuvt det är att läsa om hennes flykt från hennes älskade Mr. Rochester, men att stanna hade varit ett ännu större svek mot hennes hjärta.
Att Jane sedan hittar släktingar i de fromma snälla människor hon söker skydd hos och att hennes kusin vill ta med henne som missionärshustru till Indien, kanske inte är historiens bästa parti, men det behövs ändå där som en vila från Mr. Rochester. Återföreningen dryga året senare blir så mycket underbarare.

Något som också är lite finurligt med boken är hur Jane talar till mig, "Läsare, jag gifte mig med honom.” får mig att le och känna glädje för Jane. En annan lustighet är hon framställer sig själv som en väldigt intelligent och principfast kvinna, någon vi ska förstå tänker över sina beslut och aldrig ser tillbaka, hur svåra besluten än var att ta. Jojo, vi kan väl alla drabbas av lite beslutsångest, men egentligen behöver man inte så starka grundvalar för att fundera på om man ska gifta sig med sin kusin eller inte. Fast kanske på 1800-talet?

Slutordet blir att det här var en mysig, härlig och spännande berättelse och med tanke på att den skrevs för över 150 år sedan så håller historien fortfarande. Den fick en 4 i min betygsskala (1-5).

Litteratura har också skrivit om Jane Eyre.

Nästa klassiker på listan är Jane Austens Förnuft och känsla.

Om exakt en månad...

...går Pocketpartyt av stapeln!

Och jag vill gå såklart, det säger ju sig självt att en pocketälskare vill gå på Pocketparty! Nu återstår bara frågan om jag ska beställa biljetter direkt eller ha is i magen och vänta och se om jag vinner biljetter på Pocketshops tävling om 2008 års Bästa pocketomslag!?

Någon fler som vill/ska gå?

Läs mer om Pocketpartyt och Pocketpriset på Rival här!

Stressad

Att vara på kurs nästan en hel vecka och vara ifrån internet med allt vad det innebär, jobbmailen, hotmailen, google reader och nytt på bokus, kan vara extremt stressande. Det är tur att måndagen är full av möten så jag inte försvinner bort i bloggvärlden. Men ni kan förvänta er en massa sena kommentarer till alla 256 inlägg som väntade mig i google reader idag!

Har hunnit halvvägs i Rapport om Adam och fattar typ ingenting. Men det gör det ju bara så mycket mer intressant!

Låt den rätte komma in har förvånat mig lite. Jag såg filmen först och upptäcker nu att det fattas en del saker i den. Saker jag gärna hade varit utan, saker som inte gör boken sämre, men saker som fick mig att se på vissa karaktärer lite annorlunda.

Nu: möten!

Mobilbloggar: På kurs

Är på projektledarkurs den här veckan så bloggandet får stryka på foten lite. Njuter i alla fall av tidiga kvällar och läser för fullt. Har påbörjat utmaningen Månadens nobelpristagare lite smått och läser nu Rapport om Adam av J-M G Le Clézio. Kapitlen är korta och få, så det blir nog en snutt per dag så den räcker hela februari. Har precis läst klart Paris-Dakar av Jens Liljestrand, ett gäng speciella noveller som verkligen har lämnat avtryck. Recension är på väg. Ikväll ska jag kasta mig över Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist i utmaningen Bokustoppen, ska bli spännande. Såg filmen i vintras så handlingen är redan känd, är ändå väldigt nyfiken på Ajvides skrivande.

Nya böcker i bokstallet har det också blivit den här veckan:
Snö av Orhan Pamuk, som får vänta till Pamuk blir Månadens nobelpristagare.
Revolutionary Road av Richard Yates, undrar om jag hinner läsa den innan jag ser filmen som precis har fått premiär?
Grundläggande genetik av Mikael Fant, en spännande debut om familjehemligheter och påverkan av arv och miljö.
Helt plötsligt känns min bokhylla trång igen som Anonym så klokt påpekade nedan.

Efterlängtade nytillskott!



Äntligen är Jonas Hassen Khemiris Invasion! Pjäser Noveller Texter här på pocket! Som jag har väntat och efter att jag i torsdags såg en av pjäserna från boken på Stadsteatern har jag längtat extra mycket. Jag såg Fem gånger Gud och den var verkligen över förväntan. Jag har också sett Invasion! av Khemiri på Stadsteatern så jag hade redan höga förväntningar, men den var alltså så bra. Gå och se!

Minette Walters är en av de där deckarförfattarinnorna som jag fått med mig hemifrån (Elizabeth George är en annan). Mamma och pappa läste Iskällaren och Skulptrisen på 90-talet och jag blev lockad att läsa dessa läskiga deckare. Nu tycker jag nog att det finns läskigare deckare än så, men Walters skriver alltid bra historier så det är väl värda att fortsätta läsas!

Mobilbloggar min bokhylla!

Här kommer utlovad bild på min bokhylla, det är den till höger som är ny :-) Nu fick även högtalarna plats ovanpå, tyvärr märks det tydligare hur sneda mina väggar är, men det får väl anses vara "charmigt" enligt mäklarspråk. Ha en skön söndag, själv ska jag läsa slutet på Jane Eyre, medan grannen ovanpå renoverar, suck!