Veckans boktips

Ååååh vilken underbar bok jag just läst ut. Kanske får jag ihop en recension i helgen, kanske inte, kanske aldrig, och då vill jag inte ha missat att tipsa er om denna pärla. Läs om lille Momo och Madame Rosa! Gör det!


Med livet framför sej av Émile Ajar

Vinnare av Påsklotteriet

Tekoppens tankar (som ju också var först med att delta i tävlingen) lottades nu på morgonen fram till vinnare av Malin Persson Giolitos pocket Bara ett barn. Grattis Tekoppen! (Jag tror jag har din mailadress sen tidigare så jag mailar uppgifter till dig hur du ska få boken sen).

Bara ett barn - nu på pocket!

Idag släpps Malin Persson Giolitos andra roman, Bara ett barn, på pocket på Pocketförlaget! Bara ett barn har samma driv och spänning i sig som hennes debutroman Dubbla slag, men tonen och känslan är en helt annan. Jag blev helt tagen av hennes berättelse och det vill jag att ni också ska bli. Och vilken tur då att jag fått den stora äran att lotta ut ett exemplar av hennes rykande färska pocket! Om du vill få chansen att vinna Bara ett barn, skriv en kommentar till det här inlägget! Tävlingen pågår till och med nästa tisdag kl 22.00. så ni får hela påsken på er att kommentera! Värsta påsklotteriet blev det nu. Lycka till! 2011-04-26 kl 22.00: Tävlingen är nu avslutad! Jag lottar en vinnare som meddelas imorgon onsdag kl 10.00.


Bara ett barn av Malin Persson Giolito

Pocketutgivning April 2011

Nu så, nu börjar det likna nåt! Pocketutgivning för april alltså, i april! Hoppas något kan passa, här finns både påskdeckare och aprilvädersromaner. Något för alla!

* 5 april Dead republic Roddy Doyle Vintage Classics

Roddy Doyle är ingen författare jag läst innan, men alla har vi väl sett och älskat filmen The Commitments som han skrivit manus till. I början av året köpte jag också en väldigt fin utgåva av hans roman Paddy Clarke, ha, ha, ha som tilldelades Bookerpriset 1993. Om den är läsvärd ger jag gärna Dead Republic en chans också.

Utkommen!

* 7 april Our tragic Universe Scarlett Thomas Canongate

Känd för sina tidigare romaner Popco och The end of Mr. Y. Här kommer den tredje romanen som handlar om en kvinna som är låst i en dålig relation och fångad i tiden så hon inte kan avsluta sin påbörjade bok.

Utkommen!

* 8 april Bittrare än döden Camilla Grebe & Åsa Träff Månpocket

Deckarsystrarnas andra bok om psykologen och psykoterapeuten Siri Bergman (Bergman verkar vara ett populärt efternamn, kanske är hon släkt med Kristina Ohlssons Fredrika Bergman?). Den här deckaren blev nominerad till Svenska Deckarakademins pris 2010.

Utkommen!

* 8 april Devils Peak Deon Meyer Månpocket

Deon Meyer vann The Martin Beck Award 2010 med sin Devils Peak. Eller Bästa till svenska översatta kriminalroman som det också kan kallas. I slutet av april kommer Meyer ut med en ny deckare, The end of the wasp season.

Utkommen!

* 8 april Släke Håkan Östlundh Månpocket nyutgåva

Månpocket satsar på ett gäng nyutgåvor. Här kommer de första två i serien om Gotlandspolisen Fredrik Broman (inte att förväxla med Kristina Ohlssons Fredrika Bergman).

Utkommen!

* 8 april Dykaren Håkan Östlundh Månpocket nyutgåva

Andra delen. Följande böcker i serien heter Terror, Blot, Jag ska fånga en ängel och Inkräktaren. Alla finns utgivna på pocket utom Inkräktaren som precis kom ut på Forum förlag.

Utkommen!

* 8 april På vinst och förlust David Nicholls Månpocket nyutgåva

Visste ni att David Nicholls fanns innan En dag gjorde entré i bokvärlden? Och visste ni att hans två tidigare romaner båda fanns utgivna på svenska på Norstedts förlag? Jag visste inte. Och det var nyss jag lärde mig att han är manusförfattaren till den geniala serien Kalla fötter (Cold feet). I alla fall, nu ger Månpocket ut hans två tidigare romaner på pocket, snygga nyutgåvor. Den här kom ut 2003 med originaltiteln Starter for ten.

Utkommen!

* 8 april Mitt livs roll David Nicholls Månpocket nyutgåva

En snygg nyutgåva av Nicholls andra roman. Den här kom ut 2005 med originaltiteln The Understudy. Bästsäljaren En dag kommer i svensk pocket först i juni.

Utkommen!

* 17 april Vem dödade ayatolla Kanuni? Naïri Nahapétian Sekwa förlag

Nahapetian föddes i Iran 1970 men emigrerade till Frankrike efter den islamiska revolutionen. Hon är journalist sedan många år och arbetar för närvarande på tidskriften Alternatives Économiques. Vem dödade ayatolla Kanuni? är hennes debutroman och den första i en serie.

Utkommen!
* 17 april Himlen i Bay City Catherine Mavrikakis Sekwa förlag

Mavrikakis föddes 1961 i Chicago av en fransk mor och en grekisk far. Hon undervisar i litteratur vid universitetet i Montréal. Himlen i Bay City är hennes fjärde roman men den första som publiceras i Europa.

Utkommen!
* 20 april Vårlik Mons Kallentoft Pocketförlaget

Den fjärde boken i Kallentofts deckarserie om Linköpingspolisen Malin Fors. Eftersom årstiderna fått ge namn åt böckerna och vi som känt har fyra årstider kunde man ju gissa att det här var den sista boken om Malin. Men, faktiskt inte, i juni i år kommer den femte (och sista?) boken och den heter mycket passande Den femte årstiden.

Utkommen!
* 20 april Inlåsta Emma Donaghue Pocketförlaget

Room (som den heter i original) är en extremt prisad roman. Det är Donoghues sjunde roman. Den blev en av The Man Booker Dozen 2010, den blev också tilldelad the Rogers Writers' Trust Fiction Prize samma år. Den blev kortlistad till the 2010 Governor General's Awards i Kanada och vann the Irish Book Award 2010. Slutligen är den nominerad för Orangepriset i år.

Utkommen!
* 20 april Bara ett barn Malin Persson Giolito Pocketförlaget

Malins andra roman kommer äntligen på pocket. Malin som också skrivit en av de bästa bloggarna jag läst. Tyvärr har hon slutat blogga. Varför då? Skriver hon på nåt nytt kanske? Eller sitter hon bara hemma i sin trädgård och solar och äter buffelmozzarella? Jag undrar jag. En sak vet jag dock, att den 20 april när pocketutgåvan av hennes Bara ett barn släpps, då ska ni kolla in här, för det vankas utlottning!

Utkommen!
* 20 april Alltför nära Linwood Barclay Pocketförlaget

Barclays andra deckare på svenska kommer snart på pocket. På engelska heter den Too close to home. Sedan tidigare finns Utan ett ord (No time for goodbye) på pocket, som står hemma i min bokhylla och väntar sen en bra tid tillbaka. I juni kommer en ny deckare på svenska, Morgonen hon försvann (Fear the worst). På engelska finns också Never look away och i september kommer en ny på engelska, The Accident.

* 20 april Hetta Ian McEwan Brombergs förlag

Bara ett par månader efter att Solar kommit på engelsk pocket kommer Hetta på svensk dito. Så snabb pocketutgivning gillas. Handlar om den globala uppvärmningen och en nobelpristagare som tror sig ha hittat lösningen. Bitvis rolig.

Utkommen!
* 26 april Sunset Park Paul Auster Faber & Faber

Austers senaste på pocket. Utspelar sig under den amerikanska bankkrisen 2008.

Utkommen!





Så, 16 titlar att mysa med i vårsolen! Hoppas dom räcker april ut. Jag ser mest fram emot Malin Persson Giolitos Bara ett barn och Kallentofts fjärde deckare.

News #2

Saxat och översatt från http://www.impacdublinaward.ie/2011/winner.htm

Kortlistan har bekräftats genom Lord Mayor of Dublin, Gerry Breen kl 11:00 GMT den 12 april 2011 i Mansion House, Dublin.

10 romaner har nominerats för The 2011 International IMPAC DUBLIN Literary Award, från totalt 162 romaner nominerade av 166 folkbibliotek i 126 städer världen över. För första gången innehåller kortlistan romaner av tre irländska författare, Let the Great World Spin av Colum McCann, Brooklyn av Colm Toibín och Love and Summer av William Trevor. The International IMPAC DUBLIN Literary Award är värt € 100.000 och är världens mest prestigefyllda litterära pris som utses av offentliga bibliotek i Australien, Barbados, Belgien, Kanada, England, Tyskland, Grekland, Irland, Nya Zeeland, Norge, Polen, Skottland, Sydafrika, Schweiz och USA.

De nominerade titlarna är:
  1. Galore av Michael Crummey (Kanasa). Doubleday Kanada
  2. The Lacuna av Barbara Kingsolver (USA). Faber & Faber, HarperCollins, USA
  3. The Vagrants av Yiyn Li (Kina/USA) Random House, USA
  4. Ransom av David Malouf (Australien) Random House Australien
  5. Let the Great World Spin av Colum McCann (Irland) Bloomsbury, Storbritannien, Random House, USA
  6. Little Bird of Heaven av Joyce Carol Oates (USA) Ecco Press, USA
  7. Jasper Jones av Craig Silvey (Australien) Allen & Unwin
  8. Brooklyn av Colm Toibín (Irland) Viking Storbritannien, Scribner, USA
  9. Love and Summer av William Trevor (Irland) Viking, Storbritannien
  10. After the fire, a Still, Small Voice av Evie Wyld (Australien) Pantheon Books, USA
Kortlistan har en blandning av stora internationella namn, t.ex. Barbara Kingsolver, Joyce Carol Oates och David Malouf, och relativa nykomlingar som Evie Wyld, Craig Silvey och Yiyun Li. Både David Malouf (Remembering Babylon) och Colm Toibín (The Master) är tidigare vinnare av utmärkelsen under 1996 respektive 2006. Totalt finns 5 tidigare vinnare på 2011 års långlista, de andra är Orhan Pamuk, Tahar Ben Jalloun och Javier Marias.

De sex medlemmarna i internationella juryn kommer att välja en vinnare som kommer att tillkännages genom Dublins borgmästare, Gerry Breen den 15 juni 2011.

Domarna är:

Hon. Eugene R. Sullivan, (ordförande), före detta lagman av en amerikansk appellationsdomstol och författare

John Boyne, författare

Susan Bassnett, författare och professor i litteraturvetenskap

Tessa Hadley, författare och lektor i engelska

Nancy Huston, författare

Michael Hofmann, författare

Paperback Lover’s kommentar: 
Tycker det är väldigt roligt att The Lacuna är med på listan. Den har jag ju precis börjat läsa själv, sista titeln i min Orange Prize Challenge. Ransom av Malouf är också någon jag hoppas på, men han har ju faktiskt redan vunnit priset, det allra första året priset fanns, 1996, för Remembering Babylon. Oates finns med på listan också, kanske är det inte hennes bästa efter vad jag läst, men hon förtjänar att vara med likväl.

News #1

Saxat och översatt från http://www.orangeprize.co.uk/prize.html

London, 09:30 GMT, 12 april 2011:
The Orange Prize for Fiction, Storbritanniens enda årliga litteraturpris för skönlitteratur skriven av en kvinna, presenterar idag 2011 års kortlista. Priset, som firar sitt sextonde år i år, vill fira kvalitet, originalitet och tillgänglighet från hela världens skrivande kvinnor.

De nominerade titlarna är:
  1. Emma Donoghue (Irland) - The Room, Picador, 7:e romanen
  2. Aminatta Forna (Storbritannien/Sierra Leone) - The Memory of Love, Bloomsbury, 2:a romanen
  3. Emma Henderson (Storbritannien) - Grace Williams Says It Load, Sceptre, debutant
  4. Nicole Krauss (USA) - Great House, Viking, 3:e romanen
  5. Téa Obreht (Serbien/USA) - The Tiger's Wife, Weidenfeld & Nicolson, debutant
  6. Kathleen Winter (Kanada) - Annabel, Jonathan Cape, debutant

Domarna för 2011 Orange Prize for Fiction är:

Bettany Hughes, (ordförande), programpresentatör, historiker och författare

Liz Calder, grundare och chef för Bloomsbury Publishing och Full Circle Editions

Tracy Chevalier, författare

Helen Lederer, skådespelerska och författare

Susanna Reid, journalist och TV

Årets lista visar på både nya och väletablerade författare, tre författare med sina första romaner och en tidigare nominerad författare, Nicole Krauss (2006).

Paperback Lover’s kommentar: 
Att Donoghues Room skulle gå vidare var ingen överraskning. Känns som att den romanen kommer ta hem priset också. För er som är Krauss-fans så kan jag väl hoppas lite på Great house också, även om jag inte tyckte att Kärlekens historia var sådär överdrivet fantastisk.

Två korta listor

Idag tillkännages både The Orange Prize Shortlist 2011 och The IMPAC Shortlist 2011. Big day. Stay tuned for more.

Pocketutgivning Mars 2011

Och så mars-nyheterna då, bara en dryg månad sena, det artar sig tycker jag, även om det visar sig vara en temporär topp.

* 3 mars Vecka 36 Sofie Sarenbrant Ponto pocket

Inleder även mars månad med en debutant, på min ära! Jag har ju fortfarande ett lätt återhållsamt närmande till debutanterna. Kastar mig inte huvudstupa över allt nytt som ges ut. Det får jag säkert en utsskällning för nu, och kanske ändrar jag mig då. Eller, jag har redan ändrat mig. Faktiskt.
Vecka 36 syftar på graviditetsvecka nummer 36 och klarar du av att läsa om gravida i huvudrollerna i en deckare så är det här nåt för dig. Precis nu i dagarna kom också Sarenbrants andra bok ut, I stället för dig, också det en deckare som utspelar sig 16 år efter Vecka 36.

Utkommen!

* 3 mars Faithful place Tana French Hodder & Stoughton

Tana Frenchs senaste på engelska. I augusti kommer ännu en bok ut, Broken Harbour. Dock finns inget känt utgivningsdatum för någon av dessa på svenska.

Utkommen!

* 3 mars The summer without men Siri Hustvedt Hodder & Stoughton

En ny roman av underbara Hustvedt. En tragisk komedi om kvinnor och flickor, kärlek och äktenskap, och det tusentals års gamla kriget mellan man och kvinna. Kommer på svenska på Norstedts förlag i september, Sommaren utan män.

Utkommen!

* 9 mars Blodets meridian Cormac McCarthy Bonnier Pocket

En vilda västern-historia av sällan skådat slag av författaren till Vägen och No country for old men. Utkom för första gången 1985. Vägen är en av mina dystopi-favoriter, och då är det ändå en genre jag inte är så överförtjust i. På Wikipedia kan man också läsa att han filar på tre nya romaner, bland annat en med en kvinna i huvudrollen. Och en roman med arbetsnamnet The passenger. Fast kanske är det samma roman.

Utkommen!

* 9 mars En dag till skänks Anna Gavalda Bonnier Pocket

Lite lustigt är det allt att trots att jag var så till mig i trasorna över att få träffa Anna Galvada på Salon du Livres förra året så har jag fortfarande inte läst något av henne. Vet inte riktigt var i livet jag ska vara för att finna henne så charmig och rolig som andra gör. Men den här kortromanen kanske är bra att börja med?

Utkommen!

* 10 mars Vad jag pratar om när jag pratar om löpning Haruki Murakami Norstedts Pocket

Vad jag pratar om när jag pratar om löpning är förmodligen Haruki Murakamis mest personliga bok. Här utgår han ifrån långdistanslöpningen, som till stor del kommit att forma hans tillvaro genom sin märkliga blandning av målsättning, medvetenhet och monotoni.

Peter P läser den just nu och gillar den mycket.

Utkommen!

* 12 mars Blodläge Johan Theorin Månpocket

En av de där deckarförfattarna som gör att jag skulle kunna släppa allt jag läser vind för våg bara för att kunna kasta mig över den senaste. Men min självdisciplin och dumhet stoppar mig. Allt i lugn och ro i sin ordning. Men den här införskaffas snart. Var så säker. Rekommenderar verkligen Johan Theorin och hans tidigare deckare Skumtimmen och Nattfåk.

Utkommen!

* 15 mars So much for that Lionel Shriver Harper Collins

Den här senaste romanen av Shriver såg jag faktiskt en 60+-man på Madeira ligga i solstolen och läsa. Och det var inte en amerikan, snarare en britt. Det gjorde mig glad på nåt sätt. Jag kanske inbillar mig, men inte är det ofta män i övre medelåldern läser kvinnliga författare, om vi räknar bort deckarförfattarna alltså? Eller han kanske bara var motståndare till Obamas Health Care Reform, som Shriver kritiserar i boken.

Vet dock inte om det blir Shriver-läsning i rödaste rappet för undertecknad. We need to talk about Kevin gav faktiskt inte mersmak även om jag har rätt nyutkomna Dubbelfel på pocket hemma.

Utkommen!

* 16 mars Lilla stjärna John Ajvide Lindqvist Ordfront förlag

Lilla Stjärna är berättelsen om två flickor. Mer skriver jag inte.
Är det förresten någon som är nyfiken på den amerikanska filmversionen av Låt den rätte komma in som nyss haft premiär på bio, Let me in? Jag är osäker på om jag vill riskera den hemska men underbara bioupplevelse jag hade men den svenska filmen.

Utkommen!

* 17 mars Tusenskönor Kristina Ohlsson Pocketförlaget

Del två om om Stockholmspolisen Fredrika Bergman. Den blev nominerad till Svenska Deckarakademins pris 2010. Första delen heter Askungar och tredje delen har precis kommit ut på Piratförlaget, Änglavakter. Ett tips: kör alla tre i rad som ett påskdeckarmarathon!

Utkommen!
* 20 mars The Woodcutter Reginald Hill Harper Collins

Hills senaste deckare, han är still going strong. Fristående. I februari kom den ut på svenska på Minotaur förlag, Hämnden.

Utkommen!

* 22 mars Mellan attentaten Aravind Adiga Brombergs förlag

Mellan attentaten utspelar sig i den indiska staden Kittur tiden mellan morden på Indira Gandhi (1984) och hennes son Rajiv Gandhi (1991). År 2008 belönades Aravind Adiga med Bookerpriset för romanen Den vita tigern. Den kommer förresten på pocket i juni. Mellan attentaten är hans starka uppföljare. En tredje roman är på väg, i juni kommer Last man in tower.

Utkommen!

* 30 mars After the party Lisa Jewell Random Books

Utspelar sig elva år efter Ralphs party, minns ni? Jem och Ralph blev ihop och trodde det skulle vara för evigt. Bästa chick lit-en strax efter Marian Keyes. Missa inte den nya Jewell, Making of us, som kommer ut i maj.

Utkommen!

* 31 mars Oväntat besök på Star Street Marian Keyes Norstedts Pocket

Min favorit när det kommer till chick lit, helt klart. Keyes behöver ingen närmare presentation vid det här laget va?

Utkommen!

* 31 mars Skulle jag dö under andra himlar Johannes Anyuru Norstedts Pocket

Anyurus romandebut efter den hyllade poesisamlingarna Det är bara gudarna som är nya och Städerna inuti Hall. Han fick utmärkelsen Guldprinsen 2003 och blev nominerad till Augustpriset 2009.

Utkommen!

Då så, 15 pocketnyheter att kasta sig över. Det räcker ju till maj i alla fall, för dom flesta :-)

Orange Inheritance

Dum. Som en påse nötter. Det är jag det. Jo, jag skrev här så glatt om att Vintage Books kommer att ge ut sex av de böcker som vunnit The Orange Prize for Fiction. Men så var det ju inte. Alls. Önsketänkade bara. Vintage Books har däremot frågat sex av vinnarna vilka böcker de skulle vilja tipsa om för framtida läsare att inte missa. Varje författare har fått välja en bok. Vem som valde vilken bok kan du se här. Du har också en chans att vinna de sex böckerna om du själv mailar in ett förslag till en bok du vill tipsa om. Och med så fina titlar med så fina omslag så gjorde det ju inget att jag missförstod, och lurade er. Eller hur?

Och så omslagen då, naturalemente!












Vintage, dom kan dom! Finns att köpa från och med i förrgår, klicka på omslagen!

Pocketutgivning Februari 2011

Well, kanske inte direkt nyheter men, här kommer ändå pocketutgivning för februari. Av mig valda delar.

* 1 februari Överenskommelser Simona Ahrnstedt Ponto pocket
Nu kommer äntligen fantastiska Simonas debutroman Överenskommelser på pocket. Och den är lika vacker som den inbundna, nästan lite vackrare tycker jag som är pocketälskare. Överenskommelser är en svensk, historisk romantisk roman. Det är en rolig, sexig och begåvad kärleksunderhållning som inte lämnar någon läsare oberörd och som saknar motsvarighet på den svenska marknaden.

Det är i december 1880 på Operan de möts för första gången. Beatrice Löwenström som bor med sin farbrors familj och som lever ett hårt hållet konventionellt borgarliv. Karismatiske Seth Hammerstaal, stadens mest omtalade ungkarl, en av Sveriges rikaste män som aldrig har levt sitt liv efter någon regelbok.

Läs Simonas Överenskommelser, det är min starkaste februarirekommendation!

Utkommen!

* 2 februari Änglarösten Arnaldur Indridason Norstedts pocket
Det här är en av alla dessa deckarförfattare som jag, varje gång jag läser att de ska släppa en ny bok, alltid tänker att jag vill läsa. Men så blir det av nån anledning inte av. Vet inte riktigt varför. Men om jag till det lägger att över hälften av de författare jag läste förra året var författare jag aldrig hade läst innan så kanske jag inte ska sörja så mycket över det.
I alla fall: Indriðason skriver deckare om polisen Erlendur, hans familj och hans två arbetskamrater Sigurður Óli och Elínborg. Det här är den femte i serien, men den sjunde som kommer ut på svenska. Hur går det ihop? Jo, det här är en nyutgåva. De två i serien på svenska som kommer innan är Glasbruket och Kvinna i grönt. Men det finns två tidigare på isländska. Alltså lite förvirrande att det står att det är bok 3 i serien överallt. Så ni som nyligen läst Frostnätter och Mörka strömmar får tänka att den här deckaren utspelar sig långt tidigare. Närmare bestämt 4 böcker tidigare. Hur det hänger ihop kan ni se här.

Utkommen!

* 3 februari Bad boy Peter Robinson Hodder & Stoughton
I en ung flickas sovrum hittas ett laddat vapen som kan ha kopplingar till den undre världen. Hur har det kommit dit? Vem är dess rätta ägare? Spåret leder rakt mot Tracy, Alans Banks egen dotter. Snart förstår Banks och kollegan Annie Cabbot att Tracy hålls fången av en manipulativ och livsfarlig man, en man som just nu jagas av både polisen och maffian.

Det här är andra gången i historien om Alan Banks som det handlar om en av hans familjemedlemmar. Senast var i En märklig affär (Strange affair) när hans bror Roy var i trubbel. Med tanke på att det finns 19 böcker om Alan Banks nu så har hans skapare åtminstone inte exploaterat hans familj så mycket som det skulle kunna gå. Han har ju en son också, och en före detta fru med ny man och nytt barn. Spännande lär det i alla fall som vanligt bli.

Utkommen!

* 4 februari The brightest star in the sky Marian Keyes Penguin
På 66 Star Street i Dublin är det någon som vakar över de människor som bor där. Men det är det ingen där som vet ännu.
En av dem är redo att ta steget och bli kär, en annan slits mellan två mycket olika älskare. Vissa hemligheter vill de låta vara begravna, men de kommer att komma upp till ytan igen och avslöjandet av dessa hemligheter kommer att få tragiska konsekvenser.

Låter inte som de Keyes-böcker jag har läst men som vanligt brukar Keyes kunna väva in djupt allvarliga historier med dialoger och monologer som får mig att frusta av skratt. Den här inköps och sparas till sommarsemestern, as always.

Utkommen!

* 9 februari Tidsresenärens hustru Audrey Niffenegger Bonnier Pocket
Nyutgivning av en mycket populär bok, åtminstone inom bokbloggsvärlden.

Utkommen!

* 9 februari Själens osaliga längtan Audrey Niffenegger Bonnier Pocket

Utkommen!

* 10 februari Sarahs nyckel Tatiana de Rosnay Bazar förlag
Boken som är filmaktuell med Kristin Scott Thomas i rollen som Julia.

Utkommen!

* 11 februari Dödsmässa Reginald Hill Månpocket
Blev nominerad till Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman. En ny kriminalroman av nestorn bland brittiska deckarförfattare
Gina Wolfe kommer till Mid-Yorkshire i sökandet efter sin försvunne make som antas vara död. Hennes fästman, intendent Mick Purdy, tror att Andy Dalziel kan hjälpa henne. Men ingen av dem kan ana att något som sattes i rullning för flera decennier sedan kommer att få sin våldsamma upplösning under denna soliga höstdag. Flera berättelser, två omaka kriminalkommissarier som försöker förstå hur allt hänger ihop och en klocka som obönhörligt tickar på. Dalziel och Pascoe får lära sig läxan att ibland krävs det inte mer än en dag för att förändra livet - för alltid.

Utkommen!

* 11 februari Juliet, naked Nick Hornby Månpocket
Vad hände egentligen Tucker Crowe? Den frågan har aldrig upphört att sysselsätta Duncan Thomson, trots att det är mer än tjugo år sedan den kände musikern oförklarligt tystnade. Själv ägnar Duncan mesta möjliga tid åt en hemsida tillägnad idolen. Så mycket tid att flickvännen Annie börjar undra om detta är allt relationen har att erbjuda. Sedan händer det oväntade - Tucker Crowes skivbolag släpper en ny version av Crowes mest kända album. Duncan bestämmer sig för att det är ett mästerverk och skriver en glödande, positiv recension på hemsidan. Annie är dock av motsatt åsikt och kontrar med en mer kritisk recension. Till Annies förvåning för hon gensvar på recensionen - från Tucker Crowe själv. Detta blir inledningen på en mejlväxling med allt större förtrolighet. Och snart börjar Annie ana vad som egentligen ligger bakom Tuckers långa tystnad...

Utkommen!

* 11 februari Under jorden i Villette Ingrid Hedström Månpocket
Den tredje boken i den lovordade Villette-serien, flerfaldigt uppmärksammad av Svenska Deckarakademin. En ung journalist hittas mördad i en malmlast på en pråm i Villette. I sin hand har han ett fragment av en svensk tidning. Det visar sig att han är utsänd för att skriva en historik över gruvkatastrofen som på 1950-talet dödade 162 arbetare i staden. När undersökningsdomaren Martine Poirot börjar utreda fallet pekar vissa spår mot korruption och svindlande affärer i en fransk affärsmans stålbolag i staden. Samtidigt leder mer än en ledtråd till det lilla insomnade gruvsamhället Hanaberget i svenska Bergslagen.

Utkommen!

* 15 februari Den röda grevinnan Yvonne Hirdman Ordfront förlag
I Den röda grevinnan målar Yvonne Hirdman upp sin mammas liv. Varsamt bygger hon, bit för bit, upp berättelsen med hjälp av dagböcker, brev, skilsmässodokument, Kominterns kaderakter, den danska säkerhetspolisens material, samtida romaner, biografier, foton och vykort. Den röda grevinnan är en fängslande biografi över Charlotte Hirdmans ovanliga och fascinerande liv. Det är en kvinnas historia – och Europas.

Utkommen!

* 15 februari Solar Ian McEwan Random/Vintage
Satirisk och humoristisk roman om klimatförändringen. Michael Beard har vunnit Nobelpriset i Fysik. Hans karriär och äktenskap är på väg nedåt, men karriären försöker han rädda genom att rädda världen från en klimatkatastrof.

Utkommen!

* 17 februari The anatomy of ghost Andrew Taylor Penguin

Utkommen!

* 22 februari The Confession John Grisham Random
Ännu en juridisk thriller från Grisham.
För varje oskyldig man i fängelse, finns det en skyldig kvar på utsidan. Han förstår inte hur polis och åklagare fick fel man, men han bryr sig heller inte. Han kan bara inte tro att det är sant, han kom undan! Tiden går och han inser att misstaget inte kommer att rättas till: myndigheterna tror på sin sak och är fast beslutna att få en fällande dom. Han kan även titta på rättegången mot den person som felaktigt anklagas för sitt brott. Han är lättad när han hör att han förklaras skyldig. Han skrattar när polis och åklagare gratulerar sig själva. Han nöjer sig med att låta en oskyldig person att gå i fängelse, för att tjäna ett hårt straff, kanske även att bli avrättad. Travis Boyette är en sådan man.

Utkommen!

* 22 februari Den upplysta stigen Kjell Eriksson Lindelöws förlag
En nyutgåva av första delen i Kjell Erikssons deckarserie om Ann Lindell, som i och med den tionde delen, Öppen grav, är färdig. Första delen, Den upplysta stigen, blev prisbelönad som det årets bästa deckardebut. Sedan fortsatte Kjell Eriksson sin framgångsrika serie, som också har blivit översatt till flera språk.

Utkommen!

* 23 februari Den perfekte mannen Sheila O'Flanagan Pocketförlaget
Varma, tropiska dagar. Heta, loja nätter. En lyxkryssare av högsta klass. Tillsammans måste det vara den perfekta ramen för en romantisk semester. Men för systrarna Britt och Mia innebär resan något helt annat. Britt är inbjuden som föreläsare. Hon har skrivit årets bästsäljare, romanen Den perfekte mannen och anses vara en specialist på ämnet romantik och kärlek. Men kärlek är det sista hon tänker på efter ett kortvarigt äktenskap som slutade i katastrof. Mia är förälskad i sin före detta pojkvän, sin dotters pappa, i hemlighet och lägger knappast märke till andra män, hur perfekta de än är. Hon är med som sin systers assistent. De båda systrarna är olika som natt och dag, och närheten ombord riskerar att driva dem isär för alltid.

Utkommen!

* 23 februari Frukta inte Anne Holt Pocketförlaget
En kylig kväll i december irrar en ung flicka runt i bara nattlinnet på gatan utanför Oslos finaste hotell. Hon blir nästan påkörd av spårvagnen men räddas av en mystisk man som snabbt försvinner i folkvimlet. Några dagar senare påträffar Oslopolisen under dramatiska omständigheter ett lik efter en tonårspojke i hamnbassängen mitt i stan. Kroppen är upplöst till oigenkännlighet. Och på själva julafton går biskopen i Bergen, Eva Karin Lysgård, ut på en promenad, men återvänder inte. Dagen efter hittas hon mördad. Kriminologen Inger Johanne Vik är den första som ser sambandet mellan morden och några andra mystiska dödsfall. Frukta inte är den fjärde boken om Inger Johanne Vik och Yngvar Stubø.

Utkommen!

* 23 februari Mästaren Harlan Coben Pocketförlaget
Nummer två i serien om sportagenten Myron Bolitar. Pocketförlaget ger smart nog ut dessa på originalpocket, översatt till svenska för första gången. Lad lit när det är som roligast.

Den unga, vackra före detta tennisstjärnan Valerie Simpson vill ta sig tillbaka till den absoluta världstoppen, och det med hjälp av sportagenten Myron Bolitar. Men hennes drömmar krossas när hon blir brutalt skjuten till döds under US Open. När Myrons hetaste klient Duane Richwood, trimmad för att ta sin första Grand Slam-turnering, dyker upp i utredningen inser han att det är något som inte står rätt till. Varför finns Duanes telefonnummer i Valeries kalender när han hävdar att han inte ens känner henne?

Utkommen!

* 26 februari Kungens födelsedag Hans Koppel Telegram
Kungens födelsedag är Hans Koppels tredje och avslutande bok i en triptyk om människor som vill vara mer än de är. Huvudperson denna gång är kungen. Kungen dagdrömmer om att göra skillnad. Men vad ska en kung ta sig till i ett land som inte bjuder på minsta lilla statskupp - Samtidigt i Sverige: En livvakt tänker osunt mycket på Borlänge, några unga miljöaktivister vill förändra världen, en mansforskare lobbar hårt för att sälja sina floskler, en ung stjärnadvokat vill mest bara ligga med sin man, Maléne Norén har barnasinnet kvar. Och Elin fyller snart 110.

Utkommen!

* 26 februari Nina Hemmingsson Sara Teleman Orosdi-Back förlag
Denna bok ingår i Orosdi-Backs serie Svenska illustratörer och konstnärer. Det här är den jag är mest intresserad av för jag är väldigt förtjust i Nina Hemmingssons bilder. Hennes senaste seriebok heter Så jävla normal och i maj kommer nästa bok, Mina vackra ögon. Andra illustratörer och konstnärer som porträtterats i denna serie är bland andra Joakim Pirinen, Carl Johan de Geer och Martin Kellerman.

Utkommen!

Jo men, det var det, man kan bara hoppas att utgivningen för mars och april är någonstans runt hörnet, men man vet aldrig. Kanske var alla dessa pocketar gammal skåpmat för dig, men för någon enstaka kanske det blev ett boktips nu. Räcker för mig. Marian Keyes och Peter Robinson införskaffas och sparas till sommarsemestern. Det är garanterat bra semesterläsning för mig. Och missa INTE Simonas Överenskommelser!