Boktips till AnnaS

Fråga från AnnaS:
"M ska få inhandla lite franska pocketböcker till mig när han åker till Paris i veckan. Tänkte att du om ngn kanske har tips på ngn bra nutida fransk författare på pocket? :)"

Självklart ska jag fixa boktips till AnnaS!


Marie Darrieussecq har bland annat skrivit skitsorgliga Tom är död. Hon är bra, men jag vet inte om just den boken är nåt bra tips just på grund av att den är så sorglig. Jag har inte själv kunnat läsa den ännu för att jag är lite rädd att ämnet ska vara för tungt.


Claire Castillon skriver vackert och så är hon vacker också.


Boomerang av Tatiana De Rosnay.


Har hört mycket om No och jag (No et moi) av Delphine De Vigan.


La ciel de Bay City av Catherine Mavrikakis.


På Bokmässan i Paris köpte jag Le canapé rouge av Michèle Lesbre.


Jag har precis läst en deckare av Fred Vargas som jag gillade, Mannen som vände insidan ut. Den hade några år på nacken men hon har säkert kommit ut med nått nytt nu.

Nu blev det bara kvinnliga författare men det gör ju verkligen ingenting.

Och Anna, nu kommer det bästa: mina väldigt smarta och intelligenta bokbloggarkompisar ska nu få fortsätta tipsa i kommentarerna. Så det kan bli en massa fler bra tips till dig (och andra)!

Bonne chance pour la lecture!

Månadens Orange Prize-vinnare: 2003 Valerie Marin - Property

Valerie Martin vann The Orange Prize for Fiction 2003 för romanen Property. Den gavs ut på svenska 2005 med namnet Ägodel på Forum förlag och har också givits ut i klotband på Albert Bonniers förlag 2006.

Valerie Martin Property

Valerie Martin föddes 1948 i Missouri, USA och är en amerikansk roman- och novellförfattare. Hon har undervisat på en rad amerikanska universitet och college. Hon har en dotter, Adrienne, född 1975.

Hennes roman Mary Reilly från 1990 är en återberättelse av Dr Jekyll och Mr Hyde från en tjänares synvinkel i doktorns hus. Den blev film 1996, regisserad av Stephen Frears och med John Malkovich som Dr Jekyll och Julia Roberts som Mary i huvudrollerna. Den finns också på svenska, I doktor Jekylls tjänst.

Property blev också nominerad till IMPAC-priset 2005.

Bibliografi:

Romaner:
Set in Motion, 1978
Alexandra, 1979
A Recent Martyr, 1987
Mary Reilly, 1990 (I doktor Jekylls tjänst, 1992)
The Great Divorce, 1993
Italian Fever, 1999
Property, 2003 (Ägodel, 2005)
Trespass, 2007
The Confessions of Edward Day, 2009

Novellsamlingar:
Love: Short Stories, 1976
The Consolation of Nature, and Other Stories, 1988
The Unfinished Novel and Other Stories, 2006

Facklitteratur:
Salvation: Scenes from the Life of St. Francis, 2001

Uppgifterna är hämtade från http://en.wikipedia.org/.

Om du redan har läst Månadens Orange Prize-vinnare kan du välja att läsa någon titel från 2003 års kortlista istället. De två sista på kortlistan tror jag dock att många redan läst och jag kan verkligen rekommendera Den lille vännen av Tartt, även om den inte har samma goda rykte om sig som hennes tidigare roman, Den hemliga historien.

Anne Donovan - Buddha Da
Shena Mackay - Heligoland
Carol Shields - Unless
Zadie Smith - The Autograph Man
Donna Tartt - The Little Friend

Köp Property här! Den svenska utgåvan kan du hitta inbunden på Bokbörsen, eller på biblioteket.

Här kan du läsa mer om min Orange Prize Challenge. Om du recenserar Property så lämna gärna en kommentar med länk till det här inlägget så kan jag länka till din recension sedan.

Hans Koppel = Petter Lidbeck

Förvånad? Nej.
Glad? Nej.
Besviken? Ja, hoppades på nån "roligare".
Helt plötsligt intresserad av att läsa böckerna? Nej.

Vad tycker du?

Läs mer på Adlibris.

Recension: Bel Canto

Författare: Ann Patchett
Titel: Bel Canto
Utg. År (Org. år): 2008 (2001)
Förlag: Harper Perennial

Förra månaden läste jag den sjätte romanen i min Orange Prize Challenge; Bel Canto av Ann Patchett. Hon vann The Orange Prize for Fiction 2002.

Helt utan att förstå vad som väntar mig öppnar jag och läser den första sidan i Bel Canto. Drygt 300 sidor senare är jag både förundrad, omtumlad, förälskad, förbannad och besviken.
Förundrad över hur en roman kan handla om nåt så totalt annat än det man förväntat sig.
Omtumlad av berättartekniken som Patchett besitter.
Förälskad i flera av karaktärerna och även i deras romanser.
Förbannad över hur ett gisslandrama kan gå så långt.
Besviken på slutet.

Bel Canto, namnet på den italienska vokaltekniken som utvecklades under 1700- och 1800-talet har fått ge namn på denna roman, är baserad på en verklig händelse. Bakgrunden är denna:

7 december 1996 – Tupac Amaru-gerillan ockuperar den japanska ambassaden i Perus huvudstad Lima och tar ambassadpersonalen som gisslan. Efter fem månader låter den japanske President Fujimori regeringstrupper genomföra en blodig stormning av ambassaden och alla 14 rebeller dödas. I och med detta gisslandrama uppstår begreppet Limasyndromet.

Limasyndromet - motsatsen till Stockholmssyndromet. Ganska omgående blev det tydligt att förövarna inte var speciellt hårda och att de dessutom fattat tycke och sympati för de kidnappade. En efter en släpptes gisslan och när allt var sagt och gjort, hade endast en person dödats.

I Bel Canto händer detta. En rik och känd japansk företagsman är i ett fattigt sydamerikanskt land på affärsbesök. Hans födelsedag råkar infalla under besöket och landets presidentämbete vill hålla en födelsedagsmiddag i hans ära. För att locka honom till festen bjuder de in affärsmannens favorit; operasopranen Roxane Coss. När han får veta att hon skall sjunga på festen kan han inte tacka nej.

Värd för festen är landets president och platsen är vice presidentens residens. I sista sekund meddelar presidenten att han inte kommer. Vilken officiell anledning han ger spelar ingen roll, den inofficiella är att han vill stanna hemma och kolla på sin favoritsåpa. Den sänds varje dag, men varje tisdag är det en veckogenomgång som presidenten vägrar missa. Vice presidenten hoppar in som hans naturlige ersättare.

Efter middagen är det dags för Roxane Coss att sjunga. När hon precis avslutat en aria blir det svart i huset, och tyst. Och sedan upptäcker festdeltagarna att residenset är ockuperat av en gerilla. Gerillan vill ha presidenten, de ska ta honom ut i djungeln och samtidigt kräva frihet för många av gerillans släktingar som sitter i fängelse. Men när de väl förstår att presidenten inte är närvarande, stannar de kvar och de kräver av festens deltagare att göra detsamma.

Det här var en av de finaste historier jag läst, även om den innehåller en del klyschor och förutsägbara händelser. Det är en njutning att läsa och jag försöker flera gånger förstå hur människorna både i gisslan och i gerillan resonerar och tänker. Vissa av dem handlar direkt på känsla, vissa andra enbart rationellt, de mest spännande är naturligtvis de som väger in både och.

Och det här är ingen deckare eller thriller. Det är mera ett….romantiskt drama skulle jag vilja säga.
Återigen en roman som gör mig lycklig (om vi inte räknar slutet). Och som med nöje får mig att fortsätta läsa Orange Prize-vinnarna.

Om du har läst och recenserat Bel Canto får du gärna lämna länken i kommentarerna till det här inlägget så lägger jag till recensionen här.

Fler som läst Bel Canto:
Marias bokliv

Myron Bolitar på svenska

Jag har ju alltid talat varmt om Harlan Coben. Bland annat här, här och här! Han har skrivit 9 fristående thrillers, den ena mer spännande än den andra. Alla utom en finns på svenska. I år kom den senaste, Släpp inte taget (Hold tight), ut på pocket.

Men Coben har också skrivit en fantastiskt bra serie böcker om sportagenten Myron Bolitar. Det är vad jag kallar ladlit, till skillnad från chicklit, men jag läser det med väldigt stort behållning ändå. Det är absolut inte konstigt, jag antar att många killar skulle gilla Marian Keyes också om de bara gav henne en chans. Men det är en annan diskussion.

Det finns i dagsläget 9 böcker om Myron Bolitar och hittills har de sju första bara funnits på engelska. Nummer 8 i serien, Promise me, har blivit översatt till svenska, Löftet. Jag antar att Coben genom sina fristående böcker blivit så känd i Sverige att även den kunde översättas. Förhoppningsvis blir även den senaste, Long lost, översatt snart.

Men, det finns ju en inneboende känsla hos många av oss boknördar att göra saker i rätt ordning. Och det är ju både kul, intressant och utvecklande att läsa en bokserie om en huvudperson i kronologisk ordning. Så till alla Coben-fans förtjusning kan jag nu meddela att Pocketförlaget kommer att ge ut den första Myron Bolitar-deckaren, Deal breaker, direkt på pocket. Spelaren heter den och kommer den 25 augusti.

Jag har hunnit läsa sex av Bolitar-deckarna och kommer att fortsätta läsa dom på engelska. Språket är vitsigt och kul och jag är rädd att de många amerikanska skämten kan försvinna i översättningen. Men stereotyperna, stämningen och ladlit-känslan kan man nog finna i den svenska versionen ändå.

Så mitt pockettips så här i slutet av augusti är:

Spelaren av Harlan Coben

Bibliografi:

Fristående böcker
Döda skvallrar inte, 1991 (Play dead, 1990)
(Miracle cure, 1991)
Berätta inte för någon, 2003 (Tell no one, 2001)
Borta för alltid, 2003 (Gone for good, 2002)
Ingen andra chans, 2003 (No second chance, 2003)
Ett enda ögonblick, 2005 (Just one look, 2004)
Den oskyldige, 2005 (The innocent, 2005)
Den enda lögnen, 2007 (The Woods, 2007)
Släpp inte taget, 2009 (Hold tight, 2008)

Myron Bolitar-serien
Spelaren, 2010 (Deal Breaker, 1995)
(Drop Shot, 1996)
(Fade Away, 1996)
(Back Spin, 1997)
(One False Move, 1998)
(The Final Detail, 1999)
(Darkest Fear, 2000)
Löftet, 2007 (Promise Me, 2006)
(Long Lost, 2009)

En grupp om tolv

Samma dag som jag reste hem från Frankrike för sista gången (mer om det en annan gång), närmare bestämt den 27 juli, så läste jag att The Man Booker Dozen hade tillkännagivits. Ett dussin titlar som still are in the running for the America's Next Top.... NEJ!...som alla har chansen att vinna The Man Booker Prize for Fiction 2010. Dock har domarna svårt att hålla sig till dussinet titlar, även i år har det blivit ett bagardussin.

Peter Carey - Parrot and Olivier in America
Australisk författare. Har vunnit Booker-priset 2 gånger, den enda författaren förutom J M Coetzee som gjort det. Han har vunnit med titlarna Oscar and Lucinda 1988 och True History of the Kelly Gang 2001.
Emma Donoghue - Room
Född på Irland, bor i Kanada, skriver pjäser och romaner. Har ofta homosexuella kvinnor i fokus.
Helen Dunmore - The Betrayal
Vann det första Orange Prize for Fiction 1996 med A spell of winter. Läs mer här. The Betrayal är hennes senaste roman.
Damon Galgut - In a Strange Room
Sydafrikansk författare som fått fina litterära priser i hemlandet. Blev en av The Man Booker Dozen 2003 med romanen The Good doctor.
Howard Jacobson - The Finkler Question
Brittisk författare och journalist. Är mest känd för komiska romaner om brittisk-judiska karaktärer. Hans roman Kalooki Nights hamnade på långlistan till Booker-priset 2006. Sägs vara Storbritanniens Philip Roth.
Andrea Levy - The Long Song
Vann 2004 Orange Prize for Fiction 2004 med Small island (som jag ska läsa i september). Romanen vann även Whitbread Book of the Year och Commonwealth Writers Prize 2005.
Tom McCarthy - C
Vet jag inte så mycket om. Haha. Kortaste titeln in the bunch i alla fall.
David Mitchell - The Thousand Autumns of Jacob de Zoet
Har skrivit fem romaner, två av de tidigare har också blivit nominerad till Booker-dussinet, number9dream 2001 och Cloud Atlas 2004.
Lisa Moore - February
Författare från Kanada. Hennes debutroman Alligator har blivit nominerad både för The Giller Prize och det prestigefyllda IMPAC-priset.
Paul Murray - Skippy Dies
Det här är den irländske författarens andra roman. Den första, An evening of long goodbyes, har också blivit nominerad för många fina litteraturpriser.
Rose Tremain - Trespass
Vann Orange-priset förra året för sin roman The road home. Hon har också varit suttit i juryn för Booker-priset två gånger.
Christos Tsiolkas - The Slap
Detta är hans fjärde roman som också vann Commonwealth Prize 2009.
Alan Warner - The Stars in the Bright Sky
Är en romanförfattare från Skottland. Han skrivit sammanlagt sex romaner varav två har blivit filmatiserade, Morvern Callar och The Sopranos.

Har ni läst någon av dessa titlar eller någon författare innan?
Jag har  läst Helen Dunmore tidigare och hennes A spell of winter tyckte jag väldigt mycket om. Det ska bli spännande att läsa Andrea Levy snart också. Peter Carey är jag sugen på att läsa, men han har ju redan vunnit priset två gånger, så det kan gärna få bli någon annan som vinner nu. Kanske Howard Jacobson? Har ni någon favorit eller gissning?

Kortlistan (behövs den verkligen?) presenteras den 7 september och den 12 oktober får vi veta vem som har vunnit.

Här kan du läsa om tidigare vinnare och nominerade. Läs ännu mer här och här!

108 kvinnor som skrämmer mig

Vixxtoria har påtat ihop en finfin författarlista. Listor är fina av naturen, men den här är extra fin för den listar 108 kvinnor som skriver kriminalromaner. Till listan kan man lägga till noteringar som berättar lite om vad man har för läsförhållande till varje författare (se legend nedan) och det har jag såklart gjort. Nummer 101 läser jag faktiskt just nu!

L före författaren/boken betyder att man läst den
T före författaren/boken betyder att man läst en annan bok än den föreslagna av författaren
J före författaren/boken betyder att man vill läsa
N före författaren/boken betyder att man inte vill läsa 
H före författaren/boken betyder att man har boken
F före författaren/boken betyder att man sett en filmatisering av den
(? före författaren/boken betyder att man aldrig hört talas om den)

LH 1. Karin Alfredsson 80 grader från Varmvattnet. Svensk läkare löser mord världen runt.
? 2. Margery Allingham Tigern är lös. En av de stora i 50-talets brittiska deckarvåg. Skrev om Albert Campion.
LH 3. Karin Alvtegen Skuld. Psykologiskt och vardagligt.
4. Christa von Bernuth Rösterna. Tyska mord som poliskommissarie Mona Seiler löser.
5. Jenny Berthelius Mord, lilla mamma. Traditionella pusseldeckare med kommissarie Sanger och författarinnan Vera Kruse
? 6. Christianna Brand Döden i höga klackar. Brittisk mångsysslare som skrev under efterkrigstiden. Använde flertalet pseudonymer
LH 7. Carina Burman Babylons gator. Ett Londonmysterium. Euthanasia Bondeson löser mord i viktoriansk pastisch.
? 8. Chelsea Cain Heartsick. Bland annat om amerikanska seriemördare.
N 9. Marianne Cedervall Svinhugg. Mord på Gotland
LH 10. Agatha Christie. Mordet på Orientexpressen. Deckarkejsarinnan som bl a skrev om Miss Marple och Hercule Poirot.
11. Ann Cleeves Svart som natten. Prisbelönt och brittiskt.
L 12. Patricia Cornwell. Den osynlige. Om den amerikanska rättsläkaren Kay Scarpetta.
13. Ursula Curtiss Rösten ur mörkret. Ryslig amerikanska.
? 14. Sabine Deitmer Kalla kyssar. Tysk kvinnokrim om kommissarie Beate Stein.
15. Sarah Dunant In under huden. Hårdkokt om Hannah Wolfe.
? 16. Mignon G. Eberhart Medan patienten sov. Romantiska deckare med sjuksköterskan Sarah Keate.
17. Elsebeth Egholm Dolda fel och brister. Dansk spänning med medelhavstouch.
T 18. Kerstin Ekman Den brinnande ugnen. Kriminologiska övningar i högre skolan.
LH 19. Karin Fossum Se dig inte om! Norsk deckardrottning med mer psykologisk spänning än action.
N 20. Ramona Fransson Mord i Skärhamn. Mord i Skärhamn
J 21. Tana French Till skogs. Prisbelönt debut av irländsk globetrotter.
22. Nicci French. Det röda rummet. Pseudonym för Nicci Gerrard och Sean French. Until it's over är otroligt bra, men inte översatt till svenska.
T 23. Inger Frimansson. Katten som inte dog. Krypande väntan på att något ska hända.
LH 24. Elizabeth George. Pappas lilla flicka. Amerikanska som fuskar i den brittiska skolan och skriver om Thomas Lynley.
25. Doris Gercke Du skrattade, du ska dö. Tyska mysterier.
LH 26. Carin Gerhardsen Pepparkakshuset. Mord i Hammarby.
27. Caroline Graham Morden i Badgers Drift. Om Barnaby i Midsomer.
JH 28. Camilla Grebe och Åsa Träff Någon sorts frid. Svenska debutanter i en djungel av psykologiska spänningsromaner.
29. Elly Griffiths Flickan under jorden. Lovande brittisk debut om Ruth Galloway
30. Kjerstin Göransson-Ljungman 27 sekundmeter, snö. Arkitekt som skrev deckare, främst under 40-talet.
31. Mo Harder Tokyo. Spänning i Japan.
JH 32. Ingrid Hedström Lärarinnan i Villette. Välskrivet om belgiska mord, med undersökningsdomaren Martine Poirot.
33. Marie Hermanson Ett oskrivet blad. Krypade spänning.
34. Mary Higgins Clark Dömd av det förflutna. Prisbelönt, pålitligt och amerikanskt.
35. Patricia Highsmith En man med många talanger. Krypande psykologi om Tom Ripley
36. Gretelise Holm Ö-morden. Spänning i Danmark.
LH 37. Anne Holt Blind gudinna. Norsk deckardrottning som skriver om kriminalkommissarie Hanne Wilhelmsen.
J 38. Claude Izner Mordet i Eiffeltornet. Mord på franska. Pseudonym för de två systrarna Liliane Korb och Laurence Lefèvre
? 39. Inger Jalakas Borde vetat bättre. Mord i Göteborg med Margareta Nordin och queerperspektiv.
T 40. P. D. James Ett opassande jobb för en kvinna. Tillhör den brittiska deckaradeln. Skriver oftast om polisen (och poeten) Adam Dalgliesh.
N 41. Anna Jansson Främmande fågel. Oftast mord på Gotland med Maria Wern
42. Marianne Jeffmar Dödens ängel. Psykologiska kriminalromaner.
N 43. Mari Jungstedt Den du inte ser. Mord på Gotland
44. Faye Kellerman Examensfesten. Amerikansk spänning med Peter Decker och Rina Lazarus.
LH 45. Lars Kepler Hypnotisören. Haussad pseudonym för Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril.
46. Laurie R. King Drottningfällan. Amerikanskt och feministiskt med Sherlock Holmes-pastischer.
47. Catharina Kjellberg Inte att leka med. Mord i Göteborg med Roberta Löfström.
J 48. Tove Klackenberg Självtäkt. Mord i Härjedalen.
? 49. Gisa Klönne I skogens tystnad. Tyska orsaker till brott.
50. Elisabet Kågerman Döden skriver svenska. 50-talsdeckare om läraren Kickan Store.
51. Lynda La Plante Utpressning. Om Jane Tennison i mördarens spår.
J 52. Maria Lang Mördaren ljuger inte ensam. Mord i Nora av Sveriges egen Agatha Christie.
LH 53. Åsa Larsson Solstorm. Mord i Kiruna
54. Leena Lehtolainen. Snöjungfrun. Finska mord med kriminalkommissarien Maria Kallio.
55. Eva-Marie Liffner Imago. Historiskt och mystiskt, med fantastiskt språk.
56. Unni Lindell Ormbäraren. Norsk krimdrottning som skriver om Cato Isaksen.
57. Laura Lippmann I spindelns nät. Mord i Baltimore med Tess Monaghan.
LH 58. Camilla Läckberg Isprinsessan. Mord i Fjällbacka
? 59. Alexandra Marinina Mördare mot sin vilja. Mord i Ryssland.
LH 60. Liza Marklund Sprängaren. Om bulldozerjournalisten Annika Bengtzon
61. Ngaio Marsh Mördaren gör entré. Nya Zeeländska som skrev pusseldeckare med detektiven Roderick Alleyn.
? 62. Helen McCloy Vad ville han? Amerikansk storhet från företrädelsevis 40-talet.
63. Val McDermid Sjöjungfrun sjöng sin sång. Skotskt underbarn som bl a skriver om Carol Jordan och Tony Hill.
64. Patricía Melo Lögnens lov. Brasiliansk spänning
65. Denise Mina Död i Garnet Hill. Mord i Skottland.
66. Patricia Moyes Döden åker skidor. Brittiska mord vid Scotland Yard med Henry Tibbett.
67. Barbara Nadal Belsassars dotter. Mord i Turkiet.
68. Naïri Nahapétian Vem dödade ayatolla Kanuni? Mord i Iran.
69. Katherine Neville De åttas hemlighet. Lika bladvändande som Dan Brown.
70. Åsa Nilsonne Ett liv att dö för. Mest mord i Stockholm, men missa inte just denna pärla från Etiopien.
71. Ingrid Noll. Tuppen är död! Tyskt kåserande om mördarens våndor.
? 72. Kay Nolte Smith Sorgesång över död sopran. Nyckelroman inspirerad av Ayn Rand.
73. Carol O'Connor Judasbarn. Tvillingdeckare!
74. Gemma O'Connor Tid att minnas. Mord på Irland.
75. Abigail Padgett Kråkan talar om död. Kriminalförfattare med särskilt intresse för inhemsk amerikansk befolkning.
76. Sara Paretsky Egen vinning, annans skada. V. I. Warshawski löser mord.
77. Jill Paton Walsh Farlig samling. Om collegesköterskan Imogen Quy. Skrev även färdigt Sayers sista Wimsey-roman.
78. Ellis Peters Ett helgon till varje pris. Broder Cadfael löser deckare på medeltiden.
79. Helena Poloni. Mord i barm. Pseudonym för Ingegerd Stadener, som även skrev under namnet Lillevi Gavell. Har gett namn åt Polonipriset.
80. Anne Rambach Bombyx. Franskt med japansk touch och queerperspektiv.
T 81. Ruth Rendell. Stenarna skola ropa. Oftast om vägen fram till brottet. Skriver ibland om kommissarie Wexford, och ibland under pseudonymen Barbara Vine.
82. Craig Rice Alla goda ting är tre. Amerikanska med skärpa och komik.
83. Dorothy Sayers. Kamratfesten. Komplicerade mordgåtor med Lord Peter Whimsey och Harriet Vane
J 84. Veronica von Schenck Änglalik. Svensk spänning om Althea Molin.
LH 85. Andrea Maria Schenkel Mordbyn. Blodiga mord i Tyskland.
86. Ninni Schulman Flickan med snö i håret. Debut. Deckare i Hagfors.
87. Helena Sigander Döda män vittnar inte. Mord i Gamla stan.
88. Yrsa Sigur∂ardóttir Det tredje tecknet. Mord på Island.
TJ 89. Maj Sjöwall Roseanna. Skrev tillsammans med Per Wahlöö 10 romaner om ett brott. Martin Beck löste dem.
90. Kim Småge Nattdykning. Norskt om polisen Anne-kin Halvorsen
91. Helle Stangerup Vargtid. Dansk spänning.
J 92. Viveca Sten I de lugnaste vatten. Mord i Sandhamn.
93. Josephine Tey En gammal skandal. Löser mord vi trodde var uppklarade.
94. P J Tracey Spela död. Pseudodym för Patricia Lambrecht och Traci Lambrecht som skriver om kriminalpoliserna Leo Magozzi och Gino Rolseth.
95. Ulla Trenter Som man bäddar. Fortsatte efter maken Stiegs död att skriva bl a om Stockholmsfotografen Harry Friberg.
LH 96. Aino Trosell Om hjärtat ännu slår. Prisbelönt från en proletärförfattare.
TF 97. Helene Tursten Tatuerad Torso. Mord i Göteborg.
LH 98. Karin Wahlberg Blocket. Mord i Oskarshamn och Lund
99. Emma Vall Änglavakt. Mord i Sundsvall. Pseudonym för Maria Herngren, Eva Swedenmark och Annica Wennström.
LH 100. Minette Walters Skulptrisen. Skriver fristående böcker i klassiskt brittisk tradition.
LH 101. Fred Vargas Mannen som vände insidan ut. Franskt om kommissarie Jean-Baptiste Adamsberg och medeltidsexperten Marc Vandoosler.
102. Gillian White Mammadags. Brittiska mysteries skrivna i Devon.
103. Elvira Vigna Saker som män inte förstår. Spänning i Brasilien.
104. Liselott Willén Sten för sten. Välskrivet och oväntat, med doft av Åland.
105. Mary Willis Walker Under skalbaggens bo. Mord i Texas.
106. Laura Wilson Min allra bästa vän. Ny brittisk stjärna som avslöjar hemligheter från det förflutna.
107. Margaret Yorke Den du minst anar. Småskaligt brittiskt i pittoreska byar, där ondskan lurar under ytan.
T 108. Helena von Zweigbergk Det Gud inte såg. Valhänt vardagligt och ömsint förvirrat om fängelseprästen Ingrid

Sommarens läsning i 7 punkter

Jag kastar mig raskt (njae, den är ju nån dryg vecka gammal men jag pratar om sättet, sättet!) över Bokhoras sommarenkät. I löööve enkäter!

  1. Bäst i sommar?
  2. Okej. Ärligt talat så var faktiskt This charming man av Marian Keyes bäst. För den följde med mig så länge och Lola, Grace, Marnie och well, även Alicia blev mina låtsaskompisar för ett tag. Men jag har läst många bra böcker i sommar och det fanns minst tre titlar som kom på delad andraplats.
  3. Sämst i sommar?
  4. När började sommaren egentligen? Om den började redan i maj så är sommarens sämsta When I lived in modern times av Linda Grant mitt bottennapp. Om sommaren började först i juni blir kandidaten The Front av Patricia Cornwell. En bok som tydligen finns som film på DVD och har visats på TV i sommar. Andie MacDowell i en av huvudrollerna. I Farozonen hette den visst, jag bemödade mig inte att se på det, nån som såg?
  5. Vad har du helst läst på stranden?
  6. Marian Keyes. Går att lägga ner var tionde sekund om så behövs och tas upp igen utan problem. Om man vill hänga med i diskussionen i sällskapet för tillfället, vilket man ju gärna vill.
  7. Var har du läst mest?
  8. I sängar. Innan läggdags. Sju olika sängar. Men med samma sängsällskap hela tiden gudskelov ;-)
  9. Har du haft något läsprojekt under sommaren som du lyckats eller misslyckats med?
  10. Min tanke var att försöka minska antalet böcker i bokhyllan. Jag har haft bokköpstopp i sommar också som varar augusti ut. Och dessutom fokuserade jag på deckare. Jag har nämligen väldigt många av den varan i hyllan. Så helst gör jag inte utvärderingen av mitt läsprojekt förrän sista augusti men jag kan ju göra en koll så här med knappt två veckor kvar. Jag började med 100 böcker i hyllan. Jag har läst 13 böcker. 5 av dom har varit kriminalromaner. Men jag har även på olika sätt mottagit 16 böcker i sommar. Så mitt mål är att åtminstone läsa tre böcker till så jag hamnar på +/-0. Och de återstående tre kommer definivit att bli kriminalromaner så då blev det 50/50 med deckare/romaner i sommar. Fint!
  11. Nämn en ny bok som du har köpt i sommar!
  12. Ja, som jag skrev ovan så har jag inte köpt en endaste bok i sommar. *Stolt* Men jag har fått en hel del recensionsexemplar och så har jag lyckas byta till mig flera fina böcker. Jag ska skriva om dom i ett annat inlägg.
  13. Vad ser du fram emot att läsa i höst?
  14. Jag ser fram emot att fortsätta läsa deckarna som står i min hylla. Ska försöka att hålla ner på inköpen även i höst, och jobba vidare på hyllvärmarna. Och en av dom som jag verkligen ser fram emot är Simona Ahrnstedts Överenskommelser. Den har blivit öronmärkt för den första höstkvällen som jag känner att jag måste tända ljus och koka té.

...på trettionde dagen återuppstånden från de döda...

…efter att ha varit i himmelriket under de tre första veckorna och där hade jag gärna stannat längre.

Men förra måndagen fick jag som så många andra hoppa in i ekorrhjulet igen och nu är semestern redan ett minne blott. Ett ganska fint minne måste jag säga.

Och nu är jag tillbaka här på bloggen. En månads uppehåll blev det. Mitt längsta sen bloggen föddes för snart två år sedan. Jag behövde det. För nu känns det roligare än nånsin att blogga.

Och jag har redan varit och hälsat på mina fina bloggvänner så smått. Detta väntade mig nämligen när jag öppnade min googlereader vid hemkomst från internetlösa Norrland.


Så som ni förstår har jag haft en del att stå i innan jag kunde sätta igång med mitt eget bloggande. Jag var ju tvungen att kolla läget med er först.

Och minsann hade det hänt lite grejer. Bland annat detta:

Lilla O har gått och blivit Enligt O. Mycket imponerad vill jag säga. Jag gillar din nya blogg skarpt. Men du kommer nog att vara Lilla O för mig ett långt tag framöver.

Och romance-Simona har Ä N T L I G E N skaffat sig en egen blogg. Vilken lycka!

Så, det var det. Jag är tillbaka, Je suis retournée, He vuelto, I'm back, ja ni förstår principen.
Och tack till de drygt 1500 besök som gjorts under den månaden utan att nåt hänt.