Sammanfattning av Jorden runt-resan 2010

Under 2010 följde jag med på Lyrans härliga jorden runt-resa. Jag lyckades ju aldrig får ur mig några recensioner under resans gång så här kommer en kort sammanfattning av de titlar jag läste från litteraturlistan. En och annan recension finns faktiskt. Och så en världskarta med världsrutt - såklaaaart! (Som man kan klicka på så blir den större.)



Stopp 1: Turkiet.
Låt tistlarna brinna! - Yasar Kemal
Här hamnade jag bland beyer i bergstrakterna. Fick läsa om fattiga och rika, de utan makt och de med. Spännande och stundvis och lite tokigt underhållande.
En recension fick jag till i alla fall.

Stopp 2: Israel.
Hur man botar en fanatiker - Amos Oz
Ett land där fanatismen regerar. Även här handlar det mycket om makt, men såklart är det religionen som styr här, mer än pengar. Korta men oerhört tankvärda texter om hur fanatism föds och göds till att växa sig stor.

Stopp 3: Indien.
Främmande jord - Jhumpa Lahiri
Fast egentligen var jag i USA under den här perioden. Vi skulle egentligen läsa Den indiske tolken men jag hade precis fått hem Främmande jord från Månpocket och var mer intresserad av den. Lahiri har skrivit intressanta noveller om indier i USA.

Jag hoppade över Japan, för där hade jag varit förut. Det var säkert en drygt tio år sedan jag läste Mardrömmen av Kenzaburo Oe och jag gillade ju den inte alls. Tyckte bara att det var hemskt och smaklöst och vidrigt. Spännande att så många andra verkligen föll för den här nattsvarta romanen. Eller räknas det som en dystopi?

Stopp 4: Australien.
Boktjuven - Markus Zusak
Ett underbart stopp, även om jag även här befann mig någon annanstans, nämligen i Sydtyskland. Det här var en av mina absoluta läsupplevelser under 2010. Kanske berodde det på mina rätt låga förväntningar trots hypen eller så var det bara rätt tid för rätt bok.

Stopp 5: Nya Zealand.
Att tro på mister Pip - Lloyd Jones
Snabbt över till Nya Zealand och till en ö där kriget förstör livet för öborna och en lärare blir en hjälte. Dock fattades något i den här historien och jag kan inte hjälpa att känna att det inte var en klockren roman trots en fantastisk idé. Slutet kunde man ha hoppat över helt och hållet. Den här boken läste vi inom bokcirkeln och då blev det också en recension.

Stopp 6: Chile.
Andarnas hus - Isabel Allende
Över sommaren var det fritt resande, jag reste bland annat till Irland och Frankrike men höll mig annars mest hemma i Sverige, bokresandet alltså. Men det faktiska resandet var precis detsamma om man bortser från Irland. Sen i september blev det en resa till Chile. Allende är en gammal favorit, men man får verkligen bestämma sig för att läsa en Berättelse när man läser Allende. Det är många namn, mycket krusiduller och rätt så omständigt skrivet ibland, stundtals blev jag lite uttråkad av Andarnas hus, Allendes debut, men samtidigt så var det ju en krönika av rang. Och den finns fortfarande kvar inom mig. Är jag den enda som inte sett filmen?

Stopp 7: Kanada.
Kärlek, vänskap, hat - Alice Munro
Kanske mitt stopp med högst förväntningar och tyvärr dålig utdelning. Hittade inte alls hem hos Munros noveller, vara bara nån enstaka som föll mig i smaken. Men jag ska nog inte ge upp om henne för det. Jag har bara börjat gilla novellen som form och kommer göra ett nytt försök med någon annan av hennes novellsamlingar.

Stopp 8: Egypten.
Midaqq-gränden - Naguib Mahfouz
Kanske det stopp jag längtade mest efter. Har länge tänkt läsa nobelpristagare Mahfouz men inte kommit på någon bra titel att läsa. När så Midaqq-gränden nyutgavs blev den populär igen. Min utgåva från 1985 fyndade jag dock på antikvariatsdelen på Bokmässan för 60 kronor. Och berättelsen då. Oväntad, rolig, spännade och lite kanske lite förutsägbar. En mysig berättelse likdom.

Stopp 9: Italien.
Kärleken är dödens motsats - Roberto Saviano
Tillbaka i Europa igen. Men Savianos kortroman var på tok för kort. Kommer inte ihåg ett smack. Bara att den var sorglig och att nästa bok på resan jag läste påminde lite om den här.

Stopp 10: Tyskland.
Ungdomens bröd - Heinrich Böll
I Tyskland har jag varit alltför sällan, läsvis alltså. Men där i Köln kom jag att trivas, jag och mannen som förälskar sig hals över huvud i en flicka från hans barndom. Eller, jag vet inte om han trivdes så bra alls där, men jag gjorde det i alla fall. Den ska ni läsa tycker jag. Om ni ska läsa nån författare från Tyskland. Gör det. Även Böll är nobelpristagare och jag har tidigare läst Doktor Murkes samlade tystnad som var väldigt underhållande.

Stopp 11: Frankrike.
Den röda soffan - Michèle Lesbre
Äntligen La France. Och äntligen Den röda soffan av Lesbre. Som jag även har en fransk pocketutgåva av, jag köpte den på Salon du Livre i mars 2010. Paris bokmässa ifall nån undrar. Liten, snäll, vacker, vemodig, läsvärd.

Tack Lyran för inspiration till en underbar jorden runt-resa. Även i år kommer jag att försöka mig på lite världslitteratur även om det inte kommer att ske i Lyrans regi utan mest ett spontanresande. På världskartan ser man ju klart och tydligt att i princip hela Afrika är obesökt och att Ryssland och Kina inte besöktes alls, det får det nog bli ändring på i år. Även västra USA och östra Sydamerika måste jag resa till. So many places, jag menar books, so little time.

Lehane, Lehane, Lehane!

Som jag längtat, nu ska jag läsa Lehane igen, om Kenzie och Gennaro. Jag älskar Lehanes böcker om detektivparet i Boston, älskar. Så man kan ju undra varför jag väntat så länge med att läsa just den här? Kolla in inköpsdatum skrivet i boken. Men ändå, jag läser den nu, Lustläsningsåret 2011 har bara startat! Och jag älskar början i boken. Jag lärde mig nåt nytt, boken inleds med ett citat. Vet ni varifrån uttrycket "Som pärlor för svinen" kommer ifrån? Det vet jag nu. Den som är först att svara rätt i kommentarerna (och man får inte googla eller wikipedia, men jag kan som ledtråd säga att det står i en bok som många känner till men inte läst) vinner en pocket, jovisstdå! Sen börjar första delen, den heter Sorgbearbetning. Åååååh, jag gillar det. Och så börjar jag läsa. Har kommit till sidan 21 och både Kenzie och Gennaro är redan skuggade, nerslagna och fastbundna runt handlederna. Åh vad jag ser fram emot de kommande läsdagarna!

 Snygg efternamnsmaskering va?

Resultaträkning

Har äntligen kommit fram till Bokbabbels bokslut i min google reader och blev lite sugen på att skriva mitt eget bokslut för 2010. Det är ju fortfarande januari och jag vet många revisorer och ekonomiska förvaltare som inte får ur sig årsredovisningar förrän i maj. Jämfört med dom är jag ju snabb. Tar även hjälp av Boktokas statistiska sammanställning. Paperback Lover ♥ Statistik.

I princip alla lästa böcker under 2010. Kunde inte hitta riktigt alla (om nu nån bestämmer sig för att kontrollräkna).

Lästa böcker: 60.

Av dessa 60 var:

införskaffade under 2010: 27.
införskaffade 2009 eller tidigare: 33.

på svenska: 44.
på engelska: 16.

skrivna av en kvinna: 44.
skrivna av en man: 16.
Övervikten för kvinnor beror ju lite på min Orange-utmaning, eftersom alla pristagare där är kvinnor.

romaner: 30.
ungdomsböcker: 2.
deckare: 21.
biografiska/självbiografiska: 1.
facklitterära: 1.
chicklit: 1.
novellsamlingar: 2.
dystopier: 1.
lyrik: 1.

skrivna på svenska: 14.
skrivna på engelska: 35.
skrivna på franska: 2.
skrivna på norska: 2.
skrivna på spanska: 1.
skrivna på turkiska: 1.
skrivna på arabiska: 1.
skrivna på italienska: 1.
skrivna på tyska: 2.
skrivna på kinesiska: 1.

nya författare som jag aldrig hade läst tidigare: 34
omläsningar: 0.
Eftersom jag i princip aldrig gör omläsningar var det ju inget avvikande från ordningen direkt. Alltså inget konstigt med den posten.
var mina egna böcker: 46.
recensionsex: 14.
Men det betyder inte att det var årets recensionsex. Jag har blivit katastrofalt dålig på att recensera böcker, kanske ska komma ut med att jag inte tycker det är så värst kul. Så jag kommer inte bli arg på förlagen om de inte skickar fler böcker nu. Jag kommer sannolikt inte att skriva om dom.
recensionsex jag fick under 2010: 4! Ja, ni ser.

Och hur många recensionsex var det jag fick då? Jo, hela 35 stycken. Så ni kan kanske förstå vad jag menar.
Allt som allt fick eller köpte jag 122 titlar under 2010 så det blev ju inte direkt så mycket färre lästa böcker i bokhyllan i det här bokslutet. Bättre lycka under 2011.

Kandidater

Någon gång i mitten på mars kommer långlistan för årets Orange Prize for Fiction att presenteras. Fram till dess är det ju alltså fritt fram att spekulera vilka titlar som kommer att vara aktuella på listan. Och det tänker jag göra. Så jag kastar ur mig ett gäng titlar och frågar, vad tror ni?
Det är både författare som varit nominerade tidigare, och en har också vunnit priset tidigare. Några är helt nya för priset, vad jag vet.
Är dom tillräckligt bra för att förtjäna en plats, och kanske priset?
Eller har ni kanske tips på andra titlar som kan vara aktuella för priset?
Titeln måste ha kommit ut under 2010 och vara utgiven på engelska av en kvinnlig författare. Jag tror det är de enda reglerna för att nomineras.
Här är mina kandidater:

A.S. Byatt - The Children's Book
Anne Michaels - The Winter Vault
Audrey Niffenegger - Her Fearful Symmetry
Dubravka Ugresic - Baba Yaga Laid an Egg
Joyce Carol Oates - Little Bird of Heaven
Kate Mosse - The Winter Ghosts
Margaret Atwood - The Year of the Flood
Tracy Chevalier - Remarkable Creatures

Läst idag

Fluktat i DN.

Sidorna 19-33 i Hercule Poirots jul av Agatha Christie. Inget mord än så länge men kan lätt förstå vem som kommer att dö. Så jag jobbar mest på att fundera på vem mördaren kommer att vara.

Diverse jobbdokument och annat jobbrelaterat.

Menyn på O´Learys i Gamla stan.

H&M Spring Season 2011. Diverse klädesplaggsbeskrivningar. Ord som skir, figurnära, volanger och finstickad var högfrekventa.

Sidorna 375-386 i The Night Watch av Sarah Waters. Det går sakta framåt. Dessa sidor handlade om Viv och Reggie.

Vad har du läst idag?

Till Vixxtoria

Jag och Peter P flyttade en lördag. På måndagen efter, sent i november, började posten komma till vår nya adress. Och ett av de första breven som låg i vårt postfack var - mycket överraskande - från Vixxtoria. Det var utan tvekan en av de mest uppskattade inflyttningspresenter jag någonsin fått. Jag blev så oerhört glad och rörd och allt det där man blir när någon har tänkt till och funderat ut nåt som de tror att man ska uppskatta. I brevet låg detta (lägg märke till Vixxtorias korrigering på kortets baksida, om du klickar på bilden blir den större).


Enligt Vixxtoria själv så har jag fått denna underbara bok för att hjälpa henne med de nyårslöften hon satte upp för 2010. Och några såna löften kommer jag ju inte ihåg att hon skrev men när jag tittar tillbaka till december 2009 så banne mig, där står det ju, svart på vitt. Så Vixxtoria, självklart hjälper jag dig med att få dina löften infriade. Det går ju inte att bete sig som en politiker och bara lova och lova, och sen inte hålla ;-)
Och vilken bok sen, den kommer jag med glädje att läsa under 2011, det får bli mitt löfte tillbaka till dig.

Mitt allra varmaste tack!

Svinalängorna. Puh.

När jag läste boken för fyra år sen blev jag inte en bråkdel så tagen som jag blev ikväll av Noomi Rapaces version av en vuxen Leena.

Foto: Rolf Konow

Ruiner

Läser två böcker samtidigt just nu. De två sista som jag påbörjade 2010 och som aldrig tar slut. Ikväll läser jag detta:

Ur Ungdomens bröd av Heinrich Böll, sid 91-92

Tillsammans med henne hade jag lurat gubben på
ett långt slugare och mer inbringande sätt än i fråga
om de stulna kokplattorna: vi hade tjänat bra med
pengar på att bakom gubbens rygg schackra bort par-
tier av det skrot vi la beslag på, då jag i spetsen för en
skara arbetare sysslade med rivningsarbeten i ruiner
som hotade att rasa; många rum, dit vi tog oss upp på
långa stegar, var inte förstörda alls, och vi hade upp-
täckt badrum och kök där varenda spis, varenda varm-
vattensberedare, varenda skruv var som ny, hade hittat
emaljerade väggkrokar som det fortfarande hängde
handdukar på, spegelhyllor där det fortfarande låg
läppstift och rakapparater, badkar som fortfarande var
fyllda med vatten: vatten, i vilket tvållöddret avsatt
sig som ett slags kalkfällning, vatten där de i källaren
omkomna barnens gummidjur ännu flöt omkring. Jag
såg mig i speglar som människor speglat sig i några
minuter före sin död, och jag krossade i vrede och
vämjelse min egen spegelbild med hammaren, så att
silversplittret stänkte över rakapparat och läppstift;
jag drog proppen ur badkaret, vattnet störtade fyra vå-
ningar, och gummidjuren sjönk långsamt till botten i
det kalkslammiga karet.

Ur The Night Watch av Sarah Waters, sid 267-268

‘I thought --- But tell me, if this sounds like a lousy idea. I've been
working so long among ruins, om my own, I've forgotten all the
social niceties. But I thought you might like to come and look at
the house I've pitched up in, in Bryanston Square --- see what I've
been up to. The place has been empty for months, I'm sure no
one wold mind.’
‘I'd love to,’ said Helen.
‘Really?’
‘Yes!’

[...]

She took Helen to the door of a grim, tall, dilipidated house,
and put one of her keys into its lock. A stream of dust fell from
the lintel as she pushed the door open, and Helen went gingerly
inside. She was met at once by a bitter, damp smell, like that of old
wash-clothes.
‘That's just from the rain’, said Julia, as she closed the door and fid-
dled with the latch. ‘The roof's been hit, and most of the windows
blasted out. Sorry it's so dark. The electricity's off, of course. Go
through that doorway over there, it's a little lighter.’
Helen moved across the hall and found herself at the entrance
to a sitting-room, cast in a sort of flat twilight by a partly shut-
tered window. For a moment, until her eyes had grown used to
the gloom, the room looked almost all right; then she began to
see more clearly, and stepped forward, saying, ‘Oh! What an awful
shame! This lovely furniture!’ For there was a carpet on the floor,
and a handsome sofa and chairs, and a footstool, a table --- all of it
dusty, and heavily marked by flying glass and fallen plaster, or else
damp, the wood with a bloom on it and beginning to swell. ‘And
the chandelier!’ she cried softly, looking up.
‘Yes, watch your step’, said Julia, coming to her and touching
her arm. ‘Half the lustres have fallen and smashed.’
‘I thought, from what you'd said, that the place would be quite
empty. Why on earth don't people who own it come back,
and fix it up, or take these things away?’
‘They think there's no point, I suppose,’ said Julia, ‘since it's
half-way wrecked already. The woman's probably holed up with
relatives in the country. The husband might be fighting; he might be dead.’

På nåt sätt fick dessa två romaner äntligen sin mening för mig. Den första utspelar sig i efterkrigstidens Köln, tidigt 50-tal. Den andra utspelar sig under och efter kriget i London. Och i båda är den drabbade kärleken så närvarande. Jag undrar vad Böll och Waters skulle säga om de fick veta att min läsupplevelse av deras romaner gjorde sig så mycket bättre tillsammans än var för sig.

Lästa böcker 2010

2010 års lästa böcker. 60 till antalet. Inte speciellt många recensioner, men många sköna läsupplevelser och diverse bottennapp. Jobbar på en bästa-lista.

januari/2010:
1. Christie, Agatha - Mordet på Orientexpressen
2. Dunmore, Helen - A spell of winter
3. Voors, Barbara - Islossning
4. Müller, Herta - Hjärtdjur
5. Christie, Agatha - Tragedi i tre akter

februari/2010:
6. Tranströmer, Tomas - Sorgegondolen
7. Michaels, Anne - Fugitive pieces
8. Kemal, Yasar - Låt tistlarna brinna!
9. Christie, Agatha - Den flygande döden
10. Christie, Agatha - ABC-morden
11. Laretei, Käbi - Vart tog all denna kärlek igen?

mars/2010:
12. Ali, Monica - Alentejo Blue
13. Christie, Agatha - Mord i Mesopotamien
14. Oz, Amos - Hur man botar en fanatiker
15. Kepler, Lars - Hypnotisören
16. Läckberg, Camilla - Tyskungen
17. Meyer, Stephenie - Twilight
18. Shields, Carol - Larry's party

april/2010:
19. Lahiri, Jhumpa - Främmande jord
20. Christie, Agatha - Korten på bordet
21. Kallentoft, Mons - Sommardöden
22. Berne, Suzanne - A crime in the neighborhood
23. Lehane, Dennis - Ett land i gryningen

maj/2010:
24. Hosseini, Khaled - A thousand splendid suns
25. Grant, Linda - When I lived in modern times
26. Gerhardsen, Carin - Pepparkakshuset
27. Zusak, Markus - Boktjuven

juni/2010:
28. Cornwell, Patricia - The front
29. Alvtegen, Karin - Skugga
30. Grenville, Kate - The idea of perfection
31. Sittenfeld, Curtis - Presidentens hustru
32. Dahl, Arne - De största vatten

juli/2010:
33. Burman, Carina - Hästen från porten
34. Patchett, Ann - Bel Canto
35. Pessl, Marisha - Fördjupade studier i katastroffysik
36. Keyes, Marian - This charming man

augusti/2010:
37. Martin, Valerie - Property
38. McCarthy, Cormac - Vägen
39. Myrén, Viktoria - I en familj finns inga fiender
40. Vargas, Fred - Mannen som vände insidan ut
41. Holt, Anne - 1222 över havet

september/10:
42. Levy, Andrea - Small island
43. Hedström, Ingrid - Lärarinnan i Villette
44. Koppel, Hans - Vi i villa
45. Allende, Isabel - Andarnas hus

oktober/10:
46. Munro, Alice - Kärlek, vänskap, hat
47. Shriver, Lionel - We need to talk about Kevin
48. Collins, Suzanne - Hungerspelen
49. Christie, Agatha - Döden på Nilen

november/10:
50. Mahfouz, Naguib - Midaqq-gränden
51. Christie, Agatha - Det stumma vittnet
52. Ramqvist, Karolina - Flickvännen
53. Christie, Agatha - Döden till mötes
54. Waters, Sarah - The night watch

december/10:
55. Saviano, Roberto - Kärleken är dödens motsats
56. Lesbre, Michèle - Den röda soffan
57. Collins, Suzanne - Fatta eld
58. Böll, Heinrich - Ungdomens bröd
59. Guo, Xiaolu - Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande
60. Nesbø, Jo - Kackerlackorna

Lustläsningsåret 2011

Årets läsutmaning är en enda: att inte vara med i några läsutmaningar!
Jag hoppas den ska vara lätt att genomföra, men jag gissar att frestelserna kommer att bli stora.

För den som följer min Orange Prize-utmaning kan jag dock meddela att självklart kommer jag att slutföra den. Det återstår tre kända titlar att läsa och en okänd, vinnaren av priset 2011 får vi ju veta först i juni i år.

I och med detta hoppas jag också på att minska antalet olästa böcker i hyllan. Drygt 140 titlar står och hoppar och skriker "Pick me, pick me", som om jag vore den litterära motsvarigheten till Tyra Banks och skulle utse America's Next Top Book. Jag plockar ut en bok, stryker lite lätt över omslaget och tänker tyst för mig själv "You're still in the running" innan jag ställer tillbaka den. Jag kan nästan höra sucken av lättnad.

Läsåret 2010 i färg, djur och namn

En liten mysig kort lässammanfattning för tredje året i rad. Vet inte var den ursprungligen kommer ifrån.

Böcker med en färg i titeln (2 titlar):
Alentejo Blue - Monica Ali

Den röda soffan - Michèle Lesbre


Böcker med ett djur i titeln (3 titlar):
Hjärtdjur - Herta Müller
Hästen från porten - Carina Burman
Kackerlackorna - Jo Nesbø

Böcker med ett förnamn i titeln (3 titlar):
Larry’s party - Linda Grant
We need to talk about Kevin/Vi måste prata om Kevin - Lionel Shriver
Midaqq-gränden(jag är lite osäker här, mest för att jag inte vet vad Midaqq betyder, nån som vet?) - Naguib Mahfouz

Etapp 1 och 2 klara

Gott Nytt År och allt det där!
Jag är fortfarande ledig och dagarna liksom rinner in i varandra, svårt att säga om det är vardag eller helgdag. Men nu när jag kollar i almanackan ser jag att det är en sån där -afton igen, så imorrn är det alltså en röd dag.
Hursomhelst, det var inte om Sveriges helgdagar detta skulle handla (även om det på sitt sätt kan vara ganska intressant) utan om mina bokhyllor.

Etapp 1 och Etapp 2 är klara.
Etapp 1 var att köpa en till Billy så att alla böcker kan få plats och Etapp 2 var att fylla hyllorna, osorterat.
Och här har vi resultatet this far:


Och om man tittar riiiktigt noga ser man fotografen (moi) i fönstret.
Bokhögen på golvet gör mig riiiktigt arg, den fick inte plats för att jag inte hade tänkt igenom det här med hyllplanen helt. Men med lite omstrukturering får dom plats, tro mig, för det finns tomma hyllmeter kvar, det var bara inte tillräckligt högt i tak där.
Nu återstår Etapp 3, vilket innebär sortering. Är inte helt färdig i tankarna på hur det ska bli. Förslag?

Och tack Snowflake för att du efterfrågade detta, för det fick liksom tummen ur.