Imorrn bär det av!

Imorgon går flyttlasset till nya lyan där jag kommer att få plats med hela mitt bibliotek. Bilder kommer såklart när alla böcker är på plats.
På den här balkongen hoppas jag få läsa mången deckare och roman nästa vår och sommar.

Published with Blogger-droid v1.6.2

Spill, Den röda grevinnan & Här ligger jag och blöder

Så heter årets Augustpristagare. Grattis säger jag till Sigrid Combüchen, Yvonne Hirdman & Jenny Jägerfeld som tog hem priserna!

Sett ur ett pocketälskande perpektiv då?

Spill kom ut i början av augusti i år så det kommer att dröja säkert ett halvår till innan den kommer på pocket. För en gångs skull gör inte det mig något då jag faktiskt har den inbundna utgåvan hemma. Den vann jag här! Klockrent Skånskan!
Men man kan läsa annat av Combüchen på pocket om man vågar sig in på Bokbörsen.
Där kan man bland annat hitta Byron - en roman på Månpocket från 1989 eller Korta och långa kapitel på Månpocket från 1994.

Faktaböcker på pocket är ju en rätt så ung trend, ibland har man tur och kan hitta faktapocketpärlor. Och det är faktiskt med ett litet jubel jag kan meddela att Den röda grevinnan kommer på pocket på Ordfront förlag den 15 februari 2011! Tjihoo! Well done Ordfront! På storpocket (nåja) finns även Hirdmans biografi om Alva Myrdal, Det tänkande hjärtat.

Vinnaren i barn- och ungdomsklassen, Jenny Jägerfeld, har gett ut två böcker som båda finns i häftade utgåvor, den vinnande titeln Här ligger jag och blöder och Hål i huvudet (som gavs ut i nyutgåva i augusti i år). Men, man kan faktiskt hitta en pocketutgåva av Hål i huvudet på Bokbörsen, utgiven på Månpocket 2007.

Och what about de andra nominerade titlarna då?

Skönlitteratur:
Ränderna av Magnus Florin - utgiven i danskt band i mars 2010, inget besked om pocket ännu.
Livdikt av Johan Jönson - utgiven häftad i april 2010, inget besked om pocket ännu.
Darling River av Sara Stridsberg - utgiven i mars 2010, kommer på pocket den 8 december 2010.
Kioskvridning 140 grader – En wästern av Peter Törnqvist - utgiven i januari 2010, inget besked om pocket ännu.
Ingersonetterna av Magnus William-Olsson - utgiven i danskt band i augusti 2010, inget besked om pocket ännu.

Generellt är det väl så att böcker som ges ut i danskt band i original och/eller är lyrik (bandtyp och genre brukar här ofta sammanfalla) sällan ges ut på pocket.

Fakta:
Vargen, den jagande jägaren av Henrik Ekman - utgiven i september 2010, inget besked om pocket ännu.
Mask – litteraturen som gömställe av Kristoffer Leandoer - utgiven i danskt band i maj 2010, inget besked om pocket ännu.
Cocaina. En bok om dom som gör det av Magnus Linton - utgiven i augusti 2010, kommer på pocket den 11 mars 2011.
Maria Eleonora. Drottningen som sa nej av Moa Matthis - utgiven i april 2010, inget besked om pocket ännu.
Resa i Sharialand. Ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien av Tina Thunander - utgiven häftad i maj 2010, inget besked om pocket ännu.

Barn- och ungdom:
Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring - utgiven i augusti 2010, inget besked om pocket ännu.
Jag finns av Maja-Maria Henriksson - utgiven i februari 2010, finns på pocket sen 2 september 2010.
Jag tycker inte om vatten av Eva Lindström - utgiven i augusti 2010, inget besked om pocket ännu.
Det händer nu av Sofia Nordin - utgiven i september 2010, inget besked om pocket ännu.
Tänk om… av Lena Sjöberg - utgiven i april 2010, inget besked om pocket ännu.

Och generellt är det väl också så att bilderböcker sällan ges ut på pocket, men man kan ju alltid hoppas :-)

Höstmötet avklarat

Svenska Deckarakademin har haft sitt höstmöte och tillkännagett årets pristagare i deras tre kategorier: Årets bästa svenska kriminalroman, Årets bästa till svenska översatta kriminalroman (The Martin Beck Award) och Årets bästa debut. Grattis säger jag till:



Årets bästa svenska kriminalroman
 

Den döende detektiven av Leif GW Persson



Årets bästa till svenska översatta kriminalroman (The Martin Beck Award)


Devil's Peak av Deon Meyer



Årets bästa debut



[geim] av Anders de la Motte


Trodde faktiskt att Akademin skulle välja någon av debutanterna som var nominerade till Årets bästa svenska kriminalroman, men istället fick veteranen i sällskapet priset för tredje gången. Grattis Leif GW Persson! Boken ligger hemma (dock nedpackad nu) och väntar på att läsas. Det blir definitivt jullovsläsning!

Om Deon Meyer eller Anders de la Motte vet jag verkligen ingenting. Har knappt hört talas om dom innan och således inte läst nåt av dom innan heller. Men kanske finns det nån bokbloggare som stött på dom innan och kan berätta lite?

Vilka de övriga nominerade var kan ni läsa här!

Jag måste läsa om Kevin på svenska

Nu gör jag det, slår igen We need to talk about Kevin.
Går in på bokus och klickar hem Vi måste prata om Kevin.

Jag förstår inte. Jag missar massor av denna underbara roman genom att läsa den på engelska.
Det stör mig inte att den är adjektiv- och adverb-fylld till bristningsgränsen.
Det stör mig inte att den är skriven i brevform.
Det som stör mig är kombinationen.

Huuur välutbildad och intellektuell Kevins mamma än är, vilken synonymexpert hon vill vara, så köper jag inte att hon använder sig av dylika ord i brev till sin före detta man. Eller så finns det en mening med det. Att hennes iskalla, sakliga, faktafyllda brev är en spegelbild av hennes personlighet. Men om jag ska kunna komma dithän att jag kan acceptera det, så behöver jag förstå. Och det hoppas jag göra bättre på svenska.

Jag ber en bön att översättare Cajsa Mitchell har gjort ett bra jobb.

Mia

Ikväll ska jag och mina tre kvinnliga kollegor se Mia Skäringers show på Cirkus - Dyngkåt och hur helig som helst. Det ser jag mycket fram emot. Av många olika skäl:

1) Trots att jag i grunden är lite emot att killar och tjejer ska göra olika saker och var för sig så är jag faktiskt glad över att vi fyra tjejer på jobbet gör något ihop. Länge var vi bara två och det var absolut inget fel med det, killarna på jobbet är fantastiska och kör ytterst sällan med grabbig jargong, men det är fint att ha tjejer att prata om vissa saker med. Jag gillar det.

2) Jag är nog relativt sen med att upptäcka Mia Skäringers storhet. Jag har njutit av henne i både Mia & Klara och Solsidan, men kanske inte mer än så. Njutit. Sen jag upptäckte att hon nu bloggar på yourlife.nu så läser jag alla hennes inlägg. Hon skriver helt underbart, hon är en mästare på att göra liknelser med igenkänningsfaktor: skyhög. Jag är så jäkla imponerad av allt hon kläcker ur sig. Läs Mias blogg, det är en uppmaning!

3) Sen kanske vi inte är så lika Mia Skäringer och jag, jag tror inte vi har mer än vårt förnamn gemensamt och till och med där har vi olika smeknamn. Jag kan inte tolka mer än av vad hon skriver såklart, men det är mycket starkare känslouttryck än vad jag själv rör mig med och det är mycket ”superhärligt” och ”superdåligt”, alltså inte ordagrant utan att det är väldigt sällan något är sådär lagom. Jag är nog liiite mer avfasad. (Liiite säger jag för jag vet att Peter P nog inte håller med mig här, men allt är relativt i relationer).

4) Jag hoppas kunna lägga vantarna på hennes pocket med samma namn och läsa den. För det har jag faktiskt inte gjort ännu.

5) Åh så blir det lite god dryck i trevligt umgänge, bara en sån sak.

The IMPAC 2011 longlist

Den långa listan för The International IMPAC Dublin Literary Award 2011 är släppt. På hemsidan jublas det över att hela fyra irländska (dvs inhemska) författare är nominerade
Dessa är:
Colum McCann - Let the Great World Spin
Colm Toibín - Brooklyn
William Trevor - Love and Summer
Peter Murphy - John the Revelator

Här är den totala listan!

Inte en endaste en på listan har jag läst, egentligen helt bedrövligt, men jag skyller på att dom flesta inte finns på pocket ännu. Min vanligaste bortförklaring.

Det finns docks självklart en rad titlar jag är sugen på att läsa, bland andra dessa:
Margaret Atwood - The Year of the Flood
Paul Auster - Invisible
A.S.Byatt - The Children's Book (nominerad till förra årets Man Booker Prize)
Peter Carey - Parrot and Olivier in America (nominerad till årets Man Booker Prize)
J.M. Coetzee - Summertime (åtnjöt samma status som A. S. Byatt)
Nick Hornby - Juliet, Naked
Barbara Kingsolver - The Lacuna (förra årets vinnare av The Orange Prize, väntar hemma i bokhyllan)
Och såklart den mycket hajpade David Nicholls One Day.

En av titlarna på långlistan kan ni läsa om i pocketutgivningen för oktober-december 2010, nämligen:
Orhan Pamuk - The Museum of Innocence (Oskuldens musum).

Vad har ni för favoriter?

De 162 nominerade titlarna kommer från 126 städer och 43 länder. 42 titlar är översatta, de spänner över 14 språk och 35 stycken är debutromaner.

The Shortlist presenteras 12 april 2011.
Vinnaren koras den 15 juni 2011.

2010 års vinnare, The twin av Gerbrand Bakker har jag inte läst ännu. Någon som gjort det?

Pocketutgivning Oktober - December 2010

Mer än en månad försenat ger jag er pocketutgivningen för årets sista kvartal. Som vanligt är urvalet mitt eget och som vanligt försöker jag att spänna över all genrer även om det ofta blir övervikt för deckare. Romanerna kommer dock inte långt efter den här gången. I år bjuder jag på 13 deckare, lika många romaner, lite nyutgiven skräck, en novellsamling, en thriller och en BOATS(?) Summa summarum 33 pocketar. Det blir fler och fler för varje gång jag ska göra såna här listor. 19 av dom har redan hunit komma ut eftersom jag är så seg.

* 29 september Det som ska sonas Olle Lönnaeus Ponto pocket
Lönnaeus såg till att göra en rivstart på sin nya karriär som deckarförfattare. Hans debut Det som ska sonas blev vald till årets Debut av Svenska Deckarakademin ifjol och i år är hans nya deckare, Mike Larssons rymliga hjärta, nominerad till Årets bästa kriminalroman. Det här blir min första personliga deckarrekommendation på listan (trots att jag inte har läst någon av dom ännu).

Utkommen!

* 8 oktober Alfahannen Katarina Wennstam Bonnier pocket
Med sin politiska agenda som drivkraft skriver Wennstam rått och realistiskt om hur dåligt män kan behandla kvinnor och faktiskt också om hur dåligt kvinnor behandlar andra kvinnor. I Alfahannen får vi möta Polisen, han som ska göra oss trygga i samhället. När Polisen kommer hem från jobbet blir han Hustrumisshandlaren, och tyvärr är detta dubbelliv mycket vanligare än vad vi tror. (Tror jag.)

Utkommen!

* 8 oktober Döden skall du tåla Karin Fossum Månpocket
Ännu en deckare om Konrad Sejer har levererats av norska Fossum. En psykologisk kriminalroman om en människa som terroriserar ett norska villaområde sätter skräck i invånarna.

Utkommen!






* 8 oktober Mordets praktik Kerstin Ekman Bonnier pocket
Ekmans senaste roman som kanske och är lite av en kriminalhistoria. På samma sätt som Bengt Ohlsson i sin Gregorius drar Ekman paralleller till Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Kan inte bli annat bra om du frågar mig.

Utkommen!




* 11 oktober Frostnätter Arnaldur Indridason Norstedts pocket
Det här är första gången som det blir ett tips om Indridason i mina utgivningsinlägg. Jag har ännu inte läst något själv men jag fick just hem Frostnätter som recex av Norstedts och är väldigt sugen på något nytt inom kriminalromanen. Frostnätter blev för övrigt nominerad till IMPAC-priset 2010 men kom inte längre än så. Det är dock inte fy skam. Indridasons senaste bok på svenska, Mörka strömmar, är nominerad till årets Martin Beck Award.

Utkommen!

* 11 oktober Oskuldens museum Orhan Pamuk Norstedts pocket
Mina åsikter angående Pamuk gjorde en kovändning i och med att jag läste Snö. Då hade jag innan läst Den svarta boken och den hade verkligen tråkat ut mig. Snö däremot höll mig fast och det var spänning och kärlek på hög nivå. Så jag är väldigt nyfiken på Oskuldens museum som också handlar om kärlek, svartsjuka och ett Turkiet under moderniseringens tid.

Utkommen!

* 14 oktober Twiligt, Eclipse, New Moon & Breaking Dawn Stephenie Meyer Atom
De fyra vackra nyutgåvorna av Meyers Twilight-serie har jag redan visat er här. De behöver ingen närmare presentation, men jag tycker fortfarande att de är så läckra så jag vill gärna tipsa om dom.

Utkommna!




* 15 oktober Utrensning Sofi Oksanen Bonnier pocket
Ja, här kan jag erkänna att det kommer ett tips mest för er som gillar Oksanen. Vi har inte mötts litterärt ännu och jag måste erkänna att jag inte heller är så sugen. Tror det är de teman hon skriver om som inte tilltalar mig litterärt, hur bra skrivet det än är.

Utkommen!



* 20 oktober Postcard Killers Liza Marklund & James Patterson Pocketförlaget
Marklunds omskrivna och även omdebatterade skrivsamarbete med James Patterson har nu kommit ut på svensk pocket.

Utkommen!



* 20 oktober Gamla Stan-morden Lars Bill Lundholm Pocketförlaget
Äntligen har Lundholms senaste deckare med Axel Hake kommit ut på pocket. Han skriver deckare om många av Stockholms stadsdelar, han har hunnit med Östermalm, Södermalm och Kungsholmen - och nu har han kommit till Gamla stan vilket jag tycker är extra kul då jag jobbar där.

Utkommen!



* 20 oktober Nära hem Alice Munro Pocketförlaget
Den här novellsamlingen skrev jag in i min bevakningslista innan jag hade hunnit läsa något av henne. Nu när jag läst Munros Kärlek, vänskap, hat är jag inte lika säker längre på att jag kommer att köpa fler av hennes novellsamlingar. Men jag har nog inte riktigt räknat bort henne ännu. Jag ser ju att det hon skriver är bra, men jag vill bli mer påverkad av hennes noveller. Hoppas på att dessa har mer att ge. Hennes senaste novellsamling på svenska, Nära hem, kom ut tidigare i vår så den får vi nog vänta nåt halvår till på innan den kommer i pocket.

Utkommen!

* 4 november Caught Harlan Coben Orion
Här kommer återigen en fristående thriller från Harlan Coben som handlar om människor som försvinner. Till alla Coben-fans glädje och lycka. Mig själv inkluderad. Lovar meddela när den kommer på svenska också.

Utkommen!




* 5 november Intimus Jan Arnald Månpocket
Årets vackraste pocket. Omslaget (som är detsamma som den inbundna) är nog bland det snyggaste jag sett på länge. En roman av författare som jag mest känner genom hans deckarskrivande pseudonym Arne Dahl.

Utkommen!




* 5 november Jag ska fånga en ängel Håkan Östlundh Månpocket
Östlundh har skrivit ett gäng deckare om polisen Fredrik Broman på Gotland. Men så bytte han förlag och denna senaste ”ödesroman” handlar till stor del om kriminalpolisen Paul Bäckström vid Sollentunapolisen.

Utkommen!




* 8 november Håpas du trifs bra i fengelset Susanna Alakoski Bonnier pocket
Alakoskis andra roman som blivit omåttligt populär i år. Hennes Augustprisade debut Svinalängorna kommer ut på pocket igen den 18 november i samband med att boken blir film. I boken finns det extramaterial där Pernilla August och Susanna Alakoski svarar på frågor kring bok- och filmskapande.

Utkommen!

* 10 november Bara betydelsefulla dör Varg Gyllander Bra böcker
Del två om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin. Har inte läst hans debut Somliga linor brister och det är jag lite irriterad över, för jag tror det här är skitbra.

Utkommen!





* 11 november The prince of mist Carlos Ruíz Zafón Orion
Den spanska mästaren av mytisk spänning och historia. Nu har jag bara läst Vindens skugga och vill gärna läsa Ängelns lek också. Stör mig lite på att titeln låter som nåt Dan Brown har skrivit. I maj och juni nästa år kommer dessutom de två sista delarna i hans trilogi Prince of Mist ut på engelska: The Midnight palace och September lights. Eller El principe del Niebla som den heter på spanska. Det är en serie ungdomsböcker men funkar nog lika bra för vuxna som exempelvis Harry Potter-böckerna.


Utkommen!

* 15 november Dubbelfel Lionel Shriver Ordfront förlag
Läser hennes bästsäljare We need to talk about Kevin nu och även om det var svårt att komma in i den och jag kanske borde ha läst den på svenska så börjar jag sakta men säkert lära känna Kevins föräldrar, framför allt mamman såklart. Ordfront fortsätter att ge ut Shrivers romaner och i vår kommer även Priset man betalar (So much for that) som är hennes senaste roman. Även den rätt samhällskritisk.

Utkommen!
* 24 november Vyssan lull Carin Gerhardsen Pocketförlaget
Del tre i Hammarbyserien om Conny Sjöberg och hans kollegor vid Hammarbypolisen. Har bara läst den första delen, Pepparkakshuset, som var en helt ok deckare. Säkert en bok som blir mysig jullovsläsning.

Utkommen!




* Nytt datum! 14 januari 2011 Den upplysta stigen Kjell Eriksson Lindelöws förlag
För er som inte har läst något av Kjell Eriksson innan säger jag bara Grattis! Hans första kriminalroman om Uppsala-polisen Ann Lindell kommer nu ut i en nyutgåva och jag vill verkligen tipsa er om den här pärlan till deckare. När ni är fast har ni nio följande deckare att läsa om Lindell, om hennes kärlek till Edward och om en massa spännande mord. Den tionde och sista delen om Lindell, Öppen grav, kom ut på pocket nu i september och det är den enda av dom som jag har kvar att läsa. Jag drar ut på det lite. Vill inte att det ska ta slut.

* 8 december Darling river Sara Stridsberg Bonnier pocket
Vinnare av Tidningen Vi’s litteraturpris i år och dessutom nominerad till Augustpriset. Bättre utgångsläge kan det knappast bli för den här pocket som släpps i början av december i år.

Utkommen!
* 8 december En mässa för de döda Jean-Cristophe Grangé Bonnier pocket
En av de franska författarna som jag tänkte prova på. Det här är Grangés fjärde kriminalroman på svenska och han har skrivit några fler som ännu inte är översatta. Många av hans deckare har blivit film i Frankrike. Vill man läsa den här på originalspråk heter den Miserere.

Utkommen!
* 8 december Sorgesång för Easterly Petina Gappah Bonnier pocket
En av de afrikanska författarna jag uppmärksammade i och med årets bokmässa. Gappah är från Zimbabwe, är förutom författare också jurist, krönikör och bloggare. Sorgesång för Easterly, eller An elegy for Easterly som den heter på engelska, är en novellsamling som vunnit det prestigefulla Frank O’Connor Internatinal Short Story Award.

Utkommen!



* 10 december Kniven i hjärtat Björn Ranelid Månpocket
Ranelid åh Ranelid! Say no more.

Utkommen!
* 10 december Matthandlare Olssons död Karin Wahlberg Månpocket
Wahlbergs sjunde deckare om polisen Claes och hans läkarfru Veronika. I och med denna att denna sjunde del ges ut på pocket kommer också de tre första delarna ut på pocket igen med nya omslag. Vill du början från början i serien är den första boken att läsa Sista jouren.

Utkommen!
* 10 december Mäktig tussilago Maja Lundgren Månpocket
Lundgren gör mig nyfiken, men tydligen inte nyfiken nog för att komma till skott med att läsa något av den hon har skrivit. Den här boken gör mig nyfiken bara på grund av titeln. Någon som läst och gillat?

Utkommen!
* 10 december Oroligt blod James Ellroy Bra böcker
Ellroy är en ny bekant för mig i den litterära världen, jag har ju dock sett ett antal filmatiseringar av hans böcker. Några ges nu ut på nytt på Bra böcker förlag, bland annat kom En amerikansk myt och Sextusen kalla ut på pocket i januari i år. Och nu kommer den tredje delen i hans trilogi om Amerikas undre värld ut på pocket, Oroligt blod. På engelska heter dom American Tabloid, The Cold Six Thousand och Blood's a Rover.

Utkommen!
* 13 december Det hemliga manifestet Tom Rob Smith Norstedts pocket
Smith blev känd i och med romanen Barn 44 (Child 44) som kom ut 2009. Den finns också på pocket men inte heller här har jag hunnit med mina läsönskningar. Det hemliga manifestet (The secret speech) handlar också den om Leo Demidov, men nu arbetar han på en mordrotel i Moskva.

Utkommen!
* 13 december Easter parade Richard Yates Norstedts pocket
Nu var det ett bra tag sedan jag läste Revolutionary Road och jag har fortfarande inte sett filmen med di Caprio och Winslet. Det var en roman jag verkligen fann överraskande bra och därför är jag också väldigt sugen på Easter Parade. Spännande av Norstedts förresten att inte översätta titlarna till svenska.

Utkommen!
* 13 december Utsatt Markus Lutteman Norstedts pocket
Ja, det här är då sista tipset och jag har satt denna roman i genrefacket BOATS. Det kanske är oförtjänt och kanske blir Lutteman arg på mig nu, men faktum kvarstår. Utsatt har undertiteln ”en berättelse om överlevnad, hopp och trettiofem år av längtan”. Detta är den verklighetsbaserade berättelsen om Ester, en ung flickas famlande efter en egen identitet. Hon adopteras av en svensk frireligiös familj och tvingas genomleva övergrepp av såväl fysisk som psykisk art. Kan vara väldigt bra - kanske.

Utkommen!

Ja, det var det. Förhoppningsvis hittar ni några bra julklappstips eller tips till er själva för jullovsläsningen. I december kommer en ny utgivningslista för 2011 års första kvartal.

Backlist:
Pocketutgivning Januari-Mars 2010
Pocketutgivning April-Juni 2010
Pocketutgivning Juli-September 2010

Övre vänstra hörnet

Bloggen har ändrat utseende. Ja, onödigt påpekande jag vet. Men lite stort för mig som trodde att jag skulle hålla mig till ursprungsidéen längre än bara två år. Vet inte riktigt vad som hände. Allt känns bra just nu, lite färgändringar kvar bara. Vet inte om jag vill ha det så grått. Dessutom har bloggnamnet hamnat högst uppe i vänstra hörnet, det är jag inte så förtjust över. Nån som vet hur jag får den centrerad på upp-ner höger-vänster?

Och så behöver jag gärna lite feed back. Är inte så säker på om jag gjort rätt nu med den här förändringen.

Uppdaterat nån halvtimma senare: en liten center-tagg var allt som behövdes på rätta stället.

Uppdaterad 19.30: Såja. Lite mer färg. Nu känns det bättre.

Månadens Orange Prize-vinnare: 2006 Zadie Smith - On beauty

Snabbt hoppar vi då till november månads Orange Prize-vinnare; Zadie SmithSmith vann The Orange Prize for Fiction 2006 med romanen On beauty. Själv läste jag den på svenska - Om skönhet. Är glad att dom behöll det oerhört vackra omslaget till den svenska översättningen. Det är sååå snyggt.


Zadie Smith On beauty

Zadie Smith föddes 1975 och är en brittisk författare. Smith provade på andra möjliga karriärer som stepdansare, musikalartist och jazzsångerska innan hon bestämde sig för att satsa på att bli författare. Hon är uppvuxen i London med en jamaicansk mamma och engelsk pappa.

Smiths debut White teeth (Vita tänder) blev snabbt en bästsäljare när den kom 2000. Den vann också ett par priser för bästa debut i England. The Autograph Man (Autografjägaren) som två år senare blev också den väldigt populär.

Hon vann The Orange Prize for Fiction 2006 för On beauty, den blev också kortlistad för The Man Booker Prize samma år.

Förutom dessa tre romaner har Smith också skrivit en hel del noveller och även en rad artiklar i The Guardian, bland annat en intervju med sin bror, rapparen Doc Brown.

Bibliografi:

Noveller:
Mirrored Box i The May Anthology of Oxford and Cambridge Short Stories, 1995
The Newspaper Man i The May Anthology of Oxford and Cambridge Short Stories, 1996
Mrs. Begum's Son and the Private Tutor i The May Anthology of Oxford and Cambridge Short Stories, 1997
Picnic, Lightning i The May Anthology of Oxford and Cambridge Short Stories, 1997
Stuart i The New Yorker Winter Fiction Issue, 1999
The Girl with Bangs i Timothy McSweeney's Quarterly Concern, Issue 6, 2001
The Trials of Finch i The New Yorker Winter Fiction Issue, 2002
Martha, Martha i Granta 81: Best of Young British Novelists, 2003
Hanwell in Hell i The New Yorker 27 September, 2004
Hanwell Snr i The New Yorker 14 May, 2007; även publicerad i The Book of Other People, 2007

Romaner:
White Teeth, 2000 (Vita tänder, 2001)
The Autograph Man, 2002 (Autografjägaren, 2003)
On Beauty, 2005 (Om skönhet, 2006)


Uppgifterna är hämtade från http://en.wikipedia.org/.

Om du, som jag, redan har läst Månadens Orange Prize-vinnare (vilket blir första gången för mig i den här utmaningen) kan du välja att läsa någon titel från 2006 års kortlista istället. Det fanns ganska många att välja emellan även om jag redan läst även en från kortlistan sen förr, nämligen Kärlekens historia (The History of Love) av Nicole Krauss. Man kan för övrigt läsa en rätt intressant diskussion om den boken hos Vixxtoria. Jag köpte hem både The Night Watch och Beyond Black, och även Prep av Curtis Sittenfeld som var nominerad det året men inte tog sig till kortlistan. Till slut föll valet på Sarah Waters. Jag har länge varit nyfiken på henne.

Nicole Krauss - The History of Love
Hilary Mantel - Beyond Black
Ali Smith - The Accidental
Carrie Tiffany - Everyman’s Rules for Scientific Living
Sarah Waters - The Night Watch

Köp On beauty! Vill du läsa den på svenska hittar du den här.

Här kan du läsa mer om min Orange Prize Challenge. Om du recenserar On beauty så kan du lämna en kommentar med länk till det här inlägget så kan jag länka till din recension sedan. Jag ska bli bättre på att uppdatera mina inlägg med era recensioner.

Människan läser för att fråga*

Jag missade den första delen av Bokbabbels mastodontenkät förra söndagen, så då får jag väl svara på både del 1 och del 2 idag då.

1. Favoritbok i barndomen?
Hmm, den yngre eller den äldre barndomen? Favoriter i kronologisk ordning har varit Helgis stora dag av Svend Otto S, Ronja Rövardotter och Sagan om Isfolket.
2. Vad läser du just nu?
We need to talk about Kevin av Lionel Shriver, Midaqq-gränden av Naguib Mahfouz och Det stumma vittnet av Agatha Christie.
3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Inga. Har inte ens ett lånekort.
4. Dålig bokvana?
Att börja snegla på nästa bok i läshögen när det återstår ett hundratal sidor i boken jag läser.
5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Inget. Se fråga 3.
6. Har du en läsplatta?
Nej.
7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
Slalomläsning, är det det jag pysslar med. Ja, när jag är i början av en bok låter jag gärna en annan komma emellan då och då, men när jag har kommit in i den läser jag den gärna koncentrerat till slut.
8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Ja, verkligen. Jag läser mycket mer romaner nu. Förut blev det mest deckare och en och annan nobelpristagare. Jag tror faktiskt jag läser MINDRE nu, det tar tid att blogga. Jag läser också mycket mer organiserat, på gott och ont. Nästa år ska jag inte delta i en endaste läsutmaning. Bara lustläsa. Jag tror att åtminstone Vixxtoria ser på det som ett sundhetsdrag :-)
9. Sämsta boken du läst i år?
When I lived in modern times av Linda Grant tävlar med I en familj finns inga fiender av Viktoria Myrén om den titeln.
10. Bästa boken du läst i år?
Presidentens hustru av Curtis Sittenfeld tror jag.
11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Min bekvämlighetszon är rätt stor så det mesta ryms där. Det är dock väldigt sällan jag läser sci-fi eller fantasy som definitivt är utanför den zonen. Och så läser jag ju väldigt sällan på andra språk än på svenska och engelska.
12. Vilken är din läsebekvämlighetszon?
Böcker på svenska och engelska. Kriminalromaner med dess alla subkategorier. Marian Keyes, José Saramago och John Steinbeck läser jag också med all bekvämlighet.
13. Kan du läsa på bussen?
Inte stadsbussarna, då blir det rundgång i magen. Men på långfärdsbussar ja.
14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
Soffan!
15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Jodå det gör jag väl, men liite tar det emot om jag känner på mig att det kommer dröja innan jag får tillbaka dom.
16. Viker du hundöron i dina böcker?
Nej, men inte pga att jag tycker det blir fult utan för att jag ändå alltid använder andra typer av bokmärken som boardingcards, tågbiljetter eller biobiljetter. Gillar att bli påmind om roliga saker jag gjort.
17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Sällan. Kanske skulle göra det mer om jag läste böcker på spanska där jag var tvungen att kolla upp ord i efterhand.
18. I studierelaterade böcker då?
Jo, där var det en hel del understrykande och hajlajtande och anteckningar. Men det var länge sen sist nu :-)
19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Svenska.
20. Vad får dig att älska en bok?
En historia som får mig att längta efter läsa den så fort jag inte gör det.
21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
En bok som kvalar in på beskrivningen i frågan innan.
Böcker där jag tror att handlingen är något som kan passa den jag tipsar.
22. Favoritgenre?
Kriminalromaner.
23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Sci-fi, fantasty och biografier.
24. Favoritbiografi?
Haha. Har läst ytterst få, men P O Enquists Ett annat liv är ju en helt fantastisk roman.
25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Nej. Är lite anti mot sånt.
26. Favoritkokbok?
Använder inte kokböcker så ofta, men Smaker från Saltå Kvarn gör mig alltid väldigt bröd- och matsugen.
27. Mest inspirerande bok du läst i år (fakta eller fiktion)?
Amos Oz Hur man botar en fanatiker som fick mig att tänka på fanatism på ett mer sansat sätt. Essäsamling.
28. Favoritlässnacks?
Chips.
29. Nämn ett fall där hypen förstörde din läsupplevelse?
Svårt att säga om hypen i sig förstörde upplevelsen. Boken hade kanske varit dålig utan hype också, men Tärningsspelaren av Luke Rhinehart förstår jag mig inte på.
30. Hur ofta håller du med kritikerna angående en bok?
Vet inte. Jag läser sällan recensioner i dagspress. Mest för att jag läser boken först när den kommer på pocket nåt år efter så jag vill inte veta för mycket om den då. Och det är inte så vanligt att jag går tillbaka och kollar gamla recensioner.
31. Vad tycker du om att ge bra/dålig kritik?
Det är enklare att trasha en bok. När den är bra kan jag bara komma på ordet "bra". Jag är helt enkelt bättre på negativa adjektiver. Men jag ger gärna kritik. Bra som dåligt.
32. Om du kunde läsa på ett främmande språk, vilket skulle du välja?
Spanska eller franska. Ska prova på franska för första gången sen gymnasiet i december. Ska läsa den svenska översättningen parallellt för att ha en chans.
33. Mest skrämmande/hotfulla bok du någonsin läst?
Alla böcker av Roslund & Hellström känns alltid väldigt skrämmande. Och jobbiga.
34. Skrämmande/hotfull bok du inte vågat påbörja?
Ingen vad jag vet.
35. Favoritpoet?
Läser oerhört lite lyrik men jag gillar Erik Axel Karlfeldt.
36. Hur många böcker brukar du ha lånade från biblioteket samtidigt?
Ingen. Se fråga 3.
37. Hur ofta brukar du återlämna böcker till biblioteket olästa?
Aldrig. Se fråga 3.
38. Vilken är din favorit bland fiktiva karaktärer?
Jag gillar Peter Robinsons Alan Banks. Men annars har jag nog inte några favoriter sådär. Jo, jag gillar Hercule Poirot och Lynley & Havers, det gör jag.
39. Vilken är din favorit bland fiktiva skurkar?
Oj! Skurkarna dom är ju inte lika återkommande som kriminalkommissarierna. Svårt att komma ihåg dom, men jag kan ju nämna Carrie Grethen som gjorde livet surt för Cornwells Dr Scarpetta rätt länge. Och han innan också som jag inte kommer på namnet nu. Vad hette han, albinon?
40. Vilken sorts bok tar du mest sannolikt med dig på semestern?
En superdupertjock chick lit. Tänk Marian Keyes.
41. Det längsta du har varit utan att läsa?
Vet inte. kanske nån helg då jag bara hängt med kompisar från morgon till kväll och varit för trött att läsa på kvällen. Men det måste ha varit ett par år sen sist.
42. Nämn en bok du inte kunde/ville avsluta?
Fiasko av Imre Kertesz. På grund av alla bisatser.
43. Vad distraherar dig lättast då du läser?
Peter P. Han säger så mycket klokt att jag alltid vill lyssna på honom.
44. Bästa filmatisering av bok?
Låt den rätte komma in. Som jag faktiskt gillade bättre än boken.
45. Sämsta filmatisering av bok?
Ser sällan filmatiseringar av böcker. Kan inte komma på nån.
46. Den största summa pengar du spenderat i en bokhandel på en och samma gång?
En fysisk bokhandel? Eller nätbokhandel? Den dyraste notan på bokus är på 674kr. Inte så mycket men det var inte den enda den månaden....
47. Hur ofta skummar du igenom en bok innan du läser den?
Aldrig. Läser inte ens en baksida.
48. Vad får dig att sluta läsa en bok mitt i?
Att den är tråkig. Att inget händer. Eller att språket är så torrt och oinspirerande att jag inte orkar läsa.
49. Har du dina böcker organiserade?
För tillfället inte alls. 3/4 är nedpackade inför flytt. Och jag har inte riktigt bestämt hur de ska organiseras efter flytt, får återkomma om det.
50. Föredrar du att behålla dina böcker eller ge bort dem efter att du läst dem?
Jag behåller alla jag har läst. ALLA!
51. Finns det böcker du undviker?
Undviker? Hmm, jag tackar gärna nej till boktips som gäller självhjälpsböcker, fantasy eller kärleksromaner.
52. Nämn en bok som gjorde dig arg?
Bel Canto av Ann Patchett. Men den var bra!
53. Nämn en bok du inte trodde du skulle gilla men gillade?
Twilight.
Hungerspelen.
54. En bok du trodde du skulle gilla men inte gillade?
Kärlek, vänskap, hat av Alice Munro. Vissa noveller gav mig ordentligt med rynk på näsan.
55. Bästa skuldfria nöjesläsningen?
Alla bokbloggar! :-)

*Franz Kafka.

Fortsatt trevlig söndagskväll!

Novemberläsning

Planer och drömmar för nya lägenheten tar fokus från bloggen och annat märker jag. Dessutom har en ihärdig förkylning (influensan?) sänkt mig. För tillfället är jag utan röst. Så då får jag skriva istället för att prata.

Böcker jag har tänkt och vill läsa i november:


Flickvännen av Karolina Ramqvist. En författare och en bok jag blev nyfiken på för ganska exakt ett år sedan när Ramqvist vann Tidningen Vi's litteraturpris. Jag köpte boken men kom inte längre. Nu ska jag läsa.
Midaqq-gränden av Naguib Mahfouz. Lyrans jorden-runt-resa gör stopp i Afrika och jag gör mitt stopp i Egypten. Ett fynd på antikvariatdelen på årets bokmässa.
Italienska skor av Henning Mankell. Det var längesen jag läste Mankell. Han är rätt dyster. Men nu när nästan allt utom mörkret gör mitt liv lätt att leva så kan jag väl prova på lite dysterhet.
The night watch av Sarah Waters. Ja, det är ju så att Månadens Orange Prize-vinnare, On beauty av Zadie Smith, som jag ännu inte skrivit om (digital smäll på fingrarna), har jag redan läst. Så jag har valt att läsa en annan bok som var nominerad till priset samma år. Och det blir mitt första möte med Sarah Waters.
Instängd av Doris Lessing. Den fjärde och näst sista delen i serien Våldets barn om Martha. Del två och tre finns recenserade på bloggen.

Till detta skall läggas Fatta eld av Suzanne Collins som vi ska läsa i bokcirkeln. Men den verkar jag ledsamt nog ha packat ner redan (jag packade ner halva biblioteket inför visning av lägenheten) och jag får helt enkelt vänta till efter flytten med att läsa den.

Flytten ja, sista helgen i november bär det av till ny adress, fler rum inne, fler rum ute, garderober så vi slipper ha kläderna i resväskor, ett varmgarage för bilen och en park utanför dörren där man kan promenera. Lycka!