Jo det var det här med utmaningar


Jag har de senaste dagarna läst om en hel del läsutmaningar (måste enligt bilden ovan räknas som känslomässiga utmaningar) på diverse bokbloggar. Nobelpris-utmaningen jag skriver om strax nedanför är en av dem, Klassiska kvinnor är en annan och Bokus Pockettopp i skönlitteratur varje månad är en tredje.

Nobelpristagarutmaningen har jag redan antagit. Rapport om Adam ligger hemma på köksbordet och väntar på att jag ska få helg.

Men jag har också tänkt att jag skulle vilja vara lite mer uppdaterad vad gäller nyutkomna pocketar, och nu när jag får möjligheten att recensera alldeles dagsfärska pocketar så känns Bokus Pockettopp som en självklar utmaning. Tack Paula för inspiration! Här finns Paulas nya bokblogg.

Januari tar slut imorgon och jag ligger alltså lite efter i månadsläsningen, men som tur är har jag redan avverkat en del av dom på listan och förhoppningsvis ligger de kvar ett tag till så det inte adderas 10 nya till februari. Det är ju liksom poängen med det hela tycker jag, att man kan tillgodoräkna sig många pocketar från månad till månad.

Januaris Skönlitteratur - pocketböcker - 2009 ser ut som följer

1. Låt den rätte komma in av Ajvide Lindqvist, John
2. Tusen strålande solar av Hosseini, Khaled
3. Tröstaren av Wahlberg, Karin
4. Vi, de drunknade av Jensen, Carsten
5. Luftslottet som sprängdes av Larsson, Stieg
6. Flyga drake av Hosseini, Khaled
7. Livstid av Marklund, Liza
8. Innan jag dör av Downham, Jenny
9. Innan döden kom av George, Elizabeth (What came before he shot her)
10. Nästan död man av Edwardson, Åke

Först ut blir Låt den rätte komma in, vi fick den som pocketogram i julklapp på jobbet så det passar bra. Tyvärr faller utmaningen redan, Nästan död man kommer jag inte att läsa i år om jag inte mot förmodan hinner läsa alla andra deckare om Winter innan dess. Jag har nog läst fyra stycken av dom och kan omöjligt hoppa till den näst sista i serien bara för en utmanings skull. Så den hamnar lite utanför tävlan kan vi väl säga?

En samling bokbloggare

Nu finns jag med på sajten bokbloggar.nu!

Där samlar (en annan) Maria länkar till många bokbloggar och där kan du även se de senaste inläggen från bloggarna. Lycka till med sajten Maria!

Alla vi som älskar nobelpristagare i litteratur...

...klappar nu, KLAPP KLAPP!!!

Bokbloggen Litteratura har startat en utmaning, under 2009 ska man läsa 12 nobelpristagare i litteratur. Litteratura väljer författare, men man får välja verk själv, och sedan skriver man en recension på sin blogg! Först ut är 2008 års nobelpristagare J-M G Le Clézio, vilken tur att jag fick Rapport om Adam i julklapp av min kära bror, det blir perfekt! Utmaningen börjar i februari. Kolla in Litteratura och häng på!

Här kan man kolla in alla nobelpristagare i litteratur genom åren och också se vilka verk jag hunnit med! Fråga gärna om boktips!

Boksvar på bokfrågor

Här kommer ett gäng bokfrågor med tillhörande svar som Johanna Kbokhora också har svarat på.

Senaste bokköp: Andrew Taylors hela Roth-trilogi på engelsk pocket – Requiem for an angel.
Senaste bibblolånen: Oj! Skulle gissa på Diamanttorget av Mercè Rodoreda. Jag skulle läsa Plaça del diamant på min katalanskakurs för hundra år sen men ville ha en svensk översättning för ”säkerhets skull” :-)
Senaste utlästa boken: En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Skulle ju på bokhoras läsesalong.
Favorittidning: Oj igen! Brukar inte läsa tidningar så ofta, blir mest Damernas Värld (som jag ändå gillar bäst i den kategorin) men en ny favorit är ALT.
Plats där jag helst läser: Soffan eller vilken plats som helst, kräver dock bra läslampa.
Så sorterar jag min bokhylla: Författare i bokstavsordning. Böcker av samma författare i kronologisk ordning.
En bok som jag minns att jag läste när jag var liten: Ronja Rövardotter.
Vilken bok i min bokhylla har jag ägt längst: Mina böcker från barndomen finns kvar hemma i Norrland, den äldsta jag har i min bokhylla är Spansk Grammatik från gymnasietiden.
Vad ser jag mest fram emot att läsa i vår: Eftersom pocketar alltid kommer nåt år efter inbundet ser jag mycket fram emot bland annat Malin Persson Giolitos debut Dubbla slag (18 feb) och Johan Theorins Nattfåk (17 april).

Billy och jag!

Äntligen har jag införskaffat mig ännu en Billy bokhylla i ekfanér. Det blev en tur till IKEA igår och det var mycket trevligare än vad man kan tro. Och det var i grevens minut. I lördags kom nämligen Andrew Taylor's samlade Roth-trilogi Requiem for an angel på pocket och den kommer nog att ta upp ytterligare 6 hyllcentimeter. Jag lovade mig själv att inte köpa någon fler bok innan en ny bokhylla kom till, men Bokus hade också "lovat" mig en leveranstid på 26-40 dagar, så jag hade inte väntat mig den här förrän någon gång i mars. Snopet liksom!
Återkommer med bilder senare, det ska både möbleras om och justeras i bokhyllorna innan allt är klart!

Recension: Har hittat Biafra på kartan


Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Titel: En halv gul sol
Org.titel: Half of a yellow sun
Utg.år (Utg.år pocket): 2006 (2008)
Förlag: Bonnier Pocket

Jag skulle egentligen ha diskuterat den här boken på bokhoras läsesalong i förrgår, men det blev inte så. Men det gör ju hur som helst att den här recensionen blir lite mer subjektiv än om jag först hade diskuterat den med flera andra (läs gärna boktokas läsecirkelteori som handlar lite om det).

I En halv gul sol får vi i kronologisk ordning möta tjänaren Ugwu, hans husbonde Odenigbo, Odenigbos flickvän Olanna och hennes tvillingsyster Kainene, samt Kainenes engelske pojkvän Richard. Berättelsens bakgrund är Nigeria på 1960-talet, det årtionde då det omtalade Biafrakriget utbryter i sydöstra Nigeria, alltså i Biafra.

När vi möter Olanna och Odenigbo i början av 60-talet lever de ett medelklassliv i ett stort hus i Nsukka. Deras tjänare Ugwu behandlas nästan som en i familjen och får gå i skolan, han får till och med en egen tjänstebostad. Kainene och Richard bor i hamnstaden Port Harcourt, men eftersom Olanna och Kainene har en knepig och komplicerad relation, lite beroende på Richard, så ses de inte speciellt ofta.
1967 utbryter inbördeskriget och på Olannas och Odenigbos bröllopsdag flyger de första bombräderna över deras hus i Nsukka. Ett par år senare är allt förändrat, även relationerna mellan huvudpersonerna.

Boken var väldigt lättläst, det gick förhållandevis snabbt att läsa de nästan 700 sidorna. Språket flyter på och dialogerna känns mycket trovärdiga. Några händelser i boken gick att förutse, dessutom avslöjade baksidestexten på boken alltför mycket. En verklig bonus var att jag fick lära mig så mycket om Biafra. Det enda jag visste innan var att man var tvungen att äta upp middagsmaten och tänka på barnen i Biafra när man var liten. De flesta kommer väl ihåg de runda uppsvällda barnmagarna, men jag lärde mig aldrig vad det berodde på, trodde det handlade om ren undernäring (vilket ju såklart var en av orsakerna).
Nu vet jag att det berodde på sjukdomen kwashiorkor och det kan jag tacka En halv gul sol för. Nu är det ju inte så kul att läsa om krig, men den här boken presenterar det ändå på ett hanterbart sätt.

För den här boken fick Chimamanda Ngozi Adichie Orange-priset 2007.

Uppdaterar kanske mera här om bokhora skriver om sin läsesalong.

Boktoka har också skrivit en finfin recension om En halv gul sol.

Recension: Fem ensamma människor

Författare: Bodil Malmsten
Titel: För att lämna röstmeddelande TRYCK STJÄRNA
Utg.år: 2005

En till Bodil, den här på runt 140 sidor. Men den här gången är det en roman. (Eller novell? Var går gränsen mellan novell och roman? Måste googla.) Boken med den långa titeln presenterar fem personer som alla är rätt missnöjda med sina liv på olika sätt. Och de känner sig väldigt ensamma, även om de inte alltid är det. På nåt sätt får jag för mig att dessa personer kommer att mötas i boken, att deras vägar skall korsas, men inget sådant händer.
Inte så mycket alls händer, förutom i personernas tankar och funderingar. Mest känns det som om man får lära känna fem karaktärer inför en teaterpjäs, därav ordvalet presenterar ovan. Så, ett väldigt fint persongalleri, men utan något mer, som att detta var en inledning och en finfin historia skulle följa. Den uteblev.

Detta var den tredje och sista Bodil-pocketen som jag vann i en tävling på Pocketförlagets hemsida. Kolla gärna in där för fler boktävlingar.

Uppdaterad 2009-01-21 kl 11.15
På Wikipedia kan man läsa följande på uppslagsordet novell:
[... Skillnaden mellan roman och novell ligger dock inte bara i omfånget. Ramen framkallar en ändring i stilen. Novellen upptar en händelse, i vilken en snabb och spännande utveckling av en situation, en tilldragelse av egenartad beskaffenhet träder i stället för romanens episka bredd....]

Så då känns det varken som en novell eller en roman. Jag struntar i det så länge och kallar det kort bok.

Några bokfrågor...

...och dess svar. Hittade enkäten på bokhora.se och kunde såklart inte låta bli att svara själv.

1. Vilka författare köper du alltid i inbundet (dvs, snabbt efter boken kommit ut)?
Carina Burman.
Hennes mysdeckare om Euthanasia Bondeson har sån härlig pocketstorlek så dom köper jag gärna inbundet. Fint med enhetlighet också, har jag börjat köpa inbundet av en författare så fortsätter jag sannolikt att göra det. Kanske.

2. Vilka författare har du flest böcker av i bokhyllan?
Peter Robinson, jag har 15 böcker av honom. Hans deckare med Alan Banks som (Chief) Inspector började jag läsa när I ondskans spår kom på svenska 2003. Blev helt såld på Robinson och upptäckte då att det fanns ett tiotal böcker som var skrivna innan och inte utgivna på svenska. Lika bra att börja från början tänkte jag.
Patricia Cornwell är tvåa med 12 böcker. Jag har alltid gillat hennes karaktärer Scarpetta, Lucy, Pete Marino och Benton Wesley. Men, det känns som om fantasin börjar sina hos Cornwell, nu läser jag bara böckerna för att jag ”känner” personerna, historierna är hemska men inte lika bra längre. Tyvärr.
På delad tredje plats kommer faktiskt John Grisham och Harlan Coben.

3. Vilken var den senaste boken någon tipsade dig om, och vad tyckte du om tipset? Var blev du tipsad, om det var en blogg?
Senaste tipset var En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Tipset fick jag på bokhora i det här inlägget. Det var ett supertips. Jag gillade den här boken skarpt och tänker tipsa vidare. En fin pärla. Den gjorde också att jag fick upp ögonen för Orange-priset och dess andra pristagare genom åren. Ska bli kul att diskutera den ikväll på läsesalongen.

4. Vilken var den senaste boken du gav bort? Mottagande?
Jag gav I trygghetsnarkomanernas land av David Eberhard till min pojkvän i julklapp. Mottagandet var över förväntan. Han hade i och för sig önskat sig den, men att han skulle börja läsa den direkt var jag inte beredd på. Jag har inte läst den själv, så det ska bli kul att höra vad han har att säga sen. Han kanske kan få göra en gäst-recension i bloggen :-)

5. Har du några biblioteksreservationer just nu?
Nej. Det var längesen jag ens hade ett bibliotekskort.

6. Vilken bok/böcker läser du just nu?
Jane Eyre av Charlotte Brontë.


Andras svar på frågorna:
Bokmoster
Böcker med mera
Ett hem utan böcker
Snowflakes in rain

En Edgar till Karin?

I fredags släppte MWA (Mystery Writers of America) nomineringarna för The Edgar Allen Poe Awards, eller Edgars som de också kallas. Och Karin Alvtegen är en av de nominerade för bästa kriminalroman (Best novel)!!! Suveränt måste jag säga!

Hon är nominerad med kriminalromanen Saknad som på engelska heter Missing (Felony & Mayhem Press). Hon är i fint sällskap med de andra nominerade:
Blue Heaven av C.J. Box (St. Martin's Minotaur)
Sins of the Assassin av Robert Ferrigno (Simon & Schuster)
The Price of Blood av Declan Hughes (HarperCollins)
The Night Following av Morag Joss (Random House)
Curse of the Spellmans av Lisa Lutz (Simon & Schuster)

Den 30 april får vi veta vem som vinner!

Alvtegen får mig att minnas och bli nostalgisk.
Jag minns, septemberveckan i Portugal 2006, fyra tjejer som alla funderade på sitt håll hur de skulle komma undan en anklagelse att vara asocial, för de ville ju bara läsa, läsa, läsa hela semestern. Och vilken lycka sen när alla fyra tjejer upptäckte att de hade samma tanke och mål med semestern. Det blev sola, läsa, bada, läsa, äta chips, läsa, dricka öl (Jeffan drack cola), läsa, äta & läsa. Värsta pensio-resan men som vi njöt! En av böckerna vi hade med oss hann alla med att läsa under den där veckan, den stackars pocketen var skamfilad, solblekt och saltvattensblästrad efter veckans slut, men åååh så bra.

Och det var Karin Alvtegens Skam.

Har ni läst den? Vi levde oss så in i Maj-Britts ensamma och sorgliga liv. Vi såg Maj-Britt gå på strandpromenaden i Albufeira och vi funderade på vad Maj-Britt skulle göra på kvällen. Jodå, hon var ute på kvällen också såg vi senare.

Jag har sedan dess läst alla Alvtegens böcker på S, med undantag för Skugga. Den ligger på läslistan, har bara inte hunnit dit ännu. Hur är det med mina forna reskamrater? Har ni läst Skugga?



Pretto



Jag vet att jag inte är speciellt tidig med den här nyheten men jag vill ändå säga att förlaget Atlas tidskrift ALT (står för Atlas Litterära Tillägg) är ju så jäkla pretto! Bara namnet osar pretto! Och nu säger jag det på ett bra sätt! För jag gillar de här texterna. Jag behöver inte ha de glossiga sidorna med klatschiga (stavas det så?) färger. Jag behöver inte ha listor, foton och bilder. Det räcker så bra med svart text på vit botten när texterna är så bra som de är i ALT.
Men de är dyra, så dyra att jag inte tvekade en sekund över att beställa dom på bokus. Så nu har jag nr. 1 och nr. 2. Nr. 3 kommer (konsulterar mitt excelark över utgivning) 31 mars. Lagom med tid kvar att läsa. Har bara hunnit genom halva första numret ännu och gillade artikeln om Raymond Carver och de tillhörande kommentarerna från Hans Gunnarsson och Viktoria Jäderling. Bra jobbat Atlas!

Läs Atlasbloggen för bli uppdaterad och få mer information!

Nytt på Månpocket!

Ray Kluun skrev 2007 En sorts kärlek, som handlar om honom och hans familj; en framgångsrik reklamnisse med fru och dotter i en fashionabel del av Amsterdam. Helt plötsligt visar det sig att hans också framgångsrika fru har bröstcancer och deras vanliga värld med partynätter, teaterbesök och middagar är ett minne blott. Ray (eller Sten som han heter i boken) har även ett eget problem - han är sexmissbrukare. Han har fram och tillbaka under sitt äktenskap varit otrogen med allt från sekreteraren på jobbet till prostituerade. Hans sätt att skriva varmt och kärleksfullt om sin hustru som blir allt sämre är så vackert. Samtidigt utlämnar han sig själv när han redogör för sitt vänsterprasslande på ett sätt som gör att man både tycker illa och synd om honom.

Nu har fortsättningen Änklingen kommit på pocket. Av namnet på boken kan man ju förstå hur den första boken slutade, men det är inget som kommer som en överraskning. Efter hustruns död flyttar Ray (Sten) till Australien med sin dotter och det är där hans första bok blir till.
Återkommer med recension på Änklingen.

Väljer Leopard

Fotograf: Anders Deros. Bilden tagen från Norstedts bildarkiv.


Åke Edwardson byter förlag från Norstedts till Leopard läser jag idag på Leopards förlags hemsida!

Åke får därmed tillbaka sin gamle förläggare Dan Israel som han en gång hade på Norstedts. 2010 ska Edwardson ge ut sin första bok på Leopard förlag, men det blir inga fler deckare!

100 Adlibris-pengar rikare!

Dagen började bra må jag säga!

Jag vann tävlingen på Deckarhusets blogg och får nu 100 balobas att handla böcker för på Adlibris! Tjihoo! Kolla länken i rubriken på detta inlägg.

Om du är intresserad av deckare så tycker jag att du ska kolla in Deckarhuset.


Igår fick jag hem mitt första recensionsex någonsin. Paris-Dakar av Jens Liljestrand. Nu känner jag mig som en riktig bokbloggare. Pocketen har precis släppts så jag ska försöka läsa och komma med recension inom kort.

Boksalongen uppskjuten till 2010

Jaha, knappt en vecka hann gå sen jag upptäckte att Stockholm skulle ha en bokmässa i vår och nu får jag veta att den är uppskjuten till 2010. Läser på en del bloggar att det sannolikt inte kommer bli någon bokmässa då heller. Anledningen är att de två förlagsgiganterna Albert Bonniers och Norstedts väljer att vänta till den stora bokmässan i Göteborg i höst.
Så var det med det.

Äh, det kan väl finnas annat härligt att se fram emot. Bokhoran Helena gjorde mig just sugen på att omläsa Andrew Taylors Roth-trilogi, så nu beställde jag hela trilogin Requiem for an angel i en och samma volym på Bokus. Leveranstid 26-40 dagar + 3 dagars frakt gör väl förhoppningsvis att jag hinner läsa alla julklappsböcker och annat jag köpt innan de anländer, hihi!



Uppdaterad 2009-01-13 kl 14.55: Läser nu på bokförlaget Forums hemsida att Andrew Taylor just tilldelats The Cartier Diamond Dagger 2009! Grattis!

Nygammal Lehane på pocket!



Den 27 januari släpper Albert Bonniers förlag en nyutgåva av Dennis Lehanes Kenzie-Gennaro-deckare Gone, Baby, gone. Jag såg den på film och tyckte den var hur bra som helst. Dock har jag inte läst boken och blev lite ledsen när jag såg att den var slut hos förlaget. Men nu kommer den alltså igen!

Andra böcker i Kenzie-Gennaro-serien som finns på svensk pocket är (i kronologisk ordning) En drink före kriget, Mörker ta min hand, Ingenting är heligt och Svart nåd.

Här kan du köpa dom och andra Lehane-böcker!

Internationell Författarscen våren 2009

Idag släpptes biljetterna till Internationell Författarscen på Kulturhuset i Stockholm för våren 2009!

Jón Kalman Stefánsson, Island
Onsdag 4 februari 19.00-20.30
Café Panorama, våning 5. Fri entré

Stefánsson fick sitt genombrott med Sommarljus. Romanen gav honom det stora isländska litteraturpriset 2005 och nominerades också till Nordiska rådets pris.

Amos Oz, Israel
Torsdag 26 februari 19.00-20.30
Hörsalen, våning 3. Biljetter 90 kronor

Amos Oz gör sitt tredje besök på författarscenen, denna gång med sin nya bok Rim på liv och död i bagaget.

Naja Marie Aidt, Danmark
Torsdag 5 mars 19.00-20.30
Café Panorama, våning 5. Fri entré

Naja Marie Aidt skildrar i vårens mörka novellsamling Bavian den moderna och välmenande stadsmänniskan, som under sin civiliserade yta döljer primitiva krafter, redo att frigöras i stunder av kris.

Trude Marstein, Norge
Torsdag 26 mars 19.00-20.30
Hörsalen, våning 3. Biljetter 60 kronor

Mångfaldigt prisbelönade Trude Marstein lägger i romanen Göra gott en mäktig mosaik av livsöden i en liten stad.

Markus Zusak, Australien
Torsdag 2 april 19.00-20.30
Hörsalen, våning 3. Biljetter 60 kronor

Boktjuven är inspirerad av verkliga händelser i nazistregimens Tyskland. En flicka stjäl böcker från bokbål och bibliotek och delar dem med grannar i skyddsrummen och med en judisk man som håller sig gömd.

Jean Hatzfeld, Frankrike
Onsdag 22 april 19.00-20.30
Hörsalen, våning 3. Biljetter 60 kronor

Journalisten Jean Hatzfeld har träffat hutuer och tutsier i Rwanda efter folkmordet. Offer och gärningsmän lever idag sida vid sida i en mycket svår vardag.

Sir Roger Moore
Fredag 8 maj 19.00-20.30
Hörsalen, våning 3. Biljetter 120 kronor

Mitt namn är Moore - Roger Moore är en berättelse om en av vår tids mest kända skådespelare, skriven av en man som slutade skolan vid 15 års ålder, lärde sig filmkyssas vid 28 och hade telefonnumret Denham 2-007 när han spelade in "Snobbar som jobbar".

Anna Gavalda, Frankrike
Onsdag 27 maj 19.00-20.30
Hörsalen, våning 3. Biljetter 90 kronor

Med drastisk humor och gripande personporträtt skriver Anna Gavalda om relationer i parismiljö. Berättelserna om människans kärlek och ensamhet hyllas av kritiker och älskas av sina läsare.

Hanne-Vibeke Holst, Danmark
Onsdag 10 juni 19.00-20.30
Hörsalen, våning 3. Biljetter 90 kronor

Såväl romanerna som tv-dramatiseringarna av Kronprinsessan och Kungamordet har blivit mycket uppskattade. Med nya romanen Drottningoffret avslutar Hanne-Vibeke Holst sin trilogi om kvinnor och makt.

Uppgifterna är hämtade från Kulturhusets hemsida där man också kan köpa biljetterna.

Jag ska försöka gå och se Amos Oz, Markus Zusak, Sir Roger Moore (!) och Hanne-Vibeke Holst.

Lysande utsikter





De här underbart fina Penguin-muggarna fick jag i sen julklapp igår! Tänk att dricka morgontéet i en mugg med texten Great Expectations! Jag är så lycklig! Inte bara för att de är mina utan också för att en viss person förstod hur mycket jag skulle uppskatta dom. Tack Peter P.

Recension: Tärningen är kastad



Titel: Tärningsspelaren
Org.titel: The Dice man
Författare: Luke Rhinehart (pseudonym för George Cockcroft)
Utgivningsår: 1971
Förlag: Natur och kultur


Dr. Lucius (Luke) Rhinehart är psykoanalytiker i New York. Han har på senare tid studerat zen-buddism och lärt sig att go with the flow, att gilla läget. Men så blir han uttråkad och efter en blöt pokerkväll med kollegorna lägger han märke till tärningen. Han ger den sex olika alternativ för vad han ska göra.
Och så kastar han tärningen.
Och utför den handlingen som siffran som kommer upp står för.

Så börjar Lukes tärningsliv, ”Livet efter Dagen T” som han kallar det. Inget blir sig likt i Lukes liv och till slut är även barn, fru, kollegor, kollegors fruar och diverse professorer inblandade. Rhinehart är ytterst duktig på att göra sitt tärningsspelande liv intressant. Rikligt med porriga och sociopatiskta inslag får de flesta att höja på ögonbrynen.

Den här boken fick stor uppmärksamhet när den kom ut för första gången i början av 70-talet. Boken ansågs kunna förändra folks liv, dock blev den inte lika känd i USA som i Storbritannien och Skandinavien. Jag kan förstå att många tyckte det var otroligt och nytänkande i början av 70-talet, men med dagens mått mätt blir det inget spektakulärt – inte för mig. Jag ifrågasätter heller inte själva upplägget. Att skriva en bok under pseudonym och låtsas att det är pseudonymen som skriver sin självbiografi är genialiskt. Men kanske är jag fel målgrupp? Jag delar med mig av min teori (som man kanske också kan kalla för fördom?) att de som gillar Tärningsspelaren är samma människor som gillade The catcher in the rye, American Psycho och Moment 22. Kan det vara så?

Ska jag säga något ritkigt positivt blir det helt klart om berättarsättet och språket. Det är det inget fel på alls, tvärtom! Det är intressanta dialoger, spännande kapitelindelningar och det skiftar mellan ”jag”-berättelse och berättelse i tredje person fram och tillbaka. Detta varvas med spridda texter ur Tärningsboken (Lukes bibel).

Det är snarare idén om tärningsspelandet i sig som irriterar mig och att boken tydligen fortsätter att förundra människor och spridas över världen. Säkerligen skördar den ett par förvirrade tärningsspelare om året som tycker att det är ballt, som ska prova på tärningslivet.
Och visst; så länge besluten handlar om ifall jag ska äta thaimat eller falafel till lunch, då funkar det väl. Men när Luke låter tärningen ”bestämma” vem han ska döda och han har sin egen son som ett av tärningens alternativ, då blir det bara idiotiskt. Att han överhuvudtaget ska döda har såklart tärningen också ”bestämt”.

Jag antar att man har en massa åsikter om den här boken, antingen gillar man den skarpt eller så inte alls. Jag hör nog till den andra halvan och är mycket intresserad av vad andra som läst den har att säga.

Kuriosa: Sången Random I Am med Millencollin är en homage till Tärningsspelaren där sångaren i bandet sjunger från Lukes perspektiv (Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Dice_Man).

Ny bokmässa i april!

Den 3-5 april är det dags för Boksalongen - en ny bokmässa på Stockholmsmässan!

Öppettider Boksalongen 2009
Fredag 3 april kl. 10.00 - 18.00
Lördag 4 april kl. 10.00 - 18.00
Söndag 5 april kl. 10.00 - 17.00

Entrépriser 2009
Vuxen 130 kr, barn 0-6 år fri entré
Barn 7-11 år 20 kr, ungdom 12-18 år 50 kr
Familjebiljett (2 vuxna + 2 Barn,7-11 år) 270 kr
I entrépriset ingår en rad öppna seminarier och debatter som hålls inne i mässhallen.

Uppgifterna är tagna från Boksalongens hemsida. Läs mer här!

Bokus-beställning Nr 1 2009

Min första riktiga pocketbeställning från Bokus landade igår. Med riktig menar jag följande:
Jag har en lista med böcker jag vill köpa. Listan är indelad i sju kategorier (en ny, en deckare, en på engelska, en roman, en pristagare, en svensk författare och en faktabok). Jag väljer sedan en bok ur varje kategori. Den här gången blev det dock åtta böcker, jag vill kunna vara med på bokhoras läsesalong den 20 januari så En halv gul sol blev bubblare.



Den uppmärksamme bokförlagsnörden ser kanske att Bonnierpocket är överrepresenterad i högen. Det var liksom meningen. Efter att ha vunnit Bodil Malmsten-böcker från Pocketförlaget och dessutom hämtat hem en enorm hög med pocketar från Natur och Kulturs Pocktail tänkte jag ge ett annat förlag chansen. Dock blev det svårt med pocketen på engelska, men det kan jag leva med (nästan).



Så, från vänster till höger, översta raden först:
* en ny: Att tro på Mister Pip av Lloyd Jones. Nominerades till Booker-priset 2008.
* en på engelska: One false move av Harlan Coben. Harlan Cobens ladlit-serie om sportagenten Myron Bolitar. Jag är barnsligt förtjust i de här lite humoristiska deckarna.
* en pristagare: Ut och stjäla hästar av Per Pettersson. Norrmannen som vann The Dublin IMPAC Literary Award 2007.
* en roman: Islossning av Barbara Voors. Jag läste Mina döttrars systrar som följde med någon tidning. Det var en rolig överraskning, så jag hoppas den här är bra. Någon som läst mer av Voors?
* en bubblare: En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Vinnare av 2007 års Orange Prize.
* en deckare: Ingenting är heligt av Dennis Lehane. Även jag har insett Lehanes storhet. Det här är den senaste på svensk pocket om privatdetektiverna Patrick Kenzie och Angela Gennaro.
* en svensk författare: Mellan sommarens längtan och vinterns köld av Leif GW Persson. Jag gillar allt jag läst av Persson hittills, vet inte varför jag inte hunnit till den här tidigare?
* en faktabok: Min far hade en dröm av Barack Obama. Mest intressant är att han skrev den här boken för nästan femton år sedan, alltså innan Barack Obamas politiska karriär ens hade börjat.

Recension: Stockholm vs. Finistère


Titel: Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig
Författare: Bodil Malmsten
Utgivningsår: 2006

Bodil pratar vidare i Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig. Bland annat avhandlas följande:

* Resorna till och från Finistère, de är sällan utan mankemang.
* Mullvadarna i hennes trädgård i Finistère som får gräsmattan att bli full av minivulkaner.
* Hennes dvd-frossande och problemen med att titta på film i sällskap med andra, som vill att man ska vara tyst.
* Diverse poeter och författare som Bodil beundrar.
* Hur vackert det är i Stockholm på vintern och sommaren och hur vanskligt det är fotografera det vackra som aldrig blir lika bra på bild som i verkligheten.

Fantastiskt härlig och mysig julläsning. Lockade till en del fniss och "jaa, precis så är det"-tankar. Tack Pocketförlaget för att jag genom en vinst fick stifta bekantskap med Bodil Malmsten.

Bodils blogg: Finistère

Lästa böcker 2008

Senast läst först i listan. Klicka på titeln för att komma till recensionen.

december/08:
Malmsten, Bodil - Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig
Miller, Andrew - Den sinnrika smärtan
Malmsten, Bodil - Mitt första liv: Den gudarna älskar dör inte
Küchen, Maria - Sång till en fjäril
Kallentoft, Mons - Fräsch, frisk och spontan
Hough, Robert - Tigertämjerskans bekännelser
Hamid, Mohsin - Den ovillige fundamentalisten

november/08:
Rådström, Niklas - Medan tiden tänker på annat
Ranelid, Björn - Synden
Theorin, Johan - Skumtimmen
Saviano, Roberto - Gomorra

oktober/08:
Robinson, Peter - Friend of the devil
Lessing, Doris - Bra gift
Jewell, Lisa - Typ trettio
Eriksson, Mia - Mias hemlighet
Eriksson, Kjell - Den hand som skälver

september/08:
Larsson, Stieg - Luftslottet som sprängdes
Allende, Isabel - Inés, min själs älskade
Kluun, Ray - En sorts kärlek

augusti/08:
Kjaerstad, Jan - Kungen av Europa
Roslund & Hellström - Flickan under gatan
Keyes, Marian - Anybody out there?
Cornwell, Patricia - Book of the dead

juli/08:
Grisham, John - Agenten
Coben, Harlan - Den enda lögnen
Auster, Paul - Dårskaper i Brooklyn
Hosseini, Khaled - Flyga drake
Nesser, Håkan - En helt annan historia
Kallentoft, Mons - Food Noir; mat, mord, myter

juni/08:
Fossum, Karin - Mordet på Harriet Krohn

maj/08:
Dahl, Arne - Europa blues
Singer, Isaac Bashevis - Ung man söker kärleken
Persson, Leif GW – Grisfesten
Lehane, Dennis - En drink före kriget
Holt, Anne - Presidentens val

april/08:
George, Elizabeth - Payment in blood
Wijkmark, Carl-Henning - Stundande natten
Dielemans, Jennie - Tackar som frågar: historien om många människor
Wennstam, Katarina – Smuts

mars/08:
Salinger, J D - The catcher in the rye
Smith, Zadie - Om skönhet
Rushdie, Salman - Midnattsbarnen

februari/08:
McEwan, Ian – Amsterdam
Lessing, Doris – Martha
Khemiri, Jonas Hassen – Montecore

januari/08:
Grisham, John - Den oskyldige mannen
Frimansson, Inger - Skuggan i vattnet
Ellis, Bret Easton - American Psycho
Coben, Harlan - Back Spin
Alfredsson, Karin - 80 grader från varmvattnet

Litteraturkalender