Blå Blue Blau Azul Blu

Tio dagar försenat kommer här mina blåa böcker, inspirerad av Snowflake! Men egentligen kan man ju säga att jag var lite före min tid vad gäller just den här färgen, jag har ju mina blåa böcker i min header här på bloggen varje dag! Här kommer några fler:

Här var det verkligen blandad kompott om man pratar genre; lyrik, deckare, chicklit, romaner och bland dessa, en hel del nobelpristagare.

Ett gäng vackra blåa framsidor. Den liggande ryggen visar min vackra utgåva av Erik Axel Karlfeldts Fridolins poesi & Dalmålningar på rim från tidigt 1900-tal.

En härligt blå inbunden bok hade jag också, jag gillar verkligen det här omslaget. Den vanlijgula månen lyser så vackert!

The Man Booker Dozen

Tretton titlar har blivit utvalda till The Man Booker Dozen (ja, man kan fundera hur det är med matematiken i juryn). Författarna (i kronologisk ordning) och titlarna är följande:

Byatt, AS The Children's Book
Coetzee, J M Summertime
Foulds, Adam The Quickening Maze
Hall, Sarah How to paint a dead man
Harvey, Samantha The Wilderness
Lever, James Me Cheeta
Mantel, Hilary Wolf Hall
Mawer, Simon The Glass Room
O'Loughlin, Ed Not Untrue & Not Unkind
Scudamore, James Heliopolis
Toibin, Colm Brooklyn
Trevor, William Love and Summer
Waters, Sarah The Little Stranger

Coetzee och Byatt är gamla Booker prize-vinnare och flera av författarna på listan har blivit nominerade förut. Nämnas kan också att Samantha Harveys The Wilderness var med på årets kortlista för The Orange Prize.

8 september är det dags för korta listan.

Krimalfabetet: N

Nobels testamente av Liza Marklund
Jag har alltid gillat Marklunds deckare om journalisten Annika Bengtzon. Nobels testamente var klockren. Just nu ligger jag antagligen och sträckläser Livstid så att jag kan gå direkt på En plats i solen som just kommit ut på pocket.

Nilsonne, Åsa
Även den här veckan pratar jag om en författare jag inte har läst. Så nu får ni läsare bedöma om Nilsonne platsar i Krim-alfabetet eller inte. Hennes kriminalromaner om Monika Pedersen är i skrivandes stund fem till antalet och börjar med Tunnare än blod. Hon har också skrivit Smärtbäraren som är en fristående roman.

Nattfåk av Johan Theorin
Ja, den här har jag ju hunnit läsa. Men det önskar jag att jag inte hade gjort, för nu måste jag vänta så förbålt länge tills nästa kriminalroman av Theorin kommer på pocket. Blodläge är nästa bok och den kommer ut någon gång under 2010. Nattfåk blev Bästa svenska kriminalroman 2008.

Liza Marklund
Åsa Nilsonne
Johan Theorin

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Lugn och ro

Jag har inte gjort många knop den senaste veckan. Sovit länge, ätit och druckit gott, badat, solat lite och hängt med Peter Ps släkt och vänner i Småland. Härligt! Läst har jag också gjort. Har hunnit igenom Åke Edwardsons Sol och skugga som jag tror är nummer fyra i serien om Erik Winter. Den var en av de bättre faktiskt! Nu läser jag Elizabeth Georges Well-schooled in murder som har börjat bra. Jag märker dock att engelskan i hennes deckare är svårare än genomsnittet. Samtidigt som det kan irritera mig när det dyker upp ord jag inte förstår, så är det naturligtvis bra att jag lär mig något. Det är väl lite grann därför jag läser på engelska. Några dagar kvar här i Småland, till helgen bar det av norrut till Norrland. Förresten, glöm inte att långlistan för The Man Booker Prize presenteras idag. Ska försöka blogga om det sen. Hej hopp!

Krimalfabetet: M

Veckans bokstav behöver ingen närmare presentation för min del. Det är min favoritbokstav M, mitt förnamn börjar ju på den bokstaven.

Mannen som log av Henning Mankell
Mankell den store. På 90-talet sprang alla runt med Wallander-böckerna. Sprang man inte så hade man den i händerna på bussen. Eller så låg den på solstolen på Kreta. Nu återkommer Kurt Wallander i Den orolige mannen, utkommer på Leopard förlag den 18 augusti. Jag längtar!

Mina, Denise
Nu gör jag en ny chansning och tipsar om en författare jag inte läst själv. Men med tanke på hur mycket jag läst om Denise Mina på olika bloggar så känner jag att det här är ett säkert tips, även till mig! Garnethill-trilogin och serien om Paddy Meehan står definitivt på läslistan.

Människohamn av John Ajvide Lindqvist
Efter vampyrromanen Låt den rätte komma in och skräckromanen Hanteringen av odöda kommer nu något nytt från Ajvide. Nu ska vi bli rädda för havet, om vi inte redan är det. Den här står i bokhyllan och kanske kommer det att bli tredje gången gillt för Ajvide i år.

Henning Mankell
Denise Mina
John Ajvide Lindqvist

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Rött Rød Rot Rosso Rojo

Semesterns första dag och det är sovmorgon och ta det lugnt som gäller. Vad passar då bättre än att samla ihop sina röda böcker och fota dom efter inspiration av Snowflake? Min favorit är Mitt öga rött längst till höger. Alla omslag till Hassen Khemiris är helt fantastiska. Lotta Kühlhorn har verkligen lyckats här!

Krim-kavalkad

Idag går jag på semester. Tre veckor då jag bara ska ta det lugnt. Jag ska sola, bada, äta och dricka gott och mysa med släktingar och vänner. Jo, jag ska läsa också. Efter påskens läs-antiklimax så hoppas jag på lite mer läslycka nu. Och det blir baaaara deckare! Förutom Mahatma-biografin som får hänga med som motvikt (rent fysiskt alltså, den är tjock!).


I packningen lägger jag alltså (i alfabetiskt ordning så ingen behöver känna sig mindre betydande):
Edwardson, Åke - Sol och skugga
Eriksson, Kjell - Svarta lögner, rött blod
George, Elizabeth - Well-schooled in murder
Kallentoft, Mons - Midvinterblod
Lehane, Dennis - Mörker, ta min hand
Läckberg, Camilla - Tyskungen
Marklund, Liza - Livstid

Såja. Det blir nog till att läsa dom i den ordningen också så jag inte får några problem med ordningsvalet :-)

Och skulle jag mot förmodan bli less på deckare, så får nyinköpta chick-liten This Charming man av Marian Keyes följa med till stugan också.



Trevlig semester på er!

ps. Jag ska försöka mig på konststycket att mobilblogga under semestern, vi får se hur det går ds.

Testar att mobilblogga!

Och det verkar ju funka alldeles utmärkt!

Det här meddelandet är skickat från min 3mobil.

Hatbrott från Holt i höst

Läser på svenska Piratförlagets norska syster (bror? moster? far?) Piratforlaget att Anne Holt kommer ut med en ny Vik/Stubø-kriminalroman den 15 september. Pengemannen heter den och handlar om hatbrott. Ett ämne som Holt brinner för. Det är bara att sätta igång och vänta på att den kommer ut på svenska Piratförlaget då. När det nu blir? Någon som vet?

Uppdaterad 09-07-16 med kommentar från Piratförlaget:
Vi räknar med att det blir till våren 2010. Den lär vara riktigt, riktigt intressant och vass.

Hälsningar,
Mattias B
Piratförlaget

Tematrio Frankrike

Igår var det Frankrikes nationaldag och i måndags presenterade Lyran veckans tematrio: Berätta om tre franska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare.
Sagt och gjort! Ehh...det var visst inte så enkelt. Det får nog bli en samling nobelpristagare istället. Men jag kan inte direkt kalla dom för favoriter.

1. J-M G Le Clézio. Jag har läst Rapport om Adam (recension). Det var inte min kopp café au lait, nej. Jag har Öken ståendes i bokhyllan. Hoppas på en bättre läsupplevelse där.

2. Albert Camus. Jag har läst Pesten. Inga större hejarop här inte. Suck. Det var dock ett bra tag sedan jag läste den, kanske skulle jag ha uppskattat den mer nu? Kanske inte. Någon som har tips på något bättre av Camus? Främlingen kanske?

3. Gao Xingjian som kommer från Kina men som nu är fransk medborgare. Jag har läst novellsamlingen När jag köpte ett spinnspö åt farfar. Det är inga noveller som har lämnat något bestående intryck, har dock ett minne av att de var rätt svåra. Ska läsa Xingjian igen i oktober när han är Månadens nobelpristagare, vet dock inte vad det ska bli än. En ensam människas bibel kanske?

Sorry, det här var inget inspirerande bidrag från mig. Kanske kan jag istället få tips på bra franska författare? Lyrans inlägg om Frankrike var väldigt bra!

Krimalfabetet: L

Mitt L-inlägg hade lite bråttom att publiceras idag. Eller rättare sagt, jag var lite sen med att fixa det till publiceringstid. Så om ni redan sett inlägget och det var lite torftigt så blir det lite redigering i efterhand nu.
Lida
av Stephen King
En av de mest obehagliga böcker jag läst - och sett! Det finns inte ord för vilken skräck jag skulle känna om jag hamnade i fångenskap hos Annie Wilkes. Hjälp! För övrigt har jag läst väldigt få av Kings böcker och kommer försöka ändra på det så småningom.

Larsson, Åsa
En av de bästa jag vet! Alla hennes kriminalromaner med Rebecka Martinsson som huvudperson är så j***a bra! Den senaste, Tills dess din vrede upphör, kommer på Bonnier Pocket 20 augusti.

Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström
Den här kriminalromanen vann Svenska deckarakademins debutantpris 2008 och jag vet många som har gillat den skarpt. Hedberg har gett ut ännu en, Flickorna i Villette, som jag hoppas är lika bra. Kul med en ny deckarförfattarinna som dessutom har gett sig utanför Sveriges gränser.

Stephen King
Åsa Larsson
Ingrid Hedström

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Slå ett slag för det goda nätet

De senaste dagarna har jag läst om hur både Carolina Gynning och Marcus Birro lagt ner sina bloggar på grund av hat från bloggläsarna. Det är naturligtvis helt uppåt väggarna hur idiotiskt människor kan få bete sig på nätet. Jag vet inte hur jag hade reagerat om jag varit i Gynnings eller Birros skor, men det är hur som helst tråkigt att de kände sig hotade?/tvingade? att lägga ner sina bloggar.

Så läser jag hos mina bokbloggarvänner (om jag får kalla er det?) Snowflake och Lyran om nätvänligheten. Deras inlägg är inspirerade av Enligt min humla som vill att vi ska lyfta fram det goda med nätet, våra positiva erfarenheter och fördelarna med att blogga. Och självklart vill också jag slå ett slag för det goda nätet!

Jag började blogga för drygt ett halvår sen, jag är en bloggbebis med allt vad det innebär. Började först trevande för att sedan snabbt känna mig "hemma i bloggvärlden", hoppade på allt som verkade kul och trappade av lite när smekmånaden kom till sitt slut. Nu har jag halvårslandat och börjar fundera på hur jag ska lägga upp det här för att jag ska fortsätta gilla bloggandet. Inte bara blogga för de ca 70 läsare om dagen jag har, utan för att låta bloggen bli min läsdagbok som jag kan läsa när jag är gammal.

Men, helt ärligt, jag skulle ju inte blogga om det inte vore för det härliga utbytet som ges i kommentarsfältets förlovade land. Jag försöker att kommentera en hel del, ofta blir det regelrätta åsikter när jag tycker att någon skrivit något intressant, bra eller dåligt. Men lika ofta blir det glada tillrop och ett enkelt "hej på dig". Jag har ju hittat mina favoriter här i bokbloggarnas värld och det känns ömsesidigt på något vis. Äntligen har jag hittat ett forum där jag kan diskutera allt mellan himmel och jord som gäller böcker. Inte för att jag sökte en grupptillhörighet, men till min överraskning så fann jag något jag inte visste att jag saknade. Hur fantastiskt är inte det?
Så för mig är bloggande enbart positivt ur den synkvinkeln, jag kan inte se det på något annat sätt.

Jag vill till sist påpeka att jag förstår skillnaden mellan att kändisblogga och att bokblogga som "vem som helst". Visst, någon skulle kunna ta reda på vem jag är och var jag bor, motivet skulle vara svårt dock. Någon som irriterar sig på att jag gillar att äta chips samtidigt som jag läser och ofta lämnar fettfläckar i mina böcker?

Hälsa gärna på hos mina favoriter, de hittar ni längre ner i högerspalten under litteraturbloggar jag gillar. Missa inte Bokmanias inlägg Om godhet, det handlar inte om nätvänligheten som jag först trodde, men är minst lika aktuellt ändå. En bok för hatande bloggläsare kanske?

Läsutmaning Bokustoppen v.28

Nu när Bokus har en kampanj att man kan få tre pocketar för 99kr så är det förstås de aktuella titlarna i kampanjen som hamnar på deras pockettopp. Bara chick lit den här veckan alltså. Haags bok ramlar in på listan igen, vet inte om det gör mig mer sugen att läsa den. Jag har i alla fall kollat upp Sheila O'Flanagans chick lit-utgivning. Det var ett tiotal titlar på engelska som gjorde mig rätt intresserad.

vecka 28
  1. Luftslott av O'Flanagan, Sheila
  2. Den jag ville ha av O'Flanagan, Sheila Bad behaviour Recension
  3. I en annan del av Bromma av Haag, Martina

Söndagsenkät

Ska snart ge mig iväg till Vinterviken för lite skön söndagsläsning på filt. Mathatma och Life & times of Michael K får följa med. Jag kollade min google reader och upptäckte där en söndagsenkät från Snowflake, så den svarar jag på först!

1. Bästa toaläsning?
Jag brukar inte läsa på toan, stannar gärna inte där längre än nödvändigt. När jag var yngre läste jag bakpå mammas shampooflaskor. Helst den franska texten.
2. En bok med ett djur?
Tigern Rajah i Tigertämjerskans bekännelser. Innehåller fler djur också eftersom den utspelar sig på ett antal cirkusar.
3. En kärlekshistoria?
Jag läste klassikern Jane Eyre tidigare i år och den kärlekshistorien är väldigt vacker.
4. En uppväxtskildring?
Doris Lessings serie Våldets barn. Jag har hittills läst tre av fem böcker och har blivit förtjust i Martha Quest.
5. Om jag vore detektiv, ville jag vara som…?
Hmmm, här har jag inget klockrent svar, men jag skulle vilja vara som Dr. Brennan i serien Bones som får undersöka, analysera och komma fram till häftiga resultat men också får vara med på brottsplatser där det "händer". En blandning mellan antropolog och detektiv alltså. Gillar serien ganska mycket faktiskt.
6. En bok jag aldrig tänker läsa:
Harry Potter och <fyll i valfri fortsättning>.
7. Ett språk jag önskar jag kunde läsa på:
Spanska. Jag kan prata och förstå spanska hjälpligt, men jag kan verkligen inte läsa avslappnat på det språket. Det skulle bli ett fasligt bläddrande i den spanska ordboken.
8. Senast inköpta tidning:
Det var längesen jag köpte en tidning. Men nu när min prenumeration på Elle tagit slut har jag tackat ja till ett erbjudande om tre nummer av Damernas Värld som jag ser fram emot i sommar.

Tack Snowflake för söndagsinspiration. Inlägg på söndagar är inte vanligt på min blogg.
Nu - ut i den friska luften och näsan ner i boken!

Vem var den skyldige? Efterlysning!

Jag letar efter boken Vem var den skyldige? av Agatha Christie som jag tror är utgiven som Delfinpocket någon gång på 70-talet. Någon som vet var jag kan få tag på den?
Maila isåfall på paperbacklover@gmail.com.

Uppdaterad: Har kollat runt lite på Bokbörsen och olika nätantikvariatsidor. Kanske var det Zebra-serien som gav ut just den här titeln? Jag skulle gärna vilja samla på mig alla deckare om Hercule Poirot och trodde att Delfin gett ut dom. Men kanske jag ska satsa på Zebra-serien istället? Någon Christie-expert därute som vet?

Uppdaterad 2009-07-09: Tack Vixxtoria för ditt tips. Jag fick snabbt svar från Agatha Christie-experten på http://agathachristie.hostrator.com/ och nu har jag en komplett lista över alla svenska utgåvor av Hercule Poirot-deckarna. Fantastiskt. Bara att ge sig ut på bokjakt!

Looking forward to this fall

I lilla Sverige har vi Svensk Bokhandel som ett par gånger om året presenterar all kommande allmänlitteratur på svenska. I början av juni fick vi ta del av höstens hela (och lite grann av vinterns) kommande utgivning. Men jag är ju också nyfiken på den kommande litteraturen på engelska och där är det inte lika bekvämt. Ingen katalog som dunsar ner och gör hack i parketten där minsann.
Så då får man göra lite egen research och jag har hittat ett gäng godbitar inför hösten och vintern 2009. Det här är alltså inbundna böcker och självklart kommer jag att återkomma mer detaljerat till dessa titlar när de blir aktuella på pocket!

* augusti
The price of love Peter Robinson Hodder & Stoughton. Yes! En ny deckare i serien om min favorit Alan Banks

The friendly fire Alaa Al-Aswany Harper Collins. En ny roman från författaren av Yacoubians hus.

Too much happiness Alice Munro. En ny samling noveller från vinnaren av The Man Booker International Prize 2009.

* september
The year of the flood Margaret Atwood Bloomsbury. Den här nya romanen från Atwood handlar om en grupp människor som kallar sig God's garderners och de nämns också i Oryx & Crake.

The Scarpetta factor Patricia Cornwell Little Brown. Jag kommer inte att sluta läsa om Scarpetta så länge hon finns vid liv. Även om Cornwells böcker inte är lika fascinerande nu som för tio år sedan är det svårt att överge en karaktär man följt så länge. Den kommer på pocket 3 juni 2010, så knappt ett år att vänta bara.

Juliet, naked Nick Hornby Penguin. Författaren till High Fidelity kommer med en ny relationsroman. Läs mer på The Book Case.

* oktober
The brightest star in the sky Marian Keyes Penguin. Härligt! Man kan alltid lita på Keyes.

* november
Ford County John Grisham Doubleday. Grisham fortsätter att leverera juridiska thrillers.

Invisible Paul Auster Faber and Faber. Jag har ännu inte upptäckt Austers storhet. Men jag läste Dårskaper i Brooklyn som jag gillade skarpt.

Ransom David Malouf Chatto & Windus. Malouf vann IMPAC-priset 1996 för Remembering Babylon.

Har ni några höstnyheter på engelska som ni vill tipsa om? Skriv i kommentarerna. Eller vet ni kanske om det finns någon bra blogg eller webbsida där man kan hitta kommande utgivningar samlade?

Länkar
bokus
amazon.com
tesco.com

Krim-alfabetet: K

K som i Krim, nu börjar det hetta till. Fast inte ute, helt plötsligt blev det höstväder igen. För mig som jobbar gör det ju inget, men jag tycker synd om dom som semestrar. Faktiskt. Den här bokstaven bjöd på både danskt, svenskt och norskt.

Kungamordet av Hanne-Vibeke Holst
Jag har läst både Kronprinsessan och Kungamordet och längtar nu redan efter Drottningoffret på pocket. Holst skriver så bra om kvinnor i maktens korridorer, om nordisk politik och om konflikter mellan människor som verkar svåra att lösa. Även Drottningsoffret ska som sina föregångare filmatiseras för svensk TV.

Kanger, Thomas
Kanger har skrivit en deckarserie om polisen Elina Wik i Västerås. Jag har läst ett par av dom, Söndagsmannen och Sjung som en fågel. Den senast utkomna i serien heter Gränslandet och blev nominerad till Bästa Kriminalroman förra året. Men det är den fristående thrillern Ockupanterna som jag har gillat bäst. Den är verkligen ett boktips, läs den!

Kackerlackorna av Jo Nesbø
Efter att ha läst Fladdermusmannen, den första deckaren i serien om Harry Hole, så vill såklart även jag fortsätta läsa Nesbø.

Hanne-Vibeke Holst
Thomas Kanger
Jo Nesbø

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se

Bokus-beställning Nr 2 2009

En regnig tisdag när jag upptäckte att jag hade en 50-kronorscheck från Bokus så gjorde jag en bokbeställning. Visst låter det oskuldsfullt? :-)

Förut, innan bloggen, gjorde jag rätt så strukturerade bokus-beställningar. Nu har det blivit lite små-beställningar här och var, dessutom ramlar det in recensionsex jag också sett fram emot. Men nu var det dags för en riktig beställning och den gör jag på formen

en ny
en kriminalroman
en på engelska
en roman
en pristagare
en svensk författare
en fakta/lyrik

för att få lite variation. Den här gången fick fakta/lyrik-boken stryka på foten till förmån för en bok i min läsutmaning Bokustoppen.

Förra gången hade jag temat ”Bonnier Pocket”. Ett tema vill jag ofta ha, och den här gången fick det bli ”kvinnliga författare”. Det här är vad jag beställde:
- Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates (läsutmaning)
- This Charming Man av Marian Keyes (en på engelska)
- Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl (en roman)
- Skugga av Karin Alvtegen (en kriminalroman)
- Home av Marilynne Robinson (en pristagare)
- Hästen från porten : ett österländskt äventyr av Carina Burman (en svensk författare)
- Mordbyn av Andrea Maria Schenkel (en ny)

Mamma, du frågade hur mycket pengar jag lägger på böcker. Eftersom jag blev nyfiken så kollade jag in mina beställningar på bokus idag och efter en överslagsräkning (jag tog bort presentböcker och kartor) så hamnade det på cirka 2000 kr förra året. Jag gissar att det blir något mer i år.

Hur mycket pengar lägger ni på böcker på ett år?

Tematrio USA


Veckans tematrio från Lyran knyter an till USA's nationaldag som gick av stapeln i lördags. Berätta om tre romaner/texter skrivna av författare från USA!

1. Först och främst måste jag ju nämna The sorrows of an American av Siri Hustvedt. Det var mitt första möte med Hustvedt och jag vill ha mer. Boken var också vår bokcirkelbok i maj plus att jag gick på Kulturhuset internationella författarscen när Hustvedt var där. Så jag har analyserat den här boken ordentligt! Om jag får önska hinner jag också med att läsa What I loved i sommar!

2. Den goda jorden av Pearl S. Buck som var bland de första romaner jag läst som utspelar sig i Kina. Jag har också läst Mandala som är väldigt vacker.

3. John Grishams juridiska thrillers har jag alltid gillat. Den senaste jag läste var Agenten och innan det den verklighetsbaserade Den oskyldige mannen. Den samvetslöse vill jag snart hugga in på också.

Inspirerande läsfrågor

Jag läser de här bokfrågorna hos Lilla O och hon har hittat dem hos Tankestormar.

1. Tre viktiga läsupplevelser under din uppväxt?

Oj, nu ska man använda det där långtidsminnet. Dessutom för sådana där abstrakta saker. Mitt minne funkar bara bra för klockslag, siffror och annat konkret data. Det här svaret kommer sannolikt inte handla om de tre viktigaste läsupplevelserna, utan om läsupplevelser jag kommer ihåg.

Ronja Rövardotter. Jo, jag läste den själv och jag har verkligen minnen ifrån den. Tror också jag läste den flera gånger.

Sagan om Isfolket
. Som jag plöjde som alla andra tonårsdöttrar (och tonårsdöttrars mammor) med snitt på 1,5 bok om dygnet.

Maria-böckerna
av Hans-Eric Hellberg, någon fler som har läst dom och kommer ihåg? De hette Morfars Maria, Martins Maria, Jag är Maria jag, Älskade Maria, Maria kär och Maria i morfars-skogen. Det var för övrigt Hans-Eric Hellberg som skrev tonårsböckerna Puss och Love love love som jag också läste.

2. Tre viktiga serieupplevelser under din uppväxt?

Bamse. Jajamen. Jag prenumererade på Bamse lääänge, sen tog kanske brorsan över och jag gick till OKEJ och Slitz (som faktiskt var en renodlad rockmusiktidning på den gamla goda tiden). Brorsan övertog förresten Slitz också när dom hade börjat med lättklädda brudar på omslaget.

Larson
. Det var nog mer på gymnasiet men jag har fortfarande vissa Larson-strippar klara som kristall i huvudet och kan börja fnissa bara jag tänker på dom.

Rocky. Om man får säga att jag fortfarande håller på att växa upp. Jag tycker Rocky är sjukt bra.

3. Romaner som överrumplat berättartekniskt på senare tid?

Leif GW Perssons kriminalromaner. Främst trilogin Välfärdsstatens fall och nu senast Den som dödar draken. Brotten behöver inte vara bestialiska, handlingen behöver inte vara unik, men berättarstilen gör att allt blir så himla spännande.

Jonas Hassen Khemiris Montecore – genialisk!

4. Musik eller inte när du läser?

Musik funkar om texten inte är på samma språk som jag läser :-)

5. Vilken bok blir ytligt bekanta överraskade över att du läst och gillat?

Ytligt bekanta blir nog inte överraskade för nånting. De vet ju inte vilken smak jag har.

Dom jag känner kanske inte skulle gissa att jag läser Camilla Läckbergs deckare. Jag gillar vissa litegrann. Men det är ingen favorit.
Nån blev förvånad när jag sa att jag läste dramer. Men i jakten på att läsa så många nobelpristagare i litteratur som möjligt så kommer man ju inte ifrån dramatikerna och lyrikerna.

6. Finns det någon adaption från bok/serie till film som du ser fram emot?

Jag har inte läst någon av Alexander McCall Smiths böcker. De känns lite för myspysiga i min smak. Deckare ska gärna vara riktigt ruskiga. Filmer däremot kan gärna vara lagom ruskiga så jag ser fram emot filmatiseringen av Mma Ramotswes äventyr.

7. Vilken bok blir ytligt bekanta överraskade över att du läst och ogillat?

Jag är inte så förtjust i grabbklassikerna (ja, jag vet att jag generaliserar) som American Psycho, 1984, Tärningsspelaren och Moment 22. Jag har heller inte läst Sagan om ringen och Harry Potter-böckerna och jag känner inte att jag saknar dom läsupplevelserna heller.

8. Vilken författare hade du velat ge en stor kram, tagit en öl med, och vem hade du velat ge en omgång stryk?

En stor kram till Marian Keyes. En öl med författarna Malin Persson Giolito och hennes pappa Leif GW Persson skulle vara kul att ta. Eller i alla fall spännande.
En omgång stryk förtjänar ingen. Men jag ger onda ögat till Elfride Jelinek för henne kan jag bara inte med.

Läsutmaning Bokustoppen v.27

Lite annorlunda titlar den här veckan. Två böcker av Sheila O'Flanagan har letat sig in på topp tre. Den jag ville ha har jag faktiskt läst på engelska, Bad behaviour. Ska kolla in vad Luftslott heter på engelska så kanske det får bli sommarläsning. (Uppdaterat: vill man läsa Luftslott på engelska är titeln Too good to be true).

vecka 27
  1. Luftslott av O'Flanagan, Sheila
  2. Människohamn av Ajvide Lindqvist, John
  3. Den jag ville ha av O'Flanagan, Sheila Bad behaviour Recension

Recension: Fladdermusmannen

Författare: Jo Nesbø
Titel: Fladdermusmannen
Org. titel: Flaggermusmannen
Utg. År (Org. år): 2008 (1997)
Förlag: Pocketförlaget

Den första thrillern om den norske polisen Harry Hole och Jo Nesbøs debut.

Hole skickas till Australien. En norsk TV-kändis har hittats mördad och han skall hjälpa den australiska polisen. Tanken är att han endast ska vara en länk mellan de båda länderna, men snart har han gett sig iväg på egna undersökningar. Tillsammans med den aboriginske polisen Kensington letar han efter en mördare - som visar sig vara en seriemördare. De hamnar i många olika miljöer på jakt efter den skyldige, bland annat besöker de den överlevande hippie-staden Nimbin för att förhöra en knarklangare. De besöker boxningsmatcher, strippklubbar och burleskshower. Hole får också kontakt med den norska kvinnans väninna, den svenska servitrisen Birgitta, och hon och Hole inleder en relation. Men helt plötsligt är Birgitta också i fara och Hole, som lider av alkoholism, får ett sammanbrott och söker tröst i spriten.
När mördaren hittas är det långt ifrån den dom trodde från början.

Jag har länge velat läsa Nesbøs böcker om Harry Hole, men har aldrig kommit till skott. När jag nu fick den första boken i serien av min hemliga bokvän i våras så blev jag jätteglad. Boken fick följa med på min resa till Sicilien i juni och det var klockren semesterläsning. Vill verkligen fortsätta läsa om Harry Holes äventyr.

Nu var det ju en dryg månad sedan jag läste boken och jag skrev aldrig några minnesanteckningar, så jag kanske inte kan komma med några djupare analyser, men jag kommer ihåg att jag gillade språket, det var lite mer hetsigt än vad jag är van vid. Jag blev också förvånad när det visade sig att Hole var i min egen ålder och jag diggade definitivt att thrillern utspelade sig i en miljö som jag inte känner till så bra.

Fladdermusmannen vann Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman 1998.

Grattis tjejer!


Nu är utlottningen av mina böcker avslutad! Grattis till Erika, Åsa, Monica, Titti, Eva & Fia! Jag har meddelat vinnarna via mail! Tack till er alla för att ni var med i utlottningen. Det betyder ju att ni besöker min blogg! Glad sommarläsning på er!

Krim-alfabetet: J

Semestertider. Det är lugnt på jobbet, men mest för att många kollegor gått på semester. Rent arbetsmässigt känns det likadant ett tag till. Idag var det i alla fall inte outhärdligt att gå till jobbet då det var mulet och lite regn i luften (fast när jag tittar ut genom fönstret nu verkar den blå himlen vara på väg tillbaka). Bokstaven J är det som gäller idag. Bara jäntor!

Jessika Jungs saknad av Elizabeth Gilek
Det här var en debut som följde med Damernas Värld för ett par år sedan och jag var väl inte så jätteentusiastisk, men efter att ha läst den så blev jag väldigt intresserad av Gilek och har gått och väntat på nästa kriminalroman. Vem dödade Monika P? kom förra året och blev faktiskt nominerad till Bästa Kriminalroman förra året av Svenska Deckarakademin. Den kom till mig som pocket från Månpocket i mars, jag har den som önskeläsning i sommar. Hoppas jag hinner med den.

James, P D
Jag har inte läst så många böcker av LadyJames, men hennes författarskap är ändå så pass stort att det behöver nämnas tycker jag. Bokhoran Helena har precis läst den senaste, Fyren, läs vad hon tyckte. Själv har jag bara läst Yttersta domen, som jag gillade väldigt mycket. Hennes serie om polisen och poeten Adam Dalgliesh får jag ta mig an någon gång.

Järngreppet av Aino Trosell
En författare jag är nyfiken på. Jag har bara läst Om hjärtat ännu slår som blev Bästa kriminalroman 2000. Hon skriver fristående kriminalromaner som är mera åt thriller-hållet. Trosell blev också invald som ny ledamot i Svenska Deckarakademin i år.

Länkar:
Elizabeth Gilek
P D James
Aino Trosell

”Regler” för krim-alfabetet och tidigare bokstäver hittar du här!

Bokstaven av typsnittet Max Ernsts Öga används med tillstånd från grafikern Fredrik Andersson, typografism.se