Författare: Anne Michaels
Titel: Fugitive pieces
Utg. År (Org. år): 2007 (1996)
Förlag: Bloomsbury
Anne Michaels vann med sin Fugitive pieces The Orange Prize for Fiction 1997. Andra titeln i min Orange Prize Challenge. I Michaels poetiska roman får man följa Jacob från den hemska barndomen i det naziockuperade Polen fram till hans död i Ontario i Kanada. Däremellan hinner han göra ett långt stopp på Zakynthos och hans liv tar en del märkliga vändningar under livets gång.
Jacob bor med sin mamma, pappa och storasyster och en dag kommer tyskarna och dödar hans föräldrar och våldför sig på hans älskade syster. Själv överlever han attacken genom att ha gömt sig i ett litet utrymme i lägenheten. När tyskarna lämnat lägenheten lämnar han den också och ger sig ut i skogen. Där lever han på vad skogen har att erbjuda och om nätterna gräver han ner sig i gyttjan för att inte frysa ihjäl. Det är helt insmord i lera som den grekiske arkelogoen och antroplogen Athos hittar honom. Han lämnar utgrävningarna och med en mager Jacob innanför rocken flyr de från Polen till Athos hem på ön Zakynthos. Athos säger ofta att de räddade varandra för strax efter att de kommit fram till Grekland får han veta att några arkeologer från utgrävningarna dödats av tyskarna.
Jacob växer upp hos Athos, han får lära sig grekiska, han får lära sig det mesta om arkeologi, geologi, fysik och historia. Han får också lära sig att bli en människa igen, för upplevelserna hemma i Polen har gått hårt åt den stackars pojken.
När Jacob är i tonåren får Athos en tjänst på universitetet i Ontario och de flyttar dit. Jacob växer upp och börjar till slut även han att studera på universitetet. Engelskan är inte alls så svår att lära sig efter att ha studerat grekiska. Han börjar skriva och ger ut ett antal lyriksamlingar och upplever kärleken ett par gånger.
Att bara referera handlingen i den här boken gör den inte så speciell. För att förstå hur underbart det var att läsa Fugitive pieces måste jag även nämna Anne Michaels poetiska, vindlande språk blandat med alla de vetenskapliga ord som jag några gånger måste slå upp i lexikon för att förstå. Och det är också så Athos och Jacob lever, i en värld där vetenskapen och fantastin får gå sida vid sida, där inget är bättre än det andra, där det ena endast blir fullkomligt i kombination med det andra. Jacobs poesi kommer också att handla om vetenskapliga företeelser.
Kärleken är väldigt närvarande i Fugitive pieces. Kärleken mellan Athos och Jacob, kärleken mellan Jacob och hans andra fru, kärleken till hemlandet och landet man bestämmer sig för att stanna kvar i.
Den här boken gav en helt annan bild av hur en pojkes liv kan te sig under andra världskriget. Kriget finns även i Grekland men där klarar han sig mycket bättre och det finns efter flykten ingen fara för hans liv.
En mycket vacker skildring från andra världskriget och femtio år framåt och beskrivningar från det hemska Polen, det vackra Grekland och det ståtliga Ontario.
Läs andra recensioner av Fugitive pieces (Minnen av flykt)
Holly Hock
Morellens blogg
Om du har läst och recenserat Fugitive pieces får du gärna lämna länken i kommentarerna till det här inlägget så lägger jag till recensionen här.
Recension: Fugitive pieces
Etiketter:
Orange Prize Challenge,
recensioner,
romaner
Marsläsning
Mars månad börjar imorgon och också så en ny läsmånad! En läsmånad med två Frankrike-resor inplanerade så förhoppningsvis blir det mycket lästid. Nedan ser ni högen för mars, men tro inte att jag hade tänkt läsa alla dessa böcker. Det hade varit ren galenskap! Men det är i alla fall ur den här högen jag ska välja och några är redan öronmärkta för läsning. Tanken är nämligen att jag förutom alla läsutmaningar har som projekt att försöka läsa böcker som redan står i hyllan och alla böcker (förutom Agatha Christie-deckarna) är böcker som jag köpte eller fick i mars 2009. Så i största mån jag kan så ska jag jobba på att minska den högen.
Tyskungen av Camilla Läckberg
Twilight av Stephenie Meyer, näe jag har varken läst boken eller sett filmen eller spelat spelet eller....
Livstid av Liza Marklund, den och Tyskungen fick jag med mig hem från förra årets Pocketparty.
Så tre Hercule Poirot-deckare, de är lättlästa så de slinker undan snabbt
Döden på Nilen
Korten på bordet
Mord i Mesopotamien
Shalimar the clown av Salman Rushdie, förra årets bokrea på bokus
Välkommen till paradiset av Jennie Dielemans, recensionsex från Månpocket fakta
Magnetisörens femte vinter av P O Enquist, recensionsex från Norstedts pocket
Paradiset finns om hörnet av Mario Vargas Llosa
Änglarnas stad av Heidi von Born, båda från förra årets bokrea på bokus
och så sist men inte minst
A suitable vengeance av Elizabeth George, lyckades hitta flera engelska pocketar på CDON för 59kr styck förra året och köpte tre av Georges deckare om Lynley & Havers.
Men, det här är ju inte allt haha....jag saknar fortfarande några titlar som ska ingå i mina läsutmaningar och som pga långa leveranstider inte har hittat hem till mig riktigt än. Men det kommer också!
Etiketter:
blogglänkar,
deckare,
Poirot-marathon
Blandad rea-kompott
Bokreaböcker inhandlades detta år enbart över nätet. Jag var för lat för att springa i boklådor och leta. Nu är ju inte bokrean över, den har just börjat, men jag tvivlar på att det blir så många besök för mig ändå. Skäms på mig! Här är i alla fall mina nätreafynd!
Pocketar 19 kronor stycket
Homeros - Odysséen (jag har redan Iliaden i matchande pocketutgåva och den har jag faktiskt läst)
Fred Vargas - Mannen som vände insidan ut (fransk deckarförfattare som jag inte läst nåt av innan)
Thomas Kanger - Sjung som en fågel (Kanger skriver om polisen Elina Wik i Västerås)
Thomas Kanger (igen) - Gränslandet
Inbundet
Per Morberg - Morberg; scenen, livet och konsten att laga mat (och den köpte jag minsann två av)
Czeslaw Milosz - Det; Orfeus och Eurydike (ett riktigt kap på Brombergs förlags egen rea)
Pelle Svensson - Quick; den stora rättsskandalen (som jag pratat om tidigare på bloggen här)
Pocketar 19 kronor stycket
Homeros - Odysséen (jag har redan Iliaden i matchande pocketutgåva och den har jag faktiskt läst)
Fred Vargas - Mannen som vände insidan ut (fransk deckarförfattare som jag inte läst nåt av innan)
Thomas Kanger - Sjung som en fågel (Kanger skriver om polisen Elina Wik i Västerås)
Thomas Kanger (igen) - Gränslandet
Inbundet
Per Morberg - Morberg; scenen, livet och konsten att laga mat (och den köpte jag minsann två av)
Czeslaw Milosz - Det; Orfeus och Eurydike (ett riktigt kap på Brombergs förlags egen rea)
Pelle Svensson - Quick; den stora rättsskandalen (som jag pratat om tidigare på bloggen här)
Etiketter:
bokomslag,
boktips,
deckare,
Nobelpriset i litteratur,
nya böcker
Axelryck
Usch, vad oinspirerad jag är. Jag känner mig helt likgiltig och ointresserad av bokrea, boknyheter och annat. Och då blir det oinspirerade blogginlägg. Ber om ursäkt för det. Ska lägga upp bilder på mina bokreafynd ikväll och då blir det åtminstone lite bilder här i bloggen.
Bokfrågornas ABC: Tionde bokstaven
Jag har kommit till bokstaven J i Lilla O's bokfrågeutmaning! Lilla O, jag hoppas det är ok att mina svar alltid kommer in ett par veckor för sent.
Bokstaven J:
Jag tycker att det är svårt att läsa böcker skrivna i jag-form då det krävs en del av författaren för att det ska bli bra. Berätta om någon bok skriven i första person som du gillar eller inte gillar.
Den första boken jag läste av nobelpristagaren J-M G Le Clézio gillade jag inte alls. Rapport om Adam var skriven i jagform i nästan hela boken, men jag kan nog inte säga att det var det som gjorde att jag inte gillade den. Det var bara inte min grej helt enkelt, En annan bok jag däremot gillade väldigt mycket var Marian Keyes Anybody out there? (här blandas "högt" och "lågt" som ni märker) och den var helt i min smak. Undrar förresten varför jag har låtit hennes This charming man vänta i bokhyllan hela hösten och vintern?
Berätta om en bok om eller av en journalist.
Hmm, ja jag går på den första jag kommer att tänka på och då får det bli Liza Marklunds böcker om journalisten Annika Bengzton. Marklund var nog den första svenska deckarförfattarinnan jag började läsa och hennes Sprängaren var ju verkligen något nytt. I läshögen för mars ligger den näst senaste på pocket; Livstid.
Jante styr Sverige och jag vill att du berättar om en bok där jantelagen gäller.
Oj! Det här var ju väldigt specifikt så jag måste tänka lite. Kanske det har funnits någon bok med jantelagen som underliggande tema. Kanske böckerna om Rebecka Martinsson av Åsa Larsson. Där är det svårt för Rebecka att stå ut med blickar och ord hemma i Kiruna som säger att hon inte borde tycka att hon är förmer än andra bara för att hon är advokat och bor i Stockholm. (Måste verkligen kolla in vad andra skrivit på den här frågan,)
Vad jiddrar du om? Det hade jag en elev som brukade fråga när han tyckte att jag snackade obegripligheter eller ren skit. Berätta om en bok som du tycker är rent jidder.
Nuförtiden läser jag sällan böcker som är rent jidder. Men i Tärningsspelaren var det mycket jidder och Mons Kallentofts Fräsch, frisk och spontan var inte heller nån pärla. Den senaste boken som jag la ifrån mig direkt efter ett par sidor var Imre Kertesz Fiasko, det var så många bisatser att jag aldrig lyckades läsa huvudsatserna och förstå vad som stod. Jidder, eller ska jag kanske säga jiddisch?
Det var bokstav tio det. Jag närmar mig sakta men säkert den bästa bokstaven :-)
Bokstaven J:
Jag tycker att det är svårt att läsa böcker skrivna i jag-form då det krävs en del av författaren för att det ska bli bra. Berätta om någon bok skriven i första person som du gillar eller inte gillar.
Den första boken jag läste av nobelpristagaren J-M G Le Clézio gillade jag inte alls. Rapport om Adam var skriven i jagform i nästan hela boken, men jag kan nog inte säga att det var det som gjorde att jag inte gillade den. Det var bara inte min grej helt enkelt, En annan bok jag däremot gillade väldigt mycket var Marian Keyes Anybody out there? (här blandas "högt" och "lågt" som ni märker) och den var helt i min smak. Undrar förresten varför jag har låtit hennes This charming man vänta i bokhyllan hela hösten och vintern?
Berätta om en bok om eller av en journalist.
Hmm, ja jag går på den första jag kommer att tänka på och då får det bli Liza Marklunds böcker om journalisten Annika Bengzton. Marklund var nog den första svenska deckarförfattarinnan jag började läsa och hennes Sprängaren var ju verkligen något nytt. I läshögen för mars ligger den näst senaste på pocket; Livstid.
Jante styr Sverige och jag vill att du berättar om en bok där jantelagen gäller.
Oj! Det här var ju väldigt specifikt så jag måste tänka lite. Kanske det har funnits någon bok med jantelagen som underliggande tema. Kanske böckerna om Rebecka Martinsson av Åsa Larsson. Där är det svårt för Rebecka att stå ut med blickar och ord hemma i Kiruna som säger att hon inte borde tycka att hon är förmer än andra bara för att hon är advokat och bor i Stockholm. (Måste verkligen kolla in vad andra skrivit på den här frågan,)
Vad jiddrar du om? Det hade jag en elev som brukade fråga när han tyckte att jag snackade obegripligheter eller ren skit. Berätta om en bok som du tycker är rent jidder.
Nuförtiden läser jag sällan böcker som är rent jidder. Men i Tärningsspelaren var det mycket jidder och Mons Kallentofts Fräsch, frisk och spontan var inte heller nån pärla. Den senaste boken som jag la ifrån mig direkt efter ett par sidor var Imre Kertesz Fiasko, det var så många bisatser att jag aldrig lyckades läsa huvudsatserna och förstå vad som stod. Jidder, eller ska jag kanske säga jiddisch?
Det var bokstav tio det. Jag närmar mig sakta men säkert den bästa bokstaven :-)
Etiketter:
blogglänkar,
deckare,
utmaningar
Bokustoppen vecka 7
Oj, en helt ny okänd bok på förstaplats. Ser på priset att den hör till en av Bokus pocketreaböcker. Därav dess oväntade popularitet. Deborah Smiths och mina vägar har nog aldrig mötts och det här är sannolikt enda gången det kommer att skrivas om henne i min blogg. Inget fel med Smith, bara inte min smak. Jag fokuserar på någon annan titel på listan istället, exempelvis Shutter Island som nu ges ut i ny pocketutgåva under sitt originalnamn i samband med att filmen med samma namn har premiär. Det verkar vara en riktigt läskig bok och film och med Leonardo di Caprio i huvudrollen kan det nog bli hur bra som helst. Men det vara bara en bok på veckans lista som jag hade läst så nu har jag en del att läsa ikapp känner jag.
vecka 7, 2010
vecka 7, 2010
- Äppeldalen av Deborah Smith
- Skynda att älska av Alex Schulman
Snabba cash av Jens Lapidus- Den man älskar av Emily Griffin
- Shutter Island/Patient 67 av Dennis Lehane
- Utpressningen av John Grisham
- Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
- Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
- Precious av Sapphire
- Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
Etiketter:
blogglänkar,
Bokustoppen,
utmaningar
Paperback Pheast
Före:
Efter:
Först, min senaste bokusbeställning med ett tema, kan någon gissa vad det är? (Det är rätt så enkelt, really.)
En svensk författare: De största vatten av Arne Dahl
En ny pocket: En amerikansk myt av James Ellroy
En roman: Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones
En pristagare: De Niro's game av Rawi Hage
En deckare/thriller: Vägen av Cormac McCarthy
En på engelska: All the colours of darkness av Peter Robinson
En läsutmaning: Släke av Håkan Östlundh
Sedan, ett stort gäng recensionsexemplar som känns superspännande att sätta tänderna i!
Vart tog all denna kärlek vägen? av Käbi Laretei
Mitt namn är Moore, Roger Moore av Roger Moore
Belägring av James Jackson
Anonyma skoälskares klubb av Beth Harrison
McMaffia av Misha Glenny
Alla från Norstedts pocket, tack så mycket!
Någon sorts frid av Camilla Grebe & Åsa Träff från Månpocket
Gamarna av Maria Küchen från Ordfront förlag
Tack så mycket!
Och jag som beställt böcker på bokrean, jag borde ha beställt en ny bokhylla istället :-D
Etiketter:
bokomslag,
nya böcker
Bokustoppen vecka 6
Den här veckan återfår Snabba cash förstaplatsen på Bokustoppen, det är tydligt att filmer som baseras på böcker gör att böckerna får en pånyttfödelse och det är ju fint förstås. Men det är ju intressant att filmer gör böcker så lättillgängliga. Ny är också Lyckan är en sällsam fågel av franska Anna Gavalda. Jag har ju lovat mig själv att läsa lite fler franska författare det här året så jag kanske få ta den istället den här veckan! Eller kanske Grishams nya, hans böcker gillar jag varje gång!
vecka 6, 2010
vecka 6, 2010
Snabba cash av Jens Lapidus- Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
- Skynda att älska av Alex Schulman
- Precious av Sapphire
- Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren
- Den man älskar av Emily Griffin
- Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
- Utpressningen av John Grisham
Aldrig fucka upp av Jens LapidusSvinalängorna av Susana Alakoski
Etiketter:
blogglänkar,
Bokustoppen,
utmaningar
Parbleu!
Det var inte förrän vi gick ned för landning som det slog mig; här sitter jag på en flight mellan Paris och Stockholm och läser Den flygande döden av Agatha Christie. När hjulen slog i marken var jag på näst sista sidan. Fransmannen bredvid mig sneglade på mig när jag maniskt vände den sista sidan, läste de sista raderna, utstötte en suck och smällde igen boken. Som tur är har jag inte samma problem som Hercule Poirot med magen när jag flyger, men nio timmars resa kan ju få vem som helst att tappa geisten lite. Vid midnatt stannade äntligen taxin utanför min port hemma, jag skyndade mig upp, ringde Peter P, sen tandborstning och hopp i säng - med ABC-morden! Att läsa Agatha Christie den här vintern var mitt bästa bok-beslut på länge.
Etiketter:
olika,
Poirot-marathon
Bon soir les amoureux!
Igårkväll när jag och Peter P gick hem från bion (vi såg I love you Phillip Morris, bra film för övrigt) så uppmärksammade vi att det var lite mer fart och liv på stan än vanligt. Det verkar vara torsdagar som är utgångskvällar i Angers. Vi gick förbi ett gäng glada tjejer som fnittrade och fotade varandra. Strax efter att vi passerat dem var det en tjej som skrek Bon soir les amoureux!
Peter P och jag tittade på varandra och sa Det där var nog menat till oss?
Nu ska man ju inte dra slutsatser av en enda kommentar, men när i Sverige har man någonsin hört någon kommentera ett kärlekspar på ett sånt fint sätt?
Inte konstigt att man blir romantisk i Frankrike! Vi tyckte det var så fint att vi till slut funderade på om det var sarkastiskt menat. Typ God natt till det tråkiga paret som ska gå hem och sova nu.
Men jag vet inte, det kändes liksom så oskyldigt på nåt sätt och jag vill nog gärna fokusera på den positiva tolkningen. Och så tycker jag att vi ska uppmärksamma kärlek mer i Sverige och se på den som något vackert, innerligt och unikt och inte göra det till något töntigt och tråkigt.
Och det här inlägget har verkligen inte något att göra med att det är Alla hjärtans dag på söndag. Verkligen inte. Det är väl fint med en dag att fira kärleken på, men jag uppskattar det mer en vanlig torsdag än en hjärteinringad dag i almanackan.
Vive l'amour!
Peter P och jag tittade på varandra och sa Det där var nog menat till oss?
Les amoureux Robert Doisneau
Nu ska man ju inte dra slutsatser av en enda kommentar, men när i Sverige har man någonsin hört någon kommentera ett kärlekspar på ett sånt fint sätt?
Inte konstigt att man blir romantisk i Frankrike! Vi tyckte det var så fint att vi till slut funderade på om det var sarkastiskt menat. Typ God natt till det tråkiga paret som ska gå hem och sova nu.
Men jag vet inte, det kändes liksom så oskyldigt på nåt sätt och jag vill nog gärna fokusera på den positiva tolkningen. Och så tycker jag att vi ska uppmärksamma kärlek mer i Sverige och se på den som något vackert, innerligt och unikt och inte göra det till något töntigt och tråkigt.
Och det här inlägget har verkligen inte något att göra med att det är Alla hjärtans dag på söndag. Verkligen inte. Det är väl fint med en dag att fira kärleken på, men jag uppskattar det mer en vanlig torsdag än en hjärteinringad dag i almanackan.
Vive l'amour!
Etiketter:
olika
Bokfrågornas ABC: Nionde bokstaven
En till bokfrågeomgång tar vi den här veckan. Det är dags för alfabetets nionde bokstav hos Lilla O.
Bokstaven I:
Förra veckan handlade det om en huvudperson du tycker om, nu undrar jag vilken person i böckernas värld som du identifierar dig med mest?
Jag vet inte om det finns någon som jag känner igen mig hos så mycket. Det är snarare ett hopplock av många olika.
I Bodil Malmstens loggböcker är det ju hon själv som är "jaget", där känner jag ofta igen mig i hennes tankar om hemorten, hur man liksom har en hatkärlek till den där lilla byn man växte upp i. Den var idyllisk och fin, men också lite tråkig och skavande, och fastän det inte fanns nåt H&M eller nåt schysst café eller nån mysig pub som inte var en pizzeria så var det där jag växte upp och det måste på nåt sätt ha format mitt "jag" av idag. Och det gillar jag rätt mycket, det finns defekter såklart. Och mina vänner där hemifrån, dom är guld värda i vikt även om vi ses sällan och jag sällan säger det till dom.
I Kallentofts Malin Fors känner jag igen grubblaren, de lite mörka tankarna som ofta är jobbiga att tänka men som gör att jag inser vilket lyckligt liv jag lever. Ett slags bakvänt "tänk om".
Mitt dagdrömmande har jag väl gemensamt med alla Jane Eyre, Elizabeth, Emma, Marianne Dashwood och allt vad dom heter. Men det är den enda jag delar med dem.
Sen är det vetgirigheten, den där nästan besatta känslan av att behöva ta reda på hur saker och ting är, faktaknarkare, det är vad jag är. Men nån sån vet jag inte om jag läst om.
Internatskolor är populära att skriva om. Berätta om en bok som utspelar sig på en sådan.
Den senaste bok jag läste som utspelade sig på en internatskola vad Elizabeth Georges Well-schooled in murder. Lynley & Havers får ta sig an ett mord på en ung pojke som hittas mördad på en kyrkogård inte långt från skolan. All personal och många elever på skolan blir misstänkta, men det är en helt annan lösning på mordet än jag nånsin kunde tänka mig. En av de tidigare Lynley & Havers-deckarna där Lynley och Helen inte... (nej, det ska jag väl inte avslöja här?).
Berätta om en bok som handlar om identitet och sökande efter detsamma!
Jag tror jag lite kort nämner boken jag nästan läst klart nu, Fugitive pieces av Anne Michaels. Den handlar om en pojke i det naziockuperade Polen. Han blir vittne till sin familjs död och flyr ut i skogen. På nätterna gräver han ner sig i marken för att inte frysa ihjäl. En grekisk geolog hittar honom därute och smugglar med honom hem till Zakynthos där han bor. Pojken växer upp hos honom och senare flyttar de till Toronto. Det finns en fin bihistoria till detta också. Lite svår och trögflytande att ta sig igenom men jag hoppas på belöning i slutet.
Vilka bokrelaterade sidor på internet besöker du oftast?
Ja, förutom ett tjugotal bokbloggar då så är det nog Bokus som får flest av mina besök. Där har jag min lååånga bevakningslista som informerar mig om de senaste pocketsläppen, där har jag min ännu längre önskelista som jag konsulterar inför nya bokköp och där har jag kommande utgivning från förlagen innan de själva skyltar med det.
Utöver det, tja, här kommer en skärmdump på mina bokmärken under etiketten Litteratur, kanske kan finnas nåt tips?
Klicka på bilden så slipper du kisa med ögonen.
Jag har upptäckt att mina svar till de här frågorna ofta blir vad som först poppar upp i mitt huvud. Som en slags snabbassociation. Men det är kanske tanken också. Man har sällan tid och möjlighet att gå tillbaka till "arkivet" och hitta den där perfekta boken som svar på frågan. Men det behöver jag kanske inte sträva efter heller? :-)
Bokstaven I:
Förra veckan handlade det om en huvudperson du tycker om, nu undrar jag vilken person i böckernas värld som du identifierar dig med mest?
Jag vet inte om det finns någon som jag känner igen mig hos så mycket. Det är snarare ett hopplock av många olika.
I Bodil Malmstens loggböcker är det ju hon själv som är "jaget", där känner jag ofta igen mig i hennes tankar om hemorten, hur man liksom har en hatkärlek till den där lilla byn man växte upp i. Den var idyllisk och fin, men också lite tråkig och skavande, och fastän det inte fanns nåt H&M eller nåt schysst café eller nån mysig pub som inte var en pizzeria så var det där jag växte upp och det måste på nåt sätt ha format mitt "jag" av idag. Och det gillar jag rätt mycket, det finns defekter såklart. Och mina vänner där hemifrån, dom är guld värda i vikt även om vi ses sällan och jag sällan säger det till dom.
I Kallentofts Malin Fors känner jag igen grubblaren, de lite mörka tankarna som ofta är jobbiga att tänka men som gör att jag inser vilket lyckligt liv jag lever. Ett slags bakvänt "tänk om".
Mitt dagdrömmande har jag väl gemensamt med alla Jane Eyre, Elizabeth, Emma, Marianne Dashwood och allt vad dom heter. Men det är den enda jag delar med dem.
Sen är det vetgirigheten, den där nästan besatta känslan av att behöva ta reda på hur saker och ting är, faktaknarkare, det är vad jag är. Men nån sån vet jag inte om jag läst om.
Internatskolor är populära att skriva om. Berätta om en bok som utspelar sig på en sådan.
Den senaste bok jag läste som utspelade sig på en internatskola vad Elizabeth Georges Well-schooled in murder. Lynley & Havers får ta sig an ett mord på en ung pojke som hittas mördad på en kyrkogård inte långt från skolan. All personal och många elever på skolan blir misstänkta, men det är en helt annan lösning på mordet än jag nånsin kunde tänka mig. En av de tidigare Lynley & Havers-deckarna där Lynley och Helen inte... (nej, det ska jag väl inte avslöja här?).
Berätta om en bok som handlar om identitet och sökande efter detsamma!
Jag tror jag lite kort nämner boken jag nästan läst klart nu, Fugitive pieces av Anne Michaels. Den handlar om en pojke i det naziockuperade Polen. Han blir vittne till sin familjs död och flyr ut i skogen. På nätterna gräver han ner sig i marken för att inte frysa ihjäl. En grekisk geolog hittar honom därute och smugglar med honom hem till Zakynthos där han bor. Pojken växer upp hos honom och senare flyttar de till Toronto. Det finns en fin bihistoria till detta också. Lite svår och trögflytande att ta sig igenom men jag hoppas på belöning i slutet.
Vilka bokrelaterade sidor på internet besöker du oftast?
Ja, förutom ett tjugotal bokbloggar då så är det nog Bokus som får flest av mina besök. Där har jag min lååånga bevakningslista som informerar mig om de senaste pocketsläppen, där har jag min ännu längre önskelista som jag konsulterar inför nya bokköp och där har jag kommande utgivning från förlagen innan de själva skyltar med det.
Utöver det, tja, här kommer en skärmdump på mina bokmärken under etiketten Litteratur, kanske kan finnas nåt tips?
Klicka på bilden så slipper du kisa med ögonen.
Jag har upptäckt att mina svar till de här frågorna ofta blir vad som först poppar upp i mitt huvud. Som en slags snabbassociation. Men det är kanske tanken också. Man har sällan tid och möjlighet att gå tillbaka till "arkivet" och hitta den där perfekta boken som svar på frågan. Men det behöver jag kanske inte sträva efter heller? :-)
Etiketter:
blogglänkar,
utmaningar
Perfekt bokshopping!
Jag fick just ett mail om att Bokus har startat sin bokrea! Jag loggade in på Mina sidor och gick till min önskelista där jag har cirkulinus 280 titlar. Så bockade jag av varje titel som var märkt "Bokrea" och så shoppade jag! Fem böcker för 350 kr och en titel köpte jag två av så jag kan skicka som present till min bror :-) Livet är bokhärligt ibland!
För er som är pocketentusiaster som jag och som inte tycker att bokrean är nåt, det är ju mest bara inbundna billighetsutgåvor de rear ut, så kan ni på bokus rea-sida söka på "pocket" eller "paperback" så hittar ni många deckare och fanstasy-pocketar för bara 19kr styck!
Lycka till på bok(us)rean och så hoppas jag vi ses på den "riktiga" rean i butik den 25 februari också! Vi måste värna om våra boklådor!
För er som är pocketentusiaster som jag och som inte tycker att bokrean är nåt, det är ju mest bara inbundna billighetsutgåvor de rear ut, så kan ni på bokus rea-sida söka på "pocket" eller "paperback" så hittar ni många deckare och fanstasy-pocketar för bara 19kr styck!
Lycka till på bok(us)rean och så hoppas jag vi ses på den "riktiga" rean i butik den 25 februari också! Vi måste värna om våra boklådor!
10 i topp 2009!
Här kommer två 10-i-topp-listor för de bästa kriminalromanerna och romanerna som jag läste under 2009. Vill du se motsvarande listor för 2008 kan du kolla här!
Bästa lästa kriminalromanerna 2009:
1. Nattfåk av Johan Theorin. Uppföljaren till Skumtimmen som visade att Theorin är en mästare. Nattfåk vann Svenska Deckarakademins pris för bästa kriminalroman 2008. Recension
2. Berättelse om herr Roos av Håkan Nesser. Den tredje delen i Nessers Barbarotti-kvartett. Lyckligtvis blir inte Barbarotti inblandad förrän efter ett långt tag och historien är mera sorglig än spännande. Men bra! Recension
3. Den som dödar draken av Leif GW Persson. Jag älskar Perssons berättarstil. Jag är inte alltid förtjust i regelrätta polisdeckare, men hans böcker är alltid bra. En deckare med polisen Ewert Bäckström i huvudrollen som man kan läsa helt fristående. Recension
4. Hercule Poirot-böckerna av Agatha Christie. Mitt Hercule Poirot-marathon var en hit! Jag var väldigt osäker på om Agatha Christie var min grej, men OJ! vad det var min grej. Om jag lyckas läsa alla 33 Poirot-deckare innan den svenska vintern tar slut (den franska är ju long gone) får tiden utvisa. I dagsläget har jag hunnit med ganska exakt en tredjedel. Håller som bäst på med Den flygande döden.
5. Aldrig fucka upp av Jens Lapidus. Jag har fått lite vibbar av att det delats två läger angående Lapidus. Antingen tokgillar man hans böcker eller så är man inte alls förtjust. Jag hör i såfall till det första laget, för även om temat som sådant inte alltid intresserar mig så skriver Lapidus på ett sätt som gör det intressant för mig.
6. Den som älskar något annat av Karin Fossum. Fossum är alltid bra, hennes rätt korta kriminalromaner med polisen Konrad Sejer (här mest i periferin) smyger under huden på en och lämnar en lite obehaglig känsla kvar. Briljant! Recension
7. Varför dog Monika P? av Elisabeth Gilek. En litet annorlunda kriminalroman. Monika P hittas död och medan hon ligger på bårhuset för obduktion funderar hon själv på vad som hänt henne, vem hon var och vad hon hette. För inte är det väl Monika? Recension
8. Fladdermusmannen av Jo Nesbø. Nesbøs första bok om polisen Harry Hole som här får åka till Australien och reda upp ett brott på en norsk servitris. Mitt första möte med Nesbø men sannerligen inte mitt sista. Recension
9. Svarta lögner, rött blod av Kjell Eriksson. Erikssons kriminalromaner om Uppsala-polisen Ann Lindell verkar komma till sitt slut, vilket är väldigt sorgligt för de blir bara bättre och bättre. Här utreds ett mord på en uteliggare och ett gammalt försvinnande av en ung flicka. Dessutom har Ann äntligen hittat en karl, men det blir såklart väldigt komplicerat. Recension
10. Well-schooled in murder av Elizabeth George. George hamnade på min tiondeplats förra året också. Men jag bara måste ha med henne på min lista för hennes deckare om Lynley & Havers är så litterära. Jag lär mig otroligt mycket av hennes böcker och eftersom jag läser dom på engelska utökas även mitt ordförråd. Och så är det spännande förstås. Recension
Årets lista innehåller till ungefär hälften samma författare som förra året. Nya författare är Jon Nesbø, Elisabeth Gilek, Kjell Eriksson, Karin Fossum och Agatha Christie.
Bästa lästa romanerna 2009:
1. Ett annat liv av P O Enquist. Självbiografin som stod ett år i bokhyllan och snällt bara väntade och väntade. När jag äntligen läste den så fick jag nästan dåligt samvete för att jag låtit den vänta så länge. Vilken historia, och hur den är berättad, och hur fantastiskt det är när en person som jag känner mig hundra mil ifrån på så många plan, kan beskriva något så jag förstår precis vad han menar, tänker och känner. Underbart!
2. Vi, de druknade av Carsten Jensen. Årets längsta bok. 700 sidors krönika om folket i den danska varvstaden Marstal. Måste upplevas! Recension
3. Snö av Orhan Pamuk. Det var med lite motsånd jag öppnade pärmarna till en Pamuk-bok. Den tidigare jag läst, Den svarta boken, var mastig, dryg och inte alls så spännande som jag hade förväntat mig. Men Snö var en överraskning. Mystisk men ändå realistisk, lite som i en drömvärld men med verkliga inslag och så all denna kyla och snö. Snö, snö, snö. En berättelse om poeten Ka som kommer till den insnöade byn Kars för att hitta tillbaka till kreativiteten. Recension
4. En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Jag fick en rivstart på 2009 med den här historiska romanen som tar en till Biafra och Biafrakriget. Man får följa två systrar och deras väldigt olika liv, men när kriget kommer så skiljer man inte på fattig och rik. Den här romanen lärde mig massor om Biafra. Recension
5. Ut och stjäla hästar av Per Petterson. Ännu en av alla romaner där förväntningarna varit låga eller inga alls. Kanske är det den bästa utgångspunkten för att läsa en roman? Per Petterson vann ifjol Nordiska Rådets litteraturpris för sin senaste roman, Jag förbannar tidens flod. Recension
6. Dubbla slag av Malin Persson Giolito. Dubbelt nytt. Ny författare, nytt grepp. Befriande att märka att det kommer lite friska fläktar bland författarna. Malin jobbar dessutom på en till bok, så hårt att hon har blogguppehåll. Jag vet inte vad jag längtar efter mest, hennes nya bok eller hennes blogginlägg. Recension
7. Sorrows of an American av Siri Hustvedt. Jag blev Sirifierad i maj 2009. Då bestämde sig bokcirkeln för att läsa den här boken och vi bokade in vår bokcirkelträff samma kväll som Siri Hustvedt besökte Internationell författarscen på kulturhuset i Stockholm. Sen dess är jag lite star struck och jag läser gärna mer av henne. Jag har What I loved hemma i bokhyllan. Recension
8. Blindheten av José Saramago. Årets obehagligaste. Den dystopi Saramago målar upp är inte att leka med. Är ju sedan länge helförtjust i Saramago men har inte förrän nu tänkt på att hans teman i böckerna ofta varit väldigt mörka. Och jag gillar ju inte dystopier, eller? Vad svårt det blir när man blir osäker på sin boksmak. Ni som har sett filmen som är baserad på boken, vad tyckte ni?
9. Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist. Ja, den här hade ju också kunnat vara årets obehagligaste, men på ett helt annat sätt. Även Låt den rätte komma in har ju blivit film och den såg jag faktiskt innan jag läste boken. Boken är kuslig, men samtidigt också hemskare vad gäller de verkliga bitarna som mobbing, ensamhetoch sorg. Recension
10. Änklingen av Ray Kluun. Uppföljaren till En sorts kärlek där vi får möta sexmissbrukaren Sten vars fru dör i bröstcancer. Märkligt självutlämnande om hur han handskas med sin nya roll som änkeman och ensamstående pappa till sin dotter Luna. Recension
Här var det större variation och ett stort gäng icke-svenska författare! Jag måste dock påminna mig om att kolla in 2008 års listor igen för att få tips på bra författare vars nya böcker jag har missat under 2009!
Bästa lästa kriminalromanerna 2009:
1. Nattfåk av Johan Theorin. Uppföljaren till Skumtimmen som visade att Theorin är en mästare. Nattfåk vann Svenska Deckarakademins pris för bästa kriminalroman 2008. Recension
2. Berättelse om herr Roos av Håkan Nesser. Den tredje delen i Nessers Barbarotti-kvartett. Lyckligtvis blir inte Barbarotti inblandad förrän efter ett långt tag och historien är mera sorglig än spännande. Men bra! Recension
3. Den som dödar draken av Leif GW Persson. Jag älskar Perssons berättarstil. Jag är inte alltid förtjust i regelrätta polisdeckare, men hans böcker är alltid bra. En deckare med polisen Ewert Bäckström i huvudrollen som man kan läsa helt fristående. Recension
4. Hercule Poirot-böckerna av Agatha Christie. Mitt Hercule Poirot-marathon var en hit! Jag var väldigt osäker på om Agatha Christie var min grej, men OJ! vad det var min grej. Om jag lyckas läsa alla 33 Poirot-deckare innan den svenska vintern tar slut (den franska är ju long gone) får tiden utvisa. I dagsläget har jag hunnit med ganska exakt en tredjedel. Håller som bäst på med Den flygande döden.
5. Aldrig fucka upp av Jens Lapidus. Jag har fått lite vibbar av att det delats två läger angående Lapidus. Antingen tokgillar man hans böcker eller så är man inte alls förtjust. Jag hör i såfall till det första laget, för även om temat som sådant inte alltid intresserar mig så skriver Lapidus på ett sätt som gör det intressant för mig.
6. Den som älskar något annat av Karin Fossum. Fossum är alltid bra, hennes rätt korta kriminalromaner med polisen Konrad Sejer (här mest i periferin) smyger under huden på en och lämnar en lite obehaglig känsla kvar. Briljant! Recension
7. Varför dog Monika P? av Elisabeth Gilek. En litet annorlunda kriminalroman. Monika P hittas död och medan hon ligger på bårhuset för obduktion funderar hon själv på vad som hänt henne, vem hon var och vad hon hette. För inte är det väl Monika? Recension
8. Fladdermusmannen av Jo Nesbø. Nesbøs första bok om polisen Harry Hole som här får åka till Australien och reda upp ett brott på en norsk servitris. Mitt första möte med Nesbø men sannerligen inte mitt sista. Recension
9. Svarta lögner, rött blod av Kjell Eriksson. Erikssons kriminalromaner om Uppsala-polisen Ann Lindell verkar komma till sitt slut, vilket är väldigt sorgligt för de blir bara bättre och bättre. Här utreds ett mord på en uteliggare och ett gammalt försvinnande av en ung flicka. Dessutom har Ann äntligen hittat en karl, men det blir såklart väldigt komplicerat. Recension
10. Well-schooled in murder av Elizabeth George. George hamnade på min tiondeplats förra året också. Men jag bara måste ha med henne på min lista för hennes deckare om Lynley & Havers är så litterära. Jag lär mig otroligt mycket av hennes böcker och eftersom jag läser dom på engelska utökas även mitt ordförråd. Och så är det spännande förstås. Recension
Årets lista innehåller till ungefär hälften samma författare som förra året. Nya författare är Jon Nesbø, Elisabeth Gilek, Kjell Eriksson, Karin Fossum och Agatha Christie.
Bästa lästa romanerna 2009:
1. Ett annat liv av P O Enquist. Självbiografin som stod ett år i bokhyllan och snällt bara väntade och väntade. När jag äntligen läste den så fick jag nästan dåligt samvete för att jag låtit den vänta så länge. Vilken historia, och hur den är berättad, och hur fantastiskt det är när en person som jag känner mig hundra mil ifrån på så många plan, kan beskriva något så jag förstår precis vad han menar, tänker och känner. Underbart!
2. Vi, de druknade av Carsten Jensen. Årets längsta bok. 700 sidors krönika om folket i den danska varvstaden Marstal. Måste upplevas! Recension
3. Snö av Orhan Pamuk. Det var med lite motsånd jag öppnade pärmarna till en Pamuk-bok. Den tidigare jag läst, Den svarta boken, var mastig, dryg och inte alls så spännande som jag hade förväntat mig. Men Snö var en överraskning. Mystisk men ändå realistisk, lite som i en drömvärld men med verkliga inslag och så all denna kyla och snö. Snö, snö, snö. En berättelse om poeten Ka som kommer till den insnöade byn Kars för att hitta tillbaka till kreativiteten. Recension
4. En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Jag fick en rivstart på 2009 med den här historiska romanen som tar en till Biafra och Biafrakriget. Man får följa två systrar och deras väldigt olika liv, men när kriget kommer så skiljer man inte på fattig och rik. Den här romanen lärde mig massor om Biafra. Recension
5. Ut och stjäla hästar av Per Petterson. Ännu en av alla romaner där förväntningarna varit låga eller inga alls. Kanske är det den bästa utgångspunkten för att läsa en roman? Per Petterson vann ifjol Nordiska Rådets litteraturpris för sin senaste roman, Jag förbannar tidens flod. Recension
6. Dubbla slag av Malin Persson Giolito. Dubbelt nytt. Ny författare, nytt grepp. Befriande att märka att det kommer lite friska fläktar bland författarna. Malin jobbar dessutom på en till bok, så hårt att hon har blogguppehåll. Jag vet inte vad jag längtar efter mest, hennes nya bok eller hennes blogginlägg. Recension
7. Sorrows of an American av Siri Hustvedt. Jag blev Sirifierad i maj 2009. Då bestämde sig bokcirkeln för att läsa den här boken och vi bokade in vår bokcirkelträff samma kväll som Siri Hustvedt besökte Internationell författarscen på kulturhuset i Stockholm. Sen dess är jag lite star struck och jag läser gärna mer av henne. Jag har What I loved hemma i bokhyllan. Recension
8. Blindheten av José Saramago. Årets obehagligaste. Den dystopi Saramago målar upp är inte att leka med. Är ju sedan länge helförtjust i Saramago men har inte förrän nu tänkt på att hans teman i böckerna ofta varit väldigt mörka. Och jag gillar ju inte dystopier, eller? Vad svårt det blir när man blir osäker på sin boksmak. Ni som har sett filmen som är baserad på boken, vad tyckte ni?
9. Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist. Ja, den här hade ju också kunnat vara årets obehagligaste, men på ett helt annat sätt. Även Låt den rätte komma in har ju blivit film och den såg jag faktiskt innan jag läste boken. Boken är kuslig, men samtidigt också hemskare vad gäller de verkliga bitarna som mobbing, ensamhetoch sorg. Recension
10. Änklingen av Ray Kluun. Uppföljaren till En sorts kärlek där vi får möta sexmissbrukaren Sten vars fru dör i bröstcancer. Märkligt självutlämnande om hur han handskas med sin nya roll som änkeman och ensamstående pappa till sin dotter Luna. Recension
Här var det större variation och ett stort gäng icke-svenska författare! Jag måste dock påminna mig om att kolla in 2008 års listor igen för att få tips på bra författare vars nya böcker jag har missat under 2009!
Franskt
Bon jour,
Hmmm, bara för att man är i Frankrike så behöver det inte kännas så franskt. Jag sitter i den rätt svenskt inredda lägenheten och jobbar med mitt svenska jobb. Det franska livet påminner mig ytterst lite under dagen, mest när jag ska göra lunch och använder franska matvaror. Cornichons är fint, gott att knapra på. Camembert är godare än Brie. Den franska dressingen är väl ok även om den smakar lite syntetiskt.
På kvällarna går jag och Peter P ut på stan, språkförbistringen är total. Jag kan en hel del fraser på franska, men det är sällan så användbart i skoaffären eller på creperian där vi ska förklara att jag inte tål gluten. Galetter funkar fint, det vet jag, de är gjorda på bovete, en glutenfri ört. Jag har lärt mig att det heter sarrasin på franska. Så igår frågade vi på en restaurang om de gjorde galetterna på endast bovete och utan vanligt vete - sans blé. Nej, de hade minsann blé i sina galetter också. Usch, vilken besvikelse...tills det kom fram att fransmännen även kallar bovete för blé noir. Ah, så då var galetterna glutenfria ändå. Lycka! Lustigt också att de säger black wheat på engelska, jag har för mig att bovete heter buckwheat på engelska, men fransmännen är verkligen sjukt dåliga på engelska, ingen överdrift där.
Det är heller ingen överdrift eller myt att fransmännen går omkring med färska baguetter under armen. Det gör dom överallt, jag tycker det är så himla kul.
Litterärt då? Njae, det närmaste jag har kommit är att läsa Hercule Poirots franska utrop i Agatha Christies Den flygande döden:
Mon estomac! (Poirot blir illamående när han flyger)
Mais enfin, Est-ce que c'est possible?
Mon ami!
osv.
Jag har också hunnit besöka Angers (enda?) bokhandel men där fanns endast litteratur på franska. Jag spanade dock in de franska utgåvorna av våra extremt utlandskända kriminalromansförfattare; Läckberg, Larsson, Nesser och Mankell.
Det jag skulle vilja hitta är en bokhandel med litteratur på engelska av franska författare. Nån som mot förmodan har varit i Angers och vet var jag kan hitta det?
I mars åker jag på Salon du Livre, den stora bokmässan i Paris, och där hoppas jag hitta lite bra litteratur. Tills dess får Sully Prudhommes Lyriska dikter tjäna som min franska litterära förkovring. Men det blir först när jag kommer hem till Sverige igen.
Á bientôt!
Hmmm, bara för att man är i Frankrike så behöver det inte kännas så franskt. Jag sitter i den rätt svenskt inredda lägenheten och jobbar med mitt svenska jobb. Det franska livet påminner mig ytterst lite under dagen, mest när jag ska göra lunch och använder franska matvaror. Cornichons är fint, gott att knapra på. Camembert är godare än Brie. Den franska dressingen är väl ok även om den smakar lite syntetiskt.
På kvällarna går jag och Peter P ut på stan, språkförbistringen är total. Jag kan en hel del fraser på franska, men det är sällan så användbart i skoaffären eller på creperian där vi ska förklara att jag inte tål gluten. Galetter funkar fint, det vet jag, de är gjorda på bovete, en glutenfri ört. Jag har lärt mig att det heter sarrasin på franska. Så igår frågade vi på en restaurang om de gjorde galetterna på endast bovete och utan vanligt vete - sans blé. Nej, de hade minsann blé i sina galetter också. Usch, vilken besvikelse...tills det kom fram att fransmännen även kallar bovete för blé noir. Ah, så då var galetterna glutenfria ändå. Lycka! Lustigt också att de säger black wheat på engelska, jag har för mig att bovete heter buckwheat på engelska, men fransmännen är verkligen sjukt dåliga på engelska, ingen överdrift där.
Det är heller ingen överdrift eller myt att fransmännen går omkring med färska baguetter under armen. Det gör dom överallt, jag tycker det är så himla kul.
Litterärt då? Njae, det närmaste jag har kommit är att läsa Hercule Poirots franska utrop i Agatha Christies Den flygande döden:
Mon estomac! (Poirot blir illamående när han flyger)
Mais enfin, Est-ce que c'est possible?
Mon ami!
osv.
Jag har också hunnit besöka Angers (enda?) bokhandel men där fanns endast litteratur på franska. Jag spanade dock in de franska utgåvorna av våra extremt utlandskända kriminalromansförfattare; Läckberg, Larsson, Nesser och Mankell.
Det jag skulle vilja hitta är en bokhandel med litteratur på engelska av franska författare. Nån som mot förmodan har varit i Angers och vet var jag kan hitta det?
I mars åker jag på Salon du Livre, den stora bokmässan i Paris, och där hoppas jag hitta lite bra litteratur. Tills dess får Sully Prudhommes Lyriska dikter tjäna som min franska litterära förkovring. Men det blir först när jag kommer hem till Sverige igen.
Á bientôt!
Bokfrågornas ABC: Åttonde bokstaven
Hopplöst efter i Lilla O's bokfrågor! Här kommer mina svar på frågorna till den åttonde bokstaven.
Bokstaven H:
Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om?
Det är svårt att komma på vem jag tycker mest om, men en huvudperson som jag verkligen gillade var Mabel Stark i Tigertämjerskans bekännelser. Hon hade både positiva och negativa egenskaper och hymlade inte med något, dessutom hade hon ett fantastiskt häftigt yrke, tigertämjerska på en cirkus.
Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld?
Det skulle kunna vara Robin Hood, han som tar från de rika och ger till de fattiga. Eller Piers Plowman som han heter i William Langland litterära förlaga.
Och den ultimata hjältinnan?
Det är väl Lisbeth Salander det!? :-)
Vilken är den bästa historiska roman du läst?
Åhh, helt klart Carsten Jensens Vi, de drunknade. Jag läser gärna inte epos som sträcker sig över flera hundra år, det går ofta för långsamt för mig. Men den här skeppskrönikan får man bara inte missa!
Bokstaven H:
Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om?
Det är svårt att komma på vem jag tycker mest om, men en huvudperson som jag verkligen gillade var Mabel Stark i Tigertämjerskans bekännelser. Hon hade både positiva och negativa egenskaper och hymlade inte med något, dessutom hade hon ett fantastiskt häftigt yrke, tigertämjerska på en cirkus.
Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld?
Det skulle kunna vara Robin Hood, han som tar från de rika och ger till de fattiga. Eller Piers Plowman som han heter i William Langland litterära förlaga.
Och den ultimata hjältinnan?
Det är väl Lisbeth Salander det!? :-)
Vilken är den bästa historiska roman du läst?
Åhh, helt klart Carsten Jensens Vi, de drunknade. Jag läser gärna inte epos som sträcker sig över flera hundra år, det går ofta för långsamt för mig. Men den här skeppskrönikan får man bara inte missa!
Etiketter:
blogglänkar,
recensioner,
utmaningar
Paperback Lover i Frankrike, del I
Bon soir på er!
Paperback lover bloggar under den här veckan från Angers i västra Frankrike. Jag har haft en underbar helg med god mat, goda viner och massa ost och är nu redo att bokblogga! Jag ska försöka att blogga om lite franska författare när jag är här, men vi får se hur det blir. Först och främst tänkte jag ta mig an lite recensioner och annat som hamnat på efterkälken, bland annat Lilla O's roliga bokstavsfrågor!
Paperback lover bloggar under den här veckan från Angers i västra Frankrike. Jag har haft en underbar helg med god mat, goda viner och massa ost och är nu redo att bokblogga! Jag ska försöka att blogga om lite franska författare när jag är här, men vi får se hur det blir. Först och främst tänkte jag ta mig an lite recensioner och annat som hamnat på efterkälken, bland annat Lilla O's roliga bokstavsfrågor!
Etiketter:
blogglänkar,
olika
Bokustoppen vecka 5
Ny vecka och en ny etta på Bokustoppen! En etta som jag trots vad jag hört om den är sugen på att läsa. Vill också gärna se filmen men ska försöka göra det i rätt ordning. Det vill säga först läsa boken och sedan se filmen. Nu är det ju redan vissa karaktärer i boken som jag sett filmens tolkning av, men det ska nog gå bra. En gammal nyhet på listan är Susana Alakoskis Svinalängorna som säkerligen fått en återupplivning i och med att Alakoski precis släppt en ny roman, Håpas du trifs bra i fengelset. Men en ny titel till utmaningen alltså, Precious!
vecka 5, 2010
Uppdaterad: 2010-02-10: Bokustoppen vecka 5 ska det ju vara. Inte vecka 6.
vecka 5, 2010
- Precious av Sapphire
Snabba cash av Jens Lapidus- Skynda att älska av Alex Schulman
- Den man älskar av Emily Griffin
- Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren
- Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
Aldrig fucka upp av Jens LapidusSvinalängorna av Susana Alakoski- Dödergök av Katarina Wennstam
- Sommarljus av Jón Kalman Stefánsson
Uppdaterad: 2010-02-10: Bokustoppen vecka 5 ska det ju vara. Inte vecka 6.
Etiketter:
blogglänkar,
Bokustoppen,
utmaningar
Månadens Orange Prize-vinnare: 1997 Anne Michaels - Fugitive Pieces
Anne Michaels vann The Orange Prize for Fiction 1997 med Fugitive pieces. Jag har redan börjat läsa den och jag hoppas väldigt mycket på den. Kan kort berätta att språket är väldigt poetiskt och vackert. Jag önskar nästan att jag försökt hitta den på svenska för jag har lite svårt att förstå alla detaljer ibland. Fugitive pieces filmades även 2007 med en kanadensisk regissör.
Anne Michaels är född den 15 april 1958, hon är en kanadensisk poet och romanförfattare. Hon undervisar på University of Toronto. Hennes första bok var en poesisamling vid namn The weight of oranges och den vann Commonwealth Prize. Hennes mest kända bok, som också var hennes försat roman, är Fugitive pieces som inte bara vann Orange-priset utan också Books in Canada first novel award och Trillium book award.
Bibliografi:
Romaner:
Fugitive Pieces, 1996 (Minnen av flykt, 1997)
The Winter Vault, 2008
Poesi:
The Weight of Oranges, 1986
Miners Pond, 1991
Skin Divers, 1999
Poems, 2000
Uppgifterna är hämtade från http://en.wikipedia.org.
Om du redan har läst Månadens Orange Prize-vinnare kan du välja att läsa någon titel från 1997 års kortlista istället.
Margaret Atwood Alias Grace
Deirdre Madden One by One in the Darkness
Jane Mendelsohn I Was Amelia Earhart
E Annie Proulx Accordion Crimes
Manda Scott Hen's Teeth
Köp Fugitive pieces här!
På svenska heter den Minnen av flykt om du vill leta efter den på exempelvis biblioteket.
Här kan du läsa mer om min Orange Prize Challenge. Om du recenserar Fugitive Pieces så lämna gärna en kommentar med länk till det här inlägget så kan jag länka till din recension sedan.
Anne Michaels Fugitive pieces
Bibliografi:
Romaner:
Fugitive Pieces, 1996 (Minnen av flykt, 1997)
The Winter Vault, 2008
Poesi:
The Weight of Oranges, 1986
Miners Pond, 1991
Skin Divers, 1999
Poems, 2000
Uppgifterna är hämtade från http://en.wikipedia.org.
Om du redan har läst Månadens Orange Prize-vinnare kan du välja att läsa någon titel från 1997 års kortlista istället.
Margaret Atwood Alias Grace
Deirdre Madden One by One in the Darkness
Jane Mendelsohn I Was Amelia Earhart
E Annie Proulx Accordion Crimes
Manda Scott Hen's Teeth
Köp Fugitive pieces här!
På svenska heter den Minnen av flykt om du vill leta efter den på exempelvis biblioteket.
Här kan du läsa mer om min Orange Prize Challenge. Om du recenserar Fugitive Pieces så lämna gärna en kommentar med länk till det här inlägget så kan jag länka till din recension sedan.
Etiketter:
Orange Prize,
Orange Prize Challenge,
utmaningar
Bokustoppen vecka 4
Bokustoppens fjärde vecka bjuder inte på så många nya överraskningar förutom Sigrids hemlighet av Karin Walhberg. Det är inte en av Wahlbergs deckare om läkaren Veronica utan den andra delen i serien Släkten. Den första delen heter Blandat blod och är skriven av Katarina Mazetti. Är verkligen nyfiken på den här serien så jag får nog slå till både del 1 och 2. Hjärtat som vapen och Kunzelmann & Kunzelmann har inte anlänt ännu. Jag gissar att det beror på att jag samtidigt beställde en bok som hade närmare 40 dagars leveranstid. Korkat.
vecka 4, 2010
vecka 4, 2010
Snabba cash av Jens Lapidus- Skynda att älska av Alex Schulman
- Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
- Den man älskar av Emily Griffin
- Dödergök av Katarina Wennstam
Aldrig fucka upp av Jens Lapidus- Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren
Smuts av Katarina Wennstam- Sommarljus av Jón Kalman Stefánsson
- Hjärtat som vapen av Björn Ranelid
Etiketter:
Bokustoppen
Recension: A spell of winter
Författare: Helen Dunmore
Titel: A spell of winter
Utg. År (Org. år): 2007 (1995)
Förlag: Penguin Books
Helen Dunmore med sin mystiska roman A spell of winter blev den första att vinna The Orange Prize for Fiction 1996. Det är den första titeln i min Orange Prize Challenge.
Det är tidigt 1900-tal i England. I ett stort och vackert, men också kallt och förfallet hus, bor Cathy och hennes bror Rob. Där bor också deras morfar, en husjungfru och en del tjänstefolk. Syskonens föräldrar verkar inte finnas till men under historiens gång får man veta bakgrunden till varför barnen bor hos sin morfar.
Det handlar om Cathy, om hennes liv i huset och om hennes speciella förhållande till sin bror. Deras syskonkärlek är stark och vacker, men den går ofta svindlande nära gränsen för destruktiv och ibland även över gränsen. Cathy och Rob älskar varandra och känner att de har bara varandra. Åtminstone ur Cathys perspektiv. Hur Rob egentligen mår och hur pappans frånvaro har påverkat honom kan man inte riktigt förstå, men han beter sig lika ofta som en riktig gentleman som en obstinat snorvalp.
Så kommer första världskriget och allt förändras. Det enda som är sig likt är huset och i viss mån Cathy som stannar kvar med sin allt äldre och sjukare morfar. De lever på vad gården kan erbjuda, äpplen från trädgården, ägg från hönsen och mjölk och ost från getterna.
Det här är en av de vackraste romaner jag läst. Bara titeln ger mig en sån skir känsla av mysticism och under den här smällkalla vintern kunde ingen annan titel passa bättre. Cathy älskar vintern, hon älskar kylan och vad den gör med henne. Det känns som att den renar henne från alla hemska tankar och funderingar hon har. Åh, vad jag önskar att alla läste den här romanen, och jag önskar att alla gillade den lika mycket som jag. Den var så innerlig, så dyster men ändå med ett ljust slut som jag älskade.
Läs andra recensioner av A Spell of Winter
Holly Hock
Paulas bokblog
Om du har läst och recenserat A spell of winter får du gärna lämna länken dit i kommentarerna till det här inlägget så lägger jag till den här.
Titel: A spell of winter
Utg. År (Org. år): 2007 (1995)
Förlag: Penguin Books
Helen Dunmore med sin mystiska roman A spell of winter blev den första att vinna The Orange Prize for Fiction 1996. Det är den första titeln i min Orange Prize Challenge.
Det är tidigt 1900-tal i England. I ett stort och vackert, men också kallt och förfallet hus, bor Cathy och hennes bror Rob. Där bor också deras morfar, en husjungfru och en del tjänstefolk. Syskonens föräldrar verkar inte finnas till men under historiens gång får man veta bakgrunden till varför barnen bor hos sin morfar.
Det handlar om Cathy, om hennes liv i huset och om hennes speciella förhållande till sin bror. Deras syskonkärlek är stark och vacker, men den går ofta svindlande nära gränsen för destruktiv och ibland även över gränsen. Cathy och Rob älskar varandra och känner att de har bara varandra. Åtminstone ur Cathys perspektiv. Hur Rob egentligen mår och hur pappans frånvaro har påverkat honom kan man inte riktigt förstå, men han beter sig lika ofta som en riktig gentleman som en obstinat snorvalp.
Så kommer första världskriget och allt förändras. Det enda som är sig likt är huset och i viss mån Cathy som stannar kvar med sin allt äldre och sjukare morfar. De lever på vad gården kan erbjuda, äpplen från trädgården, ägg från hönsen och mjölk och ost från getterna.
Det här är en av de vackraste romaner jag läst. Bara titeln ger mig en sån skir känsla av mysticism och under den här smällkalla vintern kunde ingen annan titel passa bättre. Cathy älskar vintern, hon älskar kylan och vad den gör med henne. Det känns som att den renar henne från alla hemska tankar och funderingar hon har. Åh, vad jag önskar att alla läste den här romanen, och jag önskar att alla gillade den lika mycket som jag. Den var så innerlig, så dyster men ändå med ett ljust slut som jag älskade.
Läs andra recensioner av A Spell of Winter
Holly Hock
Paulas bokblog
Om du har läst och recenserat A spell of winter får du gärna lämna länken dit i kommentarerna till det här inlägget så lägger jag till den här.
Etiketter:
Orange Prize Challenge,
recensioner,
romaner
Februariläsning
Idag är det 1 februari och en ny läsmånad påbörjas! Här är alla titlar jag vill läsa den kommande månaden.
Min härliga bokcirkel har bestämt sig för att läsa Sommaren i Mamarrosa av Monica Ali. Jag hade den hemma på engelska med den vackra titeln Alentejo Blue. Om du inte läst Monica Alis Brick Lane så är det ett hett boktips.
I februari börjar dessutom Lyrans Jorden runt-resa och jag reser till Turkiet och läser Yasar Kemals Låt tistlarna brinna!
Ett par Hercule Poirot-deckare ska jag såklart hinna med i februari också. Jag har nu kommit fram till nummer 10 och 11 i serien; Den flygande döden och ABC-morden.
Jag har även lovat mig själv att fösöka ta mig an de olästa böckerna som står hemma i bokhyllan. En av dem är Tomas Tranströmers Samlade dikter. Jag koncentrerar mig nog på Sorgegondolen, en av Augustprisvinnarna som jag inte läst.
Sist men absolut inte minst intressant är Anne Michaels Fugitive pieces som är Månadens Orange Prize-vinnare! Mer om henne i morgon!
Etiketter:
Augustpriset,
blogglänkar,
Orange Prize Challenge,
Poirot-marathon,
utmaningar
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)